Постанова
від 03.11.2017 по справі 826/20105/16
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 листопада 2017 року м.Київ № 826/20105/16

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Каракашьяна С.К.., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві до приватного акціонерного товариства Страхова компанія Перлина страхування про стягнення заборгованості в розмірі 774898,02 грн., ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Печерському районі Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві (далі - ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві/позивач) звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою про стягнення податкового боргу з приватного акціонерного товариства Страхова компанія Перлина страхування (далі - ПрАТ СК Перлина страхування /відповідач) в розмірі 774898,02 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 26.12.2016 відкрито скорочене провадження у справі та запропоновано відповідачу, в разі невизнання адміністративного позову, у встановлений строк з дня одержання цієї ухвали надати суду письмові заперечення проти позову та докази на підтвердження цих заперечень або заяву про визнання позову.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від18.10.2017 адміністративну справу №826/20105/16 прийнято до провадження судді Каракашьяна С.К.

Відповідач у визначений судом строк заперечення на позовну заяву не надав, заява про визнання позову також суду не надходила. Відповідачу була надіслана ухвала про відкриття скороченого провадження за адресою, зазначеною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

За правилами, встановленими частиною четвертою статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам-підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Справу розглянуто після отримання судом інформації щодо повідомлення належним чином сторін про відкриття скороченого провадження у справі.

Відповідно до статті 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України скорочене провадження застосовується в адміністративних справах, зокрема, щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження. Суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне та обґрунтоване судове рішення.

Оцінивши повідомлені позивачем та відповідачем обставини справи, докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Печерському районі Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві звернулась із позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва про стягнення з приватного акціонерного товариства Страхова компанія Перлина страхування податкового боргу, який є узгодженим, проте самостійно платником податків не сплачений.

Відповідно до довідки від 13.12.2016 №6917/9, облікових карток платника податків ПрАТ СК Перлина страхування , наданих контролюючим органом до суду, за приватним акціонерним товариством Страхова компанія Перлина страхування обліковується податковий борг в розмірі 774898,02 грн.

Ознайомившись із розрахунком податкового відповідача, судом встановлено, що зазначений борг виник з наступних підстав, а саме:

внаслідок щомісячного нарахування до сплати 74691,00 грн. по авансовим внескам з податку на прибуток страхових організацій за період 30.03.2014 по 28.02.2015 відповідно декларації від 04.02.2014 №9089519748;

у зв'язку зі злиттям інтегрованих карток авансових внесків та податку на прибуток страхових організацій 06.10.2015 сума боргу з авансових внесків перейшла до картки податку на прибуток страхових організацій, за рахунок переплати якого в сумі 244979,68 грн. розрахувалась пеня в розмірі 76743,76 грн.;

відповідно до акту від 26.07.2016 №1736/26-55-12-05 встановлено порушення строку сплати суми зобов'язання з податку на прибуток та прийнято податкове повідомлення-рішення від 26.07.2016 №0017361205, яким позивачу визначено штраф в розмірі 48995,94 грн.

Відповідно до пункту 54.1. статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до пункту 56.11. статті 56Податкового кодексу не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Згідно приписів пункту 57.1. статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до пункту 57.3 статті 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Відповідно до підпункту 14.1.39 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

В силу підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень, у відповідності до положень пункту 41.2 статті 41 Податкового кодексу України.

Пунктом 59.1 статті 59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до пункту 59.5 статті 59 Податкового кодексу України У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Так, державною податковою інспекцією у Печерському районі Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві надіслано відповідачу податкову вимогу від 17.07.2014 №5689-25 рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Відповідно до абзацу 3 пункту 58.3 статті 58 Податкового кодексу України у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Згідно з підпунктом 20.1.34. пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві звернулось до суду про стягнення податкового боргу, наявного у ПрАТ СК Перлина страхування .

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що сума податкового зобов'язання самостійно визначена платником податків в поданій декларації, доказів оскарження податкової вимоги від 17.07.2014 №5689-25, податкового повідомлення-рішення від 26.07.2016 №0017361205 відповідачем до суду не надано, сума податкового зобов'язання є узгодженою, відтак позовні вимоги державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві про стягнення податкового боргу з приватного акціонерного товариства Страхова компанія Перлина страхування в розмірі 774898,02 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до частини першої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 14, 69, 70, 71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного акціонерного товариства Страхова компанія Перлина страхування (01133, м. Київ, бул. Лесі Українки, 15А, код ЄДРПОУ 36257778) податковий борг у розмірі 774898,02 грн. (сімсот сімдесят чотири тисячі вісімсот дев'яносто вісім гривень 02 коп.).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України. Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною. Постанова суду, прийнята в порядку скороченого провадження виконується негайно.

Суддя С.К. Каракашьян

Дата ухвалення рішення03.11.2017
Оприлюднено09.11.2017
Номер документу70095112
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/20105/16

Постанова від 03.11.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Ухвала від 18.10.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні