Ухвала
від 16.11.2017 по справі 401/1254/17
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/1254/17

Провадження: № 1-кс/401/494/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2017 року місто Світловодськ

Слідчий суддя Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора Світловодського відділу Знам`янської місцевої прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в Світловодському міськрайонному суді Кіровоградської області клопотання слідчого СВ Світловодського ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення виїзної позапланової ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності, у кримінальному провадженні № 12016120270001572, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.191, ч.2 ст.366, ч.1 ст.364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

15 листопада 2017 року до суду надійшло клопотання слідчого СВ Світловодського ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення виїзної позапланової ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради з наступних питань:

1.1. дотримання законодавства при створенні комітету з конкурсних торгів управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради;

1.2. дотримання законодавства при проведенні управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради процедури тендерів та закупівель робіт з проведення ремонтів доріг на території м. Світловодська у період з 01.01.2015 року по 15.05.2017 року, переможцем яких визначалося приватне підприємство «Ефект» (ідентифікаційний код юридичної особи 13767430), місцезнаходження та юридична адреса: 27533, Кіровоградська область, Світловодський район, село Григорівка, вул. Леніна, буд. 100);

1.3. виконання ПП «Ефект» умов договорів про надання послуг з проведення ремонтів доріг у період з 01.01.2015 року по 15.05.2017 року в частині оприбуткування отриманих бюджетних коштів, якості виконаних дорожніх робіт, відремонтованого покриття, їх повноти, відповідності технологічним вимогам, відображеним даним у актах виконаних робіт щодо об`єму, вартості, використаних матеріалів, якісних характеристик;

1.4. чи заподіяно збитки територіальній громадян м. Світловодська при проведенні управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради процедури тендерів та закупівель послуг з ремонту доріг у період з 01.01.2015 року по 15.05.2017 року та виконанні умов зазначених договорів, якщо так, то діями кого саме, на яку суму.

1.5. чи заподіяно збитки територіальній громадян м. Світловодська приватним підприємством «Ефект» у період з 01.01.2015 року по 15.05.2017 року при виконанні умов договорів щодо надання послуг з ремонту доріг на території м. Світловодська, якщо так, то діями кого саме, на яку суму;

із проведенням зустрічної звірки у приватному підприємстві «Ефект» (ідентифікаційний код юридичної особи 13767430, місцезнаходження та юридична адреса: 27533, Кіровоградська область, Світловодський район, село Григорівка, вул. Центральна, буд. 100) з метою документального та фактичного підтвердження виду, обсягу та якості операцій та розрахунків для з`ясування їх реальності та повноти відображення в обліку управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради.

Проведення позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності просить доручити спеціалістам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області.

Проведення вказаної перевірки необхідно в зв`язку із проведенням досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12016120270001572, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.191, ч.2 ст.366, ч.1 ст.364 КК України, що були скоєнні за наступних обставин.

У ході досудового розслідування досліджується факт можливих порушень вимог чинного законодавства при проведенні управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради тендерної закупівлі послуг з ремонту доріг на території м. Світловодська упродовж 2015 2017 років, а також здійсненні фінансування та проведення робіт ПП «Ефект» з ремонту дорожнього покриття на території м. Світловодська.

Під час проведення управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради тендерної закупівлі з поточного ремонту доріг працівниками вказаної установи шляхом зловживання службовим становищем відхилено найдешевшу пропозицію через формальні помилки (відсутність печаток на конверті, вихідного номеру листа), а також через наявність заборгованості зі сплати податків та відкритих виконавчих проваджень, хоча це не є обов`язковою умовою для відхилення, натомість переможцем визнано учасника ПП «Ефект» з дорожчою ціною та допущеними порушеннями при оформленні документації.

Установлено, що за період з 24.02.2015 по 29.07.2016 ПП «Ефект» за виконання будівельних та ремонтних робіт на території Кіровоградської області отримано з Державного та місцевих бюджетів грошові кошти в розмірі, що становить не менше 14773626,27 грн.

Відповідно до поданих податкових декларацій з ПДВ за період з 01.01.2015 по 30.06.2016 ПП «Ефект» задекларовано придбання товарів будівельних матеріалів (бітуму марок БНД 60/90, БНД 90/10, цементу, щебеню, інших сипучих матеріалів), в тому числі у наступних суб`єктів господарювання: ПП «Айрон Груп», ПП «Кремінь ПММ», ПП «Бета-Трейд», ТОВ «Строй комплекс Груп», ТОВ «Стройтеплоінвест» на загальну суму 4499722,20 грн.

При цьому проведений детальний аналіз наявної податкової інформації стосовно вказаних суб`єктів господарювання постачальників та їх взаємовідносин з ПП «Ефект» не підтверджує фактичне постачання ними товарів.

Таким чином, враховуючи, що не підтверджено фактичне придбання товарів (робіт, послуг) ПП «Ефект» у вищевказаних суб`єктів господарювання, відображення таких господарських операцій у податковій та фінансовій звітності, актах виконаних робіт могло призвести до завищення вартості виконаних ПП «Ефект» ремонтних робіт, в тому числі робіт, що виконувались підприємством на замовлення бюджетних організацій за бюджетні кошти та невідповідності проведеного ремонту заявленим якісним характеристикам.

До матеріалів кримінального провадження долучено витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно ПП «Айрон Груп», ПП «Кремінь», ПП «Ефект», а також інформаційні довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо ПП «Ефект», ТОВ КГ «Фенікс».

За фіктивними актами виконаних робіт ПП "Ефект" можливо отримувало на свої розрахункові рахунки грошові кошти від зазначених замовників робіт, які в подальшому перераховуються на розрахункові рахунки підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, які мають ознаки фіктивності - ТОВ «Комерційна група «Фенікс» (код ЄДРПОУ 39781252, юр. адреса: Полтавська область, м. Кременчук, пров. Галузевий 18-Б, керівник ОСОБА_5 , який зареєстрований в АДРЕСА_1 ) та ПП «Айрон Груп» (код ЄДРПОУ 39924858, юр. адреса: Херсонська область, м. Херсон, проспект. Текстильників 7, фактичне місцезнаходження: Полтавська область, м.Кременчук, вул. Щорса 76, керівник ОСОБА_6 ).

За результатами аналізу податкової звітності з ПДВ встановлено, що ПП «Ефект» закупило в ТОВ «Комерційна група «Фенікс» бітум, щебінь, вироби з металу, цегли, каменю, проте основним видом діяльності ТОВ «КГ «Фенікс» є оптова торгівля твердим, рідким та газоподібним паливом і подібними продуктами, у податковій звітності КГ «Фенікс» відсутні відомості про закупівлю нею подібних товарів.

Вищезазначене свідчить про безтоварність проведених взаємовідносин з ПП «Ефект» та незаконних оборудок з бюджетними коштами.

Також, ПП «Ефект» провело ряд операцій з ПП «Айрон Груп», якими протягом 2016 року оформило придбання у ПП «Айрон Груп» піску та щебеню. За результатами аналізу податкової звітності ПП «Айрон Груп» встановлено, що закупівлю подібних товарів воно не здійснювало, що також свідчить про проведення удаваних операцій з ПП «Ефект» та підтверджує факти використання ПП «Айрон Груп» для проведення незаконних оборудок з бюджетними коштами.

Згідно п.6 ч.2 ст.36 КПК України прокурор, здійснюючи нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, уповноважений призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом.

Згідно ч.7 ст.11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» позапланові виїзні ревізії суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цим Законом до підконтрольних установ, проводяться органами державного фінансового контролю за рішенням суду, ухваленим на підставі клопотання слідчого, прокурора для забезпечення розслідування під час кримінального провадження.

Згідно ч.8 ст.11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» прокурор або слідчий, який ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Проведення виїзної позапланової ревізії забезпечить отримання відомостей, які в своїй сукупності будуть можливими для їх використання як доказів у кримінальному провадженні, сприятимуть перевірці слідчим шляхом доводів заявника, а також встановленню особи, що скоїла кримінальне правопорушення та дані відомості неможливо отримати в інший спосіб, окрім як з залученням спеціалістів Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області.

Постановою від 12.09.2017 слідчого СВ Світловодського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_4 призначено у кримінальному провадженні №12016120270001572 від 17.08.2016 виїзну позапланову ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради (ідентифікаційний код юридичної особи 26240718, місцезнаходження та юридична адреса: 27500, м. Світловодськ Кіровоградської області, вул. Героїв України, буд. 4) та зустрічну звірку у приватному підприємстві «Ефект» (ідентифікаційний код юридичної особи 13767430, місцезнаходження та юридична адреса: 27533, Кіровоградська область, Світловодський район, село Григорівка, вул. Центральна, буд. 100).

Ухвалою слідчого судді Світловодського міськрайонного суду від 18.09.2017 надано дозвіл на проведення виїзної позапланової ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради та приватного підприємства «Ефект».

Водночас, відповідно до листа управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області від 20.09.2017 №04-11-15-17/3494 виїзну позапланову ревізію не проведено у зв`язку з неузгодженням дати початку ревізії, перебуванням працівників на інших заходах державного фінансового контролю, відсутністю підстав для проведення контрольного заходу у непідконтрольній установі.

В судовому засіданні прокурор підтримав заявлене клопотання, просить суд його задовольнити.

Під час розгляду клопотання слідчого встановлено, що в провадженні органу досудового розслідування перебуває кримінальне провадження № 12016120270001572, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.191, ч.2 ст.366, ч.1 ст.364 КК України.

Згідно п. 6, ч. 2, ст. 36 та п. 4, ч. 2 ст. 40 КПК України прокурор та слідчий органу досудового розслідування уповноважені призначати ревізії та перевірки у порядку визначеному законом.

Згідно п.3 абз.1 ст.3 Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» встановлено, що позапланові заходи державного нагляду (контролю) до 31.12.2017 р. здійснюються за рішенням суду.

Таким чином у судовому засіданні були встановлені підстави для розгляду слідчим суддею клопотання слідчого про призначення позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності відповідно до ст.11 Закону України « Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні».

Враховуючи викладене клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.2, 7, 9, 22, 26, 40, 309, 369 372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженню № 12016120270001572 від 17.08.2016 року, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.191, ч.2 ст.366, ч.1 ст.364 КК України, позапланову виїзну ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради (ідентифікаційний код юридичної особи 26240718, місцезнаходження та юридична адреса: 27500, м. Світловодськ Кіровоградської області, вул. Героїв України, буд. 4), з наступних питань:

1.1. дотримання законодавства при створенні комітету з конкурсних торгів управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради;

1.2. дотримання законодавства при проведенні управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради процедури тендерів та закупівель робіт з проведення ремонтів доріг на території м. Світловодська у період з 01.01.2015 року по 15.05.2017 року, переможцем яких визначалося приватне підприємство «Ефект» (ідентифікаційний код юридичної особи 13767430), місцезнаходження та юридична адреса: 27533, Кіровоградська область, Світловодський район, село Григорівка, вул. Леніна, буд. 100);

1.3. виконання ПП «Ефект» умов договорів про надання послуг з проведення ремонтів доріг у період з 01.01.2015 року по 15.05.2017 року в частині оприбуткування отриманих бюджетних коштів, якості виконаних дорожніх робіт, відремонтованого покриття, їх повноти, відповідності технологічним вимогам, відображеним даним у актах виконаних робіт щодо об`єму, вартості, використаних матеріалів, якісних характеристик;

1.4. чи заподіяно збитки територіальній громадян м. Світловодська при проведенні управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради процедури тендерів та закупівель послуг з ремонту доріг у період з 01.01.2015 року по 15.05.2017 року та виконанні умов зазначених договорів, якщо так, то діями кого саме, на яку суму.

1.5. чи заподіяно збитки територіальній громадян м. Світловодська приватним підприємством «Ефект» у період з 01.01.2015 року по 15.05.2017 року при виконанні умов договорів щодо надання послуг з ремонту доріг на території м. Світловодська, якщо так, то діями кого саме, на яку суму;

із проведенням зустрічної звірки у приватному підприємстві «Ефект» (ідентифікаційний код юридичної особи 13767430, місцезнаходження та юридична адреса: 27533, Кіровоградська область, Світловодський район, село Григорівка, вул. Центральна, буд. 100) з метою документального та фактичного підтвердження виду, обсягу та якості операцій та розрахунків для з`ясування їх реальності та повноти відображення в обліку управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради.

Проведення позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності доручити спеціалістам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області (25006, м.Кропивницький, вул. Дворцова, 64/53).

Встановити терміни для проведення ревізії у період з 27.11.2017 року по 15.12.2017 року, упродовж 15 робочих днів, про результати якої повідомити Світловодський відділ поліції ГУНП в Кіровоградській області, з наданням акту ревізії та матеріалів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Світловодського міськрайонного

суду Кіровоградської області ОСОБА_1

16.11.17

Дата ухвалення рішення16.11.2017
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу70290150
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення виїзної позапланової ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності, у кримінальному провадженні № 12016120270001572, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.191, ч.2 ст.366, ч.1 ст.364 КК України

Судовий реєстр по справі —401/1254/17

Ухвала від 20.12.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 16.11.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Кадигроб С. М.

Ухвала від 18.09.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 12.06.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 12.06.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 17.05.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 16.03.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 16.05.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 16.05.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 16.05.2017

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні