Ухвала
від 07.11.2017 по справі 461/4101/15-к
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/4101/15-к

Провадження № 1-кп/461/44/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.11.2017 року Галицький районний суд м. Львова

у складі: головуючого судді ОСОБА_1

секретарі ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

та захисника ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові кримінальне провадження /внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015140000000150 від 10.03.2015 року/ про обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Львова, українця, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , не працюючого, раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27 ч.1 ст.366, ч.5 ст.27 ч.2 ст.15 ч.1 ст.366 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 досудовим розслідуванням первинно пред`явлено підозру і останній обвинувачувався у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.2 ст.205, ч.5 ст.27, ч.1 ст.366 КК України, зокрема, що своїми умисними протиправними діями ОСОБА_5 вчинив пособництво у фіктивному підприємництві тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі та пособництво у службовому підробленні, тобто складання і видачу службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів.

Відповідно до статей 338, 341 КПК України, прокурор відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , за погодженням першого заступника прокурора Львівської області ОСОБА_7 змінив обвинувачення у кримінальному провадженні №12015140000000150 від 10.03.2015 року, кваліфікуючи дії ОСОБА_5 за ч.5 ст.27 ч.1 ст.366, ч.5 ст.27 ч.2 ст.15 ч.1 ст.366 КК України.

Судом встановлено, що у травні 2014 року невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою прикриття незаконної діяльності та здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, а саме - надання суб`єктам підприємницької діяльності незаконних послуг по ухиленню від сплати податків шляхом заниження сум податкових зобов`язань, незаконного переведення безготівкових коштів у готівку, достовірно знаючи, що придбавають суб`єкт підприємницької діяльності без наміру здійснення фінансово-господарської діяльності, перебуваючи у м. Києві, організували укладення договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТзОВ «Денікс Груп», ЄДРПОУ 37882958, зареєстрованого за адресою: м. Київ, вул. Крутий узвіз, будинок 6/2, літера А, офіс №1, взятого на податковий облік в ДПІ у Печерському районі м. Києва, згідно з яким ОСОБА_8 набув право власності на корпоративні права на вказане товариство, а також підписали і видали від імені ОСОБА_8 наказ №3к по ТзОВ «Денікс Груп» від 15.05.2014, яким останнього призначено на посаду директора вказаного товариства.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, з метою створення видимості фінансово-господарської діяльності ТзОВ «Денікс Груп», невстановлені досудовим розслідуванням особи 16.05.2014 р., перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Марини Раскової, 15, надали для посвідчення державному реєстратору реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві нову редакцію статуту ТзОВ «Денікс Груп», підписану від імені засновника Товариства ОСОБА_8 , затверджену Загальними зборами учасників ТзОВ «Денікс Груп», відповідно до протоколу №4 від 14.05.2014 р..

Згідно з новою редакцією статуту ТзОВ «Денікс Груп», діяльність товариства, з-поміж іншого, полягала у наданні послуг у сфері фінансового посередництва, у сфері страхування та пенсійного забезпечення, дослідження кон`юктури ринку та виявлення суспільної думки, будівельних, ремонтних, проектних, реставраційних, дизайнерських, монтажно-налагоджувальних, споруджувальних робіт та робіт по благоустрою території, видобутку нафти, вугілля, газу та інших корисних копалин, переробки нафти, виготовлення та реалізації нафтопродуктів тощо.

У подальшому, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, невстановлені досудовим розслідуванням особи 26.05.2014 р., перебуваючи у приміщенні ПАТ «Діамантбанк», МФО 320854, за адресою: м. Київ, Контрактова площа, 10А, відкрили банківський рахунок № НОМЕР_1 ТзОВ «Денікс груп» у вказаній банківській установі.

Також, з метою реалізації свого злочинного умислу, невстановлені досудовим розслідуванням особи виготовили декілька печаток ТзОВ «Денікс Груп», якими завіряли завідомо неправдиві первинні документи фінансово-господарської діяльності.

Водночас, у ТзОВ «Денікс Груп», яке використовувалося невстановленими досудовим розслідуванням особами для прикриття незаконної діяльності та здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, з моменту придбання частки у статутному капіталі даного товариства на ОСОБА_8 фактично відсутні трудові ресурси, наймані працівники, виробниче, транспортне та торгівельне обладнання, сировина, матеріали для здійснення статутної діяльності, а також офісні, складські та виробничі приміщення. Також, зазначене товариство відсутнє за місцем реєстрації та фактичного здійснення діяльності.

З метою підшукування на території Львівської області суб`єктів підприємницької діяльності у якості клієнтів для надання їм незаконних послуг по ухиленню від сплати податків шляхом заниження сум податкових зобов`язань та незаконного переведення безготівкових коштів у готівку, для надання таким суб`єктам підприємницької діяльності необхідних реквізитів фіктивного підприємства ТзОВ «Денікс Груп» та іншої інформації для складання завідомо неправдивих офіційних документів про фіктивні господарські операції між такими суб`єктами підприємницької діяльності та ТзОВ «Денікс Груп», а також для передачі між ТзОВ «Денікс Груп» та такими суб`єктами підприємницької діяльності документів, необхідних для здійснення такої незаконної діяльності, та складених завідомо неправдивих офіційних документів, невстановлені досудовим розслідуванням особи в травні 2014 року залучили до своєї злочинної діяльності у якості пособника ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 , виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами ТзОВ «Денікс Груп» та суб`єктів підприємницької діяльності, які користувались зазначеними незаконними послугами ТзОВ «Денікс Груп», завідомо неправдивих офіційних документів, діючи за попередньою змовою групою осіб із невстановленими особами, які придбали юридичну особу - ТзОВ «Денікс Груп» з метою прикриття незаконної діяльності та здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, реалізовуючи спільний злочинний умисел, з корисливих мотивів, у період з травня 2014 року до жовтня 2014 року підшуковував на території Львівської області суб`єктів підприємницької діяльності для надання їм незаконних послуг по ухиленню від сплати податків шляхом заниження сум податкових зобов`язань та незаконного переведення безготівкових коштів у готівку, надавав таким суб`єктам підприємницької діяльності реєстраційні, податкові та банківські реквізити фіктивного підприємства ТзОВ «Денікс Груп» та іншу інформацію для складання завідомо неправдивих офіційних документів про фіктивні господарські операції між ними та ТзОВ «Денікс Груп», передавав між ТзОВ «Денікс Груп» та такими суб`єктами підприємницької діяльності документи, необхідні для здійснення зазначеної незаконної діяльності, та складені завідомо неправдиві офіційні документи для їх подальшого використання у бухгалтерському обліку та при поданні податкової звітності з метою ухилення такими суб`єктами підприємницької діяльності від сплати податків шляхом заниження сум податкових зобов`язань, незаконного переведення безготівкових коштів у готівку, а також повертав представникам таких суб`єктів підприємницької діяльності готівку, одержану в ході здійснення такої злочинної діяльності.

Так, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб із невстановленими особами, які придбали юридичну особу - ТзОВ «Денікс Груп» з метою прикриття незаконної діяльності та здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, реалізовуючи спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, з корисливих мотивів, у вересні 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи у м. Львові, підшукав в якості клієнта для надання незаконних послуг по ухиленню від сплати податків шляхом заниження сум податкових зобов`язань та незаконного переведення безготівкових коштів у готівку ТзОВ «Тонбудпроект», ЄДРПОУ 38501776, зареєстроване за адресою: м. Львів, вул. Богдана Котика, 7, директором якого є ОСОБА_9 .

Продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, ОСОБА_5 у вересні 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, під час зустрічі з директором ТзОВ «Тонбудпроект» ОСОБА_9 , яка відбулась у невстановленому досудовим розслідуванням місці, надав останньому реєстраційні, податкові та банківські реквізити ТзОВ «Денікс Груп» та роз`яснив незаконну схему по ухиленню від сплати податків.

У подальшому, на виконання вказівок ОСОБА_5 , ТзОВ «Тонбудпроект» перерахувало на розрахунковий рахунок ТзОВ «Денікс Груп» № НОМЕР_1 , відкритий у ПАТ «Діамантбанк», грошові кошти в сумі 150 000 гривень.

Продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ТзОВ «Тонбудпроект» фактично не відбуваються, Генега 0.1. 27.09.2014 р., близько 11.55 год., перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, отримав від ОСОБА_9 проекти наступних документів: договору підряду №09/2014 між ТзОВ «Тонбудпроект» (замовник) та ТзОВ «Денікс Груп» (підрядник); договірної ціни на будівництво «Реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10, що здійснюється в 2014 році» 48_ДЦ_ДЦ; локального кошторису на будівельні роботи №2-1-1 на реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10, 48_ДЦ^ЛС 12-1-1; підсумкової відомості ресурсів «Реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10» 48_ДЦ_ИВР; календарного плану на виконання робіт по об`єкту «Реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10»; розрахунку загальновиробничих витрат до локального кошторису №2-1-1 на «Реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10» 48_ДЦ_ОПРЛС_2-1-1, які у подальшому, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, передав службовим особам ТзОВ «Денікс Груп».

Також, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ТзОВ «Тонбудпроект» фактично не відбуваються, ОСОБА_5 29.09.2014 р., точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, отримав від ОСОБА_9 проекти наступних документів: довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2014 року на суму 150 000 гривень; акту приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2014 року; підсумкової відомості ресурсів об`єкт: реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10 (витрати по факту) 49_1_2-1_ПД_ИВР; розрахунку загальновиробничих витрат до локального кошторису №2-1-1 на реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10, 49_1_2-1_ПД_ОПР, які у подальшому, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, передав службовим особам ТзОВ «Денікс Груп».

29.09.2014 р., близько 13.10 год., ОСОБА_5 , перебуваючи на території АЗС «ОККО» за адресою: м. Львів, вул. Володимира Великого, 58, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ТзОВ «Тонбудпроект» фактично не відбулись, передав ОСОБА_9 наступні завідомо неправдиві офіційні документи: договір підряду №09/2014 між ТзОВ «Тонбудпроект» (замовник) та ТзОВ «Денікс Груп» (підрядник); договірну ціну на будівництво «Реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10, що здійснюється в 2014 році» 48_ДЦ_ДЦ; локальний кошторис на будівельні роботи №2-1-1 на реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10, 48_ДЦ_ЛС 12-1-1; підсумкову відомість ресурсів «Реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10» 48_ДЦ_ИВР; календарний план на виконання робіт по об`єкту «Реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10»; розрахунок загальновиробничих витрат до локального кошторису №2-1-1 на «Реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10» 48_ДЦ_ОПРЛС_2-1-1, підписані від імені директора ТзОВ «Денікс Груп» ОСОБА_8 та завірені відтиском печатки ТзОВ «Денікс Груп», для їх подальшого використання при складанні податкової звітності з метою створення видимості фактичного виконання робіт для отримання податкової вигоди у виді зменшення сум податкових зобов`язань, що підлягали сплаті до бюджету, а також передав ОСОБА_9 грошові кошти в сумі 20 000 гривень.

30.09.2014 р., точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ТзОВ «Тонбудпроект» фактично не відбулись, перебуваючи на території АЗС «ОККО» за адресою: м. Львів, вул. Володимира Великого, 58, передав ОСОБА_9 грошові кошти в сумі 25 000 гривень.

Окрім цього, 01.10.2014, близько 15.30 год., ОСОБА_5 , перебуваючи біля будинку за адресою: м. Львів, вул. Скнилівський провулок, 1, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ТзОВ «Тонбудпроект» фактично не відбулись, передав ОСОБА_9 наступні завідомо неправдиві офіційні документи: акт приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2014 року 49_1_2-1 _ПД_КБ2в; податкову накладну від 30.09.2014 №12; підсумкову відомість ресурсів об`єкт: реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10 (витрати по факту) 49_1_2-1_ПД_ИВР; розрахунок загальновиробничих витрат до локального кошторису №2-1-1 на реконструкція будівлі м. Львів, вул. Краківська, 10, 49_1_2-1_ПД_ОПР, підписані від імені директора ТзОВ «Денікс Груп» ОСОБА_8 та завірені відтиском печатки ТзОВ «Денікс Груп», для їх подальшого використання при складанні податкової звітності з метою створення видимості фактичного виконання робіт для отримання податкової вигоди у виді зменшення сум податкових зобов`язань, що підлягали сплаті до бюджету, а також передав ОСОБА_9 грошові кошти в сумі 90 000 гривень.

Вказаними діями ОСОБА_5 сприяв службовим особам ТзОВ «Денікс Груп» у вчиненні складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів, однак злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від їхньої волі.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив пособництво у закінченому замаху на складання і видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб, тобто, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27, ч.2 ст.15, ч.1 ст.366 КК України.

Крім цього, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб із невстановленими особами, які придбали юридичну особу - ТзОВ «Денікс Груп» з метою прикриття незаконної діяльності та здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, реалізовуючи спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, з корисливих мотивів, у період з травня 2014 року по серпень 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи у м. Львові, підшукав в якості клієнта для надання незаконних послуг по ухиленню від сплати податків шляхом заниження сум податкових зобов`язань та незаконного переведення безготівкових коштів у готівку ПП «Добро-Буд», ЄДРПОУ 33133705, зареєстроване за адресою: Львівська область, Пустомитівський район, с. Черкаси, директором якого є ОСОБА_10 .

У подальшому, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, ОСОБА_5 у період з травня 2014 року по серпень 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, надав представникам ПП «Добро-Буд» реєстраційні, податкові та банківські реквізити ТзОВ «Денікс Груп» та роз`яснив незаконну схему по ухиленню від сплати податків.

Продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ПП «Добро-Буд» фактично не відбулись, ОСОБА_5 у період з травня 2014 року по вересень 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, передав службовим особам ТзОВ «Денікс Груп» проекти завідомо неправдивих офіційних документів про фіктивні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ГТП «Добро-Буд».

Окрім цього, у період з травня 2014 року по вересень 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_5 , перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ГТП «Добро-Буд» фактично не відбулись, передав службовим особам ПП «Добро-Буд» наступні завідомо неправдиві офіційні документи: договір №02/29.07.2014 від 29.07.2014 р.; договірну ціну на будівництво Ремонтні роботи в побутових приміщеннях пакувального відділення (1-ша черга) головного виробничого корпусу ПрАТ «Компанія Ензим», м. Львів, вул. Личаківська, 232, що здійснюється у 2014 році; локальний кошторис на будівельні роботи №3-1-1 на ремонтні роботи в побутових приміщеннях пакувального відділення (1-ша черга) Ремонтні роботи в побутових приміщеннях пакувального відділення (1-ша черга); довідку про вартість будівельних робіт та витрати за серпень 2014 р. від 28.08.2014 р.; акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2014 року; договірну ціну на будівництво Перепланування пакувального відділення (з влаштуванням побутових приміщень) ПрАТ «Ензим» на вул. Личаківській 232 у м. Львові, що здійснюється у 2014 році; локальний кошторис на будівельні роботи №3-1-1 на Перепланування пакувального відділення і дільниці сервісної служби (з влаштуванням побутових приміщень) Перепланування пакувального відділення і дільниці сервісної служби (з влаштуванням побутових приміщень); підсумкову відомість ресурсів об`єкт: Перепланування пакувального відділення і дільниці сервісної служби (з влаштуванням побутових приміщень) (витрати по факту) за серпень 2014 року; договір №02/23.05.2014 від 23.05.2014 р.; підсумкову відомість ресурсів по об`єкту Музей (витрати по факту) за липень 2014 року 165_1_2-1_ПД_ИВР; договірну ціну на будівництво Створення музею історії AT «Галичфарм», що здійснюється у 2014 році 163_ДЦ_ДЦ; локальний кошторис на будівельні роботи №2-1-1 на Музей 163_ДЦ_ЛС 1 _2-1 -1; договірну ціну на будівництво Створення музею історії AT «Галичфарм», що здійснюється у 2014 році 164_ДЦ_ДЦ; локальний кошторис на будівельні роботи №2-1-1 на Музей 164_ДЦ_ЛС 12-1-1; договірну ціну на будівництво Створення музею історії AT «Галичфарм», що здійснюється у 2014 році 165_ДЦ_ДЦ; локальний кошторис на будівельні роботи №2-1-1 на Музей 165_ДЦ_ЛС1_2-1-1; акт №3 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2014 року від 21.07.2014 165_1_2-1_ПД_КБ2в; акт №2 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2014 року від 21.07.2014 164_1_2-1_ПД_КБ2в; підсумкову відомість ресурсів об`єкт: Музей (витрати - по факту) за липень 2014 року 164_1_2-1_ПД_ИВР; довідку про вартість будівельних робіт та витрати за липень 2014 р. від 21.07.2014 168_1_ПД_КБЗК; акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2014 року 163_1_2-1_ПД_КБ2в; підсумкову відомість ресурсів об`єкт Музей (витрати по факту) за липень 2014 року 163_1_2-1_ПД_ИВР; договір №03/26.05.2014 від 26.05.2014; довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат за липень 2014 р. 167_1_ПД_КБЗК; акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2014 167_1_2-1_ПД_КБ2в від 04.07.2014; договірну ціну на будівництво Влаштування венткамер 4-го поверху АЦ AT «Галичфарм», що здійснюється в 2014 році 167_ДЦ_ДЦ; податкову накладну №33 від 04.07.2014 р.; податкову накладну №137 від 21.07.2014 р., підписані від імені директора ТзОВ «Денікс Груп» ОСОБА_8 та завірені відтиском печатки ТзОВ «Денікс Груп», для їх підписання службовими особами ПП «Добро-Буд» та подальшого використання при складанні податкової звітності з метою створення видимості фактичного виконання робіт для отримання податкової вигоди у виді зменшення сум податкових зобов`язань, що підлягали сплаті до бюджету.

Вказаними діями ОСОБА_5 сприяв службовим особам ТзОВ «Денікс Груп» та ПП «Добро-Буд» у вчиненні складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів.

Таким чином, ОСОБА_5 вчиненив пособництво у складанні і видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб, тобто, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27, ч.1 ст.366 КК України.

Крім цього, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб із невстановленими особами, які придбали юридичну особу - ТзОВ «Денікс Груп» з метою прикриття незаконної діяльності та здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, реалізовуючи спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, з корисливих мотивів, у вересні 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, підшукав в якості клієнта для надання незаконних послуг по ухиленню від сплати податків шляхом заниження сум податкових зобов`язань та незаконного переведення безготівкових коштів у готівку ПНВП «Кристал Сервіс», ЄДРПОУ 25231373, зареєстроване за адресою: м. Львів, вул. Керамічна, 4/71, директором якого є ОСОБА_11 .

У подальшому, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, ОСОБА_5 у вересні 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, надав представникам ПНВП «Кристал Сервіс» реєстраційні, податкові та банківські реквізити ТзОВ «Денікс Груп» та роз`яснив незаконну схему по ухиленню від сплати податків.

Продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ПНВП «Кристал Сервіс» фактично не відбулись, ОСОБА_5 у вересні 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, передав службовим особам ТзОВ «Денікс Груп» проекти завідомо неправдивих офіційних документів про фіктивні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ПНВП «Кристал Сервіс».

Окрім цього, у вересні 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_5 , перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ПНВП «Кристал Сервіс» фактично не відбулись, передав службовим особам ПНВП «Кристал Сервіс» наступні завідомо неправдиві офіційні документи: договір купівлі-продажу №01/09-01 від 01.09.2014 р.; податкову накладну №14 від 01.09.2014 р.; податкову накладну №23 від 02.09.2014 р.; податкову накладну №34 від 03.09.2014 р.; податкову накладну №47 від 05.09.2014 р.; податкову накладну №84 від 11.09.2014; податкову накладну №112 від 15.09.2014 р., підписані від імені директора ТзОВ «Денікс Груп» ОСОБА_8 та завірені відтиском печатки ТзОВ «Денікс Груп», для їх подальшого використання при складанні податкової звітності з метою створення видимості фактичного виконання робіт для отримання податкової вигоди у виді зменшення сум податкових зобов`язань, що підлягали сплаті до бюджету.

Вказаними діями ОСОБА_5 сприяв службовим особам ТзОВ «Денікс Груп» у вчиненні складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив пособництво у складанні і видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб, тобто, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27, ч.1 ст.366 КК України.

Крім цього, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб із невстановленими особами, які придбали юридичну особу - ТзОВ «Денікс Груп» з метою прикриття незаконної діяльності та здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, реалізовуючи спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, з корисливих мотивів, у червні 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, підшукав в якості клієнта для надання незаконних послуг по ухиленню від сплати податків шляхом заниження сум податкових зобов`язань та незаконного переведення безготівкових коштів у готівку ПП «Терези ЛТД», СДРПОУ 34462575, зареєстроване за адресою: м. Львів, вул. Патона, 27/20, директором якого є ОСОБА_12 .

У подальшому, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, ОСОБА_5 у червні 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, надав представникам ПП «Терези ЛТД» реєстраційні, податкові та банківські реквізити ТзОВ «Денікс Груп» та роз`яснив незаконну схему по ухиленню від сплати податків.

Продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ПП «Терези ЛТД» фактично не відбулись, ОСОБА_5 у період з червня 2014 року по вересень 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, передав службовим особам ТзОВ «Денікс Груп» проекти завідомо неправдивих офіційних документів про фіктивні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ПП «Терези ЛТД».

Окрім цього, у період з червня 2014 року по вересень 2014 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_5 , перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, виконуючи свою роль пособника у вчиненні службових підроблень, тобто складання і видачі службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, усвідомлюючи, що жодні господарські операції між ТзОВ «Денікс Груп» та ПП «Терези ЛТД» фактично не відбулись, передав службовим особам ПП «Терези ЛТД» наступні завідомо неправдиві офіційні документи: договір №46 від 15.07.2014; довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за серпень 2014 від 29.08.2014 р. 94_КБЗ_; акт №1 приймання виконаних будівельних робіт від 29.08.2014 94_КБ2в_; договірну ціну 94_ДЦ_; локальний кошторис на будівельні роботи 94_лс_2-1-1; розрахунок до загальновиробничих витрат до загального кошторису №2-1-1 94_ор_2-1-1; накладну №11/06 від 11.06.2014 р.; податкову накладну №282 від 29.08.2014; податкову накладну №65 від 11.06.2014 р., підписані від імені директора ТзОВ «Денікс Груп» ОСОБА_8 та завірені відтиском печатки ТзОВ «Денікс Груп», для їх підписання службовими особами ПП «Терези ЛТД» та подальшого використання при складанні податкової звітності з метою створення видимості фактичного виконання робіт для отримання податкової вигоди у виді зменшення сум податкових зобов`язань, що підлягали сплаті до бюджету.

Вказаними діями ОСОБА_5 сприяв службовим особам ТзОВ «Денікс Груп» та ПП «Терези ЛТД» у вчиненні складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив пособництво у складанні і видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб, тобто, кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27, ч.1 ст.366 КК України.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 та захисник адвокат ОСОБА_6 звернулися до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставіст. 49 КК України, в зв`язку із закінченням строків давності, так як ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень невеликої тяжкості, з дня вчинення злочину (травень 2014 року) минуло більше трьох років.

Прокурор ОСОБА_4 не заперечив щодо заявленого клопотання.

Заслухавши думку обвинуваченого, який клопоче про закриття кримінального провадження з підстав закінчення строків давності, думку прокурора, який проти цього не заперечив та зазначив, що досудове розслідування даного провадження проведено у повному обсязі, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно п. 1 ч.2ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3 статті 288 КПК Українивизначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповіднодо п.2 ч.1ст.49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки, у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

В даному провадженні встановлено, що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень невеликої тяжкості, з дня вчинення якого, тобто з травня 2014 року, минуло більше трьох років, нового злочину протягом цього строку ОСОБА_5 не вчинив та просив суд про закриття кримінального провадження з цих підстав.

За вказаних обставин та норм діючого кримінального законодавства, зважаючи на те, що матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є закінчення встановлених ч.1ст.49 КК Українистроків та відсутність обставин, що порушують їх перебіг (частини 2, 4ст.49 КК України), суд вважає, що є всі підстави, передбачені ст. 49 КК України, для звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.5 ст.27 ч.1 ст.366, ч.5 ст.27 ч.2 ст.15 ч.1 ст.366 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності та закриття кримінального провадження відносно нього, в зв`язку з чим клопотання захисника підлягає задоволенню.

Потерпілі у кримінальному провадженні відсутні.

Матеріальної шкоди кримінальним правопорушенням не завдано.

Цивільний позов у справі не заявлявся.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_5 , обраний ухвалою Галицького районного суду м. Львова від 17.06.2015 р., у вигляді застави у розмірі 20 мінімальних заробітних плат у сумі 24360 грн. слід скасувати.

Щодо речових доказів, то питання про їх долю, слід вирішити у відповідності до положеньст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 369, 370, 371, 373-376 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.5 ст.27 ч.1 ст.366, ч.5 ст.27 ч.2 ст.15 ч.1 ст.366 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження № 12015140000000150 від 10.03.2015 р. про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27 ч.1 ст.366, ч.5 ст.27 ч.2 ст.15 ч.1 ст.366 КК України закрити.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_5 , обраний ухвалою Галицького районного суду м. Львова від 17.06.2015 р., у вигляді застави у розмірі 20 мінімальних заробітних плат у сумі 24360 грн. скасувати.

Повернути заставодавцю ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_2 ) частину застави внесеної за обвинуваченого ОСОБА_5 06 жовтня 2015 року по квитанції № 1 на рахунок № 37313005000789 ГУДКСУ у Львівській області (отримувач ТУ ДСАУ у Львівській області), - у сумі 24360 грн. (двадцять чотири тисячі триста шістдесят) грн..

Речові докази:

1.Документи, надані 01.10.2014 року ОСОБА_14 під час проведення огляду місця події, а саме: податкова накладна №12 від 30.09.2014 p., акт виконаних робіт №№ приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2014 року по договору №09/2014-2014 року, розрахунок загальновиробничих витрат до локального кошторису №2-1-1, підсумкова відомість ресурсів залишити при матеріалах кримінального провадження; гроші, надані 01.10.2014 року ОСОБА_14 , в сумі 90 000 гривень повернути ОСОБА_9 ..

2.Документи та речі, які виявлені та вилучені 01.10.2014 р. під час обшуку за адресою: АДРЕСА_1 по місцю проживання ОСОБА_5 , а саме: рахунок на сплату № 1 від 16.01.2014 року між постачальником ТОВ «Дисонанс» та покупцем ОСОБА_15 на 1 арк., лист Франківської райадміністрації № 35-4207 від 31.08.2012 р. на 1 арк., лист Франківської райадміністрації № 35-3839 від 10.08.2012 р. на 1 арк., аркуш паперу з рукописним текстом сумами грошей, квитанція №3554648 від 28.03.2013 платник ОСОБА_5 на суму 735000 грн., заява на видачу готівки № 3606977 від 29.03.2013 р. отримувач ОСОБА_5 , договір банківського рахунку «Вільний» № 86666-Врез/2013 від 28.03.2013 р. на 4 арк., бланк заяви на переказ готівки платника ОСОБА_5 на 1 арк., договір № 006-13554-040912 від 04.09.2012 на 1 арк., тарифи на обслуговування платіжних карток (додаток до договору № 006 13554-040912 від 04.09.2012) на 1 арк., банківська картка «PIVDENNYI JOINT STOCK BANK»3a № НОМЕР_3 , банківська картка «ДельтаБанк» на імя « ОСОБА_16 » за № НОМЕР_4 , банківська картка «КРЕДОБАНК» на ім`я « ОСОБА_17 » за № НОМЕР_5 залишити при матеріалах кримінального провадження; флешносій з написом «Kingston DataTraveler 4GB», флешносій з написом «SILICON POWER 8 GB», флешносій з написом «SP 16 GB», планшет білого кольору з написом на зворотній стороні «SAMSUNG» Модель GT-N8000 ІМЕІ: НОМЕР_6 та системний блок сірого кольору на лицевій стороні якого знаходиться наклейка з написом «AMD, Athlon» повернути ОСОБА_5 ..

3.Документи та речі, які виявлено та вилучено 01.10.2014 р. під час обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: ДВД-диски 3 шт., моб. телефон «Нокіа» ІМЕІ: НОМЕР_7 із сім-картою «Лайф» № НОМЕР_8 повернути ОСОБА_5 ..

4.Гроші в сумі 4573 грн., вилучені під час обшуку ОСОБА_5 01.10.2014 р., які знаходяться на рахунку ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» (поклажодавець ГУ МВС України у Львівській області 79007, Україна, м. Львів, пл., Григоренка, 3 р/р НОМЕР_9 , в ГУДКС України у Львівській області, МФО 825014, ЗКПО 08592247; зберігач - ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» 49094, Україна, Дніпропетровськ, Набережна Перемоги, 50. К/р НОМЕР_10 в УНБУ Дніпропетровській обл.. МФО 305299, код ЄДРПОУ 14360, ІПН 143605704021, свідоцтво № НОМЕР_11 ) повернути ОСОБА_5 ..

5.Мобільний телефон білого та коричневого кольорів торгової марки «Nokia» моделі «7360» ІМЕІ НОМЕР_12 , в середині якого знаходиться сім картка мобільного оператора «Київстар» № НОМЕР_13 , вилученого 21.02.2015 року під час обшуку ОСОБА_5 повернути ОСОБА_5 .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області через Галицький районний суд м. Львова протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а у разі подання апеляційної скарги, якщо її не скасовано, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70152710
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Львова, українця, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , не працюючого, раніше не судимого, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27 ч.1 ст.366, ч.5 ст.27 ч.2 ст.15 ч.1 ст.366 КК України

Судовий реєстр по справі —461/4101/15-к

Ухвала від 07.11.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 10.08.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 10.08.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 12.07.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 12.07.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 12.06.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 12.06.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 17.02.2017

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні