Постанова
від 20.05.2009 по справі 2а-1278/09/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ

АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2009 року Справа № 2а-1278/09/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окр ужний адміністративний суд у складі:

Судді Остап' юк С.В.

при секретарі Скорій Н.Д.

за участю:

представника позивача : відділення виконавчої дире кції Фонду соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України в міс ті Івано-Франківську Шудра ви Я.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду со ціального страхування від не щасних випадків на виробницт ві та професійних захворюван ь України в місті Івано-Франк івську до товариства з обмеженою відповідальністю «ЄТГ - Карпати» про с тягнення недоїмки в розмірі 558,83 гривень, -

ВСТАНОВИВ:

29 квітня 2009 року відділення виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України в місті Івано-Фран ківську (далі - позивач) зверн улось в суд із адміністратив ним позовом до Товариства з т овариства з обмеженою відпов ідальністю «ЄТГ - Карпати» (далі - відповідач) про стяг нення недоїмки в розмірі 558,83 гр ивень .

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушен ні статей 45, 46 Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне соціальне страхування ві д нещасного випадку на вироб ництві та професійного захво рювання, які спричинили втра ту працездатності» не сплати в страхові внески за період с ічня - березня 2009 року. Заборг ованість по сплаті страхових внесків становить 558,83 грн.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав з підстав, навед ених у позовній заяві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, хоча був нал ежним чином повідомлений про дату, час та місце судового за сідання, правом подання запе речення проти позову не скор истався.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши пояснення предс тавника позивача, дослідивш и докази, суд прийшов до висно вку, що адміністративний поз ов слід задовольнити з насту пних мотивів.

Судом встановлено, що відпо відач зареєстрований у відді лення виконавчої дирекції Фо нду соціального захисту від нещасних випадків на виробни цтві та професійних захворюв ань в місті Івано-Франківськ у як платник страхових внеск ів. Відповідно до статті 45 Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування від нещасного випадку на виробництві та пр офесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності» будучи страхувальник ом, зобов' язаний своєчасно та повністю сплачувати в уст ановленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних ви падків. Однак, відповідачем с трахових внесків не сплачено . Недоїмка по сплаті страхови х внесків становить 558,83 грн.

Закон України «Про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання, як і спричинили втрату працезда тності» відповідно до Консти туції України та Основ закон одавства України про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування визначає пра вову основу, економічний мех анізм та організаційну струк туру загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування громадян від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання, як і призвели до втрати працезд атності або загибелі застрах ованих на виробництві.

Страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня, за допомогою якого здійсн юється соціальний захист, ох орона життя та здоров'я грома дян у процесі їх трудової дія льності.

Відповідно до вимог, встано влених частиною 3 статті 47 Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування від нещасного випадку на виробництві та пр офесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності» розміри страхових вне сків страхувальників обчисл юються для роботодавців - у ві дсотках до сум фактичних вит рат на оплату праці найманих працівників, що включають ви трати на виплату основної та додаткової заробітної плати , на інші заохочувальні і комп енсаційні виплати, у тому чис лі в натуральній формі, що виз начаються відповідно до Зако ну України «Про оплату праці », які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Згідно частини 6 статті 74 цьо го Закону страхові внески є ц ільовим загальнообов'язкови м платежем, який справляєтьс я на всій території України в порядку, встановленому цим З аконом. Страхові внески не вк лючаються до складу податків , інших обов'язкових платежів , що становлять систему опода ткування. На страхові внески не поширюється податкове за конодавство.

Частиною 10 статті 47 вказаног о Закону передбачено, що стра хувальник здійснює страхов ий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних ви падків у порядку і строки, які визначаються страховиком.

Порядок перерахування, обл іку та витрачання страхових коштів Фонду встановлено Інс трукцією «Про порядок перера хування, обліку та витрачанн я страхових коштів Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків та професійни х захворювань України» затве рдженою постановою Правлінн я Фонду соціального захисту від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України за №12 від 20.04.2001р оку.

В силу пункту 7.5 цієї Інструк ції, юридичні особи - платни ки страхових внесків щокварт ально у двох примірниках скл адають розрахункову відоміс ть про нарахування і перерах ування страхових внесків та витрачання коштів Фонду, оди н примірник якої подається д о робочого органу Виконавчої дирекції Фонду за місцем реє страції страхувальника та пі дписуються керівником і голо вним бухгалтером підприємст ва, виконавцем та завіряєтьс я печаткою.

Пунктом 4.12. вищевказаної Інс трукції зазначено, що страхо ві внески сплачуються юридич ними особами в день одержанн я коштів на оплату праці в уст ановах банків. Несплачені у ц ей строк страхові внески вва жаються відповідно до пункту 5.1 Інструкції недоїмкою та ст ягуються у порядку, передбач еному законодавством.

Судом встановлено, що відпо відач допустив недоїмку по с платі страхових внесків на о бов' язкове державне соціал ьне страхування від нещасних випадків на виробництві за І квартал 2009 року в сумі 558,83 грн., щ о підтверджується розрахунк овою відомістю про нарахуван ня і перерахування страхових внесків та витрачання кошті в Фонду соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Вказана сума недоїмки також визначе на відповідачем в розрахунко вій відомості, поданій за І кв артал 2009 року.

За таких обставин суд прихо дить до висновку, що відповід ач зобов' язаний сплатити ст рахові внески на соціальне с трахування від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань в розмірі 558,83 грн. Наявність такого обов ' язку у відповідача є визна чальною для вирішення даного спору, крім того, даний обов' язок забезпечується статтею 67 Конституції України.

В иходячи з викладеного, су д вважає, що відповідачем стр ахових внесків в розмірі 558,83 гр н. не сплачено, вимоги позива ча є обґрунтованими, а позов т аким, що підлягає до задоволе ння.

На підставі статті 124 Консти туції України, керуючись ста ттями 158-163, 167, 258 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Є ТГ - Карпати», вулиця Борисл авська - 29, місто Івано-Франк івськ, ідентифікаційний код 33162338 на користь відділення вик онавчої дирекції Фонду соціа льного страхування від нещас них випадків на виробництві та професійних захворювань У країни в місті Івано-Франків ську, вул. Гетьмана Мазепи - 2 7 Б, ідентифікаційний код 25925319 не доїмку по сплаті страхових в несків на соціальне страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в розмірі 558 (п' я тсот п' ятдесять вісім ) грив ень 83 копійки.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Львівського апеляційного а дміністративного суду. Відпо відно до статті 186 Кодексу адм іністративного судочинства України про апеляційне оска рження постанови подається з аява протягом 10 днів з дня скл адення постанови в повному о бсязі. Апеляційна скарга на п останову суду першої інстанц ії подається протягом 20 днів п ісля подання заяви про апеля ційне оскарження. Заява про а пеляційне оскарження та апел яційна скарга подаються до Л ьвівського апеляційного адм іністративного суду через Ів ано-Франківський окружний ад міністративний суд.

Відповідно до статті 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України постанова су ду набирає законної сили піс ля закінчення 10-денного строк у подання заяви про апеляцій не оскарження, якщо таку заяв у не було подано. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у 20-денний ст рок, постанова набирає закон ної сили після закінчення ць ого строку. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Суддя С.В. Ост ап' юк

Постанова складена в повн ому обсязі 21.05.2009 року.

Дата ухвалення рішення20.05.2009
Оприлюднено08.06.2010
Номер документу7019672
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1278/09/0970

Постанова від 20.05.2009

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк Сергій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні