Ухвала
від 10.11.2017 по справі 552/7179/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Справа № 552/7179/17

У Х В А Л А

Іменем України

10 листопада 2017 року

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю заступника начальника першого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , розглянувши у м. Полтаві в приміщенні суду клопотання прокурора у кримінальному провадженні прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно, -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор у кримінальному провадженні прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на майно.

В клопотанні вказував, що прокуратурою Полтавської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за №42016170000000313 від 08.11.2016 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205; ч.5 ст.27, ч.3 ст.212; ч.1 ст.366; ч.2 ст.209; ч.1 ст.388; ч.2 ст.309 КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за №42016170000000313 здійснюється слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області.

У ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені досудовим розслідуванням особи придбали з метою прикриття незаконної діяльності із ухилення від сплати податків суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи) ТОВ «Бест-Полтава» (код 39120335) та інші підприємства. У подальшому упродовж 2016 року вказані особи, шляхом маскування незаконного походження зерна кукурудзи унаслідок внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів щодо походження та джерел придбання зерна кукурудзи, використали реквізити фіктивних підприємств для документального оформлення незаконних експортних операцій із постачання зерна за межі митної території України.

Своїми діями невстановлені особи, використовуючи реквізити ТОВ «Бест-Полтава» (код 39120335), ТОВ «Вімес Агро Трейд» (код 37741286), ТОВ «АВМ Технолоджі» (код 40058323), ПП «Кольчуга-С» (код 33250937), ТОВ «Контур 5» (код 35542923) та інших СГД, вчинили пособництво в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах для підприємств-виробників, постачальників зернових культур.

Відповідно до інформації Оперативного управління ГУ ДФС у Полтавській області, злочинна діяльність груп осіб, які із використанням реквізитів фіктивних підприємств (далі ФСПД) здійснюють закупівлю за готівкові кошти зернових культур на території Полтавської області з подальшою її реалізацією у тому числі за межі митного кордону України, продовжується і на даний час.

Зокрема, встановлено, що група осіб у складі: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , та інших осіб, за попередньою змовою між собою та постачальниками сільськогосподарської продукції, в т.ч. ОСОБА_7 , проводять незаконну закупівлю та продаж на території Полтавської, Сумської та інших областей України зернових культур (кукурудзи, пшениці, жита і т.д.) за готівкові кошти (в т.ч. іноземну валюту) як без оформлення документів бухгалтерського та податкового обліку, так і з використанням реквізитів фіктивних підприємств.

У подальшому, незаконно придбана вказаними особами с/г продукція експортується за межі митної території України від імені підприємств з ознаками «фіктивності» з метою неповернення валютної виручки на територію України та ухилення від сплати податків.

В результаті проведення слідчо-оперативних заходів встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в своїй протиправній діяльності, з метою маскування незаконного походження зерна, його зберігання, транспортування та подальшого продажу, використовують реквізити підприємств ТОВ «Зернотрейд - Полтава» (код 40257281) та ФГ «ЦІП» (код 34087765), місцезнаходження офісного приміщення вказаних громадян: м. Полтава, вул. Соборності, 14 (другий поверх).

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , спільно з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є активними співучасниками злочинної діяльності із умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах; координують злочинну діяльність осіб, які здійснюють придбання та транспортування сільськогосподарської продукції за готівковий розрахунок; підтримують зв`язки із представниками підприємств-постачальників та виробників зерна, які здійснюють, за сприяння членів злочинної групи, його продаж за готівкові кошти, без подальшого відображення вказаних операцій у податковому та бухгалтерському обліках; організовують одержання та передачу готівкових коштів, підроблених документів, які використовують для приховання незаконної діяльності фіктивних підприємств; координують документальне оформлення зберігання та транспортування незаконно придбаного зерна на території Полтавської та Сумської областей.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в своїй протиправній діяльності користуються офісним приміщенням, розташованим на другому поверсі будівлі за адресою: м. Полтава, вул. Соборності, 14.

07.11.2017, на виконання ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 10.10.2017, проведено обшук за адресою: м. Полтава, вул. Соборності, 14.

В ході проведення обшуку було виявлено та вилучено:

- підшивку документів з первинними бухгалтерськими документами ТОВ «Зернотрейд Полтава» по взаємовідносинам з ТОВ «Агрополіс на Жовтневій», ТзДВ «Гадяцький елеватор»;

- підшивку документів з первинними бухгалтерськими документами (копії та оригінали) ФГ «ЦІП» по взаємовідносинам з ТОВ «Агро Престиж», ТОВ «Агросфера ЛТД», ТОВ «Агрополіс на Жовтневій»;

- підшивку документів з пустими аркушами паперу формату А4 з відтисками печаток ФГ «ЦІП» (код 34087765), пустими аркушами паперу формату А4 з відтисками печаток ТОВ «Зернотрейд Полтава» (код 40257281), пустими аркушами паперу формату А4 з відтисками печаток ТОВ «Агро-Сіті» (код 37385478);

- підшивку документів, в якій містяться договори поставки с/г продукції між ТОВ «Качанове-Агро» та ТОВ «Юліс-Агро»; чорнові записи щодо реалізації с/г продукції; незаповнений бланк товарно-транспортної накладної (далі по тексту ТТН) ТОВ «Євро Трейдінг» (код 36884121, м. Київ) з відтиском печатки підприємства; незаповнені бланки довіреностей ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) з відтиском печатки підприємства; довіреності ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) на уповноваження ОСОБА_8 ; незаповнені бланки листів ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) на переоформлення зернової продукції з відтиском печатки підприємства; копії паспорту та ІПН ОСОБА_9 , завірені печаткою ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) та підписом директора; копії реєстраційних документів (витяги з ЄДРЮОФОП, витяги з реєстру платників ПДВ, відомості з ЄДРПОУ, наказу про призначення директора) ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ), завірені печаткою та підписом директора підприємства; довіреності ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) на уповноваження ОСОБА_10 ; акти-розрахунки ТзДВ «Гадяцький елеватор»; незаповнений бланк ТТН ТОВ «БКБ «Фінанс» (код 39504546, м. Київ) з відтиском печатки підприємства; реєстри накладних на прийняте зерно (форма №ЗХС-3) ТзДВ «Гадяцький елеватор»; чорнові записи з контактною інформацією про господарства Новосанжарського району, Машівського району; бухгалтерські документи по взаємовідносинам ТОВ «Агрополіс на Жовтневій» з ТОВ «Астрем-Агро»;

- підшивку документів, в якій містяться чорнові записи з вказанням назв фермерських господарств, контактних даних фермерів;

- журнал з написом «Office book», в якому містяться чорнові записи з вказанням сум коштів, виплачених фермерам;

- підшивку документів, в якій містяться чорнові записи щодо реалізації с/г продукції, з вказанням контактних даних водії транспортних засобів, якими перевозилась с/г продукція;

- підшивку документів, в якій містяться незаповнені бланки ТТН ТОВ «Євро Трейдінг» (код 36884121, м. Київ) з відтиском печатки підприємства;

- підшивки документів (в кількості 3 шт.), в яких містяться незаповнені бланки ТТН ТОВ «БКБ Фінанс» (код 39504546, м. Київ) з відтиском печатки підприємства.

Вказані документи та бланки документів не входили до переліку, щодо якого прямо було надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, тому, згідно ч.7 ст.236 КПК України є тимчасово вилученим майном.

Тому з метою збереження речових доказів, запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження слідчий просив суд накласти арешт на вказане майно.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах та заслухавши думку слідчого, приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ч.2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

2) надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з їх незаконним обігом;

4) набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Відповідно до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу. Крім того, у випадку задоволення цивільного позову суд за клопотанням прокурора, цивільного позивача може вирішити питання про накладення арешту на майно для забезпечення цивільного позову до набрання судовим рішенням законної сили, якщо таких заходів не було вжито раніше.

Частиною 3 ст. 170 КПК України також передбачено, що арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

Судом встановлено, що вказане в клопотанні майно постановою слідчого від 08 листопада 2017 року визнано речовими доказами.

Тому з метою збереження даних речових доказів клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.160,163 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно, вилучене 07.11.2017 року в ході проведення обшуку за адресою: м. Полтава, вул. Соборності, 14 в офісному приміщенні, яке використовує в своїй діяльності ТОВ «Зернотрейд-Полтава», а саме:

- підшивку документів на 36 арк., відповідно до п.8 протоколу обшуку, в якій містяться первинні бухгалтерські документи ТОВ «Зернотрейд Полтава» по взаємовідносинам з ТОВ «Агрополіс на Жовтневій», ТзДВ «Гадяцький елеватор»;

- підшивку документів на 15 арк., відповідно до п.11 протоколу обшуку, в якій містяться первинні бухгалтерські документи (копії та оригінали) ФГ «ЦІП» по взаємовідносинам з ТОВ «Агро Престиж», ТОВ «Агросфера ЛТД», ТОВ «Агрополіс на Жовтневій»;

- підшивку документів на 15 арк., відповідно до п. 10 протоколу обшуку, в якій містяться пусті аркуші паперу формату А4 з відтисками печаток ФГ «ЦІП» (код 34087765), пусті аркуші паперу формату А4 з відтисками печаток ТОВ «Зернотрейд Полтава» (код 40257281), пусті аркуші паперу формату А4 з відтисками печаток ТОВ «Агро-Сіті» (код 37385478);

- підшивку документів на 91 арк., відповідно до п. 5 протоколу обшуку, в якій містяться договори поставки с/г продукції між ТОВ «Качанове-Агро» та ТОВ «Юліс-Агро»; чорнові записи щодо реалізації с/г продукції; незаповнений бланк товарно-транспортної накладної (далі по тексту ТТН) ТОВ «Євро Трейдінг» (код 36884121, м. Київ) з відтиском печатки підприємства; незаповнені бланки довіреностей ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) з відтиском печатки підприємства; довіреності ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) на уповноваження ОСОБА_8 ; незаповнені бланки листів ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) на переоформлення зернової продукції з відтиском печатки підприємства; копії паспорту та ІПН ОСОБА_9 , завірені печаткою ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) та підписом директора; копії реєстраційних документів (витяги з ЄДРЮОФОП, витяги з реєстру платників ПДВ, відомості з ЄДРПОУ, наказу про призначення директора) ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ), завірені печаткою та підписом директора підприємства; довіреності ТОВ «Дейлі Трейд» (код 37479529, м. Київ) на уповноваження ОСОБА_10 ; акти-розрахунки ТзДВ «Гадяцький елеватор»; незаповнений бланк ТТН ТОВ «БКБ «Фінанс» (код 39504546, м. Київ) з відтиском печатки підприємства; реєстри накладних на прийняте зерно (форма №ЗХС-3) ТзДВ «Гадяцький елеватор»; чорнові записи з контактною інформацією про господарства Новосанжарського району, Машівського району; бухгалтерські документи по взаємовідносинам ТОВ «Агрополіс на Жовтневій» з ТОВ «Астрем-Агро»;

- підшивку документів на 3 арк., відповідно до п. 9 протоколу обшуку, в якій містяться чорнові записи з вказанням назв фермерських господарств, контактних даних фермерів;

- журнал з написом «Office book» на 43 арк., відповідно до п. 6 протоколу обшуку, в якому містяться чорнові записи з вказанням сум коштів, виплачених фермерам;

- підшивку документів на 19 арк., відповідно до п. 7 протоколу обшуку, в якій містяться журнал з написом «Зернотрейд» та чорнові записи щодо реалізації с/г продукції, з вказанням контактних даних водії транспортних засобів, якими перевозилась с/г продукція;

- підшивку документів на 91 арк., відповідно до п. 3 протоколу обшуку, в якій містяться незаповнені бланки ТТН ТОВ «Євро Трейдінг» (код 36884121, м. Київ) з відтиском печатки підприємства;

- підшивку документів на 67 арк., відповідно до п. 4 протоколу обшуку, в якій містяться незаповнені бланки ТТН ТОВ «БКБ Фінанс» (код 39504546, м. Київ) з відтиском печатки підприємства;

- підшивку документів на 98 арк., відповідно до п. 2 протоколу обшуку, в якій містяться незаповнені бланки ТТН ТОВ «БКБ Фінанс» (код 39504546, м. Київ) з відтиском печатки підприємства;

- підшивку документів на 100 арк., відповідно до п. 1 протоколу обшуку, в якій містяться незаповнені бланки ТТН ТОВ «БКБ Фінанс» (код 39504546, м. Київ) з відтиском печатки підприємства.

Арештоване майно документи, бланки документів та чорнові записи зберігати у матеріалах кримінального провадження №42016170000000313 від 08.11.2016.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

10.11.2017

Дата ухвалення рішення10.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70141052
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —552/7179/17

Ухвала від 10.11.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні