Постанова
від 15.11.2017 по справі 818/1605/17
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                     СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                   П О С Т А Н О В А

                                         І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 листопада 2017 р.                                                             Справа № 818/1605/17

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соп'яненка О.В.,

за участю секретаря судового засідання - Усенко І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області до Державного підприємства "Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів" про стягнення боргу з відшкодування пільгових пенсій,-

                                                  В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, мотивуючи вимоги тим, що всупереч положенням розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1 (далі –Інструкція) відповідач не відшкодовував у встановлений строк та розмірах витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списками № 1 та № 2 за жовтень 2017 року в розмірі 8654,74 грн. Просить стягнути з відповідача вказану суму заборгованості.

Сторони у судове засідання не з'явилися. Були належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справи. Представник позивача подав до суду клопотання про зменшення позовних вимог та про розгляд справи без його участі. Відповідач заперечень проти позову або заяви про визнання позову до суду не подав.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання по справі за допомогою звукозаписувального технічного засобу згідно зі ст. ст. 12, 41 КАС України не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню. Судом встановлено, що Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів зареєстрований як юридична особа та включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 7).

Порядок відшкодування підприємством витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1.

Згідно пункту 6.1 Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" N 1058-ІУ від 09.07.03р. в таких розмірах: для платників, зазначених у п.п.2.1.1.п .2.1. Інструкції, 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списками №1, № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування, органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону 1058-ІУ, сплачуються одночасно із сплатою фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до п. 6.10 розділу 6 Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Сума витрат, що підлягає відшкодуванню відповідачем за списками № 1 та № 2 за жовтень 2017 року, визначена в розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та становить 8654,74 грн., у тому числі 405,73 грн. - за списком № 2 та 8249,01 грн. за списком № 1. Розрахунки були направлені на адресу відповідача (а.с. 5,7)

Станом на день розгляду справи заборгованість відповідачем залишається не погашеною, що підтверджуються розрахунком суми заборгованості (а.с. 4,6), і складає 8654,74 грн. Виходячи з викладеного, суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах згідно зі списками № 1 та № 2 за жовтень 2017 року.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

                                         П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області до Державного підприємства "Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів" про стягнення боргу з відшкодування пільгових пенсій – задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства "Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів" (вул. Харківська п/в 12, м. Суми, Сумська область, 40000, ідентифікаційний код 14005076) на користь Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області (вул. Степана Бандери, 43, м. Суми, 40009, ідентифікаційний код 40383837) борг з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списками № 1 та № 2 за жовтень 2017 року в сумі 8654,74 (вісім тисяч шістсот п'ятдесят чотири грн. 74 коп.)

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                         О.В. Соп'яненко

                                                                                

Дата ухвалення рішення15.11.2017
Оприлюднено22.11.2017
Номер документу70339717
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/1605/17

Постанова від 15.11.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Ухвала від 06.11.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні