Ухвала
від 06.11.2017 по справі 712/13624/17
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа номер №712/13624/17

Провадження номер 1-кс/712/5884/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

м. Черкаси 06 листопада 2017 року

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 , розглянувши винесене в кримінальному провадженні №32017250000000033 прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 клопотання про надання дозволу на здійснення тимчасового доступу до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання мотивує тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Черкаській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №32017250000000033, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.08.2017 за фактом умисного ухилення від сплати податків до державного бюджету службовими особами ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням по даному кримінальному провадженню встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_4 » за рахунок відображення в документах податкової звітності підприємства проведення безтоварних фінансово-господарських операції із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », які мають ознаки фіктивності, в період з 13.03.2014 по 31.03.2017 умисно ухилились від сплати податку на прибуток на загальну суму 6689 тис.грн. та податку на додану вартість на загальну суму 7433 тис.грн., а всього податків до державного бюджету на загальну суму 14122 тис.грн., що є в особливо великих розмірах.

Вказаний факт виявлено співробітниками оперативного управління ДФС у Черкаській області, на підставі матеріалів яких проведено документальну перевірку ПП « ОСОБА_4 », за результатами якої складено акт від 19.07.2017 №282/23-00-14-0807/39130626.

В діях службових осіб ПП « ОСОБА_4 » вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, кваліфікованого як умисне ухилення від сплати податків, зборів (загальнообов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування встановлено, що ПП « ОСОБА_4 » виконувало будівельно-монтажні роботи, підрядниками яких виступили ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

З метою встановлення замовників будівельно монтажних робіт, адрес проведення робіт, підприємств, які фактично виконували будівельно-монтажні роботи, 19.10.2017 року на адресу ПП « ОСОБА_4 » направлено вимогу в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України з метою отримання вказаної інформації.

25.10.2017 року отримано лист від ПП « ОСОБА_4 », згідно якого підприємство відмовляється надавати запитувану інформацію та копії документів, а витребувати вказані документи у підприємства можливо лише на підставі ухвали слідчого судді, суду.

З метою встановлення підприємств замовників будівельно-монтажних робіт, з`ясування обставин укладання та проведення вказаних робіт виникла необхідність у проведені тимчасового доступу до речей та документів ПП « ОСОБА_4 » із ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРОПУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_14 (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), підтверджуючих проведення вказаних взаємовідносин за період з 13.03.2014 по 31.03.2017(включно).

Дані документи перебувають у володінні службових осіб ПП « ОСОБА_4 », так як відповідно до ст. 44 Податкового кодексу України платники податків зобов`язані забезпечити зберігання документів, пов`язаних із веденням господарської діяльності, не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складання якої використовуються зазначені документи.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримала та просила його задовольнити в повному обсязі.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися дослідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Згідно до вимог ч. 2ст. 163 КПК Україниякщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої воно знаходяться.

Таким чином, розгляд клопотання проводиться без виклику особи, у володінні якої знаходяться вищезазначені документи, а саме, представника ПП « ОСОБА_4 », оскільки стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вказаних в клопотанні документів, зацікавленими особами.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши додані докази, заслухавши думку прокурора який підтримав клопотання, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення, оскільки, вказані фінансово-господарські документи ПП « ОСОБА_4 » у кримінальному провадженні мають доказове значення, так як за допомогою них можливо перевірити та відслідкувати дату та обсяги проведених операцій, найменування наданих послуг, підписи осіб, які склали вказані документи та проведення в подальшому експертиз.

Керуючись ст. ст. 40, 131, 132, 159-166 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати дозвіл та тимчасовий доступ з можливістю вилучити оригінали (а уразі їх відсутності з мотивованої причини, завірені належним чином копії) всіх документів ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) підтверджуючих проведення фінансово-господарські взаємовідносини із ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРОПУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_14 (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), а саме: договорів, додаткових договорів, угод, додатків до них, специфікацій, актів прийому передачі, актів здачі-прийняття виконаних робіт (наданих послуг), податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень, журналів інструктажу по техніці безпеки, банківських документів, виписок банків, листів (поштової переписки) а також документів, які підтверджують залучення робочої сили, для проведення робіт на об`єктах, виплати їм заробітної плати, табеля робочого дня, книги інструктажів по техніці безпеки, документи, які підтверджують придбання та списання будівельних та інших матеріалів, які використовувалися на об`єктах при виконані робіт, документи, які підтверджують залучення спеціальної техніки, придбання та списання ТМЦ (бензину, дизельного пального та інших паливно-мастильних матеріалів), які використовувалася для проведення робіт, та будь-яких інших документів, які підтверджують проведення фінансово-господарських відносин за період з 13.03.2014 по 31.03.2017 (включно), які перебувають у володінні службових осіб ПП « ОСОБА_4 ».

Виконання даної ухвали покласти на заступника начальника ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_6 , ст. слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_7 , ст. о/у з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_8 , ст. о/у з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області ОСОБА_9 , або іншій особі за дорученням слідчого.

Строк виконання даної ухвали 30 діб з моменту її проголошення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Копію цієї ухвали мені вручено: «____» 2017 року .


Дата ухвалення рішення06.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70047956
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на здійснення тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —712/13624/17

Ухвала від 06.11.2017

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні