Ухвала
від 17.11.2017 по справі 916/2751/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про повернення заяви про порушення провадження

у справі про банкрутство

"17" листопада 2017 р.№ 916/2751/17

Суддя Грабован Л.І., розглянувши матеріали заяви боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Європорт Україна Холдінгз 2» (65045, м. Одеса, вул. Жуковського, буд. 33, оф. 601; код ЄДРПОУ 35769797) про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Європорт Україна Холдінгз 2» звернулось до господарського суду Одеської області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Європорт Україна Холдінгз 2» за положеннями ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

При цьому до заяви не додано жодних доказів, що підтверджують викладені у ній обставини, тоді як на останній сторінці заяви про порушення справи про банкрутство зазначено перелік додатків, які є викресленими.

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч.ч.1, 4 ст.2 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України. Провадження у справах про банкрутство окремих категорій боржників регулюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

Ч. 5 ст.11 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності); під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі; в інших випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч.1 ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачені особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником та вказано: якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Дотримання вимог ст.ст. 105,110,111 ЦК України, якими визначено порядок ліквідації юридичної особи, тобто виконання передбачених вказаними нормами дій із доданням доказів їх проведення є підставою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону.

При цьому, докази необхідно додати до заяви про порушення справи про банкрутство на день звернення до суду.

Однак, боржником до заяви не надано доказів проведення досудової процедури ліквідації товариства у встановленому Законом порядку, а саме: рішення щодо припинення юридичної особи та письмове повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію; призначення комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), голови комісії або ліквідатора та встановлення порядку і строків заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється; розгляду кожної окремої вимоги кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, та прийняття відповідного рішення; вжиття всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується; письмового повідомлення кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені ЦК України строки; закриття рахунків, відкритих у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи; вжиття заходів щодо інвентаризації майна; вжиття заходів відповідно до законодавства про працю стосовно звільнення працівників юридичної особи, що припиняється; надання ліквідаційною комісією органам доходів і зборів, Пенсійному фонду України та фондів соціального страхування документів боржника, у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку, для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів; складення проміжного ліквідаційного балансу, який включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених вимог та результат їх розгляду; затвердження учасниками юридичної особи проміжного ліквідаційного балансу.

Крім цього, суд зазначає, що ч.4. ст. 11 Закону передбачено, що боржник подає заяву до господарського суду за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат, якщо інше не передбачено цим Законом.

Доказів наявності майна достатнього для покриття судових витрат, у визначенні яких враховується необхідність виплати винагороди арбітражному керуючому за дванадцять місяців його роботи та судового збору, сплаченого кредиторами, боржником не надано.

Відповідно до ч. 9 ст. 11 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за подання заяви про порушення справи про банкрутство справляється судовий збір у порядку, передбаченому Законом.

Відповідно до підпункту 9 п. 2 ч.2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір» ставка судового збору за подання заяви про порушення справи про банкрутство, що подається до господарського суду, складає 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ст. 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2017 рік» розмір прожитого мінімуму для працездатних осіб становить 1600 грн.

Таким чином, заявник зобов'язаний до заяви про порушення справи про банкрутство надати докази сплати судового збору за подання заяви у сумі 16 000 грн. Однак, доказів сплати судового збору за подання заяви про порушення справи про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Європорт Україна Холдінгз 2» боржником не надано.

Відповідно до ч.1 ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо: заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі; не подано доказів щодо сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

За положеннями п.3 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких грунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обгрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми;

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо до заяви не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Враховуючи те, що заява ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Європорт Україна Холдінгз 2» не відповідає змісту вимог Закону, заявником не надано доказів, підтверджуючих викладені у заяві вимоги, не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі, заява ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Європорт Україна Холдінгз 2» про порушення справи про банкрутство підлягає поверненню заявнику без розгляду на підставі ч.1 ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , п.п. 3, 4 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.2 ст. 15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

Керуючись ч.1 ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , п.п. 3, 4 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Заяву боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Європорт Україна Холдінгз 2» (65045, м. Одеса, вул. Жуковського, буд. 33, оф. 601; код ЄДРПОУ 35769797) про порушення справи про банкрутство за положеннями ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» повернути заявнику без розгляду.

2.Заяву надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення згідно з ч.4 ст.8 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Ухвала може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 91, 106 Господарського процесуального кодексу України, ст.8 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Додаток: заява про порушення справи про банкрутство на 5-ти арк.

Суддя Л.І. Грабован

Дата ухвалення рішення17.11.2017
Оприлюднено19.11.2017
Номер документу70320645
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —916/2751/17

Ухвала від 17.11.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні