Ухвала
від 13.11.2017 по справі 816/2003/17
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

13 листопада 2017 рокум. ПолтаваСправа № 816/2003/17

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Головко А.Б., перевіривши матеріали адміністративного позову Приватного підприємства "Крез" до Головного управління ДФС у Полтавській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, -

В С Т А Н О В И В:

10 листопада 2017 року Приватне підприємтво "Крез" звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Головного управління ДФС у Полтавській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення від 09.08.2017 № НОМЕР_1.

Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 107 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею 106 цього Кодексу.

Відповідно до частини 2 статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України на підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги, позивач надає докази, а в разі неможливості - зазначає докази, які не може самостійно надати, із зазначенням причин неможливості подання таких доказів.

Позивачем не надано до суду податкового повідомлення-рішення від 09.08.2017 № НОМЕР_1, яке він просить визнати протиправним та скасувати.

При цьому, позивачем у позовній заяві не зазначено причин неможливості подання такого доказу.

Частиною 3 статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що до позовної заяви додається також документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Згідно з частиною 2 статті 87 Кодексу адміністративного судочинства України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 № 3674-VI визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з підпунктом 1) пункту 3 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання адміністративного позову майнового характеру, який подано суб'єктом владних повноважень, юридичною особою встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач просить визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління ДФС у Полтавській області від 09 серпня 2017 року № НОМЕР_1, яким збільшено суму грошового зобов'язання з податку на додану вартість на загальну суму 197123 грн 75 коп.

Отже, позивач заявляє вимоги майнового характеру на суму 197123 грн 75 коп., оскільки безпосереднім наслідком оскаржуваного рішення є зміна майнового стану позивача.

За таких обставин ставка судового збору за подання вказаного позову становить 1,5 відсотка ціни позову, відповідно розмір судового збору складає 2956 грн 86 коп. (197123 грн 75 коп. х 1,5%).

Однак, до позовної заяви позивачем не додано документ про сплату судового збору або доказів на підтвердження підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Таким чином, позивачем не сплачено судового збору на суму 2956 грн 86 коп.

У позовній заяві ПП "Крез" заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору до винесення рішення у справі у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем.

Відповідно до частини 1 статті 88 Кодексу адміністративного судочинства України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Статтею 8 Закону України від 08.07.2011 № 3674-VI "Про судовий збір" визначено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

З урахуванням викладеного, особа, яка заявляє відповідне клопотання, зокрема, клопотання про відстрочення сплати судового збору, згідно з частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством України порядку і розмірі.

Однак, позивачем не обґрунтовано та не надано до суду належних доказів на підтвердження обставин того, що його майновий стан перешкоджає сплаті судового збору у порядку та у розмірі, встановленому законодавством України.

З огляду на викладене, клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору за подання позовної заяви до винесення рішення у справі є необґрунтованим та задоволенню не підлягає.

Згідно з частиною 5 статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України якщо позовна заява подається представником, то у ній зазначаються ім'я представника, його поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є. Одночасно з позовною заявою подається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника.

Частиною 7 статті 56 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що законним представником органу, підприємства, установи, організації в суді є його керівник чи інша особа, уповноважена законом, положенням, статутом.

Згідно з частиною 2 статті 58 Кодексу адміністративного судочинства України повноваження законних представників підтверджуються документами, які стверджують займану ними посаду чи факт родинних, опікунських тощо відносин з особою, інтереси якої вони представляють. Засвідчені підписом судді копії цих документів приєднуються до справи.

Позовна заява підписана директором Приватного підприємства "Крез" ОСОБА_1

Однак, позивачем до позовної заяви не додано документ, що підтверджує повноваження особи, яка підписала позовну заяву.

Таким чином, позовну заяву подано без додержання вимог статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини 1 статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України подання позовної заяви без додержання вимог статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України є підставою для залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

На підставі викладеного, керуючись статтями 106, 108 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання Приватного підприємства "Крез" про відстрочення сплати судового збору - відмовити.

Позовну заяву Приватного підприємства "Крез" до Головного управління ДФС у Полтавській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення залишити без руху.

Позивачу надати строк для усунення недоліків до 01 грудня 2017 року та роз'яснити, що в разі неусунення недоліків позовної заяви, вона буде повернута.

Недоліки необхідно усунути шляхом надання до Полтавського окружного адміністративного суду:

- документа, що підтверджує повноваження особи, якою підписана позовна заява (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, рішення повноважного органу про призначення на посаду, тощо);

- документа про сплату судового збору в розмірі 2956 грн 86 коп. (одержувач: УДКСУ у м. Полтаві, м. Полтава, 22030101, код ЄДРПОУ:38019510, банк: ГУДКСУ у Полтавській області, МФО: 831019, розрахунковий рахунок: 31213206784002, код класифікації доходів бюджету: 22030101, призначення платежу: Судовий збір, за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Полтавський окружний адміністративний суд) або доказів на підтвердження підстави звільнення позивача від сплати судового збору;

- належним чином завіреної копії податкового повідомлення-рішення від 09.08.2017 № НОМЕР_1, яке позивач просить визнати протиправним та скасувати, та копії відповідно до кількості відповідачів, або у разі неможливості самостійно їх надати, зазначити причин неможливості подання таких доказів.

Копію ухвали направити особі, що звернулася з позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Суддя А.Б. Головко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.11.2017
Оприлюднено14.11.2017
Номер документу70185403
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/2003/17

Рішення від 08.02.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 18.01.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 28.12.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 05.12.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 05.12.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 13.11.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні