Ухвала
від 02.11.2017 по справі 927/902/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Чернігівської області

Пр-т. Миру, 20, м. Чернігів, 14000 , тел. 676-311, факс 77-44-62, e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua

========================================================================================================================================================================

УХВАЛА

"02" листопада 2017 р. справа № 927/902/17

Позивач: Заступник керівника Прилуцької місцевої прокуратури,

вул. 1-го Травня, 50-А, м. Прилуки, Чернігівська область, 17500,

Відповідач-1: Відділ освіти Варвинської районної державної адміністрації,

код ЄДРПОУ 02147397, вул. Захисників України, 1, смт. Варва, Чернігівська область, 17600

Відповідач-2: Фізична особа - підприємець ОСОБА_1,

ідент. код НОМЕР_1, АДРЕСА_1, 17600

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Варвинська дитячо - юнацька спортивна школа Варвинської районної ради Чернігівської області,

АДРЕСА_2, Чернігівська область, 17600

Предмет спору: про визнання недійсним договору оренди та зобов'язання повернути нежитлове приміщення

Суддя В.В. Шморгун

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

від позивача: Сидоренко Ю. К. - прокурор відділу Прокуратури Чернігівської області, посвідчення №047945 від 13.09.2017;

від відповідача-1: не з'явився;

від відповідача-2: не з'явився;

від третьої особи: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Заступник керівника Прилуцької місцевої прокуратури звернувся з позовом до Відділу освіти Варвинської районної державної адміністрації та Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Варвинська дитячо - юнацька спортивна школа Варвинської районної ради Чернігівської області, у якому просить суд:

- визнати недійсним договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селища Варвинського району №32а, укладений 28.11.2014 між Відділом освіти Варвинської районної державної адміністрації та Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1;

- зобов'язати Фізичну особу - підприємця ОСОБА_1 звільнити частину нежитлового приміщення загальною площею 9,72 кв. м (корисна площа - 9,72 кв. м), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2, Варвинський район, Чернігівська область, та повернути її Відділу освіти Варвинської районної державної адміністрації.

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на те, що спірний договір оренди укладено не уповноваженою особою, а спірне приміщення взагалі не може використовуватись для ведення підприємницької діяльності відповідно до вимог Закону України Про освіту .

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 29.09.2017 порушено провадження у справі та призначено розгляд справи на 18.10.2017.

У судовому засіданні 18.10.2017 оголошено перерву до 02.11.2017.

У судове засідання з'явився представник позивача.

Відповідачі були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, що підтверджується розписками від 18.10.2017, але уповноважених представників у судове засідання не направили.

До початку судового засідання від відповідача - 1 електронною поштою надійшла заява про припинення провадження у справі на підставі п. 1-1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України. У поданій заяві відповідач-1 просить також розглянути справу без участі його представника. Подана заява обґрунтована тим, що у зв'язку із закінченням строку дії спірного договору, сторонами (відповідачем-1 та відповідачем-2) 31.10.2017 підписано акт приймання передачі спірного майна. Оскільки спірний договір припинив свою дію, а спірне майно повернуто орендодавцю, тому на теперішній час відсутній предмет спору. До заяви відповідачем-1 додано копію акту приймання-передачі від 31.10.2017.

Вказану заяву з доданим до неї актом долучено судом до матеріалів справи.

До початку судового засідання від відповідача - 2 електронною поштою надійшла заява про припинення провадження у справі на підставі п. 1-1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України. У поданій заяві відповідач-2 просить також розглянути справу без його участі. Подана заява обґрунтована тими же обставинами, які зазначені у заяві відповідача-1.

Вказану заяву долучено судом до матеріалів справи.

У судовому засіданні 18.10.2017 задоволено клопотання третьої особи про розгляд справи без участі уповноваженого представника.

До початку судового засідання від Прокуратури Чернігівської області надійшли письмові пояснення від 01.11.2017 №08-699вих17 на відзив відповідача-1, у яких зазначено, що право розпоряджатися спірним майном, а саме здавати його в оренду, має Варвинська дитячо - юнацька спортивна школа Варвинської районної ради Чернігівської області, а не Відділ освіти Варвинської районної державної адміністрації. Також вказує, що спірне приміщення відповідно до норм Закону України Про освіту не може передаватись в оренду з метою ведення підприємницької діяльності, не пов'язаної з навчально-виховним процесом. До поданих письмових пояснень додано копії листа Варвинської районної ради від 26.10.2017 №05-22/173, акту безоплатної передачі основних засобів від 18.05.2005, звіту про оцінку майна.

Вказані письмові пояснення з доданими до них документами долучено судом до матеріалів справи.

До початку судового засідання від позивача факсом та через канцелярію господарського суду надійшли клопотання про припинення провадження у справі на підставі п. 1-1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України. Подане клопотання обґрунтоване тим, що спірний договір оренди припинив свою дію 31.10.2017, а спірне майно повернуто орендарем - Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (відповідачем - 2) орендодавцю - Відділу освіти Варвинської районної ради (відповідачу-1), а отже на теперішній час відсутній предмет спору. У своєму клопотанні позивач також просить повернути Прокуратурі Чернігівської області сплачену суму судового збору у розмірі 3200,00 грн.

Вказані клопотання долучено судом до матеріалів справи.

Як встановлено судом, 28.11.2014 між Відділом освіти Варвинської райдержадміністрації (далі - Орендодавець) та Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (далі - Орендар) укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селища Варвинського району №32а (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 та п. 1.1.1 Договору Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нежитлове приміщення площею 9,72 кв. м в будівлі, що є об'єктом спільної власності територіальних громад сіл та селища Варвинського району, розташованій за адресою: вул. Шевченка, 36 (далі - Майно), та перебуває в оперативному управління (господарському віданні) Варвинського відділу освіти.

Згідно з п. 10.1 Договору цей Договір діє з 01.12.2014 по 31.10.2017 включно.

Після закінчення строку дії Договору оренди орендоване майно має бути звільнено і передано Орендодавцю за Актом приймання - передачі (п. 10.6 Договору).

Відповідно до акту приймання - передачі від 01.12.2014 спірне майно було передано Орендодавцем Орендарю.

31.10.2017 згідно з актом приймання - передачі спірне майно повернуто Орендарем Орендодавцю.

Відповідно до п. 1-1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Згідно з приписами до ч. 4. 4 п. 4 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.11.2011 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції господарський суд припиняє провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмета спору (пункт 1-1 частини першої статті 80 ГПК), зокрема, у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв'язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Припинення провадження у справі на підставі зазначеної норми ГПК можливе в разі, коли предмет спору існував на момент виникнення останнього та припинив існування в процесі розгляду справи. Якщо ж він був відсутній і до порушення провадження у справі, то зазначена обставина тягне за собою відмову в позові, а не припинення провадження у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Договір найму укладається на строк, встановлений договором (ч. 1 ст. 763 Цивільного кодексу України).

Договір оренди припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено.

Згідно з п. 10.1 Договору строк дії Договору закінчився 31.10.2017.

Відповідно до акту приймання-передачі від 31.10.2017 спірне майно було повернуто Орендодавцю - Відділу освіти Варвинської райдержадміністрації.

Відповідно до ч.1 ст.216 Цивільного кодексу України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Згідно зі ст.236 Цивільного кодексу України нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення. Якщо за недійсним правочином права та обов'язки передбачалися лише на майбутнє, можливість настання їх у майбутньому припиняється.

У постанові по справі №3-912гс16 від 21 грудня 2016 року Верховний Суд України зазначив наступне: "Отже, чинне законодавство не передбачає визнання недійсним правочину на майбутнє. У майбутньому можуть бути припинені виключно права та обов'язки сторін за тим недійсним правочином, за яким ці права та обов'язки передбачалися на майбутнє. Фактичне користування майном на підставі договору оренди унеможливлює у разі його недійсності проведення між сторонами двосторонньої реституції, тому такий договір повинен визнаватися судом недійсним з моменту укладення, а зобов'язання за цим договором - припинятися на майбутнє."

Таким чином, метою визнання договору недійсним є припинення взаємовідносин і повернення набутого за правочином, а метою визнання недійсним договору оренди є припинення взаємовідносин оренди на майбутнє.

Враховуючи, що після порушення провадження у справі договір оренди припинив свою дію, а спірне майно повернуто Орендодавцю, суд дійшов висновку, що спір про припинення взаємовідносин оренди на майбутнє (за наведених позивачем підстав) припинив своє існування, а відтак, провадження у справі підлягає припиненню.

Позивачу роз'яснено судом, що відповідно до ч. 2 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України у випадках припинення провадження у справі повторне звернення до господарського суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не допускається.

Згідно з ч. 2 ст. 44 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду у разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Згідно з п. 5.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №7 від 21.02.2013 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" статтею 7 Закону передбачено підстави повернення судового збору, перелік яких є вичерпним. У їх числі зазначено закриття (припинення) провадження (стаття 80 ГПК), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях. Враховуючи спосіб формулювання даного положення, поняття закриття та припинення слід вважати тотожними.

За подання позовної заяви Прокуратурою Чернігівської області сплачено судовий збір у розмірі 3200,00 грн згідно з платіжним дорученням №2480 від 15.09.2017.

Враховуючи те, що провадження у справі припинено, клопотання позивача про повернення судового збору підлягає задоволенню, а судовий збір у розмірі 3200,00 грн, сплачений платіжним дорученням №2480 від 15.09.2017, підлягає поверненню з Державного бюджету України.

Керуючись п. 1-1 ч. 1 ст. 80, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір , господарський суд

У Х В А Л И В :

1. Провадження у справі припинити.

2. Повернути Прокуратурі Чернігівської області (код ЄДРПОУ 02910114, вул. Князя Чорного, 9, м. Чернігів, 14000) з Державного бюджету України (р/р №31217206783002 в ГУ ДКСУ у Чернігівській області м. Чернігів) 3200,00 грн судового збору, сплаченого платіжним дорученням №2480 від 15.09.2017, оригінал якого додається.

Дана ухвала набирає законної сили з дня її прийняття 02.11.2017 та є підставою для повернення сплачених сум судового збору з державного бюджету.

Суддя В.В. Шморгун

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення02.11.2017
Оприлюднено05.11.2017
Номер документу70001533
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/902/17

Ухвала від 02.11.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 29.09.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні