Вирок
від 08.11.2017 по справі 405/6298/17
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6298/17

1-кп/405/277/17

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2017 року Ленінський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді : ОСОБА_1 ,

при секретарі : ОСОБА_2 ,

за участю прокурора : ОСОБА_3

захисника: ОСОБА_4

обвинуваченого: ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Кропивницький обвинувальний акт у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017120010000045 від 27.10.2017 року за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кропивницький, українця, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, офіційно не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України та угоду від 27.10.2017 року про визнання винуватості укладену між прокурором прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 вчинив умисну перереєстрацію на своє ім`я суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» в квітні 2017 року, з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, за наступних обставин.

ОСОБА_5 в березні 2017 року познайомився з ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 (матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), який запропонував ОСОБА_5 за грошову винагороду в 1500 (тисяча п`ятсот) гривень перереєструвати на своє ім`я одне підприємство (юридичну особу).

Крім того ОСОБА_7 пояснив ОСОБА_5 , що після перереєстрації на своє ім`я юридичної особи він буде тільки рахуватися директором підприємства, але відношення до господарської діяльності мати не буде, всі документи, печатки, електронні ключі по підприємству будуть знаходитись у ОСОБА_6 та невстановлених слідством осіб матеріали відносно яких виділені в окреме провадження.

ОСОБА_5 погодився взяти участь у перереєстрації юридичної особи на своє ім`я, без мети здійснювати господарську діяльність за грошову винагороду та будучи співвиконавцем фіктивного підприємництва діючи з попереднім умислом з корисних мотивів без мети здійснювати господарську діяльність з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб пов`язаної з проведенням «безтоварних операцій», «оготівкування коштів». На початку травня 2017 року передав ОСОБА_6 копію свого паспорту та ідентифікаційного номеру для складання документів та перереєстрації на своє ім`я підприємства (юридичної особи).

З метою маскування протиправної діяльності ОСОБА_6 пообіцяв ОСОБА_5 , що реєстраційні документи він підписувати не буде.

Продовжуючи свою злочинну діяльність ОСОБА_5 діючи умисно, на

прохання невстановлених слідством осіб з метою реалізації їх злочинного умислу щодо прикриття незаконної діяльності, яка полягала у проведенні безтоварних операцій та

оготівкування коштів 13.05.2017 року підписав документи по відкриттю та

обслуговуванню банківських рахунків ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» № НОМЕР_1 ,

у АТ «ОЩАДБАНК», 16.05.2017 підписав документи по відкриттю та обслуговуванню банківських рахунків ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 у ПАТ «ПУМБ», 19.05.2017 року підписав документи по відкриттю та обслуговуванню банківських рахунків ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 у ПАТ «Банк Інвестицій та заощаджень», а 22.05.2017 року підписав документи по відкриттю та обслуговуванню банківських рахунків ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» № НОМЕР_6 у АТ «УКРБУДІНВЕСТБАНК».

Окрім того, продовжуючи свою злочинну діяльність ОСОБА_5 діючи умисно, за грошову винагороду в травні - серпні 2017 року на прохання ОСОБА_6 , неодноразово прибував до відділення ПАТ «ПУМБ» в м. Кропивницькому за адресою: вулиця Велика Перспективна, будинок 12, ПАТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ» в м. Кропивницькому за адресою: вулиця Велика Перспективна, будинок 7 та ПАТ «УКРБУДІНВЕСТБАНК» в м. Кропивницькому за адресою: вулиця Велика Перспективна, будинок 18/14, де в касі пред`являв паспорт та з розрахункових рахунків ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» знімав готівку, яку передавав ОСОБА_6 .

Окрім вище перелічених, жодних інших дій щодо створення та ведення господарської діяльності ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» ОСОБА_5 не вчиняв, жодних первинних бухгалтерських документів та договорів від імені даного підприємства не складав та не підписував, послуги, сільськогосподарську та іншу продукцію нікому не відвантажував та ні від кого не отримував.

Аналізом руху коштів по вище перелічених рахунках ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» відкритих в ПАТ «УКРБУДІНВЕСТБАНК» встановлено, що за період з травня 2017 року по 10.08.2017 року всього на рахунки підприємства надійшло 4 523869,03 грн. по операціях які фактично не відбувалися, за нібито реалізовану сільськогосподарську продукцію та в подальшому були оготівковані. Вказані операції в податковій звітності ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» не відображені.

Аналізом руху коштів по вище перелічених рахунках ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» відкритих в ПАТ «ПУМБ» встановлено, що за період з травня 2017 року по 10.08.2017 року всього на рахунки підприємства надійшло 1429271 грн. по операціях, які фактично не відбувалися, за нібито реалізовані будівельні матеріали, оплата за товар чи поповнення рахунку через БПК (Банківські Платіжні Картки) та в подальшому були оготівковані. Вказані операції в податковій звітності ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» не відображені.

Вчинення дій, пов`язаних із перереєстрацією ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» на ім`я ОСОБА_5 , підписанням первинних документів підприємств від імені ОСОБА_5 , як директора, без відома останнього, отримання печаток, отримання можливості відкриття банківських рахунків, банківських карток до них, та можливості перерахування на них та з них грошових коштів, надало змогу невстановленим слідством особам матеріали відносно яких виділені в окреме провадження здійснювати незаконну діяльність, яка полягала у здійсненні безтоварних операцій з підприємствами-юридичними особами реального сектору економіки в тому числі: ТОВ «БС ЕНЕРГІЯ» (код 38867731), ТОВ «БІЗНЕС ГРУП С», ТОВ «АГРОПРАЙМ», ТОВ «БІКОМТОРГ», ТОВ «ДЕТЕК КОМ», ТОВ «ЛАТУН ТРЕЙД», ТОВ «ПРОМТЕХНОЛ-БЮ» (код 36471398), що призвело до заниження податкового зобов`язання у таких підприємств та виведення грошових коштів у «тінь».

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними, протиправними діями, які виразилися в пособництві фіктивному підприємству, тобто перереєстрацією на своє ім`я ТОВ «ЛУГБІЗНЕС» (юридичної особи) в квітні 2017 року, вчинене з метою прикриття незаконної діяльності, тобто скоїв злочин, передбачений ч.5 ст. 27, ч.1 ст.205 КК України.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 у вчиненому кримінальному правопорушенні вину визнав повністю та пояснив, що дійсно в березні 2017 року перебував в кафе на ринку «Босфор», де познайомився з ОСОБА_6 , який запропонував йому заробити коштів оформивши на його ім`я юридичну фірму. Він погодився. Вказав, що пару разів приходив до банків, надавав свої документи та знамів кошти з розрахункових рахунків підприємства, які передавав ОСОБА_6 . Ніяких операцій від товариства не проводив. . У вчиненому розкаюється.

27.10.2017 року між прокурором прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 у присутності адвоката захисника ОСОБА_4 на підставі ст. ст. 468, 469, 472 КПК України укладено угоду про визнання винуватості, за змістом якої ОСОБА_5 зобов`язується беззастережно визнати свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27, ч.1 ст.205 КК України; співпрацювати з правоохоронними органами та безперешкодно сприяти у викритті кримінального правопорушення, вчиненого іншою особою, в тому числі ОСОБА_6 у разі наявності відомих достовірних даних про таких осіб, а також повідомити про вчинення ними інших кримінальних правопорушень; сприяти розслідуванню кримінального провадження у з`ясуванні обставин кримінальних правопорушень, виявлені та припиненні інших відомих їй подібних кримінальних правопорушень; з`являтися до органів досудового розслідування та суду. Сторони узгодили покарання ОСОБА_5 у виді штрафу в розмірі п`ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн. В угоді передбачені наслідки укладання та затвердження угоди про визнання винуватості, встановленні ст.473 КПК України та наслідки її невиконання, передбачені ст.476 КПК України.

Заслухавши учасників судового провадження, перевіривши угоду на відповідність вимогам КПК України та закону, суд прийшов до висновку, що угода підлягає затвердженню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Відповідно до положень частин 2 та 4 ст.469 КПК України угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий, не допускається.

Згідно з ч.5 ст.469 КПК України передбачено, що укладення угоди про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Судом встановлено, що злочин, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_5 відповідно до ст.12 КК України є невеликої тяжкості, правову кваліфікацію кримінального правопорушення органом досудового розслідування здійснено правильно, угоду про визнання винуватості укладено після повідомлення ОСОБА_5 про підозру, потерпілих у даному кримінальному провадженні немає, узгоджена сторонами міра покарання, передбачена санкцією ч.1 ст. 205 КК України. Зміст угоди про визнання винуватості відповідає вимогам ст.472 КПК України та її умови не суперечать іншим вимогам закону, не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб.

Також судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_5 цілком розуміє права, визначені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винним, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Обґрунтованих і достатніх підстав вважати, що укладення угоди між сторонами не було добровільним, тобто є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, а також, що обвинувачений не має можливості виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, судом встановлено не було.

Умови даної угоди відповідають вимогам Кримінально процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку про наявність, передбачених законом підстав для затвердження угоди про визнання винуватості від 27.10.2017 року і призначення узгодженої сторонами міри покарання.

Речові докази по справі відсутні.

Витрати за проведення експертних досліджень в сумі 3961,60 грн. підлягають стягненню з ОСОБА_5 на користь держави.

Керуючись ст.ст. 314, 374, 472-475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду від 27.10.2017 року про визнання винуватості укладену між прокурором прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 у присутності адвоката захисника ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, і призначити узгоджене покарання у виді штрафу в розмірі п`ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (всім тисяч п`ятсот) гривень.

Запобіжний захід ОСОБА_5 не обирався.

Речові докази по кримінальному провадженню відсутні

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави витрати за проведення експертиз в сумі 3961 (три тисячі дев`ятсот шістдесят одну) гривню 60 копійок.

Вирок може бути оскаржений з підстав передбачених статтею 394 КПК України до Апеляційного суду Кіровоградської області через Ленінський райсуд м. Кіровограда протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення08.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70124795
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —405/6298/17

Ухвала від 21.02.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Льон С. М.

Вирок від 08.11.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Льон С. М.

Ухвала від 02.11.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Льон С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні