Постанова
від 22.11.2017 по справі 813/3985/17
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 листопада 2017 року                                                   справа № 813/3985/17

Львівський окружний адміністративний суд, у складі судді Брильовського Р.М., розглянувши в порядку скороченого провадження в м. Львові адміністративну справу за позовом Головного управління Держпраці у Львівській області до Львівського обласного центру служби крові про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), -

в с т а н о в и в:

Головне управління Держпраці у Львівській області (далі – позивач, ГУ Держпраці у Львівській області) звернулося з позовом, в якому просить застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Львівського обласного центру служби крові, а саме зупинити експлуатацію внутрішнього газопроводу до механічної майстерні та внутрішнього газопроводу до боксового приміщення виготовлення препаратів до усунення зазначених в позовній заяві порушень.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що посадовою особою Головного управління Держпраці у Львівській області проведено планову перевірку дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки у Львівському обласному центрі служби крові. За результатами перевірки виявлено ряд порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці та складено акт перевірки № 13/01/087/2398 від 18.10.2017. Зокрема, перевіркою встановлено порушення вимог Закону України “Про охорону праці”, які створюють загрозу життю та здоров'ю працівників суб'єкта господарювання. Враховуючи викладене, а також у зв'язку із виникнення умов, що становлять загрозу здоров'ю та життю працівників відповідача, позивач вважає, що наявні передбачені Законом підстави для зупинення експлуатації внутрішнього газопроводу до механічної майстерні та внутрішнього газопроводу до боксового приміщення виготовлення препаратів Львівського обласного центру служби крові.

Сторони належним чином повідомлені про розгляд справи в порядку скороченого провадження, підтвердженням чого є наявні в матеріалах справи повідомлення про вручення поштового відправлення.

Відповідач не подав заперечення проти позову та необхідні документи або заяви про визнання позову у передбачений частиною 3 статті 1832 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) десятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття скороченого провадження.

Відповідно до положень статті 128 КАС України справа вирішена на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши подані документи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

Суд встановив, що 27 вересня 2017 року на адресу Львівського обласного центру служби крові скеровано повідомлення № 359/1/11-20 про проведення планової перевірки суб'єкта господарювання. У вказаному повідомленні зазначено, що перевірку буде проведено з 17 жовтня 2017 року по 18 жовтня 2017 року на предмет дотримання вимог законодавства про зайнятість населення та працевлаштування інвалідів, дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки у Львівському обласному центрі служби крові.

17 жовтня 2017 року по 18 жовтня 2017 року, на підставі наказу Головного управління Держпраці у Львівській області від 17.10.2017 № 1545-П та направлення на проведення перевірки від 17.10.2017 № 1510, посадовою особою Головного управління Держпраці у Львівській області проведено планову перевірку суб'єкта господарювання (виробничого об'єкта) – Львівського обласного центру служби крові на предмет дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

За результатами проведеної перевірки складено акт перевірки суб'єкта господарювання (виробничого об'єкта) від 18 жовтня 2017 року № 13/01/087/2398 (далі – акт перевірки).

Під час проведення перевірки позивачем виявлено ряд порушень, в тому числі й порушення, які створюють загрозу життю працівників Львівського обласного центру служби крові, а саме:

- не відключено від системи газопостачання з встановленням заглушок: внутрішній газопровід до механічної майстерні та внутрішній газопровід до боксового приміщення виготовлення препаратів при невідповідності системи газопостачання проектній документації, що є порушенням п. 5.7 р. V НПАОП 0.00-1.76-15 Правил безпеки систем газопостачання, затверджені наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 № 285 (далі- Правила), який містить вимогу, що підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови:

- наявності витоків газу;

- несправної автоматики безпеки;

- несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів;

- відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;

- самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;

- не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування згідно з вимогами пункту 5.4 цієї глави;

- не відповідності системи газопостачання житлового будинку проектній та виконавчо- технічній документації.

Позивач вважає, що виявлені порушення становлять загрозу життю та здоров'ю працівників Львівського обласного центру служби крові у зв'язку з чим звернувся з даним позовом до суду.

Вирішуючи спір, суд враховує наступне.

Згідно з ч.1 ст. 3 Конституції України, людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Законом України “Про охорону праці” від 14.10.1992 року № 2694-ХІІ визначено основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці, регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні.

Відповідно до ст. 4 Закону України “Про охорону праці”, державна політика в галузі охорони праці базується на принципах: пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці; підвищення рівня промислової безпеки шляхом забезпечення суцільного технічного контролю за станом виробництв, технологій та продукції, а також сприяння підприємствам у створенні безпечних та нешкідливих умов праці.

Правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) визначено Законом України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” від 05.04.2007 року №877-V.

Згідно зі ст. 1 вищенаведеного Закону, державний нагляд (контроль) - діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування (далі - органи державного нагляду (контролю)) в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб'єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, допустимого рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.

Відповідно до ч. 7 ст. 7 Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 27.03.2015 № 340 затверджено Положення про Головне управління (Управління) Державної служби України з питань праці в області. Головне управління (Управління) Державної служби України з питань праці в області (далі - Управління Держпраці) є територіальним органом Державної служби України з питань праці, що їй підпорядковується (п.1).

Згідно з підп. 15 п. 4 цього Положення, Управління Держпраці відповідно до покладених на неї завдань: здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням законодавства з охорони праці в частині безпечного ведення робіт, гігієни праці, промислової безпеки, безпеки робіт у сфері поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, у тому числі з питань: монтажу, ремонту, реконструкції, налагодження і безпечної експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних та інших засобів виробництва і машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Таким чином, Головне управління Держпраці у Львівській області є органом державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства з охорони праці, який уповноважений на звернення до адміністративного суду з позовом щодо застосування заходів реагування.

Згідно з ч. 5 ст. 4 Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, виробництво (виготовлення) або реалізація продукції, виконання робіт, надання послуг суб'єктами господарювання можуть бути зупинені повністю або частково виключно за рішенням суду.

Відновлення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг суб'єктами господарювання після призупинення можливе з моменту отримання органом державного нагляду (контролю), який ініціював призупинення, повідомлення суб'єкта господарювання про усунення ним усіх встановлених судом порушень.

Матеріалами справи підтверджено порушення відповідачем вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки, що створюють загрозу життю і здоров'ю його працівників. При цьому, суд враховує, що з вимогами акта перевірки від 18.10.2017 відповідач був ознайомлений, однак доказів усунення виявлених в акті порушень не представив та будь-яких інших документів не надав.

Таким чином, обставини, які стали підставою для звернення до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування не перестали існувати та не усунуті.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно статті 86 цього ж Кодексу оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Беручи до уваги викладене, суд приходить до висновку, що встановлення факту порушення вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки, які створюють загрозу життю і здоров'ю людей та у подальшому можуть призвести до тяжких наслідків, є достатньою підставою для застосування заходів реагування, шляхом зупинення експлуатації внутрішнього газопроводу до механічної майстерні та внутрішнього газопроводу до боксового приміщення виготовлення препаратів Львівського обласного центру служби крові.

Таким чином, позовні вимоги Головного управління Держпраці у Львівській області є обґрунтованими, підтверджуються наявними у справі доказами, тому даний позов підлягає задоволенню.

Згідно п. 10 ч. 1 ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України, негайно виконуються постанови суду про повне зупинення експлуатації будівель, об'єктів, споруд, цехів, дільниць, а також машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, якщо це загрожує життю та/або здоров'ю людей, виконуються негайно.

В той же час, обов'язок щодо забезпечення виконання судового рішення суд вважає за необхідне покласти на Головне управління Держпраці у Львівській області.

Водночас суд роз'яснює відповідачу, що відповідно до ч. 12 ст.1832 Кодексу адміністративного судочинства України він не позбавлений права подати до Львівського окружного адміністративного суду заяву про скасування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю), застосованих судом за результатом розгляду справи, якщо обставини, які стали підставою для вжиття заходів реагування, перестали існувати або усунуті, що підтверджується відповідними доказами.

Згідно зі ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, підстав для розподілу судових витрат немає.

Керуючись ст.ст.7-14, 94, 158-163, 1832, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Застосувати до Львівського обласного центру служби крові (місцезнаходження: вул. Пекарська, 65, м. Львів; код ЄДРПОУ: 01996757) заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю), шляхом зупинення експлуатації внутрішнього газопроводу до механічної майстерні та внутрішнього газопроводу до боксового приміщення виготовлення препаратів Львівського обласного центру служби крові, до усунення викладених в акті перевірки суб'єкта господарювання від 18.10.2017 № 13/01/087/2398 порушень вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки.

Постанову суду звернути до негайного виконання.

Постанова може бути оскаржена сторонами до Львівського апеляційного адміністративного суду. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд Львівський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Суддя                                                   Р.М. Брильовський

          

Дата ухвалення рішення22.11.2017
Оприлюднено27.11.2017
Номер документу70413416
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/3985/17

Постанова від 22.11.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 03.11.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні