Постанова
від 01.10.2010 по справі 4-287/10
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 4-287/10

Номер провадження -

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2010 року міста Кіровоград

Суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда Драний В.В., розглянувши подання старшого слідчого прокуратури Кіровського району м. Кіровограда ОСОБА_1, що погоджено з прокурором Кіровського району м. Кіровограда про надання дозволу на проведення позапланової виїзної документальної ревізії, суд -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий прокуратури Кіровського району міста Кіровограда ОСОБА_1, звернувся до суду з поданням про надання дозволу на проведення позапланової виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності державного Кіровоградського сокоекстрактового заводу.

Зазначив, що прокуратурою Кіровського району м. Кіровоград проводиться досудове слідство у кримінальній справі № 76-398 відносно директора ДП Сокоекстрактовий завод ОСОБА_2 за ознаками злочину, передбаченого ст. 172 ч.І КК України.

В ході розслідування встановлено, що ОСОБА_2, являючись директором державного Кіровоградського сокоекстрактового заводу, допустив грубі порушення законодавства про працю, які виразились в наступному.

В порушення вимоги ст. 115 КЗпП України та колективного договору щодо виплати заробітної плати два рази на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, на підприємстві виплата заробітної плати проводиться один раз на місяць. Розрахунки із звільненими працівниками проводяться з порушенням вимог ст. 116 КЗпП України щодо виплати працівникові при звільненні всіх сум, що належать йому від підприємства в день звільнення.

Згідно наказу від 264 0.09 № 8 Про зміну режиму роботи підприємства у зв'язку із зменшенням об'єму робіт, пов'язаного з неритмічним отриманням основної сировини та іншими обставинами кон'юнктури ринку, не дозволено використовувати працю працівників протягом повного робочого часу та встановлено неповний робочий час для всіх працівників (4-години), за виключенням директора підприємства, з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу, на термін з 01.01.10 по 31.12.10. Наказ діє на даний час. Однак, відсутні документи, що підтверджують факт ознайомлення працівників з даним наказом, чим порушено вимоги ст.32 КЗпП України щодо попередження не пізніш як за два місяця про зміни істотних умов праці.

З показів працівників підприємства встановлено, що вони фактично працюють по 5-7 днів щомісячно по 12 годин в дві зміни: І-зміна з 0800 год. до 2000 год., П-зміна з 2000 год. до 0800 год., які не відображені в табелях обліку робочого часу. В той же час, в табелях обліку робочого часу відображено 4 години роботи на день п ять днів на місяць. Вищезазначене свідчить про порушення вимог ч.2 ст.30 Закону України Про оплату праці щодо обов'язку власника або уповноваженого ним органу забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи. Не відображення в табелях обліку робочого часу фактично відпрацьованого часу призвело до порушення вимог ст. 106,

107 та 108 КЗпП України щодо оплати праці за роботу у нічний час, у святкові і неробочі дні та надурочний час.

Окрім того, допитані працівники заводу вказують, що заробітну плату упродовж 2008-2009 років кожен з них офіційно отримував в розмірі 90 грн. та в конверті по 250-300 грн., у зв'язку з чим в не повному обсязі проводилось відрахування до бюджету обов'язкових платежів, не сплачувався прибутковий податок з громадян, страхові внески на загальнообов'язкове державне страхування, чим порушені конституційні права громадян на оплату праці, належне пенсійне забезпечення та забезпечення у разі хвороби, безробіття тощо.

Також, на підприємстві упродовж 2008-2010 років допускаються випадки порушення вимоги ст.113 КЗпП України, що стосуються оплати праці під час простою не з вини працівника у розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Так, окремі працівники знаходяться в кадровому резерві підприємства, трудова книжка знаходиться на підприємстві (наприклад, з липня 2009 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4, з січня 2008 року ОСОБА_5Ф.), тобто працівники не звільненні, не працюють, а перебувають у вимушеному прогулі з вини підприємства та отримують від 7,50 грн. до 10,00 грн. на місяць.

Вказані обставини свідчать про службові зловживання посадовими особами державного Кіровоградського сокоекстрактового заводу за фактами нарахування та виплати заробітної плати працівникам підприємства в конвертах , грубого порушення законодавства про працю та елементи службового підроблення.

З метою виконання принципів повноти, всебічності та об'єктивності при провадженні досудового слідства, необхідно встановити достовірність та правильність нарахування заробітної плати працівникам ДКСЗ, дійсний порядок ведення касових операцій, штатну дисципліну, надходження та використання власних коштів, для чого потрібно провести ревізію фінансово-господарської діяльності державного Кіровоградського сокоекстрактового заводу за період 2008-2010 років.

Вважаю, що вказане подання підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 66 КПК України особа яка проводить дізнання, слідчий, прокурор і суд в справах, які перебувають в їх провадженні вправі вимагати проведення ревізій.

Керуючись ст. 66, 177 КПК України, ст. 11 Закону України Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні , суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення ревізорами контрольно-ревізійного управління в Кіровоградській області ревізії фінансово-господарської діяльності державного Кіровоградського сокоекстрактового заводу (Україна, 25002, м. Кіровоград, вул. Енергетиків 2, код ЄРДПОУ 00378844, р/р 26003420886191 в Одеській ОФ АКБ Укрсоцбанк , м. Кіровоград, МФО 328016) в період з 01.01.2008 по 01.09.2010 року включно.

При проведенні ревізії з'ясувати питання:

1) Який порядок нарахування та виплати заробітної плати працівникам

державного Кіровоградського сокоекстрактового заводу і якими нормативними

документами регулюється?

2) Чи у відповідності до вимог чинного трудового законодавства проведено

нарахування оплати праці всім працівникам підприємства та нарахувань на заробітну

плату, в тому числі дотримання порядку складання та затвердження штатного розпису,

утримання понадштатних чи понаднормативних посад працівників, дотримання

законодавства при встановленні посадових окладів, тарифних ставок, надбавок та

доплат, нарахування та виплата премій, правильності нарахування заробітної плати, а саме табелів відпрацювання робочого часу, нарахування та виплата працівникам посадових окладів, нарахування та здійснення виплат заробітної плати працівникам за час відпустки, при звільненні, за роботу у нічний час, у святкові і неробочі дні та надурочний час, перебування в кадровому резерві, на час простою підприємства, дотримання законодавства при здійсненні операцій з депонованою заробітною платою, оплати праці за невідпрацьований час та дотримання законодавства при здійсненні операцій з оплати праці сумісників та за трудовими договорами, порядок проведення індексації грошових доходів працівників, дотримання законодавства при використанні коштів на сплату обов'язкових платежів до державних цільових фондів, та які порушення вимог нормативних актів, що регламентують ведення бухгалтерського обліку та контролю на вказаній ділянці, допущені службовими особами державного Кіровоградського сокоекстрактового заводу, хто був зобов'язаний забезпечити додержання цих вимог?

3) встановити правомірність утримань із заробітної плати працівників заводу щомісячних профспілкових внесків, зазначивши обсяги в цілому по підприємству, напрямки їх спрямування;

4) встановити суму коштів, недоотриманих працівниками підприємства в якості заробітної плати внаслідок обліку робочого часу в кількості 4 годин, проти фактично відпрацьованих 12 годин, а після встановлення сум недоотриманих коштів, встановити суму не сплачених відрахувань із заробітної плати.

5) Чи у відповідності до вимог чинного законодавства на підприємстві

здійснюється порядок ведення касових операцій та розрахунки з підзвітними особами;

6) Чи мались на рахунках підприємства кошти за вказаний період та з якою метою вони були використані ?

7) Чи придбавались підприємством матеріальні цінності за вказаний період, якщо так, то якими бухгалтерськими документами підтверджуються дані операції та яким чином вони відображені в бухгалтерських документах?

8) Чи відчужувалось майно (в тому числі основні засоби) товариства за вказаний період, якщо так, яке саме майно, на підставі яких документів та яким чином такі операції були відображені за даними бухгалтерського обліку?

9) Чи мало об'єктивно підприємство можливість власними потужностями

виробити лікеро-горілчану г продукцію згідно даних бухгалтерського обліку в

порівнянні з офіційними нормативами обліку праці на підприємстві та трудового

навантаження, витраченого на її виготовлення, у відповідності до чинного

законодавства та чи співмірний випуск готової продукції (ЛГП) Державного

Кіровоградського сокоекстрактового заводу за вказаний період часу з вимогами норм

законодавства про працю ?

10) Чи у відповідності до вимог чинного законодавства оформлені операцій з

приймання, зберігання, реалізації товарно-матеріальних цінностей, основних засобів та

руху грошових коштів за вказаний період ?

11) Встановити коло осіб, на яких покладено обов'язки із забезпечення

дотримання вимог нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку та контролю у

період, що перевіряється.

Проведення ревізії доручити працівникам контрольно-ревізійного управління в Кіровоградській області в період з 5 по 18 жовтня включно. Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровського районного суду м.Кіровограда ОСОБА_6

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення01.10.2010
Оприлюднено10.11.2017
Номер документу70064765
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-287/10

Постанова від 01.10.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Постанова від 01.10.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Постанова від 01.10.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Постанова від 01.10.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

Постанова від 31.03.2010

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Подалюка О. Ф.

Постанова від 05.08.2010

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Постанова від 17.11.2010

Кримінальне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 05.08.2010

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук І. Г.

Постанова від 02.03.2010

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Шершак М. І.

Постанова від 23.03.2010

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Черкасенко Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні