Ухвала
від 09.11.2017 по справі 757/62893/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/62893/17-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у м. Києві клопотання слідчого в ОВС другого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого в ОВС другого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , погоджене із прокурором у кримінальному провадженні прокурором третього відділу процесуального керівництва управління з розслідувань кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури м.Києва ОСОБА_3 , про накладення арешту з забороною відчуження земельних ділянок, право власності на які зареєстровано за ТОВ «О.Г.С.» (код ЄДРПОУ: 39174747, юридична адреса: 4107, м. Київ, вул. Отто Шмідта, 35-37).

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Другим слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017000000000463 від 17.02.2017 за фактом заволодіння службовими особами ТОВ «ОСТА ПЛЮС» та Міністерства оборони України земельною ділянкою та розтрати майна Міністерства оборони України, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України.

У засіданні прокурор клопотання підтримав та викладених у ньому підстав просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали провадження, приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, з огляду на наступне.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «ОСТА ПЛЮС», діючи умисно, з корисливих мотивів, в супереч інтересам служби, за попередньою змовою групою осіб зі службовими особами Міністерства оборони України, заволоділи шляхом вилучення та незаконної передачі у приватну власність, земельною ділянкою, що перебувала у користуванні Міністерства оборони України та право власності на яку належало державі.

Так, Розпорядженням Ради Міністрів УРСР від 15.05.1957 № 1808 Міністерству оборони в постійне користування надано земельну ділянку площею 24 га, яка знаходиться в Голосіївському (Московському) районі м. Києва по Столичному (Обухівському) шосе (27-й км) в межах Конче-Заспівського лісового господарства.

У подальшому розпорядженням Ради Міністрів УРСР від 12.06.1975 № 675 здійснено відвід цієї земельної ділянки для постійного користування Київській квартирно-експлуатаційній частині району.

Відповідно до цих розпоряджень виконавчим комітетом Московської районної міста Києва ради народних депутатів у 1991 році видано державний акт серії Б № 025507 на право користування земельною ділянкою Київській квартирно-експлуатаційній частині району для будівництва військового містечка № НОМЕР_1 .

Статтею 77 Земельного кодексу України та ст. 1 Закону України «Про використання земель оборони» визначено, що землями оборони визнаються землі, надані для розміщення і постійної діяльності військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства України.

Статтею 14 Закону України «Про Збройні Сили України» встановлено, що земля, закріплена за військовими частинами, військовими навчальними закладами, установами та організаціями Збройних Сил України, є державною власністю, належить їм на праві оперативного управління.

Оскільки вказана вище земельна ділянка, перебувала у постійному користуванні квартирно-експлуатаційного підрозділу Міністерства оборони України, вона належала до земель оборони і перебувала у державній власності.

Відповідно до вимог ч. 2 та п. «б» ч. 3 ст. 84 Земельного кодексу України (далі ЗК України) право державної власності на землю набувається і реалізується державою в особі Кабінету Міністрів України, Ради міністрів АР Крим, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій.

До земель державної власності, які не можуть передаватись у комунальну власність, належать землі оборони, крім земельних ділянок під об`єктами соціально-культурного, виробничого та житлового призначення.

Із змісту акту технічного обстеження лісових площ від 12.03.2007, проведеного комунальним підприємством «Лісопаркове господарство», вбачається, що земельна ділянка на 27 кілометрі Столичного шосе розміщена в лісах першої групи. Із загальної площі цієї земельної ділянки (24,25 га) покрито лісом 18,65 га.

Частинами 1 та 2 ст. 7 Лісового кодексу України, визначено, що ліси, які знаходяться в межах території України, є об`єктами права власності Українського народу.

Від імені Українського народу права власника на ліси здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Пунктом 9 ст. 116 Конституції України визначено, що Кабінет Міністрів України забезпечує проведення політики у сферах охорони природи, екологічної безпеки і природокористування.

Частиною 7 ст. 122 ЗК України визначено, що Кабінет Міністрів України надає земельні ділянки із земель державної власності у постійне користування юридичним особам у випадках, визначених статями 149, 150 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 9 ст. 149 ЗК України в редакції, яка була чинною на час виникнення спірних правовідносин, Кабінет Міністрів України вилучає земельні ділянки державної власності, які перебувають у постійному користуванні, зокрема багаторічні насадження для несільськогосподарських потреб, ліси площею понад 1 га для несільськогосподарських потреб.

Однак службові особи Міністерства оборони України, Київської міської ради, ТОВ «ОСТА ПЛЮС», за пособництва інших осіб, усвідомлюючи, що вказана земельна ділянка військового містечка № 247 має статус державної, розміщені на ній природні комплекси є лісовим фондом, а тому вилучення її та отримання в користування можливе лише в порядку та у відповідності до наведених вище норм, маючи спільний умисел на заволодіння та розпорядження нею на власний розсуд спланували та впровадили схему, за якою нерухоме майно, що розташоване на території військового містечка № 247 безоплатно передано самоврядній установі у якості основних фондів, відчуження цією установою нерухомості ТОВ «ОСТА ПЛЮС» та отримання цим товариством, без відповідного рішення Уряду України, права користування на земельну ділянку для обслуговування існуючих будівель, що призвело до зміни правового статусу земельної ділянки з державної на комунальну.

В подальшому на підставі рішень Київської міської ради від 26.02.2010 частину земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 , безоплатно передано у приватну власність 214 фізичним особам, які у 2014 році продали ці земельні ділянки трьом приватним товариствам, таким чином було створено видимість законного способу вилучення землі та було завершено наміри по заволодінню земельною ділянкою державної форми власності.

Зокрема, з цією метою Міністром оборони України ОСОБА_5 видано наказ від 30.06.2005 № 365 «Про додаткове наділення основними фондами Установи «28 Управління начальника робіт». Зазначеним наказом з балансу Васильківської КЕЧ району вилучено будівлі військового містечка № 247 і в якості наділення основними фондами, безоплатно передано їх на баланс Установі «28 Управління начальника робіт» та закріплено це майно за установою на праві господарського відання.

У додатку до наказу від 30.06.2005 № 365, наведено перелік 11 будівель та споруд, які безоплатно передано на баланс Установі «28 Управління начальника робіт».

На виконання зазначеного наказу, посадові особи Міністерства оборони України склали акт прийому-передачі частини основних фондів військового містечка № 247 до Установи «28 Управління начальника робіт» від 24.01.2006, в якому безпідставно зазначили про передачу земельної ділянки площею 24 га.

Листом від 28.04.2006 № 220/171/д, за підписом Міністра оборони України ОСОБА_5 надано дозвіл Установі «28 Управління начальника робіт» на відчуження 11 будівель та споруд військового містечка № НОМЕР_1 .

24.05.2006 між Установою «28 Управління начальника робіт», в особі начальника ОСОБА_6 та ТОВ «ОСТА ПЛЮС», в собі директора ОСОБА_7 укладено договір купівлі-продажу, предметом якого є відчуження 11 будівель та споруд військового містечка № НОМЕР_1 , площею 2091,10 кв.м. за ціною 10 011 800 гривень.

Міністр оборони України ОСОБА_5 , у супереч вимог ст. ст. 13, 88, 122, 142, 149 ЗК України, ст. 14 Закону України «Про Збройні Сили України», підписав лист від 06.06.2006 № 220/2270, який адресований Київському міському голові ОСОБА_8 , про відмову Міністерства оборони України від права користування земельною ділянкою військового містечка № НОМЕР_1 .

Київською міською радою винесено рішення від 24.05.2007 № 658/1319 «Про передачу ТОВ «ОСТА ПЛЮС» земельної ділянки для експлуатації та обслуговування будівель та споруд на Столичному шосе (27-й км) у Голосіївському районі м. Києва».

Пунктами 1-4 рішення земельну ділянку площею 24,26 га на Столичному шосе (27-й) кілометр у м. Києві виключено з переліку озеленених територій загального користування міста Києва та віднесено її до земель запасу житлової та громадської забудови з виключенням цієї ділянки з категорії земель лісового фонду.

Також, цим рішенням затверджено проект землеустрою та передано ТОВ «ОСТА ПЛЮС» в оренду на 10 років земельну ділянку для експлуатації та обслуговування будівель і споруд, які знаходились на території військового містечка № НОМЕР_1 .

На підставі рішення від 24.05.2007 № 658/1319 між Київською міською радою та ТОВ «ОСТА ПЛЮС» укладено договір оренди земельної ділянки від 11.02.2008, який цього ж дня зареєстрований приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 у реєстрі за № 184.

За змістом пунктів 1-3 договору орендодавець передав, а орендар прийняв в оренду на 10 років земельну ділянку площею 24,26 га для експлуатації та обслуговування будівель і споруд на АДРЕСА_1 ». Нормативно грошова оцінка вказаної земельної ділянки складає 68 078 874 грн.

26.02.2010 Київською міською радою прийнято 214 рішень на підставі яких частину земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 , площею 21,02 га безоплатно передано громадянам у приватну власність для будівництва та обслуговування житлових будинків.

Разом з цим, службові особи Київської міської ради, під час розгляду землевпорядної документації та підготовки відповідних документів щодо вилучення та надання в оренду ТОВ «ОСТА ПЛЮС» земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 та подальшої передачі її фізичним особам у приватну власність, діяли у супереч вимог ст. ст. 9, 13, 88, 122, 149 ЗК України, що призвело до розтрати державного майна.

На підставі договорів купівлі-продажу, які укладались у 2014 році частина земельної ділянки вказаного військового містечка, площею 21,02 га набута у власність ТОВ «Зелена Діброва», ТОВ «Роял-хауз», ТОВ «О.Г.С.», а земельна ділянка площею 3,24 га перебуває в оренді ТОВ «ОСТА ПЛЮС.

Унаслідок вищевказаних неправомірних дій, вчинених службовими особами Київської міської ради, Міністерства оборони України та ТОВ «ОСТА ПЛЮС» у супереч вимог ст. ст. 9, 13, 88, 122, 142, 149 ЗК України, ст. 14 Закону України «Про Збройні Сили України», було створено умови і вчинено розтрату та заволодіння державним майном, шляхом вилучення і передачі у приватну власність земельної ділянки державної форми власності на 27 км Столичного шосе у м. Києві площею 24,26 га, нормативно грошова оцінка якої складає 68 078 млн. грн., чим спричинено шкоду в особливо великих розмірах.

Постановою слідчого в ОВС першого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_10 від 02 жовтня 2017 року в порядку ст. 98, 110 КПК України, винесено постанову про визнання речовим доказом земельних ділянок, право власності на які зареєстровано за ТОВ «О.Г.С.» (код ЄДРПОУ: 39174747, юридична адреса: 4107, м. Київ, вул. Отто Шмідта, 35-37).

Слідчим суддею встановлено, що в ході досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на земельні ділянки, право власності на які зареєстровано за ТОВ «О.Г.С.» (код ЄДРПОУ: 39174747, юридична адреса: 4107, м. Київ, вул. Отто Шмідта, 35-37).

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном може бути застосована лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Окрім того, відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання прокурора про арешт вказаного майна, яке не було тимчасово вилучене, необхідно розглядати без повідомлення підозрюваного, іншого власника майна, їх захисників, представників чи законних представників, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовано, дійшов до висновку про те, що зазначене в клопотанні прокурора майно, на яке він просить накласти арешт, з метою збереження речових доказів є доцільним, а отже, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 98, 130, 132, 170-175, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт, заборонити відчуження земельних ділянок за кадастровими номерами: 8000000000:90:398:0009, 8000000000:90:398:0010, 8000000000:90:398:0011, 8000000000:90:398:0012, 8000000000:90:398:0015, 8000000000:90:398:0017, 8000000000:90:398:0018, 8000000000:90:398:0019, 8000000000:90:398:0023, 8000000000:90:398:0024, 8000000000:90:398:0025, 8000000000:90:398:0026, 8000000000:90:398:0027, 8000000000:90:398:0028, 8000000000:90:398:0033, 8000000000:90:398:0041, 8000000000:90:398:0043, 8000000000:90:398:0044, 8000000000:90:398:0046, 8000000000:90:398:0051, 8000000000:90:398:0056, 8000000000:90:398:0057, 8000000000:90:398:0060, 8000000000:90:398:0066, 8000000000:90:398:0068, 8000000000:90:398:0069, 8000000000:90:398:0071, 8000000000:90:398:0072, 8000000000:90:398:0075, 8000000000:90:398:0080, 8000000000:90:398:0081, 8000000000:90:398:0083, 8000000000:90:398:0085, 8000000000:90:398:0087, 8000000000:90:398:0093, 8000000000:90:398:0097, 8000000000:90:398:0098, 8000000000:90:398:0099, 8000000000:90:398:0100, 8000000000:90:398:0103, 8000000000:90:398:0107, 8000000000:90:398:0110, 8000000000:90:398:0111, 8000000000:90:398:0117, 8000000000:90:398:0118, 8000000000:90:398:0119, 8000000000:90:398:0121, 8000000000:90:398:0122, 8000000000:90:398:0125, 8000000000:90:398:0126, 8000000000:90:398:0127, 8000000000:90:398:0128, 8000000000:90:398:0133, 8000000000:90:398:0136, 8000000000:90:398:0137, 8000000000:90:398:0138, 8000000000:90:398:0139, 8000000000:90:398:0143, 8000000000:90:398:0145, 8000000000:90:398:0147, 8000000000:90:398:0155, 8000000000:90:398:0156, 8000000000:90:398:0158, 8000000000:90:398:0161, 8000000000:90:398:0164, 8000000000:90:398:0165, 8000000000:90:398:0171, 8000000000:90:398:0173, 8000000000:90:398:0175, 8000000000:90:398:0079, 8000000000:90:398:0183, 8000000000:90:398:0184, 8000000000:90:398:0187, 8000000000:90:398:0195, 8000000000:90:398:0196, 8000000000:90:398:0199, 8000000000:90:398:0200, 8000000000:90:398:0202, 8000000000:90:398:0209, 8000000000:90:398:0211, 8000000000:90:398:0212,право власності на які зареєстровано за ТОВ «О.Г.С.» (код ЄДРПОУ: 39174747, юридична адреса: 4107, м. Київ, вул. Отто Шмідта, 35-37).

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70165587
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/62893/17-к

Ухвала від 09.11.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні