Постанова
від 20.11.2017 по справі 802/1817/17-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

20 листопада 2017 р. Справа № 802/1817/17-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Чернюк Алли Юріївни,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом: управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці

до: публічного акціонерного товариства "Київавтоматика"

про: стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулося управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці до публічного акціонерного товариства "Київавтоматика" про стягнення заборгованості.

Позовні вимоги мотивовано тим ( з урахуванням заяви про зміну позовних вимог за вх. №24198 від 10.11.17 року), що за відповідачем рахується заборгованість перед Управлінням Пенсійного фонду України в місті Вінниці по невідшкодованих виплачених наукових пенсій в розмірі 7356,82 (сім тисяч, триста п'ятдесят шість гривень, вісімдесят дві копійки) грн.

Представник позивача подав заяву про розгляд справи в письмовому провадженні за наявними у справі матеріалами. Заявлений адміністративний позов повністю підтримує з урахуванням заяви про зміну позовних вимог.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про місце, час та дату судового засідання, що підтверджується інформацією отриманою за допомогою послуги відстеження пересилання поштових відправлень розміщеному на офіційному сайті "Укрпошта" (ukrposhta.ua).

Згідно з ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на викладене, суд вважає можливим розглянути дану справу у письмовому провадженні на підставі наявних у ній доказів.

Судом встановлено, що публічне акціонерне товариство "Київавтоматика" зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в місті Вінниці.

Правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку у сфері наукової і науково-технічної діяльності, створює умови для провадження наукової і науково-технічної діяльності, задоволення потреб суспільства і держави у технологічному розвитку шляхом взаємодії освіти, науки, бізнесу та влади, визначає Закон України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (далі - Закон № 848-VIII) .

Частинами першою - другої статті 37 Закону № 848-VIII визначено, що держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці. Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абзацом першим частини першої статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", після досягнення чоловіками 62 років за наявності стажу наукової роботи не менш як 20 років, жінками - пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", за наявності стажу наукової роботи не менш як 15 років.

Частиною шостою статті 37 цього Закону передбачено, що різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінансується: для наукових (науково-педагогічних) працівників державних, комунальних наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, а також інших наукових установ, які згідно із статтею 12 цього Закону включені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, - за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням надходжень від сплати єдиного внеску у розмірі, встановленому частиною дев'ятою статті 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" для цієї категорії працівників; для наукових (науково-педагогічних) працівників інших наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій, підприємств та закладів.

Згідно із пунктом 5 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом № 1977-XII, та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24 березня 2004 р., розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається.

При цьому, зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

З матеріалів справи вбачається, що згідно розрахунку суми боргу по фактичним витратам на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених згідно із Законом України "Про науково-технічну діяльність", з квітня 2017 року по жовтень 2017 року заборгованість публічного акціонерного товариства "Київавтоматика" по невідшкодованих фактичних витрат на виплату і доставку пенсії призначених на пільгових умовах ОСОБА_1, як науковому працівнику становить 7356,82 (сім тисяч, триста п'ятдесят шість гривень, вісімдесят дві копійки) грн.

На адресу відповідача направлялись письмові повідомлення з розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які отримані уповноваженою особою під розписку, проте сума заборгованості залишилась не погашеною.

На час розгляду судом цієї адміністративної справи публічним акціонерним товариством "Київавтоматика" не сплачено заборгованість по невідшкодованих фактичних витрат на виплату і доставку пенсії призначених на пільгових умовах ОСОБА_1, як науковому працівнику, тому суд доходить висновку про обґрунтованість звернення Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці з позовом щодо її стягнення у примусовому порядку.

Відповідно до положень статей 11, 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні (ст. 86 КАС України).

Вимога позивача стосовно стягнення заборгованості по науковій пенсії в загальній сумі 7356,82 (сім тисяч, триста п'ятдесят шість гривень, вісімдесят дві копійки) грн. є обґрунтованою та підтверджуються матеріалами справи, а відтак підлягає задоволенню.

Згідно частиною четвертою статті 94 КАС України передбачено, що у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Київавтоматика" (код ЄДРПОУ 21631667) на користь управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці (код ЄДРОПУ 37979905, р/р 25607323420103 ОПЕРВ ПАТ "Державний ощадбанк" МФО 302076) заборгованість по невідшкодованих фактичних витратах на виплату та доставку наукової пенсії призначеної на пільгових умовах в сумі 7356,82 (сім тисяч, триста п'ятдесят шість гривень, вісімдесят дві копійки) грн.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Чернюк Алла Юріївна

Дата ухвалення рішення20.11.2017
Оприлюднено22.11.2017
Номер документу70377087
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/1817/17-а

Постанова від 20.11.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 13.10.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні