Ухвала
від 01.11.2017 по справі 369/11978/17
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/11978/17

Провадження № 1-кс/369/3393/17

УХВАЛА

Іменем України

01.11.2017 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області радника юстиції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 320161102000000073 від 10.08.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся прокурор Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області радник юстиції ОСОБА_3 , з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 320161102000000073 від 10.08.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 КК України.

Своє клопотання прокурор мотивує тим, до СУ ФР Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області надійшло повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, а саме: дослідження фінансово- господарських операцій проведених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.10.2015 по 03.11.2015 р. за №99/10-36-16-00-14/30531000 від 28.07.2016 року, згідно якого вбачається, що оформлення операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо придбання товарів здійснювалось без наміру фактичного отримання останніх, а отже, відображення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у складі податкового кредиту сум ПДВ від контрагента ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у звітних періодах жовтень, листопад 2015 року не відповідає вимогам п. 198.3, п. 198.6 ПК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період жовтня - грудня 2015 року ухилилися від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах, шляхом відображення в податковій та бухгалтерській звітності відомостей про фінансово-господарські операції, проведені з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Крім того встановлено, що підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за податковою адресою не знаходиться. За весь період діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не мало, а ні укомплектованого та кваліфікованого штату працівників та виробничих потужностей для поставки ТМЦ до підприємств контрагентів, а ні відповідного автотранспорту для здійснення поставки ТМЦ.

Досудовим розслідуванням встановлено, що фінансово-господарська діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) пов`язана з акумулюванням безготівкових коштів, отриманих від групи підприємств реального сектору економіки в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в якості оплати за товари (роботи, послуги).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » включено до складу податкового кредиту суми податку на додану вартість, сформовані на підставі податкових накладних, виписаних ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за фактами нібито проведених фінансово-господарських операцій щодо поставки в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » товарів (робіт, послуг).

Документи, що свідчать про здійснення таких операцій, складені від імені службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які підконтрольні у своїй діяльності службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Поставка товарів (робіт, послуг) для цілей визначення об`єкта оподаткування податком на додану вартість має бути фактично здійснена і підтверджена належним чином складеними первинними документами, що відображає реальність господарських операцій, та яка є підставою для формування податкового обліку платника податків.

Водночас за відсутності факту придбання/реалізації товарів (робіт, послуг) відповідні суми не можуть включаться до податкового кредиту для цілей оподаткування податком на додану вартість за наявності формально складених, але недостовірних документів або сплати грошових коштів.

Згідно відомостей, отриманих з інформаційно-аналітичної системи АІС «Податковий блок» встановлено, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відкрито наступні рахунки № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 та № НОМЕР_6 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у м. Києві (МФО НОМЕР_7 ).

Тому можна прийти до висновку, що у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у м. Києві, знаходяться документи та відомості, які мають значення для встановлення обставин у даному кримінальному провадженні, а саме:

- виписка про рух грошових коштів по рахунках № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 та № НОМЕР_6 відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »;

- документи щодо відкриття та закриття вказаних рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »;

- грошові чеки, квитанції та інші документи на отримання готівкових коштів по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »;

- документи кредитних справ (кредитні договори, договори застави, договори іпотеки та інші).

Вищевказані документи у кримінальному провадженні мають важливе значення, оскільки у виписках про рух коштів по рахункам та інших документах, пов`язаних з відкриттям (закриттям) рахунків, отримання готівкових коштів з рахунків, містяться дані, що підтверджують факт перерахування грошових коштів з банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на банківські рахунки інших підприємств, за допомогою яких конвертовувалися грошові кошти.

Відомості, що містяться у документах, пов`язаних з відкриттям (закриттям) банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », отримання готівкових коштів з рахунків, отримання кредитів, а також відомості про рух коштів по рахункам, можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а тому є необхідність у вилученні таких документів.

Відповідно до ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до ст.62 Закону України "Про банки і банківську діяльність" - інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Заслухавши пояснення прокурора, який клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав зазначених в мотивувальній частині клопотання, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Клопотань, щодо фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування від учасників не надходило.

Клопотання розглядалось у відсутність службових осіб АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у м. Києві (МФО НОМЕР_7 ), з метою унеможливлення знищення або переховування вказаних у клопотанні документів.

Враховуючи припис ст. 107 КПК України, суд вважає за можливе розглянути вказане клопотання без фіксації технічними засобами.

Відповідно дост. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до положеньст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000із змінами і доповненнями, інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею. Банківською таємницею, зокрема, є операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди.

Згідност. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000із змінами і доповненнями інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Слідчим суддею встановлено, що до СУ ФР Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області надійшло повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, а саме: дослідження фінансово- господарських операцій проведених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.10.2015 по 03.11.2015 р. за №99/10-36-16-00-14/30531000 від 28.07.2016 року, згідно якого вбачається, що оформлення операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо придбання товарів здійснювалось без наміру фактичного отримання останніх, а отже, відображення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у складі податкового кредиту сум ПДВ від контрагента ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у звітних періодах жовтень, листопад 2015 року не відповідає вимогам п. 198.3, п. 198.6 ПК України.

Відповідно до п. 5ст. 162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК Українипри розгляді питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 5, ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Прокурор в клопотанні і в суді довів наявність обставин передбачених ч.5, ч. 6ст. 163 КПК України.

Клопотання прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області радника юстиції ОСОБА_3 відповідає вимогамст. 160 КПК України.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування фактів викладених у клопотанні, зокрема для отримання відомостей, що є необхідними для з`ясування всіх обставин справи у даному провадженні, а також те, що іншими способами довести ці обставини не є можливим, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність надати тимчасовий дозвіл прокурору Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області раднику юстиції ОСОБА_3 відповідає з можливістю вилучення їх копій.

З клопотання прокурора та доданих до нього матеріалів вбачається, що вказані у клопотанні документи, які перебувають у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у м. Києві (МФО НОМЕР_7 ), - мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів та вилучити їх з метою проведення у подальшому криміналістичних досліджень.

Керуючись ст. ст.159-164,166,369,370,371,372,309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області раднику юстиції ОСОБА_3 та старшому слідчому СУ ФР Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_4 або особі, уповноваженій на здійснення тимчасового доступу на підставі доручення слідчого, тимчасовий доступ до речей і документів, що містять банківську таємницю в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у м. Києві (МФО НОМЕР_7 , АДРЕСА_1 ), які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та надати можливість їх вилучити у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у м. Києві (МФО НОМЕР_7 ), а саме:

- рух грошових коштів на електронному носії інформації (або в паперовому вигляді) з повною розшифровкою контрагентів, їх реквізитів (назва кореспондента, код ЄДРПОУ, адреса, первинні документи, на підставі яких отримується чи сплачується платіж, інші реквізити) та призначенням платежів по рахунках № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 та № НОМЕР_6 , що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у м. Києві (МФО НОМЕР_7 ), за період з 01.01.2015 р. по 01.04.2017 р.;

- документів в електронному вигляді про IP-адреси пристроїв з яких відбувався доступ до системи «Клієнт-Банк» по рахунках № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 та № НОМЕР_6 ;

- оригіналів документів, що стосуються відкриття та обслуговування наступних рахунків № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 та № НОМЕР_6 , що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які знаходяться у володінні AT « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у м. Києві (МФО НОМЕР_7 ), а саме:

- документів наданих службовими особами підприємства, для відкриття рахунків, його обслуговування, ідентифікації уповноважених осіб, кредитних справ;

- карток зі зразками підписів керівників та відбитку печаток;

- листів, заяв, повідомлень та інших документів, направлених банківською установою службовим особам підприємства;

- листів, заяв, доручень та інших документів, наданих службовими особами підприємства щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку;

- договорів, платіжних доручень, інших фінансових документів, які стали підставою для руху коштів по рахункам;

- банківських виписок, чеків та заяв, що підтверджують видачу готівки;

- договору на встановлення системи «Банк-Клієнт», а також технічної документації щодо проведення працівниками банківської установи інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, включаючи місце її проведення;

- виписок з номерами телефонів з яких проходило з`єднання системи «Банк-Клієнт» з комп`ютера підприємства з банком, включаючи дату та час проведення вказаних з`єднань;

- заявок на купівлю іноземної валюти;

- договорів укладених на користь чи за дорученням підприємства, в тому числі договорів, укладених щодо придбання та продажу цінних паперів.

У випадку, якщо дані документи були витребувані чи проводилось їх вилучення раніше, прошу Вас надати належним чином завірені їх копії та документи на підставі яких було витребувано чи вилучено дані документи.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, слідчий суддя, суд, за клопотанням сторони кримінального провадження якій надано право на доступ до документів, має право на постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала діє протягом одного місяця.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення01.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70074212
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —369/11978/17

Ухвала від 01.11.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Усатов Д. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні