Ухвала
від 07.11.2017 по справі 910/10048/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

07.11.2017Справа № 910/10048/17

За позовом Комунального підприємства Київжитлоспецексплуатація

до Санітарно-епідеміологічної станції Шевченківського району м. Києва

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача

Департамент комунальної власності міста Києва виконавчого органу

Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

про стягнення 5.769,33 грн.

Суддя Сівакова В.В.

Без виклику сторін

СУТЬ СПОРУ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 11.07.2017 у справі № 910/10048/17 позов задоволено повністю та стягнуто з Санітарно-епідеміологічної станції Шевченківського району м. Києва на користь Комунального підприємства Київжитлоспецексплуатація 5.265,73 грн. боргу по орендній платі, 55,13 грн. боргу з компенсації витрат підприємства за користування земельною ділянкою, 377,31 грн. збитків від зміни індексу інфляції, 71,16 грн. - 3% річних, 1.600,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

25.07.2017 на виконання рішення Господарського суду міста Києва від 11.07.2017 у справі № 910/10048/17 видано відповідний наказ.

02.11.2017 позивач звернувся із заявою про заміну сторони у справі - Санітарно-епідеміологічної станції Шевченківського району м. Києва його правонаступником Головним управлінням Держпромспоживслужби у місті Києві.

Розглянувши матеріали справи, Господарський суд міста Києва встановив:

Виконання судового рішення є невід'ємною стадією процесу правосуддя, і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України Про виконавче провадження .

Заміна сторони у виконавчому провадженні передбачена п. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження згідно з якою, у разі вибуття однієї із сторін вона може бути замінена її правонаступником.

Відповідно до вказаної статті для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Слід звернути увагу, що інститут заміни сторони у виконавчому провадженні є складовою частиною загального інституту процесуального правонаступництва в порядку статті 25 Господарського процесуального кодексу України.

Так, стаття 25 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов'язків сторони у справі до іншої особи у зв'язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв'язок матеріального і процесуального права. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

Наказом Міністерства охорони здоров'я України № 176-О від 21.09.2012 ліквідовано державні заклади, установи і організації, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України .

Пунктом 3.8 даного наказу головам ліквідаційних комісій доручено забезпечити здійснення заходів щодо передачі основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, заборгованостей та документів від юридичних осіб, які ліквідуються до Держсанепідслужби України в особі її відповідних державних установ, що належать до сфери управління Держсанепідслужби України або територіальних органів у порядку, встановленому законодавством України, за актом приймання-передачі.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1092 від 16.12.2015 Про утворення територіальних органів Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів реорганізувано територіальні органи Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за переліком згідно з додатком 2.

Згідно з додатком 2 вказаної постанови Головне управління Держсанепідслужби у м. Києві реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

Стаття 59 Господарського кодексу України визначає, що припинення суб'єкта господарювання здійснюється відповідно до закону.

Відповідно до ч. 4 ст. 91 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

При цьому, згідно з ч. 2 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ч. 5 ст. 111 Цивільного кодексу України юридична особа є ліквідованою з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Отже, моментом переходу прав до правонаступника юридичної особи слід вважати дату внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру про припинення юридичної особи.

Пунктом 7 ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

З вказаного вище вбачається, що до внесення до Єдиного державного реєстру запису про припинення юридичної особи, її цивільна правоздатність не припиняється. До правонаступника переходять усі права та обов'язки припиненої юридичної особи лише з моменту внесення такого запису.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань станом на 07.11.2017 Головне управління Держсанепідслужби у м. Києві з 25.01.2016 знаходиться в стані припинення , але не припинено і відповідний запис у реєстрі відсутній.

Більше того, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань станом на 06.11.2017 вбачається, що Санітарно-епідеміологічна станція Шевченківського району м. Києва з 26.10.2012 наразі також знаходиться в стані припинення і не припинено .

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про відсутність на даний час достатніх підстав для здійснення заміни сторони у справі № 910/10048/17 з Санітарно-епідеміологічної станції Шевченківського району м. Києва його правонаступником Головним управлінням Держпромспоживслужби у місті Києві.

Керуючись ст. ст. 25, 86 ГПК України, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні заяви Комунального підприємства Київжитлоспецексплуатація про заміну сторони у справі - Санітарно-епідеміологічної станції Шевченківського району м. Києва його правонаступником Головним управлінням Держпромспоживслужби у місті Києві відмовити повністю.

СуддяВ.В.Сівакова :

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.11.2017
Оприлюднено10.11.2017
Номер документу70058151
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10048/17

Ухвала від 07.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 16.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 09.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Рішення від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 22.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні