Постанова
від 16.11.2017 по справі 815/4979/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/4979/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          16 листопада 2017 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бжассо Н.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Одеса справу за адміністративним позовом Одеського обласного Фонду соціального захисту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальністю “Телерадіокомпанія “Примор'я” про стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів у 2016 році у розмірі 5 288, 02 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (далі – відділення Фонду) до Товариства з обмеженою відповідальністю “Телерадіокомпанія “Примор'я” (далі – ТОВ «Телерадіокомпанія «Примор'я»), за результатом розгляду якого позивач просить: прийняти постанову, якою стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Телерадіокомпанія “Примор'я”, 66101, Одеська область, м. Балта, вул. Любомирська, 252, код ЄДРПОУ 31969577, р/р 26002054305724 МФО 328704, ПАТ КБ «Приватбанк», м. Одеса, на користь Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на рахунок управління Державної казначейської служби України в Одеській області / Банк ГУ ДКСУ в Одеській області, Одержувач - УК у м. Одесі/Балтському районі, МФО 828011, р/р 31210230700057, код ЄДРПОУ 37343087, суму адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2016 році у розмірі 4822,73 грн. та пеню за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 465,29 грн. Всього підлягає стягненню 5288,02 грн.

Заявлені позовні вимоги позивач обґрунтовує наступними доводами.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України “ Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” ( далі – Закон )для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, -у кількості одного робочого місця.

Згідно “Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів ” за 2016 рік, наданому до відділення Фонду середньооблікова чисельність штатних працівників на ТОВ «Телерадіокомпанія «Причорномор'я» склала 11 осіб.

Позивач зазначає, що у відповідності з нормативом місць, призначених для працевлаштування інвалідів, відповідач повинен був створити 1 робоче місце, проте не створив жодного.

Таким чином, відповідно до чинного законодавства норматив робочих місць по працевлаштуванню інвалідів протягом звітного 2016 року відповідачем не виконано.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 цього ж Закону підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадські організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньорічної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом.

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, у фізичної особи, яка використовує найману працю.

Відповідно до розрахунку суми адміністративно-господарських санкцій сума відрахувань за 1 нестворене робоче місце становить 9822,73 грн.

Позивач зазначає, що відповідачем частково сплачено суму адміністративно-господарських санкцій у розмірі 5000,00 грн. (відповідно до виписки Держказначейства в Одеській області п/д № 1089 від 12.07.2017 року). Таким чином залишок боргу становить 4822,73 грн.

Всупереч ст. 20 цього Закону відповідач самостійно в строк до 15 квітня 2016 року адміністративно-господарські санкції у повному обсязі за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів не сплатив.

Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону порушення термінів стати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Станом на 18.09.2017 року ( дата підписання адміністративного позову) відповідач крім адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для інвалідів повинен сплатити й пеню виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банк України, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк, що становить 465,29 грн.

Таким чином, загальна сума, яка підлягає стягненню, становить 5288,02 грн.

Представник позивача під час судового розгляду справи позовні вимоги підтримав та просив задовольнити.

В судове засідання, призначене на 14.11.2017 року, відповідач не з'явився, про дату,час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином та своєчасно, жодних клопотань про відкладення судового засідання або розгляд справи у відсутність відповідача до суду не надходило.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що причина неявки відповідача в судове засідання є не поважною та ухвалив про розгляд справи за його відсутністю.

Частиною 6 ст. 128 КАС України передбачено, що якщо не має перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справ, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи не прибуття представника позивача, представника відповідача в судове засідання та відсутність потреби заслухати свідка чи експерта, суд ухвалив про розгляд справи в порядку письмового провадження на підставі наявних в матеріалах справи письмових доказів.

Вивчивши матеріали адміністративної справи, дослідивши обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги, та перевіривши їх доказами, судом робить наступний висновок.

Позивач, відповідно до Положення про Одеське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, є територіальним органом бюджетної установи - Фонду соціального захисту інвалідів. Одним із покладених на відділення Фонду завдань є збір сум адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських організацій інвалідів, фізичними особами, які використовують найману працю, нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 18 Закону, підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч.1,2,3 ст. 19 Закону України № 875-ХІІ для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування інвалідів у рахунок нормативів робочих місць виходячи з вимог статті 18 цього Закону.

Тобто, відповідною нормою для підприємств, установ, організацій, зокрема, встановлюється норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів.

Відповідно до Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70, звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані, за формою, затвердженою Мінпраці за погодженням з Держкомстатом.

Судом встановлено, що ТОВ «Телерадіокомпанія «Причорномор'я» до Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів 28.02.2017 року подано звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за 2016 рік форми № 10-ПІ, в якому зокрема зазначено, що кількість працюючих на підприємстві – 11, з них середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність - 0 осіб; кількість інвалідів - штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог ст. 19 Закону становить – 0 осіб; фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.) - 216,1, та середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.) – 1500 гривень. У відповідності до нормативів місць, призначених для працевлаштування інвалідів, відповідач повинен був створити 1 робоче місце для працевлаштування інвалідів.

Таким чином, відповідно до чинного законодавства норматив робочих місць по працевлаштуванню інвалідів протягом звітного 2016 року, відповідачем не виконано.

Відповідно до п.2 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70, інформацію про наявність вільних робочих місць (вакантних посад) для працевлаштування інвалідів роботодавці подають центру зайнятості за місцем їх реєстрації як платників страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за формою, затвердженою Мінпраці за погодженням з Держкомстатом.

Згідно приписів ч. 3 ст. 18-1 Закону, Державна служба зайнятості здійснює пошук підходящої роботи відповідно до рекомендацій МСЕК, наявних у інваліда кваліфікації та знань, з урахуванням його побажань.

Згідно листа Балтського районного центру зайнятості від 09.10.2017 року № 728/22/02 відповідачем звіт за формою 3-ПН та інформація із зазначенням про потребу у робочих місцях для інвалідів не надавалася протягом 2015,2016 років.

Частиною 1 статті 20 Закону встановлено, що підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, які використовують найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організації, громадських організацій інвалідів, у фізичної особи, яка використовує найману працю.

Відповідно до розрахунку адміністративно-господарських санкцій Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, нарахованих відповідачу за 2016 рік, сума адміністративно-господарських санкцій за недотримання відповідачем у 2016 році нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону , складає 9822,73 грн.

Відповідачем частково сплачено визначену суму адміністративно-господарських санкцій у розмірі 5000,00 грн.

Отже, сума адміністративно-господарських санкцій, що підлягає сплаті, становить 4822,73грн.

Згідно з ч.4 ст.20 Закону адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських організацій інвалідів, фізичними особами, зазначеними в частині першій цієї статті, самостійно у строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою статті 19 цього Закону.

Відповідно до ч.2 ст. 20 Закону, порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

З огляду на матеріали справи, у зв'язку з несплатою відповідачем вказаних адміністративно-господарських санкцій у повному обсязі у строк встановлений Законом, останньому була нарахована пеня у розмірі 465,29 гривень.

Згідно з ч. 1 ст. 69 та ч. 1 ст. 70 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Відповідно до ст.86 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи те, що судом не встановлено обставин які б звільняли відповідача від сплати заборгованості, а також відсутність доказів повної сплати суми адміністративно-господарських санкцій та пені на час розгляду справи, суд на підставі положень ст. 67 Конституції України, ч. 2 ст. 162 КАС України вважає за необхідне прийняти постанову про задоволення позовних вимог в повному обсязі та стягнути з відповідача на користь позивача адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів у 2016 році в розмірі 4822,73 гривень та пені за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 465,29 гривень.

Керуючись ст.ст. 2, 7-14, 69-71, 86, 128, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю “Телерадіокомпанія “Примор'я” про стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів у 2016 році у розмірі 5 288, 02 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Телерадіокомпанія “Примор'я”, 66101, Одеська область, м. Балта, вул. Любомирська, 252, код ЄДРПОУ 31969577, р/р 26002054305724 МФО 328704, ПАТ КБ «Приватбанк», м. Одеса, на користь Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на рахунок управління Державної казначейської служби України в Одеській області / Банк ГУ ДКСУ в Одеській області, Одержувач - УК у м. Одесі/Балтському районі, МФО 828011, р/р 31210230700057, код ЄДРПОУ 37343087, суму адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2016 році у розмірі 4822 (чотири тисячі вісімсот двадцять дві) грн.73 копійки. та пеню за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 465 (чотириста шістдесят п'ять) грн. 29 копійок. Всього підлягає стягненню 5288 (п'ять тисяч двісті вісімдесят вісім) грн. 02 копійки.

Постанову може бути оскаржено до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Одеський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови у порядку ст.160,167,185-187 КАС України.

          Суддя Н.В.Бжассо                                                                      

Дата ухвалення рішення16.11.2017
Оприлюднено20.11.2017
Номер документу70275557
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/4979/17

Постанова від 16.11.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н. В.

Ухвала від 18.10.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н. В.

Ухвала від 28.09.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні