Рішення
від 07.11.2017 по справі 923/918/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2017 року Справа № 923/918/17

Господарський суд Херсонської області у складі судді Гридасова Ю.В. при секретарі Фінаровій О.Л., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Приватного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго", м. Херсон,

до відповідача-1: Житлово-комунального підприємства ЖЕК № 11, м. Херсон,

відповідача-2: Комунального підприємства "Центр" виконавчого комітету Херсонської міської ради, м. Херсон,

про зобов'язання вчинити певні дії,

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1, представник за дорученням № 07/137-17 від 05.07.17

від відповідача -1: не прибув

від відповідача -2: не прибув.

Позивач звернувся до господарського суду Херсонської області з позовною заявою у якій просить зобов'язати житлово-комунальное підприємство ЖЕК № 11 (ЄДРПОУ 31759874) та комунальне підприємство «Центр» виконавчого комітету Херсонської міської ради (ЄДРПОУ 34786324) допустити працівників приватного акціонерного товариства Енергопостачальна компанія Херсонобленерго до належних ЖКП ЖЕК №11 та КП «Центр» об'єктів, що забезпечуються електроенергією за договором про постачання електричної енергії № 2919 від 09.12.2003, для відключення електропостачання у встановленому законодавством порядку.

Представник позивача в ході судового засідання підтримав вимоги, викладені у позовній заяві.

Відповідачі, повідомлені про час, дату і місце проведення засідання господарського суду належним чином, відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, не скористались своїм правом на участь у вирішенні спору, про причини неявки господарський суд не повідомили. Відзив на позовну заяву до дня засідання суду не представили.

Відповідно до положень ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні 07.11.17 оголошено вступну та резолютивну частини рішення по справі.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні матеріали справи, господарський суд

в с т а н о в и в :

09 грудня 2003 року між Херсонськими міськими електричними мережами структурним підрозділом ПрАТ ЕК Херсонобленерго (надалі за текстом рішення - Позивач, Постачальник) та Житлово-комунальним підприємством ЖЕК № 11 (надалі за текстом рішення - Відповідач-1, Споживач, ЖЕК №11) укладено договір про постачання електричної енергії № 2919 (надалі за текстом рішення - Договір).

На момент укладення договору сторони погодились під час виконання умов договору, а також при вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим Договором, керуватись чинним законодавством України, зокрема Правилами користування електричною енергією.

Відповідно до п. 7.1 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ № 28 від 31.07.1996 р. (надалі за текстом рішення - ПКЕЕ) електрична енергія постачається споживачу безперервно, крім випадків, передбачених договором та нормативно-правовими актами, у тому числі цими Правилами.

Обмеження в споживанні електричної енергії, а також вживання заходів щодо регулювання постачання електричної енергії споживачам здійснюється в порядку, встановленому законодавством України.

28.07.2017 р. у зв'язку із наявним боргом в сумі 153763,66 грн. за активну електроенергію до ЖКП ЖЕК № 11, за допомогою поштового зв'язку було направлено Повідомлення про відключення підприємства від електромережі. Згідно вказаного Повідомлення Відповідача було проінформовано про те, що у разі не сплати боргу в повному обсязі, підприємство споживача повинно починаючи з 07.08.2017 року припинити споживання електричної енергії. У випадку якщо споживання не буде самостійно припинено то на всі об'єкти ЖКП ЖЕК №11 буде повністю припинено постачання електроенергії з 09:00 год. 07.08.2017 р. без додаткового попередження. До вказаного строку Відповідачу потрібно було підготувати всі об'єкти підприємства до відключення від електромережі та забезпечити доступ персоналу електропостачальної організації для проведення відключення і опломбування комутаційних пристроїв.

Відповідно до п.п. 3 п. 7.5. ПКЕЕ постачальник електричної енергії (електропередавальна організація або основний споживач за погодженням постачальника електричної енергії) зобов'язаний, попередивши споживача не пізніше ніж за три робочих дні, припинити повністю або частково постачання йому електричної енергії (передачу або спільне використання технологічних електричних мереж), у тому числі на виконання припису представника відповідного органу виконавчої влади, у разі несплати рахунків відповідно до умов договорів, наявність яких передбачена цими правилами.

Відповідно до п. 7 Додатку № 2 до Договору про постачання електричної енергії № 2919 від 09.12.2003 р. «Порядок розрахунків та графік зняття показань лічильників та подання їх до електропостачальної організації -» у разі несплати рахунків споживачем, протягом 5 днів, Постачальник електричної енергії має право відключити споживача або обмежити його споживання до рівня аварійної броні електропостачання у порядку, визначеному п. 6.1.3 цього Договору.

07.08.2017 р. представники Позивача з'явились до об'єкта споживача для відключення від електропостачання та опломбування у відключеному стані, але їм було відмовлено у допуску. У зв'язку із чим працівниками ПрАТ «ЕК «Херсонобленерго» складено ОСОБА_2 б/н від 07.08.2017 р. про не допуск до об'єктів для відключення електропостачання. ОСОБА_2 було підписано представником КП «Центр» електромонтером ОСОБА_3

08.08.2017 р. представники Позивача з'явились до об'єкта споживача для відключення від електропостачання та опломбування у відключеному стані, але їм було відмовлено у допуску. У зв'язку із чим працівниками ПрАТ «ЕК «Херсонобленерго» складено ОСОБА_2 15/1 від 08.08.2017 р. про не допуск до об'єктів для відключення електропостачання. ОСОБА_2 було підписано представником ЖКП ЖЕК № 11 довіреною особою ОСОБА_4

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про енергетику» № 575/97-ВР від 16.10.1997 р., споживач забезпечує в установленому законом порядку безперешкодний доступ відповідальних представників енергопостачальника, підприємства, яке здійснює передачу енергії, до власних енергетичних установок для здійснення контролю за рівнем споживання енергії, відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого порядку.

Відповідно до п.п. 15 п. 10.2 ПКЕЕ споживач зобов'язаний забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників постачальника електричної енергії та/або відповідальних представників підприємства, що здійснює передачу електричної енергії, до власних електричних установок для проведення технічної перевірки засобів обліку, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання споживачу (субспоживачу) відповідно до встановленого цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень, якщо це обумовлено умовами договору про постачання електричної енергії;

Відповідно до п. 2.3.5 Договору споживач зобов'язується забезпечити безперешкодний доступ уповноважених представників Постачальника за пред'явленням службового посвідчення до засобів (систем) обліку електроенергії, вимірювання потужності та контролю показників якості електроенергії.

Відповідно до положень ст. 526 Цивільного кодексу України: "зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться".

Відповідно до положень ст.ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

На підставі викладених обставин, оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги до відповідача-1 підлягають задоволенню.

Не підлягають задоволенню позовні вимоги, заявлені до відповідача-2, оскільки позов (позовна вимога про допуск до об'єктів, що забезпечуються електроенергією) ґрунтується на правах та обов'язках, визачених договором про постачання електричної енергії № 2919 від 09 грудня 2003 року, укладеним лише між позивачем та відповідачем-1, Споживачем за вказаним Договором.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача-1.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України,

в и р і ш и в :

1. Позов до Житлово-комунального підприємства ЖЕК № 11 задовольнити.

2. Зобов'язати Житлово-комунальне підприємство ЖЕК № 11 (адреса місцезнаходження: 73000, м. Херсон, вул. Комарова, 6/29; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 31759874) допустити працівників Приватного акціонерного товариства Енергопостачальна компанія Херсонобленерго (адреса місцезнаходження: 73003, м. Херсон, вул. Пестеля, 5; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 05396638) до належних ЖКП ЖЕК № 11 об'єктів, що забезпечуються електроенергією за договором про постачання електричної енергії № 2919 від 09.12.2003, для відключення електропостачання у встановленому законодавством порядку. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

3. Стягнути з Житлово-комунального підприємства ЖЕК № 11 (адреса місцезнаходження: 73000, м. Херсон, вул. Комарова, 6/29; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 31759874) на користь Приватного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (адреса місцезнаходження: 73003, м. Херсон, вул. Пестеля, 5; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 05396638) 1600грн.00коп. витрат по сплаті судового збору. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

4. В задоволенні позовних вимог до Комунального підприємства "Центр" виконавчого комітету Херсонської міської ради відмовити.

(Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом).

Повне рішення складено 13 листопада 2017 р.

Суддя Ю.В. Гридасов

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення07.11.2017
Оприлюднено14.11.2017
Номер документу70194776
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/918/17

Рішення від 07.11.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 27.09.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні