Ухвала
від 02.11.2017 по справі 457/1177/17
ТРУСКАВЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 457/1177/17

провадження №1-кс/457/255/17

УХВАЛА

02 листопада 2017 року м. Трускавець

Слідчий суддя Трускавецького міського суду Львівської області ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , старшого слідчого СВ Трускавецького ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Трускавецького ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення перевірки у кримінальному провадженні, яке погоджено прокурором Трускавецького відділу Дрогобицької місцевої прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 42017141190000056 та яке надійшло до суду 01.11.2017 року.

Перевіривши надані матеріали, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, щодо кримінального провадження, в межах якого було подано дане клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши доводи старшого слідчого СВ Трускавецького ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в:

Дрогобицькою місцевою прокуратурою в ході перевірки матеріалів ЖЄО №1226 встановлено, що 24.07.2017 року в Трускавецьке ВП Дрогобицького ВП ГУ НП у Львівській області надійшло звернення ОСОБА_5 щодо незаконного встановлення малих архітектурних форм у АДРЕСА_1 . Водночас встановлено, що вищевказаний факт містить ознаки самоуправства в діях невстановлених осіб.

В ході досудового розслідування встановлено, що згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_1 від 08.09.2003 року нежитлова будівля за адресою АДРЕСА_1 на праві колективної власності належить Закритому акціонерному товариству лікувально оздоровчих закладів «Трускавецькурорт». Згідно договору оренди землі від 11.04.2016 року укладеного між Трускавецькою міською радою в особі міського голови ОСОБА_6 (орендодавець) та ПРАТ «Трускавецькурорт» в особі генерального директора ОСОБА_7 (орендар) орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для будівництва та обслуговування санаторно-оздоровчих закладів землю оздоровчого призначення, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер земельної ділянки 4611500000:01:010:0048, площею 0, 1225 га.

15.06.2017 року начальником інспекції з благоустрою ОСОБА_8 складено протокол про адміністративне правопорушення №9 за ст.152 КУпАП на генерального директора ПРАТ «Трускавецькурорт» ОСОБА_7 з приводу виявлення факту встановлення тимчасових споруд біля будівлі, що по вул. Шевченка, 30 в м. Трускавці без відповідних дозвільних документів. Крім цього, 18.05.2017 року інспекцією з благоустрою Трускавецької міської ради винесено припис №1058 генеральному директору ПрАт «Трускавецькурорт» ОСОБА_7 про порушення правил благоустрою м. Трускавця, а також припинити встановлення тимчасових споруд без відповідного дозволу по вул. Шевченка, 30 у м. Трускавці.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні органами державного контролю перевірки дотримання вимог земельного законодавства, з метою встановлення факту самовільного зайняття посадовими особами ПРАТ «Трускавецькурорт» земельної ділянки по вул. Шевченка, 30 м. Трускавець, Львівської області шляхом встановлення малих архітектурних форм та розміру збитків, завданих такими діями.

Так, п. 10 ч. 1 ст. 36 КПК України передбачено, що прокурор уповноважений погоджувати або відмовляти у погодженні клопотань слідчого до слідчого судді про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, інших процесуальних дій у випадках, передбачених цим Кодексом, чи самостійно подавати слідчому судді такі клопотання.

Відповідно до пункту 7 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 15, Держгеокадастр здійснює свої повноваження безпосередньо і через утворені в установленому порядку територіальні органи.

Відповідно до підпунктів 30, 31, 34 пункту 4 Положення про Головне управління Держгеокадастру в області, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.09.2016 № 333, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2016 за № 1391/29521, Головне управління відповідно до покладених на нього завдань,

-здійснює державний нагляд (контроль) в агропромисловому комплексі: у частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, в тому числі за: дотриманням вимог земельного законодавства в процесі укладання цивільно-правових договорів, передачі у власність, надання у користування, в тому числі в оренду, вилучення (викупу) земельних ділянок; дотриманням органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю; проведенням землеустрою, виконанням заходів, передбачених проектами землеустрою, зокрема за дотриманням власниками та користувачами земельних ділянок вимог, визначених у проектах землеустрою; розміщенням, проектуванням, будівництвом та введенням в експлуатацію об`єктів, які негативно впливають або можуть вплинути на стан земель; дотриманням строків своєчасного повернення тимчасово зайнятих земельних ділянок та обов`язкового виконання заходів щодо приведення їх у стан, придатний для використання за призначенням;використанням земельних ділянок відповідно до цільового призначення; дотриманням вимог земельного законодавства органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування з питань передачі земель у власність та надання у користування, у тому числі в оренду, зміни цільового призначення, вилучення, викупу, продажу земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах;

-обстежує земельні ділянки, які підлягають рекультивації, та видає спеціальні дозволи на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок відповідно до проектів, затверджених у встановленому порядку, а також обстежує земельні ділянки, яким заподіяна шкода внаслідок їх самовільного зайняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу.

-розраховує розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання їх не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу, та вживає заходів щодо її відшкодування в установленому законодавством порядку.

Поряд з цим, Постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 №963затверджено Методику визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу.

Відповідно до п.7 вказаної Методики розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі, територіальним громадам внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, проводиться Держгеокадастром та його територіальними органами.

Для всебічного, повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження виникла необхідність у проведенні Головним управлінням Держгеокадастру у Львівській області перевірки дотримання вимог земельного законодавства посадовими особами ПРАТ «Трускавецькурорт» при встановленні малих архітектурних форм на земельній ділянці по вул. Т.Шевченка, 30 у м. Трускавці Львівської області, та підтвердження факту самовільного заняття у зв`язку із цим земельної ділянки.

Матеріали перевірки Головного управління Держгеокадастру у Львівській області у сукупності з іншими матеріалами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що в свою чергу надасть можливість встановити факт самовільного зайняття земельної ділянки за вказаною адресою та розміру збитків, завданих такими діями та ін.

Таким чином, проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства при встановленні малих архітектурних форм на земельній ділянці по вул. Т.Шевченка, 30 у м. Трускавці Львівської області, а також підтвердження факту самовільному зайнятті земельної ділянки, та складання за її результатами актів перевірок є законним способом збирання сторонами кримінального провадження доказів, необхідних для встановлення обставин кримінального провадження.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання слід задовольнити з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 2ст. 93 КПК Українисторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Ст. ст. 84, 99 КПК України, визначено, що процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, до яких, зокрема, належать висновки ревізій та акти перевірок, висновки експертів.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 99 КПК України документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який міститься зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Так, відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 99 КПК України до документів, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати висновки ревізій та акти перевірок.

Згідно із вимогами ст. 2 Закону України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" передбачено мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності до 31 грудня 2017 року.

У відповідності до ст. 3 вказаного Закону до 31 грудня 2017 року позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються органами державного нагляду (контролю): з підстави, передбаченої частиною другою цієї статті (за погодженням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності (далі - Державна регуляторна служба); за письмовою заявою суб`єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням; за рішенням суду; у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов`язано з діяльністю суб`єкта господарювання.

Задовольняючи клопотання про проведення позапланової виїзної перевірки виходжу з того, що для проведення повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування, а також враховуючи характер вчиненого кримінального правопорушення необхідні спеціальні знання в галузі земельного законодавства.

Результати позапланової перевірки самі по собі та в сукупності з іншими доказами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні, а тому необхідно надати дозвіл на проведення даної позапланової перевірки.

На підставі вищевикладеного, слідчийсуддя -

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого СВ Трускавецького ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення перевірки у кримінальному провадженні № 42017141190000056, задовольнити.

Надати дозвіл Головному управлінню Держгеокадастру у Львівській області на проведення одноразової позапланової перевірки дотримання посадовими особами ПРАТ «Трускавецькурорт» вимог земельного законодавства при встановленні малих архітектурних форм на земельній ділянці по вул. Т.Шевченка, 30 у м. Трускавці Львівської області, а також підтвердження факту самовільного зайняття у зв`язку із цим земельної ділянки, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42017141190000056 від 05.09.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.11.2017
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу70304219
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення перевірки у кримінальному провадженні, яке погоджено прокурором Трускавецького відділу Дрогобицької місцевої прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 42017141190000056 та яке надійшло до суду 01.11.2017 року.

Судовий реєстр по справі —457/1177/17

Ухвала від 02.11.2017

Кримінальне

Трускавецький міський суд Львівської області

Марчук В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні