Ухвала
від 26.10.2017 по справі 667/817/16-к
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №667/817/16-к

н/п 1-кс/766/9757/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.10.2017 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарського підприємства "НІБУЛОН" на постанову слідчого в ОВС слідчого відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 від 06.09.2016 р. про закриття кримінального провадження № 4201523000000000324 від 16.10.2015 р.,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство "НІБУЛОН" звернулося до слідчого судді зі скаргою на постанову слідчого в ОВС слідчого відділу прокуратури Херсонської області радника юстиції ОСОБА_3 , про закриття кримінального провадження № 4201523000000000324 від 16.10.2015р., внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 367 КК України, посилаючись на незаконність значеної постанови.

В обґрунтування скарги зазначає, що 06 вересня 2017 року слідчим в ОВС слідчого відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 винесено постанову про закриття кримінального провадження №4201523000000000324, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.366, ч. 2 ст. 367 КК України за фактом службової недбалості та службового підроблення з боку службових осіб ДПІ у Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області, Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонський області, Генічеської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області при проведенні ними заходів контролю щодо ПАТ "Бериславський елеватор" (код ЄДРПОУ 00956595), ТОВ "ДНІПРОБУД" (код ЄДРПОУ 24111848), ПП "Злотодар" (код ЄДРПОУ 38215682), СТОВ "ЯВІР" (код ЄДРПОУ 31347526), ТОВ "ЮГКОМ" (код ЄДРПОУ 25024668), ТОВ "ВДМ АЗОВ- ДОН" (код ЄДРПОУ 34608527), у зв`язку з відсутністю події кримінального правопорушення.

ТОВ СГІ "НІБУЛОН" не погоджується з зазначеною постановою, вважає, що тим обставинам, які були досліджені, слідчим не була надана належна правова оцінка, що, в свою чергу, потягнуло за собою прийняття невмотивованої постанови про закриття кримінального провадження.

На думку скаржника, постанова про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справи, зокрема в ній мають бути викладені всі підстави, які виключають провадження у справі і обумовлюють її закриття, що є однією із гарантії забезпечення прав і законних інтересів учасників кримінального провадження. Проте, зазначений висновок слідчого в оскаржуваній постанові не є достатньо вмотивованим, оскільки слідчим не в повному обсязі надана оцінка обставинам справи. Зокрема слідчим не надана оцінка первинним документам бухгалтерського і податкового обліку, які були наданні ТОВ СП "НІБУЛОН" та довідці Міжрегіонального головного управління ДФС - Центральний офіс великих платників податків №6/28-10-40-50/14291113 від 25.12.2015 року.

Як зазначає, представник скаржника, Слідчим не перевірено та не спростована інформація викладена в довідці №6/28-10-40-50/14291 113 від 25.12.2015 року та підтверджена первинними документами ТОВ СП "НІБУЛОН", яка свідчить про реальність здіснення господарських операцій та спростовує інформацію викладену в актах зустрічних звірок та перевірок здійсненних ДПІ у Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області, Каховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонської області, Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області, Генічеської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області. Крім того, слідчим не перевірено чи відповідають вимогам податкового законодавства господарські операції вчиненні ТОВ СП "НІБУЛОН" з ПАТ "Бериславський елеватор", ТОВ "ДНІПРОБУД", ПП "Злотодар", ТОВ "ЮГКОМ", ТОВ "ВДМ АЗОВ-ДОН".

За таких обставин слідчим в ОВС слідчого відділу прокуратури Херсонської області зроблений передчасний висновок про те, що в діях службових осіб ДПІ у Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області, Каховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонської області, Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області, Генічеської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області відсутні подій кримінального правопорушення, а кримінальне провадження підлягає закриттю на підставі п.1 ч.І ст.284 КПК України.

Вищевикладене свідчить про неналежну обґрунтованість прийнятої постанови.

З огляду на це ТОВ СП "НІБУЛОН" вважає, що постанова про закриття кримінального провадження від 28.12.2016р. підлягає скасуванню.

Представник скаржника ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, повідомлявся належним чином, надіслав на адресу суду клопотання, в якому вимоги скарги підтримав у повному обсязі, просив її задовольнити та проводити розгляд справи без його участі.

Слідчий в ОВС слідчого відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 в судовому засіданні проти задоволення скарги заперечував, просив відмовити в її задоволенні. Надав до суду письмові заперечення.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали скарги, матеріали закритого кримінального провадження, приходить до наступних висновків.

В провадженні прокуратури Херсонської області перебувало кримінальне провадження № 4201523000000000324 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.10.2015 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 366 КК України.

Постановою слідчого в ОВС слідчого відділу прокуратури Херсонської області радника юстиції ОСОБА_3 від 06.09.2017 року було закрито кримінальне провадження № 4201523000000000324 закрито на підставі п. 1 ч. 1 ст. 284 КК України.

Відповідно до ст. 304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Оцінюючи на предмет законності вказаної постанови, слідчий суддя враховує, що закриття кримінального провадження є одним із способів його остаточного вирішення, а тому провадження має закриватися після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи та оцінки всіх зібраних та перевірених доказів.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язанні всебічно, повно і неупереджено дослідити усі обставини кримінального провадження. Лише за такої умови можливе виконання завдань кримінального судочинства. Усебічність дослідження обставин кримінального провадження означає, по-перше, висунення і дослідження всіх можливих версій щодо характеру події, що має ознаки кримінального правопорушення, винуватість особи; а-по друге, однаково ретельне встановлення і перевірку як обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують особу. Повнота дослідження кримінального провадження означає встановлення всього кола фактичних обставин, що можуть суттєво вплинути на рішення у кримінальному провадженні; використання такої сукупності доказів, яка обґрунтовує зроблені висновки як такі, що не залишають місця сумнівам.

Постанова про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справи, зокрема в ній мають бути викладені всі підстави, які виключають провадження у справі і обумовлюють її закриття, що є однією із гарантій забезпечення прав і законних інтересів учасників кримінального провадження.

Між тим, закриваючи кримінальне провадження, слідчим означених вимог не дотримано в повному обсязі.

Так, закриваючи кримінальне провадження, слідчий в оскаржуваній постанові зазначив, що досудовим розслідуванням встановлено, що у діях службових осіб відсутня подія кримінальних правопорушень.

Поряд із тим, зазначений висновок слідчого в оскаржуваній постанові не ґрунтується на матеріалах кримінального провадження, оскільки слідчим в оскаржуваній постанові так і не була надана оцінка обставинам справи, зокрема чому та на підставі яких документів були встановлені порушення в актах, які вони повинні нести наслідки та не надана оцінка діям працівників податкової за наслідком встановлення цих порушень. Жодним чином не перевірено та не наведено мотивів не притягнення винних осіб до відповідної юридичної відповідальності за наслідком встановлення порушень правомірності формування податкового кредиту і податкових зобов`язань з ПДВ в окремих звітних періодах про що були складені відповідні акти(довідки). Слідчим не надана оцінка висновків фіскальної служби щодо не встановлення порушень вимог податкового законодавства при перевірці ТОВ СП «НІБУЛОН» по взаємовідносинам з вказаними контрагентами, в взаємозв`язку з підставами визнання недійсними податкових зобов`язань з ПДВ.

Вказані обставини беззаперечно свідчать про недотримання органом досудового розслідування вимог закону щодо всебічного, повного і неупереджено дослідження усіх обставини кримінального провадження, а також належної обґрунтованості прийнятої постанови, яке б не викликало жодних сумнівів в правильності прийнятого рішення.

Виходячи з викладеного, слідчий суддя приходить до висновку про передчасність та необґрунтованість викладеного висновку в постанові слідчого, а тому вважає недотриманими при винесенні оскаржуваної постанови вимоги ст. ст. 2, 284 КПК України, в зв`язку з чим постанова підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст.303-307 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарського підприємства "НІБУЛОН" на постанову слідчого в ОВС слідчого відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 від 06.09.2017 р. про закриття кримінального провадження № 4201523000000000324 від 16.10.2015 р. задовольнити.

Постанову слідчого в ОВС слідчого відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 від 06.09.2017 р. про закриття кримінального провадження № 4201523000000000324 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 366, ч. 2 ст. 367 КК України - скасувати, зобов`язати орган досудового розслідування відновити розслідування в даному кримінальному провадженні і провести досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення26.10.2017
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу70035122
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —667/817/16-к

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 22.09.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 31.05.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 24.05.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 13.05.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 04.04.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 27.03.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні