Ухвала
від 22.06.2016 по справі 758/7875/16-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/7875/16-к

У Х В А Л А

22 червня 2016 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 вніс до суду клопотання про надання дозволу на проведення обшуку за місцем реєстрації та фактичного знаходження Житомирського державного експериментального протезно- ортопедичного підприємства (код ЄДРПОУ 24704102) за адресою: м. Житомир, вул. Гоголівська, 103.

Клопотання прокурор обґрунтовує тим, що в провадженні СВ Подільського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві знаходиться кримінальне провадження № 42016101070000054 від 15.03.2016 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Фонду соціального захисту інвалідів за попередньою змовою зі службовими особами Міністерства соціальної політики України організували схему незаконного придбання за рахунок коштів Фонду засобів реабілітації інвалідів та комплектуючих для них у підконтрольних державних та комерційних структур за завищеною вартістю.

Зокрема, протягом 2015 року підвідомчі Фонду структури - державні (казенні) експериментальні протезно-ортопедичні підприємства Тернопільської, Полтавської, Львівської, Київської, Житомирської, Дніпропетровської, Вінницької, Хмельницької Миколаївської, Одеської, Харківської областей за вказівкою службових осіб Фонду та Міністерства здійснили закупівлю засобів реабілітації інвалідів та комплектуючих для них у наступних комерційних підприємств: ТОВ «Альпс Україна» (код ЄДРПОУ 31495979), ТОВ «Спеціалізоване протезно-ортопедичне підприємство «А.Є. Брік» (код ЄДРПОУ 25271094), ПП «Форвард-орто» (код ЄДРПОУ 14053655), ТОВ «Ортотехно» (код ЄДРПОУ 32408558) та інших на загальну суму понад 750 млн. грн.

За наявними даними, вказані закупівлі здійснені за завищеними цінами, а комплектуючі для засобів реабілітації інвалідів ввезені на територію України з приховуванням від митного контролю.

Вказані комплектуючі та складові невстановленого походження не мають жодного відношення до всесвітньовідомих брендів, менш якісні та більш дешеві, хоча реалізуються за ціною та під виглядом оригінальної продукції.

Водночас, вивід отриманих надприбутків від реалізації зазначених товарів на території України відбувається через укладання договорів маркетингу, реклами, тощо з суб`єктами господарювання із ознаками фіктивності, що дає змогу уникнути моніторингу нікчемних фінансово- господарських взаємовідносин правоохоронними та податковими органами.

Внаслідок вказаних дій службових осіб Фонду, Міністерства та комерційних структур державі в особі Фонду завдано збитки на суму понад 350 млн. грн.

Допитаний в ході досудового розслідування як свідок оперуповноважений Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України, дав показання, що в ході виконання службових обов`язків ним було встановлено, що громадяни України ОСОБА_4 та ОСОБА_5 створили та зареєстрували на території м. Києва комерційне підприємство ТОВ «Спеціалізоване протезно- ортопедичне підприємство « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ 25271094), яке здійснює свою господарську діяльність у сфері реалізації технічних засобів реабілітації для потреб інвалідів України.

Зокрема ОСОБА_4 та ОСОБА_5 за попередньою змовою із невстановленими службовими особами Фонду соціального захисту інвалідів на підставі підроблених документів щодо вартості ввезених на територію України технічних засобів реабілітації забезпечили формування та затвердження граничної ціни на вказані вироби, яка в декілька разів вища від їх реальної ринкової вартості.

В подальшому ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на виконання укладених договорів із Фондом соціального захисту інвалідів та казенними (державними) експериментальними протезно-ортопедичними підприємствами, зокрема також із Житомирським державним експериментальним протезно- ортопедичним підприємством (код ЄДРПОУ 24704102, м. Житомир, вул. Гоголівська, 103, далі - Житомирське ДЕПОП) договорів забезпечили поставку технічних засобів реабілітації та комплектуючих до них для потреб інвалідів, що в повному обсязі оплачено за рахунок коштів державного бюджету.

Таким чином, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 виступаючи як службові особи ТОВ «Спеціалізоване протезно-ортопедичне підприємство «А.Є. Брік» забезпечили надання до Фонду соціального захисту інвалідів недостовірних відомостей щодо вартості закуплених технічних засобів реабілітації та комплектуючих до них, а отже штучне завищення їх вартості в декілька разів, отже організували здійснення перевитрат державного бюджету, чим спричинено тяжкі наслідки у вигляді завдання збитків державі в особі Фонду соціального захисту інвалідів.

В подальшому, отримані кошти за поставлену продукцію посадовими особами вищевказаної комерційної структури нібито за надання послуг та постачання продукції, з метою їх конвертації у готівку перераховані на рахунки фізичних осіб та привласнені.

Отримана в ході виконання доручення інформація свідчить про те, що за місцем реєстрації та фактичного знаходження Житомирського державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства

(код ЄДРПОУ 24704102, м. Житомир, вул. Гоголівська, 103) можуть знаходитися документи та інші носії інформації, які підтверджують відомості щодо реального виробника технічних засобів реабілітації, комплектуючих до них, їх дійсної вартості, а також документи щодо транспортування, зберігання, митного оформлення та подальшої реалізації бюджетним установам технічних засобів реабілітації.

Відповідно до звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації, затвердженого постановою Колегії Рахункової палати від 14.07.2015 №12-3, встановлено наступне:

Об`єкти аудиту: Міністерство соціальної політики України і Фонд соціального захисту інвалідів (м. Київ, вул. Глибочицька, 72), як головний розпорядник бюджетних коштів та відповідальний виконавець бюджетної програми за КПКВК2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів».

В ході аудиту досліджено використання коштів загального фонду державного бюджету за КПКВК2507030 за 2014 рік і І квартал 2015 року в частині використання їх на оплату технічних та інших засобів реабілітації, в т.ч. засобів пересування (крісел колісних), виготовлених для інвалідів, дітей - інвалідів та інших окремих категорій населення, послуг з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації.

Аудитом встановлено, що робочою групою, створеною при Фонді соціального захисту інвалідів, неповною мірою забезпечено своєчасність і достатню обґрунтованість формування розмірів граничних цін залежно від видів ТЗР. Прийняття Робочою групою при Фонді рішення щодо пропозицій із формування граничних цін на 2015 рік, зокрема, на протезно - ортопедичні вироби за фактичною вартістю матеріалів, згідно з комерційними пропозиціями постачальників, зумовило зростання граничних цін на окремі їх види майже втричі, що призвело до неефективного управління бюджетними коштами.

Встановлено, що Житомирське державне експериментальне протезно- ортопедичне підприємство (код ЄДРПОУ 24704102) зареєстроване та фактично знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Гоголівська, 103.

Згідно з Інформаційною довідкою № 59677563 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за адресою: м. Житомир, вул. Гоголівська, 103, зареєстровано право державної власності за Міністерством праці та соціальної політики України на адміністративно-виробничі будівлі, які на праві повного господарського відання належать Житомирському державному експериментальному протезно-ортопедичному підприємству.

В ході досудового розслідування одержано достатньо даних, які вказують що саме в нежитлових приміщеннях, розташованих за адресою: м. Житомир, вул. Гоголівська, 103, можуть зберігатись речі та документи, що мають значення доказів у даному кримінальному провадженні.

За таких обставин, в ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем реєстрації та фактичного знаходження Житомирського державного експериментального протезно- ортопедичного підприємства (код ЄДРПОУ 24704102, м. Житомир, вул. Гоголівська, 103) з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя Кримінального правопорушення.

Прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем реєстрації та фактичного знаходження Житомирського державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства (код ЄДРПОУ 24704102) за адресою: м. Житомир, вул. Гоголівська, 103.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Вислухавши прокурора, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що 15.03.2016 року до ЄРДР на підставі матеріалів правоохоронних та контролюючих держаних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень внесено відомості про те, що Службові особи Фонду соціального захисту інвалідів, а також Міністерства соціальної політики України, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, в інтересах третіх осіб, надали вказівку експериментальним протезно-ортопедичним підприємствам ряду областей України, провести закупівлю засобів реабілітації інвалідів та комплектуючих до них у наступних суб`єктів господарської діяльності: ТОВ "Альпс Україна" (код ЄДРПОУ 31495979), ТОВ "Спеціалізоване протезно-ортопедичне підприємство "А.Є. Врік" (код ЄДРПОУ 25271094), ПП "Формвард-орто" (код ЄДРПОУ 14053655), ТОВ "Ортотехно" (код ЄДРПОУ 32408558). Зокрема, протягом 2015 року підвідомчі Фонду структури - державні (казенні) експериментальні протезно-ортопедичні підприємства Тернопільської, Полтавської, Львівської, Київської, Житомирської, Дніпропетровської, Вінницької, Хмельницької Миколаївської, Одеської, Харківської областей за вказівкою службових осіб Фонду та Міністерства здійснили закупівлю засобів реабілітації інвалідів та комплектуючих для них у наступних комерційних підприємств: ТОВ «Альпс Україна» (код ЄДРПОУ 31495979), ТОВ «Спеціалізоване протезно-ортопедичне підприємство «А.Є. Врік» (код ЄДРПОУ 25271094), ПП «Форвард-орто» (код ЄДРПОУ 14053655), ТОВ «Ортотехно» (код ЄДРПОУ 32408558) та інших на загальну суму понад 750 млн. грн. При цьому, процедури закупівлі проведено з порушенням вимог Закону України "Про здійснення державних закупівель", за завищеними цінами, а комплектуючі для засобів реабілітації інвалідів ввезені на територію України з приховуванням від митного контролю. Працівниками Головного управління контр розвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ встановлено, що вивід отриманих надприбутків від реалізації зазначених вище товарів на території України відбувається шляхом укладання договорів маркетингу, реклами тощо, з суб`єктами господарювання, що володіють ознаками фіктивності. Внаслідок зазначених вище дій службових осіб Фонду соціального захисту інвалідів та Міністерства соціальної політики України, Фонду спричинено шкоду на суму понад 350 млн. грн., що є тяжкими наслідками.

Кримінальному провадженню присвоєно номер №42016101070000054. Правова кваліфікація - ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Прокурором у клопотанні не зазначено які конкретно документи та речі планується відшукати та не доведено, що відшукувані речі та документи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

З урахуванням наведеного слідчий суддя прийшов до висновку про відмову в задоволенні клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ч. 2 ст. 167, ст. 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання Прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку за місцем реєстрації та фактичного знаходження Житомирського державного експериментального протезно-ортопедичного

підприємства (код ЄДРПОУ 24704102) за адресою: м. Житомир, вул. Гоголівська, 103 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. КиєваОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.06.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу70273850
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —758/7875/16-к

Ухвала від 22.06.2016

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Сербіна Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні