Ухвала
від 08.11.2017 по справі 263/13505/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ (М. МАРІУПОЛЬ)

11-сс/775/420/2017(м)

263/13505/17

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2017 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Донецької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

представника апелянта ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Маріуполі апеляційну скаргу ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ «ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» на ухвалу слідчого судді Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 20 жовтня 2017 року, якою частково задоволено клопотання слідчого 1 управління ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях ОСОБА_7 про арешт майна, накладено арешт на видаткові операції по рахунку № НОМЕР_1 ДП «ПЛАСТМАС», ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» в АБ «УКРГАЗБАНК» за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) до бюджету або державних цільових фондів по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове пенсійне страхування та видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати,

ВСТАНОВИЛА:

Старший слідчий в ОВС слідчого відділу 1 управління ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях ОСОБА_7 звернувся до слідчого судді Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області з клопотанням, погодженим прокурором про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 22015050000000175 від 01.04.2015 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України.

З клопотання слідчого вбачається, що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , використовуючи комплекс суб`єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані та фактично знаходяться на території України, зокрема: ТОВ «ВЕКТОР-КОМ» (код ЄДРПОУ 40501009), ТОВ «ІНТЕРЕЛЕКТРО-2010» (код ЄДРПОУ 36962838), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ІНТЕРЕЛЕКТРО» (код ЄДРПОУ 40914220), ТОВ «ІНТЕРКАБЕЛЬ КИЇВ» (код ЄДРПОУ 32739864), ТОВ «МАСТЕР-КАБЕЛЬ КИЇВ» (код ЄДРПОУ 39270608), ТОВ «МАСТЕР-КАБЕЛЬ МОНТАЖ» (код ЄДРПОУ 37990625), ТОВ «МАСТЕР-КАБЕЛЬ УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 37841178), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» (код ЄДРПОУ 30216818), ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО «ПЛАСТМАС» ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» (код ЄДРПОУ 32512498) та інші, які встановлюються органами досудового розслідування, а також штучні утворення, що створені та діють на території, тимчасово підконтрольній терористичній організації «ДНР», та які не пройшли офіційної реєстрації на території України: ООО «ИНТЕР-ТОРГ» (ОКПО 36962838), ООО «МАСТЕР-ТОРГ» (ОКПО 50001378), ООО «ХЛЕБТОРГ» (ОКПО 36887960), ООО «ГАЛАКТИКА» (ОКПО 50008897), ООО «КОНТРАКТ ТРАНС» (ОКПО 40146461), ЧП «ПРОДКОМПЛЕКТ-ДОНЕЦК» (ОКПО 33417254), ООО «ЛИВЕРПУЛЬ» (ОКПО 36332226), ООО «САЛКОМ ПЛЮС» (ОКПО 37112432) та інші, які встановлюються органами досудового розслідування, у період з квітня 2014 року по теперішній час здійснює фінансування тероризму шляхом організації сплати так званих «податків» до структурного підрозділу «Министерства финансов ДНР» - «Центрального Республиканского банка ДНР», з якого кошти направляються як на фінансування «установ «ДНР», зокрема силового блоку, так і на інші заходи, спрямовані на утримання силоміць захопленої території Донецької області.

Так, підконтрольними ОСОБА_8 підприємствами до так званого бюджету «ДНР» сплачено: за 2015 рік 139 148 700 російських рублів, за 2016 рік 397 341 30, 81 російських рублів, за період січня лютого 2017 року 64 011 420, 2 російських рублів.

Також, ОСОБА_8 здійснюється фінансове забезпечення силового блоку терористичної організації «ДНР», зокрема бойових підрозділів. Так щомісячно «военному училищу ДНР» за вказівкою ОСОБА_8 сплачується 50 000 російських рублів.

Крім того, у серпні 2017 року за вказівкою ОСОБА_8 представникам силового блоку терористичної організації ДНР» - так званого «министерства по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий ДНР» під керівництвом ОСОБА_9 (стосовно якого обвинувальний акт за ч. 1 ст. 258-3 КК України перебуває на розгляді суду) в якості матеріального забезпечення передано два транспортні засоби УАЗ «ПАТРІОТ».

Також, ОСОБА_8 , використовуючи підконтрольну офшорну компанію «TERMEX CONTRACTS L.P.» Suite 260, 2323 32 Avenue N.E., Calgary Alberta, T2E 6Z3 Canada, здійснює закупівлю продукції українських підприємств, яка в подальшому незаконно переміщується через неконтрольовані ділянки державного кордону України та КПВВ, у подальшому реалізується на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, а частина грошових коштів від реалізації продукції в якості так званих «податків» перераховуються до так званого «бюджета ДНР».

Слідчий зазначає, що ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО «ПЛАСТМАС» ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» (код ЄДРПОУ 32512498) має рахунок № НОМЕР_1 , відкритий в АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478).

Згідно отриманої інформації частина грошових коштів, які перебувають у безготівковому вигляді на зазначеному рахунку, переводиться у готівку та незаконно переміщується на тимчасово окуповану територію Донецької області, де передається у вигляді так званих «податків» до так званого «Центрального Республиканского банка «ДНР».

У зв`язку з тим, що грошові кошти у безготівковому вигляді, що знаходяться та надходять на вищевказаний рахунок є засобами вчинення вищезазначеного злочину, а саме є грошовими коштами, які спрямовані на фінансування терористичної організації «ДНР» (тобто у відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України «використані як засоби вчинення кримінального правопорушення», згідно з п. 2 ч. 2 ст. 167 КПК України «призначалися (використовувалися) для вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення»), необхідно на них накласти арешт.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 20.10.2017 року зазначене клопотання задоволено частково, накладено арешт на видаткові операції по рахунку № НОМЕР_1 ДП «ПЛАСТМАС», ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» в АБ «УКРГАЗБАНК» за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) до бюджету або державних цільових фондів по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове пенсійне страхування та видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати.

На вказану ухвалу надійшла апеляційна скарга ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ», в якій воно, посилаючись на незаконність і необґрунтованість вищезазначеної ухвали, просило її скасувати, копію ухвали направити до АБ «Укргазбанк».

В обґрунтування доводів апеляційної скарги апелянт вказав, що не має підстав, або розумних підозр вважати, що грошові кошти, на які накладено арешт є доказом злочину, підлягають спеціальній конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відсутні докази, що існує потреба у застосуванні арешту рахунку Підприємства. Відносно Підприємства кримінальне провадження не відкривалося, його посадовим особам про підозру не повідомлялось. Підприємство або його посадові особи не є обвинуваченими або особою, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями підозрюваного, обвинуваченого. Окрім цього, зазначає, що виробничий процес на підприємстві є безперервним, зупинення видаткових операцій по рахунках зупинить цей процес.

Заслухавши доповідача, представника апелянта, який підтримав апеляційну скаргу, думку прокурора, який вважав оскаржену ухвалу слідчого судді законною, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав:

Як вбачається з наданих слідчим матеріалів, 01.04.2017 року було відкрито кримінальне провадження про злочин, передбачений ч.2 ст.258-5 КК України, тобто фінансування тероризму.

З виписки з ЄРДР та рапорту слідчого вбачається, що кримінальне провадження відкрито з приводу того, що ОСОБА_8 через підконтрольні йому підприємства, в тому числі і ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ», здійснює фінансування терористичної організації ДНР шляхом забезпечення надходження податків до так званого Центрального республиканского банка ДНР, який в свою чергу фінансує структури терористичної організації ДНР.

Дійсно, як це стверджується апелянтом, ОСОБА_8 ні є ні засновником, ні власником, ні бенефіціантом ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ», офіціально не керує цим підприємством.

Але в судовому засіданні апеляційного суду прокурором надані матеріали по наслідкам негласних слідчих (розшукових) дій, проведених по цьому провадженню на підставі ухвали слідчого судді апеляційного суду, з яких вбачається, що директор ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» ОСОБА_10 у телефонних розмовах с ОСОБА_8 обговорює поставки продукції підприємства до ДНР для виробництва кабелів. А саме таку продукцію виготовляє ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ».

Данні, які вилучені з електронної поштової скриньки ОСОБА_8 , також вказують на наявність виробничих відносин між ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» та Макіївським кабельним заводом, який розташовано у м. Макіївці Донецької області, тобто на території, яка тимчасова не контролюється українською владою.

Представник підприємства зазначив, що офіціально продукція поставляється компанії Termex Contracts, яка зареєстрована Канаді.

Але, згідно з наданих прокурором матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій, остання компанія також зазначається, як постачальник Макіївського кабельного заводу, який в свою чергу є платником податків Центрального республиканского банка ДНР, який фінансує структури терористичної організації ДНР.

Таким чином, органом досудового розслідування надані данні в підтвердження підозри в тому, що керівник ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» ОСОБА_10 має зв`язки із ОСОБА_8 щодо діяльності цього підприємства, а само підприємство приймає участь у постачанні продукції до підприємств на непідконтрольній українській владі території, і при цьому використовуються кошти ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ», які знаходяться на рахунках банків.

Відповідно до вимог ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення за ухвалою слідчого судді право на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину.

Арешт майна допускається з метою забезпечення речових доказів.

Арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально противоправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально противоправним шляхом або були отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Оскільки суду органом досудового розслідування надано достатньо доказів для розумної підозри в тому, підприємство ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» може бути причетним до постачання продукції на територію, контрольовану терористичною організацією ДНР, і таким чином до фінансування тероризму, і при цьому приймають участь кошти підприємства, то відповідно до зазначених приписів ст.170 КПК України слідчий суддя обґрунтовано наклав арешт на кошти ДП «ПЛАСТМАС» ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ», які знаходяться на рахунках АБ «УКРГАЗБАНК».

Сам представник підприємства в суді зазначив, що для підтримання виробництва ДП «ПЛАСТМАС» відкрило нові рахунки в інших банках, тому твердження апелянта про те, що спірною ухвалою слідчого судді про накладення арешту було паралізовано діяльність підприємства, апеляційний суд вважає неслушною.

Таким чином, доводи апеляції не знайшли свого підтвердження. Спірна ухвала слідчого судді про накладення арешту є обґрунтованою, вмотивованою та законною. Підстав до її скасування немає.

Керуючись ст. 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, судова колегія

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА «ПЛАСТМАС» ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» залишити без задоволення.

Ухвалу Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 20 жовтня 2017 року якою накладено арешт на видаткові операції по рахунку № НОМЕР_1 ДП «ПЛАСТМАС», ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» в АБ «УКРГАЗБАНК» за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) до бюджету або державних цільових фондів по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове пенсійне страхування та видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати залишити без змін.

Ухвала касаційному оскарженню не підлягає.

Судді ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення08.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70179742
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна, накладено арешт на видаткові операції по рахунку № НОМЕР_1 ДП «ПЛАСТМАС», ТОВ ТД «ПЛАСТМАС-ПРИЛУКИ» в АБ «УКРГАЗБАНК» за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) до бюджету або державних цільових фондів по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове пенсійне страхування та видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати

Судовий реєстр по справі —263/13505/17

Ухвала від 08.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)

Гришин Г. А.

Ухвала від 08.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)

Гришин Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні