Рішення
від 07.11.2017 по справі 909/945/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2017 р. Справа № 909/945/17

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шкіндер П.А., секретар судового засідання Кучма І.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Адвокатського об'єднання "Голд Лекс",

вул. Залізнична, буд. 4в, м. Івано-Франківськ, 76018

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Біо-Інвест-Україна"

вул. В.Ветеранів, буд. 12, офіс 94,м. Івано-Франківськ, 76000

про стягнення заборгованості в сумі 140 000,00 грн.

за участю:

Від позивача: ОСОБА_1 -представник ( свідоцтво № 971 від 27.12.2017року);

Від відповідача представники не з'явилися

ВСТАНОВИВ

Адвокатське об'єднання "Голд Лекс" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Біо-Інвест-Україна" про стягнення заборгованості в сумі 140 000,00 грн. Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 03.10.17 порушено провадження у справі та призначено розгляд справи в судовому засіданні на 24.10.17. В порядку ст. 77 ГПК України, розгляд справи було відкладено на 07.11.2017року.

Представник позивача позовні вимоги підтримує, просить суд позов задоволити, свої обґрунтування виклав у позовній заяві - позовні вимоги обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем договірних зобов'язань щодо здійснення розрахунку за послуги, надані позивачем згідно з договором про надання правової допомоги від 25.02.2016року. Крім того, у судовому засіданні позивачем в порядку ст.22 ГПК України подано заяву про долучення до матеріалів справи додаткових доказів ( вх.17605/17 від 07.11.2017року ).

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини неявки суду не повідомив, відзив на позов до початку судового засідання не направив, вимоги суду, вказані в ухвалі від 24.10.2017року не виконав. Відповідач належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується ухвалами суду від 03.10.2017року та від 24.10.2017року.

Згідно з пунктом 3.9.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України 26.12.2011 N 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зі змінами, внесеними згідно з Постановою Вищого господарського суду N 3 від 23.03.2012, у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи викладене суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи і забезпечення явки останнього в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів.

Беручи до уваги той факт, що неявка в засідання суду відповідача або його представника, належним чином та відповідно до законодавства повідомленого про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду справи суд дійшов висновку про розгляд справи за наявними у ній матеріалами, згідно ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, враховуючи вимоги чинного законодавства та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, заслухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши фактичні обставини на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті судом встановлено наступне.

Між сторонами 25 лютого 2016 року , а саме між Адвокатським об'єднанням Голд Лекс в особі керуючого партнера (голови об'єднання) ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Біо-Іпвест-Україна в особі генерального директора ОСОБА_2 укладено Договір про надання правової допомоги №25/02/16.

Предметом договору є надання Адвокатським об"єднанням юридичної допомоги ТзОВ "Біо-інвест-Україна".

Розділом 4 Договору про надання правової допомоги встановлено порядок здійснення розрахунків, а саме: відповідно до п.4.1. Договору, юридичну допомогу, що надається адвокатським об'єднанням, клієнт оплачує в гривнях, шляхом щомісячного переказу суми, що дорівнює 30 000 (тридцять тисяч) гривень, без ПДВ.

Пунктом 4.2. Договору передбачено, що оплата послуг здійснюється замовником щомісячно авансом у строк з 1 (першого) по 5 (п'яте) число поточного місяця в безготівковій формі шляхом здійснення замовником перерахування відповідної суми грошових коштів на поточний рахунок виконавця.

Пунктом 4.4. Договору встановлено, що за результатами надання юридичної допомоги складається акт, що підписується представниками кожної із сторін. В акті вказується обсяг наданої адвокатським об'єднанням юридичної допомоги та її вартість. Акт надсилається клієнту адвокатським об'єднанням факсимільним зв'язком, поштою або нарочно уповноваженій особі.

Пунктом 4.7 визначено, що сума, вказана в п.4.1, даного Договору є гонораром адвокатського об"єднання з надання юридичної допомоги та поверненню не підлягає.

На виконання умов Договору виконавцем було надано послуги, а саме проведено: консультації, аналіз договорів, підготовку договорів, підготовку претензій, позовних за участь у переговорах, відрядження за межі Івано-Франківської області, виконання інших доручень, пов'язаних із юридичним супроводом. Факт надання вказаних послуг підтверджують:

- акт виконаних робіт від 30.04.2017року ;

- акт виконаних робіт від 31.05.2017року

- акт виконаних робі від 30.06.2017року

- акт виконаних робіт від 31.07.2017року;

акт виконаних робіт від 30.08.2017року.

Відповідач здійснив часткову оплату послуг згідно Акту виконаних робіт від 30 квітня 2017 року в розмірі 10 000 грн.

В порушення умов договору, відповідач (клієнт) прийняті на себе договірні зобов"язання належним чином не виконав, оплату за отримані послуги провів частково в сумі 10 000,00 грн., що призвело до утворення заборгованості в розмірі 140 000,00грн. Наведені обставини і сталі підставою звернення АО "Голд Лекс" до господарського суду з позовом у цій справі.

Предметом судового розгляду є вимога позивача про стягнення з відповідача в судовому порядку вартості наданих юридичних послуг в сумі 140 00грн., згідно актів виконаних робіт .

Із змісту ст. 11 Цивільного кодексу України вбачається, що цивільні права та обов"язки виникають зокрема, з Договору.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є обов"язковим для виконання сторонами (ст.ст. 626, 627, 628, 629 Цивільного кодексу України).

Договір про надання правової допомоги № 25/02/16 від 25.02.2016року, укладений між сторонами в межах чинного законодавства України - є правомірним, оскільки його недійсність прямо не встановлена законом та він не визнаний судом недійсним (ст.204 Цивільного кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч. 1 ст. 903 ЦК України).

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, положення яких кореспондуються з приписами ст. 193 ГК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Належним чином оформлені, підписані без жодних зауважень та скріплені печатками АО "Голд Лекс" та ТзОВ ""Біо-Інвест-Україна" акти виконаних робіт ( копії у матеріалах справи) , у яких вказано види робіт, проведені позивачем є первинними документами у розумінні Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", відповідають вимогам ст. 9 цього Закону та п. 2.4. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995р. №88 та засвідчують про факт виконання робіт на загальну суму 140000, 00грн. та є підставою для виникнення у відповідача обов"язку щодо здійснення розрахунків за виконані роботи.

Враховуючи встановлені вище обставини справи, надання позивачем відповідачеві послуг згідно з Договором № 25/02/16 від 25.02.2016року, відсутність зауважень або заперечень щодо актів виконаних робіт, неоплату відповідачем наданих йому послуг, а також норми чинного законодавства, які підлягають до застосування у спірних правовідносинах, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог про стягнення заборгованості за надані послуги у сумі 140 000,00грн.

Крім того, слід зазначити, що представником позивача надано суду копії платіжних доручень, відповідно до яких відповідач частково сплачував позивачу отримані юридичні послуги згідно договору.

До дій, що свідчать про визнання боргу або іншого обов'язку, можуть, з урахуванням конкретних обставин справи, належати, зокрема, часткова сплата боржником або з його згоди іншою особою основного боргу та/або сум санкцій.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

З огляду на вимоги ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Позивачем доведено та документально підтверджено обставини, на які він посилався, як на підставу своїх вимог. Заперечення відповідача не відповідають фактичним обставинам справи, вимогам діючого законодавства та спростовуються вищевикладеним.

Враховуючи правила ст.49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 11, 204, 251-254- 257, 261, 267, 509, 525, 526, 530, ст.ст. 173, 193 Господарського кодексу України, ст. ст. 22, 28, 33, 34, 43, 49, ст. 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Адвокатського об'єднання "Голд Лекс", вул. Залізнична, буд. 4в, м. Івано-Франківськ, до Товариства з обмеженою відповідальністю "Біо-Інвест-Україна", вул. В.Ветеранів, буд. 12, офіс 94, м. Івано-Франківськ про стягнення заборгованості в сумі 140 000,00 грн. задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Біо-Інвест-Україна", вул. В.Ветеранів, буд. 12, офіс 94,м. Івано-Франківськ ( код 35276297) на користь Адвокатського об'єднання "Голд Лекс", вул. Залізнична, буд. 4в, м. Івано-Франківськ ( код 39604485) - 140 000,00грн. заборгованості та 2100,00грн. судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 08.11.17

СУДДЯ ШКІНДЕР П.А.

Дата ухвалення рішення07.11.2017
Оприлюднено10.11.2017
Номер документу70128838
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/945/17

Постанова від 18.01.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник Оксана Петрівна

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник Оксана Петрівна

Рішення від 07.11.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П.А.

Ухвала від 24.10.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П.А.

Ухвала від 03.10.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні