Ухвала
від 17.11.2017 по справі 556/1882/17
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 1-кс/556/246/2017

У Х В А Л А

про надання дозволу на проведення перевірки

17.11.2017 року.

Слідчий суддя Володимирецького районного суду Рівненської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора Володимирецького відділу Сарненської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення перевірки.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку прокурора, слідчий суддя -

встановив:

16.11.2017 року прокурор Володимирецького відділу Сарненської місцевої прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення перевірки.

В обґрунтування клопотання вказував, що до ЄРДР за №12016180000000249 внесено відомості про вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.240 КК України. Встановлено, що службові особи ПАТ «Рафалівський кар`єр» вчиняють незаконні дії щодо видобування на виробничих потужностях підприємства корисних копалин загальнодержавного значення (базальту) на території родовища Рафалівського Володимирецького району Рівненської області на підставі спецдозволу №529, термін дії якого закінчився 15.05.2016 року.

Під час досудового розслідування ПАТ «Рафалівський кар`єр» надав органу досудового розслідування копію спецдозволу №529, строк дії якого продовжено на 20 років до 15.05.2036 року.

З метою перевірки законності видобування ПАТ «Рафалівський кар`єр» корисних копалин загальнодержавного значення починаючи з дати закінчення дії спецдозволу №529, а саме з 15.05.2016 року до дати прийняття наказу Держгеонадр України від 15.12.2016 року про продовження дії спецдозволу, а також з метою визначення розміру шкоди завданої навколишньому природному середовищу. Просив надати дозвіл на проведення відповідної перевірки.

В судовому засіданні прокурор, який є процесуальним керівником у даному кримінальному провадженні, підтримав клопотання.

При розгляді клопотання слідчим суддею встановлено наступне.

У відповідності до ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

З метою перевірки законності видобування ПАТ «Рафалівський кар`єр» корисних копалин загальнодержавного значення починаючи, а також з метою визначення розміру шкоди завданої навколишньому природному середовищу, необхідно провести перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства у ПАТ «Рафалівський кар`єр».

Відповідно до ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» до компетенції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, у сфері охорони навколишнього природного середовища належить організація і здійснення у межах компетенції державного нагляду (контролю) за додержанням центральними органами виконавчої влади та їх територіальними органами, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності та господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами - нерезидентами вимог законодавства про використання та охорону земель. Таким центральним органом виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів відповідно до п.1 Положення про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого Указом Президента України №454/2011 від 13.04.2011, є Державна екологічна інспекція України.

Відповідно до п. 3.6 Порядку організації та проведення перевірок суб`єктів господарювання щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства, затвердженого наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України № 464 від 10.09.2008, підставами для здійснення позапланового заходу, в тому числі, є звернення фізичних та юридичних осіб про порушення суб`єктом господарювання вимог законодавства. Позаплановий захід у цьому разі здійснюється тільки за наявності згоди центрального органу виконавчої влади на його проведення.

Пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу КМУ, за заявкою суб`єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами КПК України.

Разом з тим, згідно п.2 ч.1 Постанови КМУ «Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» №408 від 13.08.2014, надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Без проведення перевірки спеціалістами Держекоінспекції України, які мають спеціальні знання у сфері природоохоронного законодавства, сторона обвинувачення об`єктивно позбавлена можливості іншим чином зібрати належні докази та дослідити обставини, що підлягають встановленню під час досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись ст. 36, ст. ст. 71, 91, 93 КПК України, п.3 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», п.2 ч. 1 Постанови КМУ «Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» №408 від 13.08.2014 р.,

у х в а л и в :

Клопотання - задоволити.

Надати дозвіл Державній екологічної інспекції у Рівненській області провести позапланову перевірку ПАТ «Рафалівський кар`єр» (ЄДРПОУ 13976731, юридична адреса: Рівненська область Володимирецький район, с.Іванчі, вул.Робітнича, 28), стосовно законності видобування корисних копалин загальнодержавного значення, починаючи з дати закінчення дії спецдозволу №529, а саме з 15.05.2016 року до дати прийняття наказу Держгеонадр України від 15.12.2016 року про продовження дії спецдозволу, а також з метою визначення розміру шкоди завданої навколишньому природному середовищу.

Тривалість позапланової перевірки встановити строком 15 днів.

Встановити термін дії ухвали 30 днів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70335073
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення перевірки.

Судовий реєстр по справі —556/1882/17

Ухвала від 17.11.2017

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні