Ухвала
від 04.08.2017 по справі 758/10324/17
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/10324/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 серпня 2017 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100070000026, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205 та ч. З ст. 209, ч. З ст. 212 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Київською місцевою прокуратурою № 7 здійснюється процесуальне керівництво досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32016100070000026. зареєстрованого за фактом вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення фіктивного підприємництва, що передувало легалізації (відмиванню) доходів в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205, ч. З ст. 209, ст. З ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що що протягом 2016 року, діючи на території м. Києва, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , з метою прикриття незаконної діяльності з мінімізації податкових зобов`язань суб`єктів господарської діяльності реального сектору економію!, організували, контролюють та забезпечують діяльність конвертацшно-транзитно/ групи, до складу якої входить ряд підприємств з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), та інші які зареєстровані ка підконтрольних їм підставних осіб.

Схема роботи даної групи полягає в наступному: підприємства реального сектору економіки перераховують безготівкові кошти на розрахункові рахунки вищевказаних підприємств, де вони акумулюються за начебто придбання товарно-матеріальних цінностей/послуг (проведення безтоварних операцій). В подальшому, грошові кошти з розрахункових рахунків підприємств з ознаками «фіктивності» обготівковуються банкоматах, шляхом зняття готівки з банківських платіжних карток (сумами які не перевищують 150 000 грн.. з метою уникнення перевірок ІНФОРМАЦІЯ_8 ).

В подальшому обгогівкування коштів відбувається шляхом перерахування коштів на банківські платіжні картки ряду підконтрольних групі фізичних осіб.

Контроль за зняттям коштів, їх часткове обготівкування. а також подальше транспортування в обумовлене місце для передачі організаторам транзитно- конвертаційної групи здійснюється ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Згідно наявної інформації дана група протягом 2016 року обготівкувала більш ніж 200 млн. гривень, шляхом використання рахунків фіктивних підприємств, і таким чином сприяла в легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, підприємствами реального сектору економіки.

В ході досудового розслідування кримінального провадження, ІНФОРМАЦІЯ_9 проведено моніторинг фінансових операцій за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за період з 01.01.2015 по 20.09.2016, на підставі якого складено Узагальнений матеріал № 0492/2016/ДСК від 31.10.2016.

Так, згідно вищевказаного моніторингу встановлено, що на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) здійснюються перерахування коштів від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) з рахунків № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , який відкритий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (МФО НОМЕР_11 ).

У ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено та допитано директора та засновника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » гр. ОСОБА_10 , який повідомив, що не має жодного відношення до реєстрації та ведення фінансово-господарської діяльності підприємства.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що в приміщенні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (МФО НОМЕР_11 ), за адресою: АДРЕСА_1 , знаходиться інформація про рух коштів по рахункам № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ).

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримала.

З метою недопущення розголошення матеріалів кримінального провадження та здійснюваних в його рамках слідчих дій, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Заслухавши пояснення прокурора, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя при-ходить до висновку про його задоволення у зв`язку з наступним.

Відповідно до ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судово-го провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопо-танням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п. п. 1, 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального про-вадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять законом охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими спосо-бами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи те, що в судовому засіданні доведено наявність у досудового слідства підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути доказами у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, а також вилучити речі і оригінали документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (МФО НОМЕР_11 ), за адресою: АДРЕСА_1 , які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), операції, проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди, дані про службових осіб та інших осіб, які розпоряджалися рухом коштів по даному рахунку, картки із зразками підписів та відбитком печатки, накази (протоколи зборів засновників) та інші документи які містяться в справі з юридичного оформлення відкриття та використання рахунків, які необхідно дослідити, провести почеркознавчі експертизи, можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, сприяти розкриттю кримінального правопорушення, мати доказове значення по справі, тому є достатні обґрунтовані підстави для його задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159-166, 309 КПК України,-

П О С Т А Н О В ИВ :

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати прокурору Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_11 або за його дорученням працівникам СВ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 або оперативним співробітникам тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів з можливістю їх вилучення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), які перебувають у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (МФО НОМЕР_11 ), за адресою: АДРЕСА_1 та становлять банківську таємницю, а саме:

комп`ютерної роздруківки руху коштів з повною по хвилинною розшифровкою платежів (із зазначенням призначення платежу, повних даних платника та отримувача із зазначенням коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежу, номеру платіжного документу) по рахункам № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 в паперовому та електронному вигляді;

карток із зразками підписів та відтисків печаток по відкриттю рахунків № НОМЕР_9 . № НОМЕР_10 ;

угод, актів прийому - передачі та інших документів, на підставі яких використовувалась система віддаленого доступу типу "Інтернет - клієнт - банк:

договори щодо надання послуг "клієнт банк" із зазначенням місця встановлення, заявки на надання зазначеної послуги та документи щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги;

повних даних інформації про транзакції з використанням електронного ключа із зазначенням руху коштів, часу з`єднання клієнта з банком, номеру телефону з якого з`єднувались службові особи в паперовому та електронному вигляді:

відомості про провайдерів, які надавали телекомунікаційні послуги по забезпеченню доступу до мережі Інтернет, ІР адреси та номери телефонів, з яких надходили електронні повідомлення та здійснювалось віддалене керування рахунком та забезпечувалась робота системи віддаленого доступу типу «Інтернет - клієнт - банк» в паперовому вигляді;

заявок на видачу готівки, чеків про зняття готівки за період;

Документи надати в оригіналах і в повному обсязі, а в разі відсутності оригіналів, надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів виїмки, що підтверджують вилучення оригіналів. При відсутності будь-яких з вище перелічених документів, зазначити письмово про причину не надання документів.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів, відповідно до положень ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Виготовлено два примірника ухвали, один з них зберігається в матеріалах справи.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.08.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70049187
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100070000026, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205 та ч. З ст. 209, ч. З ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —758/10324/17

Ухвала від 04.08.2017

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Трегубенко Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні