Рішення
від 14.11.2017 по справі 173/1569/17
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/1569/17

Провадження №2/173/879/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2017 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючої - судді Петрюк Т.М.

При секретарі - Рудовій Л.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: управління держгеокадастру у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області, про визнання права власності в порядку спадкування -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувсь позивач ОСОБА_1, з позовом про визнання права власності до відповідача ОСОБА_2 сільської ради, третя особа. що не заявляє самостійних вимог: управління держгеокадастру у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області, згідно якої просять визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 5.350 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_3, померлої 24.05.2015 року.

В обґрунтування позовних вимог посилаючись посилаючись на наступне. 24.05.2015 року померла його мати ОСОБА_3, яка за життя залишила заповіт на його ім'я. Відповідно він є спадкоємцем за заповітом

Після смерті ОСОБА_3 С,. залишилась спадщина у вигляді земельної ділянки (паю), площею 5.350 гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області

Після смерті матері він звернувся до державного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Державним нотаріусом було заведено спадкову справу, але постановою нотаріуса від 18.08.2017 року у видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено в зв'язку з виявленими неточностями у написанні прізвища його матері, що й стало підставою звернення до суду.

В судове засідання позивач не з'явився, подавши заяву про слухання справи у його відсутність, згідно якої позовні вимоги підтримує в повному об'ємі.

Відповідач - представник ОСОБА_2 сільської ради в судове засідання не з'явився, подавши заяву про розгляд справи у його відсутність. Будь-яких заперечень проти задоволення позовних вимог не надав.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог: представник управління держгеокадастру у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

З'ясувавши зміст позовних вимог, дослідивши матеріали справи суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступними підставами: судом встановлено, що 24.05.2015 року померла ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Померлою ОСОБА_3, року було складено заповіт, посвідченого ОСОБА_2 сільською радою Верхньодніпровського району Дніпропетровської області та зареєстрований у реєстрі за № 83 від 26 серпня 2006 року на ім'я позивача, що підтверджується даними постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 18.08.2017 року

Після смерті ОСОБА_3, залишилась спадщина у вигляді земельної ділянки (паю), площею 5.350 гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Бородаївської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, що підтверджується витягом із Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на нерухоме майно

Після смерті матері позивач звернувсь до державного нотаріуса Верхньодніпровської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Державним нотаріусом було заведено спадкову справу, але у видачі свідоцтва про право на спадщину позивачу було відмовлено в зв'язку з встановленням неточностей у прізвищі матері. А саме вказано, що ОСОБА_1М,,вказує.що він є сином померлої, але відповідно до актового запису про народження матір'ю позивача вказується ОСОБА_4. Після реєстрації шлюбу ОСОБА_4, змінила прізвище на Тишанінова, а у свідоцтві про смерть вона вказана як ОСОБА_3

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обв'язків ( спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Відповідно до ч. 2 ст. 1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщин и або її частини.

З матеріалів справи вбачається, що померла ОСОБА_3 зробила розпорядження на випадок своєї смерті на ім'я позивача

З чого суд робить висновок про те, що померла здійснила розпорядження на випадок своєї смерті щодо всього належного їй майна, яке заповіла позивачу по справі.

При цьому спадкоємцем за заповітом може бути як особа, яка перебуває у родинних відносинах із спадкоємцем так і ні.

Згідно даних, вказаних в постанові про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину прізвищ та ім'я заповідача відповідає даним свідоцтва про смерть. Прізвище,ім'я та по батькові спадкоємця відповідає даним позивача по справі. При цьому дані актового запису про народження підтверджують наявність у матері позивача прізвища Яцкевич , а ім'я ОСОБА_4 є співзвучним із ОСОБА_3. Також підтверджується зміна прізвища матері позивача на Тишанінова. А відмінність його написання з даними свідоцтва про смерть, суд розцінює як неправильний переклад з російської на українську мову.

Право власності спадкодавця на земельну ділянку підтверджується витягом із Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

За наведених вище обставин , суд вважає за можливе позовні вимоги задовольнити в повному об'ємі та визнати за позивачем право власності на земельну ділянку (пай) площею 5.350 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3, померлої 24.05.2015 року

Понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1359.00 грн., суд вважає за можливе покласти на позивача, так як судом не встановлено вини відповідача, щодо порушення прав позивача.

Керуючись ст. 10, 60,212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: управління держгеокадасту у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області, про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, зареєстрованим за адресою с. Павло - Григорівка вул. Садова,38 Верхньодніпровського району Дніпропетровської області право власності на земельну ділянку (пай) площею 5.350 га., кадастровий номер 1221081800:01:020:1012 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. яка розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3, померлої 24.05.2015 року.

Судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1359 грн., покласти на позивача ОСОБА_1.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 10 днів з моменту його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги до Верхньодніпровського районного суду. Особи, які приймали участь у розгляді справи, але не були присутні підчас проголошення судового рішення мають право подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з моменту отримання копії рішення.

Рішення набирає чинності після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо така скарга подана не була. У випадку подання апеляційної скарги рішення набирає чинності після розгляду справи судом апеляційної інстанції, якщо не було змінене або скасоване.

Суддя Петрюк Т.М

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.11.2017
Оприлюднено22.11.2017
Номер документу70380714
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/1569/17

Рішення від 14.11.2017

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 19.09.2017

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні