Постанова
від 15.11.2017 по справі п/811/1834/17
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 листопада 2017 року Справа № П/811/1834/17

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Пасічника Ю.П., розглянув у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Товариства з обмеженою відповідльністю "КУА "Сприяння" про стягнення штрафу,-

ВСТАНОВИВ:

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звернулось до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом до Товариство з обмеженою відповідльністю "КУА "Сприяння" про стягнення штрафу в розмірі 1700,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що уповноваженою особою Комісії винесено постанову про накладення на відповідача санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів №146-ЦА-УП-ЮО від 20.04.2017 року, якою на відповідача накладено штраф у розмірі 1700,00 грн. за прушення вимог підпункту 3 пункту 5 розділу ІІ Положення №2605 в частині нерозміщення інформації про ліквідацію Фонду на сайті загальнодоступної інформації бази даних Комісії.

Відповідачем отримано копію ухвали про відкриття скороченого провадження у справі 02.11.2017 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.28).

Враховуючи, що протягом строку, встановленого п.2 ч.5 ст.183 2 КАС України, до суду не надійшло заперечення відповідача проти позову або ж його заява про визнання позовних вимог, суд вважає необхідним здійснення розгляду справи за наявними в матеріалах справи доказами.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов наступних висновків.

Відповідачем порушено законодавство про цінні папери, а саме: підпункту 3 пункту 5 розділу ІI Положення №2605 в частині нерозміщення інформації про ліквідацію Фонду на сайті загальнодоступної інформації бази даних Комісії.

Уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 16.03.2017 року винесено постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів відносно ТОВ "КУА "Сприяння" (а.с.19-20).

Актом про правопорушення на ринку цінних паперів №213-ЦА-УП-ЮО від 28.03.2017 року, засвідчено вчинення порушення вимог підпункту 3 пункту 5 розділу ІI Положення №2605 (а.с.13).

Постановою уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 05.04.2017 року розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів відносно ТОВ "КУА "Сприяння" призначено на 20.04.2017 року.

За наслідками розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку винесено постанову №146-ЦА-УП-ЮО від 20.04.2017 року про накладення на відповідача санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, якою до нього на підставі пункту 6 частини 1 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" застосовано санкцію у вигляді накладення штрафу у розмірі 1700,00 грн.

Зазначену постанову 25.04.2017 року направлено відповідачу поштою рекомендованим листом (а.с.10). У встановлений ними строк штрафи відповідачем в доход Державного бюджету України не сплачений.

Згідно зі статтею 5 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в України" державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Повноваження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку визначені статтею 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", відповідно до пункту 14 якої комісія має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів тощо.

Відповідальність юридичних осіб на ринку цінних паперів передбачена статтею 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

Пунктом 7 частини 1 зазначеної статті визначено, що за неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з частиною 3 статті 11 цього Закону у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Порядок застосування санкцій до юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів унормований статтею 12 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в України", відповідно до якої уповноважена особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка виявила факт вчинення юридичною особою правопорушення на ринку цінних паперів, складає акт, який разом з письмовими поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та пов'язаними з таким правопорушенням документами протягом п'яти робочих днів подає уповноваженій особі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка має право застосовувати санкцію за правопорушення на ринку цінних паперів.

Санкції застосовуються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення.

Уповноважена особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку приймає рішення про застосування санкції протягом 30 робочих днів після отримання документів, що підтверджують факт правопорушення. Рішення про застосування санкції оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, до якої застосовано санкцію.

Згідно зі статтею 16 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в України" спори, що виникають у ході застосування цього Закону, вирішуються судом у встановленому порядку.

Оскільки відповідач не сплатив у добровільному порядку до Державного бюджету України накладений на нього штраф у розмірі 1700,00 грн., він підлягає примусовому стягненню у судовому порядку.

На підставі викладеного, враховуючи, що рішення суб'єкта владних повноважень, яке не змінене або скасоване у встановленому порядку, є обов'язковим для виконання особою, щодо якої таке рішення прийнято, суд дійшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог.

Відповідно до частини четвертої статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 86, 94, 159-163, 167, 183-2 КАС України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "КУА "Сприяння" (код 33962657) в дохід Державного бюджету України суму штрафу у розмірі 1700 (одну тисячу сімсот) гривень 00 коп. на рахунок управління Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3111 "Надходження до загального фонду державного бюджету", код бюджетної класифікації 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції", символ звітності 106.

Постанова суду набирає законної сили у порядку, встановленому статтею 254 КАС України.

Постанова суду за результатами скороченого провадження може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання її копії апеляційної скарги.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.11.2017
Оприлюднено16.11.2017
Номер документу70275067
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/1834/17

Постанова від 15.11.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

Ухвала від 31.10.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні