Рішення
від 23.11.2009 по справі 54/257-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВ СЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан С вободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" листопада 2009 р. Сп рава № 54/257-09

вх. № 8583/4-54

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - Овчаренко М.В. , дов. від 31.12.2008 року

відповідача - 1. не з'явився

2. не з'явився

розглянувши справу за позо вом ТОВ "Фінансова компані я "Надія України" в особі Дніпр опетровської філії ТОВ "Фіна нсова компанія "Надія Україн и", смт. Золочів

до 1. ФО-П ОСОБА_2, м. Бал аклія

2. ФО-П ОСОБА_3, м. Балаклія

про стягнення 3800,54 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до г осподарського суду з позовно ю заявою, в якій просить суд ст ягнути з відповідачів соліда рно заборгованість за догово ром кредиту № ДК 3-1 від 06 січня 200 9 року у розмірі 3800,54 грн., з яких 29 95,00 грн. - основна заборгованіст ь, 588,14 грн. - заборгованість за ві дсотками 217,40 грн. - пеня. Позов об ґрунтовано не виконанням пер шим відповідачем взятих на с ебе зобов'язань щодо поверне ння коштів до каси позивача. С удові витрати просить суд по класти на відповідачів

Представник позивача у суд овому засіданні підтримує по зовні вимоги у повному обсяз і.

Перший відповідач в судове засідання свого повноважног о представника не направив. У хвали суду про порушення про вадження у справі від 22.10.2009року та про відкладення розгляду справи від 10.11.2009 року, які було н аправлено на адресу першого відповідача, зазначену в поз овній заяві (АДРЕСА_1), пове рнулась до суду, з довідкою по штового відділення про немож ливість вручення листа у зв'я зку із знаходженням адресата в Росії.

Відповідно до наданої пози вачем довідки з Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів станом на 04.11.09р. місцем прожи вання ФОП ОСОБА_2 є: АДРЕ СА_1.

Оскільки Господарським пр оцесуальним кодексом Україн и на господарський суд не пок ладено обов' язок з' ясуван ня адреси фактичного місцезн аходження сторін у справі та надсилання сторонам копій п роцесуальних документів за ц ими адресами, суд вважає, що ві дповідач - ФОП ОСОБА_2, на лежним чином був повідомлени й про дату, час та місце судово го засідання.

Другий відповідач в судо ве засідання свого повноважн ого представника не направив , про час та місце судового зас ідання був повідомлений нале жним чином.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України, обов' язок д оказування та надання доказі в покладений на сторони, тому суд, відповідно до статті 75 Го сподарського процесуальног о кодексу України, розглядає справу за наявними в ній мате ріалами.

Суд, вислухавши представни ка позивача, дослідивши мате ріали справи, встановив наст упне.

06 січня 2009 року між ТОВ "Фінанс ова компанія "Надія України" в особі Дніпропетровської філ ії ТОВ "Фінансова компанія "На дія України", смт. Золочів (поз ивач) та ФОП ОСОБА_2 (перший відповідач) було укладено до говір кредиту № ДК 3-1, відповід но до умов якого позивач зобо в'язався надати першому відп овідачу в тимчасове користув ання на умовах зворотності, т ерміновості, забезпеченості та платності кредит у сумі 2995,0 0 гривень з оплатою по процент ній ставці 3,3 відсотка на міся ць, а перший відповідач зобов 'язався повернути кредит та с платити відсотки у розмірі т а на умовах, передбачених дог овором (копія договору місти ться в матеріалах справи - а ркуш справи 13-14).

Відповідно до пункту 3.2 дого вору перший відповідач зобов 'язався повернути кредит, отр иманий за цим договором, та ві дсотки за користування ним, д о 16-00 години 06.07.2009 року включно.

У пункті 5.1. договору сторони встановили, що за користуван ня кредитом у період з дати, за значеної в пункті 3.1 договору і до дати погашення кредиту п ерший відповідач сплачує поз ивачу відсотки у розмірі 3.3% на місяць від суми, вказаної в пу нкті 2.1. договору.

З метою виконання зобов' я зань позичальника за вищевка заним договором кредиту 06.01.2009 р оку позивачем було укладено договір поруки № 2 з ФОП ОСОБ А_3 (другий відповідач) (аркуш справи 15). Відповідно до пункт у 1.1 вказаного договору поруки № 2 поручитель (другий відпові дач) у порядку та на умовах, ви значених у договорі, на добро вільних засадах бере на себе зобов'язання відповідати пе ред кредитором (позивачем) за виконання позичальником (пе рший відповідач) своїх зобов 'язань, що випливають з догово ру кредиту № ДК 3-1 від 06 січня 2009 р оку.

У пункті 1.3 договору сторони встановили, що основне зобов 'язання першого відповідача за договором кредиту, викона ння якого забезпечується цим договором, полягає у наступн ому: повернути кредит в розмі рі 2995,00 грн., сплатити відсотки з а його користування, пеню в ро змірі, строки та у випадках, пе редбачених договором кредит у, а також відшкодувати можли ві збитки та виконати інші ум ови договору кредиту в повно му обсязі.

В порушення умов Кредитног о договору перший відповідач належно не виконує взятих на себе зобов'язань стосовно св оєчасного повернення суми от риманого кредиту та сплати н арахованих за користування к редитними коштами процентів .

За розрахунком позивача за боргованість першого відпов ідача за кредитним договором станом на час розгляду справ и становить 3583,14 грн., у тому числ і: 2995,00 грн. - основна сума креди ту; 588,14 грн. - прострочена забо ргованість за відсотками в з а користування кредитними ко штами.

Відповідно до частини 1 стат ті 1054 Цивільного кодексу Укра їни, за кредитним договором б анк або фінансова установа (к редитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит ) позичальникові у розмірах т а на умовах, встановлених дог овором, а позичальник зобов'я зується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до статті 509 Циві льного кодексу України зобов ' язанням є правовідношення , в якому одна сторона (боржник ) зобов' язана вчинити на кор исть другої сторони (кредито ра) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) або у триматися від певної дії, а кр едитор має право вимагати ві д боржника виконання його об ов' язку.

Порушенням зобов' язання є його невиконання або викон ання з порушенням умов, визна чених змістом зобов' язання (стаття 610 ЦК України). Відповід но до статті 526 Цивільного код ексу України зобов' язання м ає виконуватись належним чин ом відповідно до умов догово ру та вимог кодексу, інших акт ів цивільного законодавства . Якщо у зобов' язанні встано влений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (стаття 530 ЦК України ).

Правові наслідки порушенн я зобов' язання встановлені статтею 611 Цивільного кодексу України, зокрема сплата неус тойки. Неустойкою (штрафом, пе нею) є грошова сума або інше ма йно, які боржник повинен пере дати кредиторові у разі пору шення боржником зобов' язан ня.

Відповідно до пункту 7.1 дого вору кредиту у випадку поруш ення першим відповідачем тер мінів погашення заборговано сті за кредитом та\або оплат и відсотків за користування кредитом, позичальник сплачу є кредитору пеню у розмірі 0,5% в ід суми непогашеного в строк платежу за кожний день прост рочення платежу до дня повно го погашення поточної заборг ованості.

Позивач надав обґрунтован ий розрахунок пені, який відп овідає вимогам Закону Україн и „Про відповідальність за н есвоєчасне виконання грошов их зобов' язань” та відповід но якого належна до сплати су ма становить 217,40 грн..

Таким чином, матеріалами сп рави підтверджено наявність заборгованості першого відп овідача перед позивачем за д оговором кредиту у 3800,54 грн., з як их 2995,00 грн. - основна сума кред иту; 588,14 грн. - прострочена забор гованість за відсотками в за користування кредитними кош тами, 217,40 грн. - пеня за несвоєч асне погашення кредиту.

Відповідно до статті 553 Циві льного кодексу України, за до говором поруки поручитель по ручається перед кредитором б оржника за виконання ним сво го обов' язку. Статтею 554 вказ аного кодексу встановлені пр авові наслідки порушення зоб ов' язання, забезпеченого по рукою, зокрема частиною перш ої вказаної статті встановле но, що у разі порушення боржни ком зобов' язання, забезпече ного порукою, боржник і поруч итель відповідають перед кре дитором як солідарні боржник и, договором поруки не встано влено додаткову (субсидіарну ) відповідальність поручител я. Поручитель відповідає пер ед кредитором у тому ж обсязі , що і боржник, включаючи сплат у основного боргу, процентів , неустойки, відшкодування зб итків, якщо інше не встановле но договором поруки (частина 2 статті 554 ЦК України). Особи, як і спільно дали поруку, відпов ідають перед кредитором солі дарно, якщо інше не встановле но договором поруки (частина 3 вказаної статті).

Статтею 543 Цивільного кодек су України встановлено, що у р азі солідарного обов' язку б оржників (солідарних боржник ів) кредитор має право вимага ти виконання обов' язку част ково або в повному обсязі як в ід усіх боржників разом, так і від будь-якого з них окремо.

Відповідачі не скористали ся своїми правами, наданими ї м статтею 22 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, на участь їх представника в судовому засіданні, на спрос тування позовних вимог позив ача, не надали суду доказів на лежного виконання договірни х зобов'язань.

Отже вимога позивача про ст ягнення солідарно з відповід ачів суми заборгованості ґру нтується на вимогах чинного законодавства, сума заборгов аності доведена суду необхід ними доказами, що дає підстав и суду дійти висновку про обґ рунтованість позовних вимог позивача, в зв' язку з чим поз овні вимоги підлягають задов оленню.

Відповідно до статті 44-49 Госп одарського процесуального к одексу України, витрати по сп латі державного мита та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су, у разі задоволення позовн их вимог, покладаються на від повідача.

На підставі викладеного та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Кон ституції України, статтями 509, 526, 530, 543, 553, 554, 610, 611, 1054 Цивільного кодек су України, статтями 1, 4, 12, 33, 43, 44-49, 82- 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, - суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з Фізич ної особи - підприємця ОСОБ А_2 (адреса: АДРЕСА_1; ідент ифікаційний номер НОМЕР_1 , відомості про розрахункові рахунки в матеріалах справи відсутні) та Фізичної особи - підприємця ОСОБА_3 (адреса : АДРЕСА_2; ідентифікаційн ий номер НОМЕР_2, відомост і про розрахункові рахунки в матеріалах справи відсутні) на користь Товариства з обме женою відповідальністю "Фіна нсова компанія "Надія Україн и" в особі Дніпропетровської філії ТОВ "Фінансова компані я "Надія України" (53224, Дніпроп етровська область, м. Нікопол ь, вул. Електрометалургів, 46А, к в. 3, р/р 26505218614500 в АКІБ "УкрСиббан к", МФО 351005, код ЄДРПОУ 35183716) 2995,00 грн. заборгованості за кредитом; 588,14 грн. заборгованості за відс отками; 217,40 грн. пені; 102,00 грн. витр ат по сплаті державного мита ; 236,00 грн. витрат по сплаті інфор маційно-технічного забезпеч ення судового процесу.

Видати наказ після набранн я судовим рішенням законної сили.

Суддя

Повний текст судового рішення підписано 25.11.2009 року.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.11.2009
Оприлюднено30.07.2010
Номер документу7043703
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —54/257-09

Рішення від 23.11.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хачатрян В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні