Вирок
від 10.11.2017 по справі 344/7737/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/7737/17

Провадження № 1-кп/344/495/17

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2017 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої-судді: ОСОБА_1

секретаря: ОСОБА_2

з участю прокурора: ОСОБА_3

захисника: ОСОБА_4

обвинуваченого: ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Івано-Франківську кримінальне провадження з обвинувальним актом щодо

ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер суду невідомий, уродженця, жителя та зареєстрованого: АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з вищою освітою, працюючого заступником директора з експлуатації ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», інваліда третьої групи, одруженого, раніше не судимого,

який обвинувачується у вчиненні злочину передбаченого ст.367 ч.2 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 вчинив службову недбалість, а саме неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки.

Злочин вчинено за наступних обставин.

21 грудня 2009 року на підставі наказу №116-к ОСОБА_5 призначено на посаду заступника головного інженера з енергетики та новітніх технологій ДМП «Івано- Франківськтеплокомуненерго» (юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Б. Хмельницького, 59а, ідентифікаційний код юридичної 03346058).

У відповідності до посадової інструкції, заступник головного інженера з енергетики та новітніх технологій керує розробленням технічних завдань на проектування та реконструкцію джерел теплопостачання, теплових мереж та інших споруд, підготовкою договорів на проведення робіт підрядними організаціями, розглядає проектно-конструкторську документацію з модернізації технічного переоснащення та реконструкції об`єктів підприємства, та несе відповідальність, відповідно до чинного законодавства, за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, визначених цією посадовою інструкцією, а також за правопорушення скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в тому числі кримінальну.

Таким чином, ОСОБА_5 , як заступник головного інженера з енергетики та новітніх технологій ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», обіймав на вищевказаному підприємстві посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, і згідно Примітки 1 до ст. 364 Кримінального кодексу України будучи службовою особою, вчинив службовий злочин при наступних обставинах.

У 2014 році з державного бюджету до Івано-Франківського обласного бюджету була виділена субвенція на суму 3 012 863 грн. для проведення капітальних ремонтів та модернізацій котелень із заміною котлів на твердопаливні для заміщення природного газу.

Згідно розпорядження № 553 від 09.09.2014 року «Про затвердження переліку заходів що фінансуються за рахунок субвенцій з державного бюджету» (із змінами внесеними розпорядженнями №609 від 03.10.2014р., №662 від 30.10.2014р. та №742 від 09.12.2014р.), Івано-Франківської ОДА було заплановано виділення бюджетних коштів для проведення капітальних ремонтів та реконструкцій котелень, які перебували на балансі ДМП «Івано- Франківськтеплокомуненерго», а саме: капітальний ремонт котельні за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 142-а, із встановленням котла на дерев`яних гранулах для заміщення природного газу на суму 996 800 грн.; капітальний ремонт котельні загальноосвітньої школи за адресою: с. Крихівці, вул. 22 січня, 141-в, Івано-Франківської міської ради, із встановленням котла на дерев`яних гранулах для заміщення природного газу на суму 475 500 грн.; капітальний ремонт котельні за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Джерельна, 2а, із встановленням котла на дерев`яних гранулах для заміщення природного газу на суму 560 000 грн.; модернізацію котельні за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Медична, 4-а, із встановленням котла на дерев`яних гранулах для заміщення природного газу на суму 980 563 грн.

Кошти субвенції на реалізацію вищенаведених заходів з місцевого бюджету спрямовані до Департаменту комунального господарства, транспорту і зв`язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (надалі - Департамент), як розпорядника бюджетних коштів.

В подальшому, у вересні 2014 року, з метою виконання вищевказаного розпорядження Івано-Франківської ОДА, на ОСОБА_5 , як заступника головного інженера з енергетики та новітніх технологій ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», яке підпорядковується Департаменту, директором підприємства - ОСОБА_6 , покладено обов`язки щодо розробки проектно-кошторисної документації по капітальному ремонту і модернізації вищевказаних об`єктів.

Так, 16 вересня 2014 року, 21 жовтня 2014 року та 08 грудня 2014 року, ОСОБА_5 , достеменно знаючи про те, що на ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» функціонує структурний підрозділ, на який покладено розробку проектно-кошторисної документації, неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи недбало, всупереч інтересам служби, подав на підпис директору вищевказаного державного підприємства ОСОБА_7 договори про надання послуг, згідно яких розробку проектно-кошторисної документації по капітальному ремонту і модернізації котелень із встановленням котлів на дерев`яних гранулах для заміщення природного газу покладено на ТОВ «Капітал інжиніринг» (юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Ленкавського, 22, ідентифікаційний код юридичної особи: 37582250).

В подальшому, в листопаді 2014 року ОСОБА_5 , продовжуючи свою протиправну діяльність, яка виразилась у неналежному виконанні своїх службових обов`язків, через несумлінне ставлення до них, діючи недбало, не провівши попередньо аналіз поточних цін на ринку будівельних матеріалів у регіоні, погодив, розроблену ТОВ «Капітал інжиніринг», проектно-кошторисну документацію на проведення робіт: по капітальному ремонту котельні ЗОШ с. Крихівці Івано-Франківської міської ради із заміною наявного газового котла на твердопаливний котел марки «ARS 300 LM» вартістю 188 468, 25 грн.; по модернізації котельні на вул. Медична, 4а у м. Івано-Франківську, із заміною наявного газового котла на твердопаливний котел марки «ARS800LM» вартістю 286 984 грн.; по капітальному ремонті котельні на вул. Г.Мазепи, 142а у м. Івано-Франківську із заміною наявного газового котла на твердопаливний котел марки «ARS1000LM» вартістю 343 231 грн., які були поставлені та установлені на вищевказані об`єкти ПП «Західенергоконтроль» (юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Ленкавського, 22, ідентифікаційний код юридичної особи: 25070193), що призвело до завищення ціни котла твердопаливного «ARS 800 LM», на суму 121804,76 грн., котла твердопаливного «ARS 300 LM» на суму 96946,58 грн., котла твердопаливного «ARS 1000 LM» на суму 95079,5 грн., та спричинило збитки державі, в особі Департаменту комунального господарства, транспорту і зв`язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, на загальну суму 313 830,84 грн., яка у 250 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, що є тяжкими наслідками.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений вину в пред`явленому обвинуваченні визнав повністю, ствердив все вищенаведене відповідно до викладеного. Розкаюється у вчиненому, просить застосувати ст.1 п. «г» Закону України «Про амністію у 2016 році», так як він є інвалідом третьої групи та звільнити від відбування призначеного покарання.

Відповідно до ст.349 ч.3 КПК України суд, визнавши недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються та немає сумнівів у добровільності їх позицій приходить до висновку, що вина ОСОБА_5 у вчиненні злочину знайшла своє підтвердження та кваліфікує його дії за ст.367 ч.2 КК України, як службову недбалість, а саме неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки.

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом`якшують покарання.

Обставинами, що пом`якшують покарання, суд визнає щире каяття обвинуваченого, активне сприяння у розкритті злочину.

Обставин, що обтяжують покарання суд не знаходить.

При призначенні покарання суд враховує те, що обвинувачений вперше притягається до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується, є інвалідом третьої групи.

Суд вважає, що покарання обвинуваченому слід призначити в межах санкції ст.367 ч.2 КК України у виді позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням функцій представника влади та з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності. Вказане покарання буде необхідне і достатнє для його виправлення та попередження вчинення нових злочинів.

На підставі ст.1 п. «г» Закону України «Про амністію у 2016 році» слід звільнити ОСОБА_5 від основного та додаткового виду покарання, оскільки він є інвалідом третьої групи, обвинувачений просить про застосування відносно нього Закону України «Про амністію у 2016 році» та звільнення від призначеного покарання, підстав, які б цьому перешкоджали судом не встановлено.

Керуючись ст. ст. 368-371, 374 КПК України, суд, -

З А С У Д И В :

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні злочину передбаченого ст.367 ч.2 КК України та призначити покарання у виді двох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням функцій представника влади та з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності на строк один рік.

На підставі ст.1 п. «г» Закону України «Про амністію у 2016 році» звільнити ОСОБА_5 від призначеного основного та додаткового виду покарання.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги.

На вирок може бути подана апеляція до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд шляхом подачі апеляції протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70189736
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/7737/17

Вирок від 10.11.2017

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Деркач Н. І.

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Деркач Н. І.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Деркач Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні