Постанова
від 16.01.2013 по справі 2а/2370/4844/2012
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Черкаси

16 січня 2013 року Справа № 2а/2370/4844/2012

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Мишенка В.В.,

при секретарі –Ільченку С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у м. Черкасах Черкаської області ДПС до Об'єднання співвласників гуртожитку «Мій дім»про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м. Черкасах Черкаської області ДПС (далі-позивач) звернулась до суду із позовом про припинення діяльності юридичної особи - Об'єднання співвласників гуртожитку «Мій дім»(далі-відповідач), що не пов'язане з банкрутством, з підстав відсутності заборгованості перед бюджетом та наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Позивач до початку судового засідання надав клопотання про підтримання позовних вимог в повному обсязі та розгляд справи здійснювати без участі представника.

Відповідач на судове засідання не прибув, свого представника не направив, хоча належним чином повідомлявся судом про день та час судового розгляду справи. Суд вважає, що відсутність відповідача не є перешкодою для розгляду справи. На підставі ст.ст. 71, 128 КАС України справу вирішено за наявними в ній доказами.

Дослідивши наявні у справі докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідач зареєстрований як юридична особа виконавчим комітетом Черкаської міської ради 07.02.2012 року, ідентифікаційний номер 38089656 та з 09.02.2012 року за № 40727 перебуває на обліку в державній податковій інспекції у м. Черкасах Черкаської області ДПС як платник податків, що підтверджується довідкою позивача від 27.11.2012 року № 1310/18-312.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, порядок їх адміністрування, платників, їх права та обов'язки, компетенція контролюючих органів, їх повноваження та обов'язки, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюється Податковим кодексом України.

Відповідно до п. 20.1.12. ст. 20.1. Податкового кодексу України у випадках, встановлених законом, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно зі статтею 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду.

Ст. 1 Закону № 755-IV визначено, що Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний державний реєстр) - автоматизована система збирання, накопичення, захисту, обліку та надання інформації про юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців; а місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі - виконавчий орган).

Ч. 1 ст. 3 даного закону передбачено, що дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до ч.1 ст. 18 Закону № 755-IV, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Згідно з ст. 38 Закону № 755-IV державна реєстрація припинення юридичної особи проводиться у разі постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством. При цьому, однією з підстав для постановлення такого рішення є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідач заборгованості перед бюджетом станом на 30.11.2012р. не має, що підтверджується довідкою про взаєморозрахунки з бюджетом, а також відповідно до витягу з ЄДРПОУ № 14872796 станом на 11.10.2012р. внесено запис щодо відсутності юридичної особи Об'єднання співвласників гуртожитку «Мій дім»за юридичною адресою: 18000, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Одеська, 14а, кім. 75, що являється підставою для припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством.

Судові витрати з відповідача не стягуються, оскільки згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем-фізична чи юридична особа, судові витрати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 161, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов державної податкової інспекції у м. Черкасах Черкаської області ДПС до Об'єднання співвласників гуртожитку «Мій дім»про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством - задовольнити повністю.

Припинити діяльність юридичної особи - Об'єднання співвласників гуртожитку «Мій дім», зареєстрованого виконавчим комітетом Черкаської міської ради Черкаської області 07.02.2012 року, ідентифікаційний номер 38089656.

Копію цієї постанови направити державному реєстратору виконавчого комітету Черкаської міської ради для виконання обов'язків визначених ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців».

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду порядку визначеному ст. 186 КАС України.

Суддя В.В. Мишенко

Дата ухвалення рішення16.01.2013
Оприлюднено22.11.2017
Номер документу70340120
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/4844/2012

Постанова від 16.01.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 04.01.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 21.12.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні