Рішення
від 16.11.2017 по справі 533/1156/17
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.11.2017 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №533/1156/17

провадження №2/533/374/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2017 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області

у складі головуючого судді Лизенка А.В.,

за участі секретаря судового засідання Гордієнко О.А..,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора , про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

27.09.2017 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить суд визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходяться за адресою: вул.Першотравнева, 73, с.Дяченки, Козельщинського району, Полтавської області.

Позовна заява обґрунтована тим, що 02 липня 2017 року, помер батько позивача - ОСОБА_2.

Згідно заповіту позивач визначений спадкоємцем належного померлому житлового будинку, розташованого за адресою: вул.Першотравнева, 73, с.Дяченки, Козельщинського району, Полтавської області.

29 вересня 2017 року позивач частково прийняв спадщину, а саме земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3, 8394 га, що належала ОСОБА_2, на підставі державного акта на право власності на землю серії ПЛ №44709, що знаходиться на території Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом виданим Козельщинською держнотконторою

Однак, державним нотаріусом Козельщинської державної нотаріальної контори позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на будинок у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на будинок.

Позивач, належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити (а.с.71).

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання представника не забезпечив, надав суду заяву з проханням розглянути справу без участі представника, позов визнає (а.с.37).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, належним чином повідомлена про час та місце судового засідання, у судове засідання представника не забезпечила, заяв та повідомлень не надала (а.с.70).

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

02.07.2015 року помер ОСОБА_2 (а.с.8).

Позивач є рідним сном померлого ОСОБА_2 (а.с.7).

Відповідно до довідки Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, виданої на підставі запису в погосподарській книзі №4 виконавчого комітету вказаної сільської ради, під особистим номером 0502 -1 за померлим ОСОБА_2 обліковується житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: вул.Першотравнева, 73, село Дяченки, Козельщинського району, Полтавської області (а.с.20).

Згідно з договором купівлі - продажу житлового будинку від 17.12.1992 року, ОСОБА_2 придбав вказаний житловий будинок (а.с.21).

Відповідно до облікової картки об'єкта погосподарського обліку на 2011 - 2015 роки головою зазначеного домогосподарства є ОСОБА_2 (а.с.22 - 23).

Право власності на домоволодіння в КП Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Полтавської обласної ради не зареєстровано (а.с.18).

Відповідно до технічного паспорту КП Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Полтавської обласної ради на житловий будинок, який знаходиться за адресою: вул.Першотравнева, 73, с.Дяченки, Козельщинського району, Полтавської області домоволодіння складають будівлі та споруди 1981 - 1989 років побудови, загальною ринковою вартістю 135798 грн (а.с.24 - 26).

За життя померлим складено заповіт, посвідчений 11.10.2012 року секретарем Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, та зареєстрований в реєстрі за номером 32, за яким він заповів все своє майно позивачу (а.с.9).

Заповіт є зареєстрованим в Спадковому реєстрі та чинним (а.с.14 -15).

Відповідно до ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

07.10.2015 року, тобто у строк, передбачений ст.1270 ЦК України, позивач звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини (а.с.10).

Таким чином, позивач прийняла спадщину.

ОСОБА_3, рідний брат позивача, з заявою про прийняття спадщини не звертався (а.с.39 - 40).

Відповідно до Витягу із Спадкового реєстру 07.10.2015 року заведено спадкову справу за №313/2015 (а.с.13, 16 - 17).

Згідно довідки Мануйлівської сільської ради ради станом на день смерті ОСОБА_2 на день своєї смерті 02.07.2016 року був зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 та проживав з сином ОСОБА_1 (а.с.19).

Таким чином, позивач є єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину.

29.09.2017 року ОСОБА_1 звернувся до Козельщинської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину (а.с.12).

29.09.2017 року нотаріусом винесено постанову про відмову позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями у зв'язку з відсутністю документа, який засвідчує право власності померлого на це майно (а.с.12).

В той же час, 29 вересня 2017 року державним нотаріусом Козельщинської державної нотаріальної контори ОСОБА_4, на підставі заповіту посвідченого Мануйлівською сільською радою Козельщинського району Полтавської області 11 жовтня 2012 року, зареєстрованого в реєстрі №32 видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом, яка складається з земельної ділянки площею 3,8394 гектари, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області (а.с.28).

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.2 ст.1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, ратифікованих Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном.

Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно до ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільного права може бути визнання права.

Таким чином, є законні підстави для визнання права власності позивача на спірний житловий будинок з господарськими будівлями.

Відповідно до ст.88 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь позивача сплачений ним судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.10, 11, 60, 212-215 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Прийняти визнання позову відповідачем.

Позов ОСОБА_1 до Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора , про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: вулиця Першотравнева, 73, село Дяченки, Козельщинського району, Полтавської області, що складається з житлового будинку - літ. А ; погріб з шийкою - літ. В ; прибудова - літ. а ; навіс - літ. а1 ; сараю - літ. б ; сараю - літ. Б ; сараю - літ. г ; гаражу - літ. Г ; колодязь питний - літ. к ; огорожа №1; ворота - №2, в порядку спадкування за заповітом після померлого 02.07.2015 року ОСОБА_2.

Стягнути з Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21054508, місцезнаходження: Полтавська область, Козельщинський район, с.Верхня Мануйлівка, вул.Горького, буд. 40, сплачений судовий збір на користь ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, у сумі 1357,98 грн (одна тисяча триста п'ятдесят сім грн. 98 коп).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не буде скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області шляхом подання через Козельщинський районний суд Полтавської області апеляційної скарги у десятиденний строк з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя А.В.Лизенко

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення16.11.2017
Оприлюднено16.11.2017
Номер документу70267981
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —533/1156/17

Рішення від 16.11.2017

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 23.10.2017

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні