Постанова
від 23.11.2009 по справі 2-а-8530/09/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

23 листопада 2009 р. №2-а-8530/09/1070

приміщення суду за адресою :

м. Київ, бул. Лесі Українки , 26 , кабінет № 1003

час прийняття постанови : 18 год.03 хв.

Київський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого - судд і Лиска І.Г.

при секретарі - Мер денову Д.Ю.

за участю представників ст орін:

від позивача: не з' явився

від відповідача : не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом

Управління Пенсійного фо нду України у м. Славутичі Ки ївської області до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «АТМА-СТРОЙ » про стягнення заборгованост і в сумі 12165 грн. 52 коп.

ВСТАНОВИВ:

Позивач Управління Пе нсійного фонду України у м. С лавутичі Київської області звернувся з позовною заявою до суду, в якій просить стягн ути з відповідача Товарист ва з обмеженою відповідаль ністю «АТМА-СТРОЙ» заборгова ність по відшкодуванню факти чних витрат на виплату і дост авку пільгових пенсій у сумі 12165 грн. 52 коп.

Свої позовні вимоги позива ч обґрунтовує тим, що відпові дно до абз. 3 п.п 1 п.2 Розділу ХV Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» та пп 6.1 п.6 Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1, відповідач по винен щомісячно вносити до П енсійного фонду України суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них відповідно до п. «а» ст. 13 З акону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопад а 1991 року №1788-ХІІ із змінами та д оповненнями.

Станом на 01.07.2009 року відповід ач заборгував до УПФУ у м. Сла вутичі 12165 грн. 52 коп. фактичних в итрат на виплату і доставку п енсій, призначених відповід но до пункту «а» статті 13 Зако ну України «Про пенсійне заб езпечення». Відповідач у доб ровільному порядку заборго ваність не сплатив, тому пози вач звернувся до суду .

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, п ро дату, час та місце розгляду справи повідомлений належни м чином, 23.11.2009 року на адресу суд у надійшла заява від предста вника позивача Манойленко Н.С. про розгляд справи у ві дсутності представника Уп равління Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київс ької області, в якій зазначен о, що УПФУ у м. Славутичі Київс ької області позовні вимоги підтримує у повному обсязі, п росить позов задовольнити та розглянути справу у відсутн ості представника позивача.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про дату, ча с та місце розгляду справи по відомлений належним чином, в ідзиву на позов не надав, явку своїх представників в судов е засідання не забезпечив.

Судом визнано за можливе р озглянути справу у відсутнос ті сторін на підставі наявни х у справі доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши фактичні обс тавини, на яких ґрунтується п озов, оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, суд вважає встано вленими наступні обставини т а відповідні їм правовідноси ни.

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язк ове державне пенсійне страху вання» від 26 червня 1997 року № 400/97- ВР , платниками збору на обов'я зкове державне пенсійне стра хування є суб'єкти підприємн ицької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єдна ння, бюджетні, громадські та і нші установи та організації, об'єднання громадян та інші ю ридичні особи, а також фізичн і особи - суб'єкти підприємниц ької діяльності, які викорис товують працю найманих праці вників.

Згідно з п.1 частини 1 статті 1 4 Закону України “Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування” від 09 липн я 2003 року № 1058-ІV , страхувальника ми визнаються роботодавці - підприємства, установи, орга нізації незалежно від форм в ласності, виду діяльності та господарювання, які викорис товують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбач ених законодавством, або за д оговорами цивільно-правовог о характеру.

Частиною 1 статті 15 Закону Ук раїни “Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування” № 1058-ІV визначено, що пл атниками страхових внесків є страхувальники, зазначені у статті 14 Закону.

Судом встановлено, що Тов ариство з обмеженою відпов ідальністю «АТМА-СТРОЙ» (код ЄДРПОУ 21651374) ) є юридичною особо ю, зареєстроване Виконавчим комітетом Славутицької міс ької ради Київської області згідно з Свідоцтвом про держ авну реєстрацію юридичної ос оби Серії А00 №106183.

Судом також встановлено, що Товариство з обмеженою в ідповідальністю «АТМА-СТРОЙ » зареєстровано як платник с трахових внесків на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування в Управлінні Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київської обла сті та являється платником с трахових внесків на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування.

Відповідно до частини 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни “Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання” від 09 липня 2003 року № 1058-ІV, пенсійне забезпечення застр ахованих осіб, які працювали або працюють на підземних ро ботах, на роботах з особливо ш кідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 т а на інших роботах із шкідлив ими і важкими умовами праці з а списком № 2 виробництв, робіт , професій, посад і показників , затверджених Кабінетом Мін істрів України, та за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах або за в ислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло ра ніше, мали право на пенсію на п ільгових умовах або за вислу гу років, здійснюється згідн о з окремим законодавчим акт ом через професійні та корпо ративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди о собам, зазначеним в абзаці пе ршому цього пункту, пенсії пр изначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пен сійного віку та наявності тр удового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійн е забезпечення". У цьому випад ку розміри пенсій визначають ся відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цьо го Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно п.6.1. Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України, затверд женої Постановою правління П енсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 (далі - Інстр укція), відшкодуванню підляг ають фактичні витрати на вип лату і доставку пенсій праці вникам, зайнятим повний робо чий день на підземних робота х, на роботах з особливо шкідл ивими і особливо важкими умо вами праці за списком N 1 вироб ництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Ка бінетом Міністрів України, к рім працівників, що були безп осередньо зайняті повний роб очий день на підземних робот ах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, р уди та інших корисних копали н, на будівництві шахт та рудн иків за списком робіт і профе сій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких ро змірах:

60 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році;

70 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році;

Відповідно до пункту 6.4. Інст рукції, розмір сум до відшкод ування на поточний рік визна чається відділами надходжен ня доходів органів Пенсійног о фонду України щорічно у роз рахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгов их пенсій, призначених відпо відно до частини 2 Прикінцеви х положень Закону (згідно з до датками 6 та 7), які надсилаютьс я підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 д нів з новопризначених (перер ахованих) пенсій.

Згідно з пунктом 6.8. Інструкц ії підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомле ні місячну суму фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах. У разі зміни розмі ру пенсії або настання обста вин, які впливають на суму від шкодування (смерть пенсіонер а, зміна місця проживання та і н.), органи Пенсійного фонду по відомляють про це підприємст ва в місячний термін з момент у виникнення цих обставин. Су ми фактичних витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій за період з дати призначе ння пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій, призначених від повідно до частини 2 “Прикінц евих положень” Закону, сплач уються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Судом встановлено, що Упр авлінням Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київсь кої області було надіслано в ідповідачу розрахунок факти чних витрат на виплату та дос тавку пенсій, призначених ві дповідно до частини 2 Прикінц евих положень Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» в частині пенсій, признач ених відповідно до пункту « а» ст. 13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення» (крім п рацівників , безпосередньо з айнятих повний робочий день на підземних роботах з видоб утку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин на бу дівництві шахт та рудників) на 2009 рік та перерахунок за 2008 рі к ( а.с 6).

Судом встановлено, що відпо відно до Розрахунку фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених відпо відно до частини 2 Прикінцеви х положень Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначени х відповідно до пункту «а» с т. 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення» (крім прац івників, безпосередньо зайня тих повний робочий день на пі дземних роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інши х корисних копалин на будівн ицтві шахт та рудників) на 2009 р ік та перерахунок за 2008 рік ( а.с 6), відповідач - ТОВ «АТМА - С ТРОЙ» за січень - червень 2009 року зобов'язане було відшк одувати Управлінню Пенс ійного фонду у м. Славутичі К иївської області фактичні в итрати на виплату та доставк у пільгових пенсії у розмірі 4680 грн. 12 коп. та 7485грн. 40 коп. факти чні витрати на виплату та дос тавку пільгових пенсії, пере рахованих УПФУ у м. Славутичі Київської області за 2008 рік.

Суд враховує, що відповідно до частини 12 статті 20 Закону Ук раїни “Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування” від 09 липня 2003 року № 105 8-ІV, страхові внески підлягаю ть сплаті незалежно від фіна нсового стану платника та ма ють пріоритет перед всіма ін шими зобов'язаннями, у тому чи слі із сплати податків та інш их обов'язкових платежів.

Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги, що сума бо ргу по відшкодуванню фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій в розмі рі 12165 грн.52 коп. не погашена ст аном на день розгляду справи , вона підлягає стягненню з ві дповідача, та позовні вимоги є обґрунтованими і підлягаю ть задоволенню у повному обс язі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-4 2, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративн ого судочинства України, суд , -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пен сійного фонду України у м. Сла вутичі Київської області до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «АТМА-СТРОЙ » про стягнення заборговано сті в сумі 12165 грн. 52 коп. - задов ольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальніс тю «АТМА-СТРОЙ» (07100, Київська о бласть, м. Славутич, вул. Ентуз іастів, 1, код ЄДРПОУ 21651374) на кор исть Управління Пенсійн ого фонду України у м. Славут ичі Київської області (07100, Киї вська область, м. Славутич, Це нтральна площа, 7, код ЄДРПОУ 2 2203152) заборгованість по відшкод уванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгови х пенсій у сумі 12165 (дванадця ть тисяч сто шістдесят п' ят ь) грн. 52 коп.

Постанова відповідно до ча стини 1 статті 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого цим К одексом, якщо таку заяву не бу ло подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними статтями 185-187 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, шляхом подання через суд першої інстанції заяви п ро апеляційне оскарження з н аступним поданням протягом д вадцяти днів апеляційної ска рги. Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя: Лиска І.Г.

Повний текст постанови виготовлено 25.11.2009р.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.11.2009
Оприлюднено10.06.2010
Номер документу7020341
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-8530/09/1070

Постанова від 23.11.2009

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска Ігор Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні