Ухвала
від 13.11.2017 по справі 757/64232/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/64232/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2017 року Слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів та їх вилучення,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 звернувся до суду за погодженням з прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_4 з клопотанням і просить надати тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення застрахованих осіб із виказанням повних анкетних даних осіб, які у зазначений період часу були працевлаштовані на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ), володільцем і зберігачем яких є ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Клопотання підтримано слідчим ОСОБА_3 під час його розгляду та обґрунтовано тим, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017000000002613 від 10.08.2017 за фактом зловживання своїм службовим становищем посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 , членами містобудівної комісії ІНФОРМАЦІЯ_4 , а також окремими депутатами ІНФОРМАЦІЯ_4 , які із корисливих мотивів, всупереч вимогам чинного законодавства, відповідно до якого розпорядження землями державної власності здійснюється виключно Кабінетом міністрів України та місцевими державними адміністраціями, за попередньою змовою із службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », підготували та прийняли необхідні дозвільні документи на передачу вказаній юридичній особі в оренду земельну ділянку площею 1 500 000 метрів квадратних, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , оціночною вартістю більше 80 млн.грн., що спричинило настання державним інтересам тяжких наслідків, за ознаками кримінального правопорушення ч. 2 ст. 364 КК України.

В свою чергу інформація ІНФОРМАЦІЯ_5 щодо відрахування (сплати страхових внесків) на обов`язкове державне пенсійне забезпечення, які у період з 01.01.2012 по 31.12.2016 були проведені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ), є процесуальними джерелами доказів у цьому кримінальному провадженні, які можливо здобути лише за умови отримання ухвали слідчого судді на тимчасовий доступ до них. Отримана інформація буде використана під час досудового розслідування кримінального провадження №42017000000002613, а саме: при призначенні судових експертиз, допитів свідків, підозрюваних та потерпілих, а також при проведенні інших слідчих дій, в яких виникне необхідність

Вислухавши слідчого, представника ПФУ, слід зазначити наступне.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком визначених ст. 161 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються:1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ст. 91 КПК України У кримінальному провадженні підлягають доказуванню:1) подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення);2) винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення;3) вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат;4) обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження;5) обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Обгрунтовуючи вказане клопотання слідчий вказує на те, що в ходу досудового розслідування виникла необхідність у з`ясуванні усіх обставин, пов`язаних із відрахуванням (сплати страхових внесків) на обов`язкове державне пенсійне страхування, які у період з 01.01.2012 по 31.12.2016 були проведені вказаним товариством.

При цьому враховуючи фабулу кримінального правопорушення, та його попередню кваліфікацію, слід визнати вказане посилання слідчого безпідставним, оскільки вказані обставини не підлягають встановленню відповідно до ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні , що розслідується. В той же час слідчим не наведено достатнього обгрунтування в тій частині, що вказана інформація може бути використана іншим чином для потреб досудового розслідування.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.160-166, 309 КПК України слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

клопотання слідчого Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів та їх вилучення, залишити без задоволення. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70321599
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей та документів та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —757/64232/17-к

Ухвала від 13.11.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні