Ухвала
від 20.11.2017 по справі 904/7275/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20.11.2017 Справа № 904/7275/17

За позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, м. Дніпро

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка", м. Нікополь Дніпропетровської області

відповідача-2: Приватного акціонерного товариства "Мост-Інвест", м. Київ

про розірвання договору купівлі - продажу та зобов'язання вчинити певні дії

та

за зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка", м. Нікополь Дніпропетровської області

до відповідача-1: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, м. Дніпро

відповідача-2: Приватного акціонерного товариства "Мост-Інвест", м. Київ

про зобов'язання вчинити певні дії

Суддя Євстигнеєва Н.М.

Представники:

Від позивача (за первісним позовом): ОСОБА_1, довіреність №27 від 14 квітня 2017 року, головний спеціаліст відділу правового забезпечення роботи Регіонального відділення;

Від відповідача-1 (за первісним позовом): ОСОБА_2, довіреність від 10 липня 2017 року, представник;

Від відповідача-2 (за первісним позовом): не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області звернулося до господарського суду із позовом, яким з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог (вх. № 50536/17 від 14.09.2017), просить:

- розірвати договір від 26.12.2015 купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва "12-14-поверховий 64-квартирний житловий будинок, будівельною готовністю 42% на площі земельної ділянки під забудову об'єкта - 0,3 га, що розташований за адресою: м. Нікополь, пр. Трубників, 9-а;

- зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка" повернути об'єкт незавершеного будівництва "12-14-поверховий 64-квартирний житловий будинок, будівельною готовністю 42% на площі земельної ділянки під забудову об'єкта - 0,3 га, що розташований за адресою: м. Нікополь, пр. Трубників, 9-а до державної власності в особі Регіонального відділення Фонду державного майна по Дніпропетровській області за актом приймання-передачі.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору купівлі-продажу від 26.12.2015 щодо строків закінчення будівництва об'єкта, укладення договору купівлі-продажу або договору оренди земельної ділянки, на якій розташоване нерухоме майно; введення в експлуатацію новозбудованого об'єкту (п.п.4.1, 4.4., 6.5 договору).

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 12.07.2017 порушено провадження у справі №904/7275/17, розгляд справи призначений на 27.07.2017. З 27.07.2017 розгляд справи відкладався на 22.08.2017, з 22.08.2017 на 05.09.2017.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 05.09.2017 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_3 акціонерне товариство "Мост-Інвест". Цією ж ухвалою продовжено строк вирішення спору на 15 днів та відкладено розгляд справи на 20.09.2017.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 20.09.2017 залучено до участі у справі в якості відповідача-2 ОСОБА_3 акціонерне товариство "Мост-Інвест" та відкладено розгляд справи на 24.10.2017.

24 жовтня 2017 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із зустрічною позовною заявою, в якій просить:

- зобов'язати відповідача-1 погодити додаткову угоду до договору купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва "12-14 поверховий 64 квартирний будинок", розташований за адресою - м. Нікополь, пр. Трубників, 9а, який нотаріально посвідчений 26 грудня 2015 року, реєстр №6102, 6103;

- зобов'язати відповідача-2 укласти додаткову угоду до договору купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва "12-14 поверховий 64 квартирний будинок", розташованого за адресою - м. Нікополь, пр. Трубників, 9а, який нотаріально посвідчений 26 грудня 2015 року, реєстр №6102, 6103 з наступним змістом : "Пункт 4.1 договору викласти у наступній редакції:"4.1. Покупець зобов'язаний завершити будівництво в термін до 01.10.2019 року".

В обґрунтування зустрічного позову Товариство з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка" зазначає, що відповідно до п. 3.1. "Порядку внесення змін до договорі купівлі - продажу щодо перенесення строків виконання зобов'язань на пізніший строк порівняно зі строком, установленим договором купівлі-продажу, вносяться за таких умов:- достатня обґрунтованість внесення таких змін; - недопущення зменшення фактичних обсягів зобов'язань, яке може статися внаслідок можливих протягом періоду їх виконання інфляційних процесів".

Оскільки під час звернення до відповідача-1 за зустрічним позовом позивачем за зустрічним позовом були виконанні умови п. 3.1. зазначеного порядку, то є всі підстави вважати, що погодження продовження строків не призведе до негативних наслідків, та надасть можливість добудувати об'єкт незавершеного будівництва з наступним вводом його в експлуатацію.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 24 жовтня 2017 року прийнято для спільного розгляду із первісним позовом зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка" про зобов'язання вчинити певні дії.

Розгляд справи відкладався з 24.10.2017 на 14.11.2017, з 14.11.2017 на 20.11.2017.

17.11.2017 до Господарського суду Дніпропетровської області надійшла заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка" та Приватного акціонерного товариства "Мост-Інвест" про затвердження мирової угоди, відповідно до якої просять затвердити мирову угоду від 13.11.2017, а провадження у справі припинити.

Представник відповідача-2 (за первісним та зустрічним позовами) у судове засідання не з'явився, про день, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача-1 (за первісним позовом), господарський суд дійшов висновку про припинення провадження у справі з огляду на наступне.

Відповідно до п. 7 ч.1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена господарським судом.

Господарський суд, розглянувши умови мирової угоди, вважає, що мирова угода стосується лише прав і обов'язків сторін щодо предмета спору за зустрічним позовом.

Представникам позивача та відповідача-1 за зустрічним позовом в порядку ст. 78 Господарського процесуального кодексу України судом роз'яснені наслідки укладення мирової угоди.

Умови мирової угоди не суперечать законодавству, не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб, а отже укладена мирова угода підлягає затвердженню.

Згідно з п.1-1 ч.1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Відповідно до п.4.4 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" господарський суд припиняє провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмета спору (пункт 1-1 частини першої статті 80 ГПК), зокрема, у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв'язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Як вбачається, шляхом укладення мирової угоди за зустрічним позовом врегульовується спір і за первісним позовом, так як сторони шляхом внесення змін до п.4.1 договору продовжують термін завершення будівництва, чим усуваються підстави для розірвання договору купівлі-продажу об'єкту незавершеного будівництва "12-14-поверховий 64-квартирний житловий будинок, будівельною готовністю 42% на площі земельної ділянки під забудову об'єкта - 0,3 га, що розташований за адресою: м. Нікополь, пр. Трубників, 9-а та повернення об'єкту до державної власності в особі Регіонального відділення Фонду державного майна по Дніпропетровській області за актом приймання-передачі.

Відтак, на момент звернення з позовом Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області предмет позову існував, а в процесі розгляду справи припинив своє існування.

За викладених вище обставин провадження у справі за зустрічним позовом підлягає припиненню на підставі п. 7 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України у зв'язку з укладенням сторонами мирової угоди, а провадження у справі за первісним позовом підлягає припиненню на підставі п.1-1 ч.1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України у зв'язку з відсутністю предмету спору.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Судом встановлено, що причиною виникнення спору були неправомірні дії саме відповідача-1 за первісним позовом (позивача за зустрічним позовом), у зв'язку з чим витрати зі сплати судового збору за розгляд первісного позову покладаються на ТОВ "Забудовник-Ромашка".

Крім того, в укладеній сторонами мировій угоді зазначено, що судові витрати, понесені позивачами при зверненні з позовними заявами до Господарського суду Дніпропетровської області, сторони погодилися покласти на ТОВ "Забудовник - Ромашка".

Звертаючись до суду з позовом Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області заявило одну вимогу немайнового характеру (розірвати договір) та дві вимоги майнового характеру (повернути об'єкт у державну власність та визнати право власності). В подальшому, позивачем за первісним позовом зменшено розмір позовних вимог, та відповідно залишилась одна вимога немайнового характеру (розірвати договір) та одна вимога майнового характеру (повернути об'єкт у державну власність).

Таким чином, на відповідача-1 за первісним позовом покладається судовий збір у розмірі 7 681,08 грн. (1600,00 грн. +6 081,08 грн.).

Щодо решти сплаченого судового збору за первісним позовом суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про судовий збір" у випадку зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом, сплачена сума судового збору повертається виключно за клопотанням особи. Станом на день прийняття даної ухвали від позивача такого клопотання не надходило, що не позбавляє його права подати зазначене клопотання після прийняття рішення (ухвали).

Керуючись статтями 1, 22, 49, 78, 80 (ч.1 п.1-1, п.7), 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Затвердити мирову угоду , укладену між Товариством з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка" (53210, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код 24993678), Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області (49000, м. Дніпро, вул. Центральна, 6, ідентифікаційний код 13467337), ОСОБА_3 акціонерним товариством (03150, м. Київ, вул. Анрі Барбюса, буд. 5-А, ідентифікаційний код 32159680), в редакції, яка узгоджена сторонами:

ОСОБА_4

по справі № 904/7275/17

" 13 " листопада 2017 року м. Дніпро

Товариство з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка", ЄДРПОУ 24993678, юридична адреса: 53210, АДРЕСА_1, в особі директора ОСОБА_5, який діє на підставі Статуту,

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, ЄДРПОУ 13467337, юридична адреса: 49000, м. Дніпро, вул. Центральна, 6, в особі в.о. начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області ОСОБА_6, який діє на підставі Закону України "Про Фонд державного майна України", Положення про Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 16.07.2012 № 678,

ПрАТ "Мост-Інвест", ЄДРПОУ 32159680, юридична адреса - 03150, м. Київ, вул. Анрі Барбюса, 5-А в особі ОСОБА_7, яка діє на підставі Довіреності від 24.05.2017,

що є сторонами по справі № 904/7275/17 за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області до ТОВ "Забудовник - Ромашка" про розірвання договору від 26.12.2015 продажу об'єкта незавершеного будівництва "12-14 поверховий 64 - квартирний житловий будинок" будівельною готовністю 42% площі земельної ділянки під забудову об'єкта - 0,3 га, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 9а; зобов'язання ТОВ "Забудовник-Ромашка" повернути об'єкт незавершеного будівництва "12-14-поверховий 64-квартирний житловий будинок, будівельною готовністю 42% на площі земельної ділянки під забудову об'єкта - 0,3 га, що розташований за адресою: м. Нікополь, пр. Трубників, 9-а до державної власності в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області за актом приймання - передачі, та за зустрічним позовом ТОВ "Забудовник-Ромашка" до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області та ПрАТ "Мост-Інвест" про зобов'язання Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області погодити додаткову угоду до договору купівлі-продажу від 26.12.2015 об'єкта незавершеного будівництва "12-14 поверховий 64-квартирний будинок", що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 9а, та зобов'язання ПрАТ "Мост - Інвест" укласти додаткову угоду до договору купівлі-продажу від 26.12.2015 об'єкта незавершеного будівництва "12-14 поверховий 64-квартирний будинок", що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 9а, з наступним змістом: "Пункт 4.1 договору викласти в наступній редакції: "4.1. Покупець зобов'язаний завершити будівництво в термін до 01.10.2019 року", дійшли згоди врегулювати зазначений спір шляхом укладання мирової угоди відповідно до ст. 78 Господарського процесуального кодексу України на наступних умовах:

1. Сторони домовилися про те, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області не заперечує та погоджує внесення змін до договору від 26.12.2015 купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва "12-14 поверховий 64-квартирний житловий будинок" будівельною готовністю 42% на площі земельної ділянки під забудову об'єкта - 0,3 га, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 9а, посвідченого приватним нотаріусом Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за реєстровими №№6102, 6103, шляхом укладання ПрАТ "Мост - Інвест" та ТОВ "Забудовник-Ромашка" договору про внесення змін до договору від 26.12.2015 купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва "12-14 поверховий 64-квартирний житловий будинок" будівельною готовністю 42% на площі земельної ділянки під забудову об'єкта - 0,3 га, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 9а, наступного змісту:

Пункт 4.1. розділу 4 Договору "Права та обов'язки сторін" викласти у наступній редакції: "Покупець зобов'язаний завершити будівництво в термін до 01 жовтня 2019 року".

Всі інші умови Договору залишаються незмінними і Сторони підтверджують свої зобов'язання по їх виконанню.

2. ПрАТ "Мост-Інвест" та ТОВ "Забудовник-Ромашка" у строк не пізніше 15-ти робочих днів з моменту затвердження цієї мирової угоди господарським судом, укладають Договір про внесення змін до договору купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва від 26.12.2015, посвідченого приватним нотаріусом Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за реєстровими №№6102, 6103, шляхом викладення Пункту 4.1. розділу 4 Договору в наступній редакції: "4.1. Покупець зобов'язаний завершити будівництво в термін до 01 жовтня 2019 року", а Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області погоджує Договір про внесення змін до договору купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва від 26.12.2015.

3. Про дату та місце укладання договору про внесення змін до договору купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва від 26.12.2015, ТОВ "Забудовник-Ромашка" та ПрАТ "Мост-Інвест" зобов'язуються завчасно повідомити Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, для направлення уповноваженої особи для здійснення погоджувального надпису.

4. Судові витрати, понесені позивачами при зверненні з позовними заявами до Господарського суду Дніпропетровської області, сторони погодилися покласти на ТОВ "Забудовник - Ромашка".

5. Сторони усвідомлюють положення ст.ст. 22, 78, 80 Господарського процесуального кодексу України.

6. Укладання цієї мирової угоди та затвердження її судом припиняє провадження по справі №904/7275/17, яка розглядається Господарським судом Дніпропетровської області.

7. Дана мирова угода набирає чинності з моменту її затвердження Господарським судом Дніпропетровської області та діє до повного виконання сторонами прийнятих на себе зобов'язань.

8. Мирова угода є обов'язковою для сторін. Одностороння відмова від мирової угоди не допускається.

9. Цю мирову угоду складено в чотирьох оригінальних примірниках, що є автентичними за змістом та мають однакову юридичну силу: по одному для кожної зі сторін, один екземпляр для господарського суду Дніпропетровської області.

Позивач за первісним позовом

та Відповідач за зустрічним позовом:

Регіональне відділення

Фонду державного майна України по Дніпропетровській області

49000, м. Дніпро вул. Центральна, 6

ЄДРПОУ 13467337

Підпис, печатка ОСОБА_6

Відповідач за первісним позовом

та позивач за зустрічним позовом:

ТОВ "Забудовник - Ромашка"

53200, Дніпропетровська область,

м. Нікополь

вул. Каштанова, б. 56, кв. 17

ЄДРПОУ 24993678

Підпис, печатка ОСОБА_5

Відповідач за первісним позовом

та відповідач за зустрічним позовом:

ПрАТ "Мост-Інвест"

ЄДРПОУ 32159680,

Юридична адреса - вул. Анрі Барбюса, буд. 5-А

03150, м. Київ

підпис ОСОБА_7.

2. Провадження у справі №904/7275/17 - припинити.

3. Судові витрати покласти на відповідача-1 за первісним позовом (позивача за зустрічним позовом).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Забудовник-Ромашка" (53200, Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Каштанова, б. 56, кв. 17, ідентифікаційний код 24993678) на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області (49000, м. Дніпро, вул. Центральна, 6, ідентифікаційний код 13467337) судовий збір у розмірі 7 681,08 грн., про що видати наказ.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її оголошення господарським судом та може бути оскаржена протягом п'яти днів з дня її оголошення до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через Господарський суд Дніпропетровської області.

Суддя ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення20.11.2017
Оприлюднено23.11.2017
Номер документу70424225
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —904/7275/17

Ухвала від 12.12.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 14.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 24.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 24.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 20.09.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 05.09.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.08.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 27.07.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 12.07.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні