Ухвала
від 29.04.2016 по справі 758/5635/16-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/5635/16-к

У Х В А Л А

29 квітня 2016 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва, ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Київської місцевої прокуратури №7, юриста 3 класу ОСОБА_3 , розглянув у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на обшуку в автомобілі "Hyndai Santa Fe", 2014 року випуску, державний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4 ,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Київської місцевої прокуратури №7, юриста 3 класу ОСОБА_3 , вніс до суду клопотання про надання дозволу на проведення обшуку в автомобілі "Hyndai Santa Fe", 2014 року випуску, державний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4 .

Обґрунтовує тим, що в провадженні слідчого відділу Подільського УП ГУНП у м. Києві перебуває кримінальне провадження №42016101070000066, внесене 05.04.2016 до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 200 КК України..

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, діючи за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних дій з документами на переказ, іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, використовуючи реквізити та печатки ТОВ "Вікторія Інфо" (код ЄДРПОУ 39316888), ТОВ "КВАРТУМ-ЛОЯЛ" (код ЄДРПОУ 40090058), ТОВ "Тімсон Україна" (код ЄДРПОУ 34694878), ТОВ "Донет" (код ЄДРПОУ 39211668), ТОВ "Фінансова компанія "Український факторинговий центр" (код ЄДРПОУ 37194604), ТОВ "ПРВ" (код ЄДРПОУ 39282037), ТОВ "Компанія Асса" (код ЄДРПОУ 35847431), ТОВ "Онассіс Компані" (код ЄДРПОУ 39882263), ТОВ "Олімпік Роял" (код ЄДРПОУ 40091360), що володіють ознаками фіктивності, запровадили протиправну схему руху безготівкових коштів між юридичними та фізичними особами, з подальшою "конвертацією" їх в готівку, з метою мінімізації податкових зобов`язань та приховування джерел походження грошових коштів.

В рамках кримінального провадження працівниками ГВ БКОЗ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області виявлено діяльність організованої групи осіб, члени якої на територій столичного регіону впровадили протиправну схему руху безготівкових коштів між юридичними і фізичними особами з подальшою "конвертацією" їх в готівку, яка спрямована на приховування чи маскування джерел походження коштів, мінімізацію податкових платежів до бюджету, має ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто організували діяльність "конвертаційного центру" («КЦ»).

Організаторами та керівниками вказаної схеми використовується механізм проведення овердрафтних операції, під виглядом взаєморозрахунків з платіжними системами ("Webmoney", "Betfair", "Pokerstars" "Yandexmoney" тощо), що в свою чергу забезпечує постійну наявність готівкових коштів в касах банків та інших фінансових установ для зняття їх з відповідних рахунків для обготівковування.

Встановлені наступні підприємства, які використовуються у вказаній схемі проведення фіктивних операцій в сфері надання фінансових послуг: ТОВ "Вікторія Інфо" (код ЄДРПОУ 39316888), ТОВ "КВАРТУМ-ЛОЯЛ" (код ЄДРПОУ 40090058), ТОВ "Тімсон Україна" (код ЄДРПОУ 34694878), ТОВ "Донет" (код ЄДРПОУ 39211668), "Ексім Трейд" (реквізити встановлюються), ТОВ "Фінансова компанія "Український факторинговий центр" (ТОВ "ФК "УФЦ", код ЄДРПОУ 37194604), ТОВ "ПРВ" (код ЄДРПОУ 39282037), ТОВ "Компанія Асса" (код ЄДРПОУ 35847431), ТОВ "Онассіс Компані" (код ЄДРПОУ 39882263), ТОВ "Олімпік Роял" (код ЄДРПОУ 40091360), інші встановлюються.

Всього використовується близько 30-40 таких транзитних підприємств, встановлення повного переліку яких ускладнено через відсутність конкретизованої податкової звітності по відповідних фінансових операціях в податкових органах та дотримання членами групи конспірації в ході протиправної діяльності.

Так, ТОВ "ФК "УФЦ", під прикриттям легальної діяльності на ринку фінансових послуг (факторинг, фінансовий лізинг, надання позик, тощо, свідоцтво Держкомфінпослуг ФК №258 від 28.08.2010), надання послуг підприємствам по прийому, видачі, обліку, оформленню, інкасації готівкових коштів через касове обладнання "УФЦ", забезпечує учасникам вказаної групи як "транзит" коштів під виконання фіктивних договорів надання фінансових послуг, так і отримання (видачу) готівкових коштів кур`єрам "КЦ", зокрема із використанням схем надання штучних фінансових позик, розрахунків через внутрішньодержавні, міжнародні електронні платіжні системи, конвертації "електронних грошей" в готівку.

Офіційна діяльність ТОВ ФК "УФЦ" надає можливість організаторам та учасникам "конвертаційного центру" проводити овердрафтні операції, під виглядом взаєморозрахунків з платіжними системами ("Webmoney", "Betfair", "Pokerstars" "Yandexmoney" тощо), що в свою чергу забезпечує постійну наявність готівкових коштів в касах банків та інших фінансових установ для зняття їх з відповідних рахунків для обготівковування.

Крім того, із використанням наявних фінансових інструментів ТОВ "ФК "УФЦ" надає послуги щодо виведення "тіньових" капіталів за межі України, зокрема шляхом укладання факторингових договорів з іноземними компаніями нерезидентами та перерахування на їх рахунки коштів з призначенням платежів за придбання прав вимоги (в т.ч. компанія "ВА Псі", Велика Британія, код компанії згідно реєстру 1739870, ТОВ "Електронікс", Російська Федерація, ОКПО 1739870, тощо).

ТОВ ФК "УФЦ" є суб`єктом первинного фінансового моніторингу. Службові особи ТОВ ФК "УФЦ", всупереч вимогам Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", належним чином не інформуючи спеціально уповноважений орган ДСФМ України про проведені фінансові операції в рамках діяльності "КЦ" з використанням фінансових інструментів вказаної фінансової установи.

Щомісячний обсяг грошових коштів, які обготівковуються із використанням вказаного протиправного механізму становить понад 300 млн. грн.

За результатами виконання доручення на проведення слідчих (розшукових) дій ГВ БКОЗ СБУ у м. Києві та Київській області встановлено пряму причетність до вчинення даного злочину ряду осіб, зокрема: ОСОБА_4 , що проводить зняття готівки, займається виготовленням документів, для чого використовує автомобіль "Hyndai Santa Fe", 2014 року випуску, державний номер НОМЕР_1 .

В ході досудового розслідування виникла необхідність в проведенні обшуку автомобілі "Hyndai Santa Fe", 2014 року випуску, державний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме: блокнотів, робочих записів, чернеток, документів ТОВ "Вікторія Інфо" (код ЄДРПОУ 39316888), ТОВ "КВАРТУМ-ЛОЯЛ" (код ЄДРПОУ 40090058), ТОВ "Тімсон Україна" (код ЄДРПОУ 34694878), ТОВ "Донет" (код ЄДРПОУ 39211668), ТОВ "Фінансова компанія "Український факторинговий центр" (код ЄДРПОУ 37194604), ТОВ "ПРВ" (код ЄДРПОУ 39282037), компанія "ВА Псі" (Великобританія, код компанії згідно реєстру 1739870), ТОВ "Електронікс" (Російська Федерація, ОКПО 1739870), ТОВ "Компанія Асса" (код ЄДРПОУ 35847431), ТОВ "Онассіс Компані" (код ЄДРПОУ 39882263), ТОВ "Олімпік Роял" (код ЄДРПОУ 40091360), а саме: договорів, специфікацій до них, вантажно-митних декларацій, податкових накладних, накладних, рахунків-фактур (інвойсів), платіжних доручень, векселів, актів прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, листів, у т.ч. листів компаній-нерезидентів, доручень, актів виконаних робіт, актів взаємозвірок, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості; грошових коштів; печаток, штампів; реєстраційних та установчих документів суб`єктів господарської діяльності, платіжних карток, чернеток із записами в паперовому вигляді та на магнітних носіях; переписки між керівниками та засновниками перелічених суб`єктів господарювання, службовими особами держаних органів, а також з працівниками банківських установ за допомогою електронної пошти та програм для спілкування через мережу Інтернет (Skype, Viber та ін.), що міститься на комп`ютерній техніці, магнітних носіях та телефонах; комп`ютерної техніки, що використовувалась для створення документів, а також із встановленими платіжними системами ("Webmoney", "Betfair", "Pokerstars" "Yandexmoney" тощо).

Зазначені речі та документи, відповідно до вимог ст. 84 КПК України, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні для встановлення фактів та обставин, що, згідно ст. 91 зазначеного Кодексу, підлягають доказуванню.

Зокрема, надасть можливість стороні обвинувачення встановити точну протиправну схему руху безготівкових коштів між юридичними і фізичними особами з подальшою "конвертацією" їх в готівку, яка спрямована на приховування чи маскування джерел походження коштів, мінімізацію податкових платежів до бюджету, має ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто діяльності "конвертаційного центру"; встановити спосіб (вилучити знаряддя) вчинення злочину; вилучити грошові кошти, одержані внаслідок вчинення злочину і які, фактично, є доходом від протиправної діяльності; встановити коло осіб, причетних до вчинення даного злочину, а також розмір спричиненої ним шкоди державним інтересам.

Одержання зазначених речей і документів в порядку ст.ст. 159, 160, 165 КПК України (тимчасовий доступ) є неможливим, оскільки існує загроза їх приховування, зміни та знищення.

Іншим способом встановити відомості, які мають доказове значення для кримінального провадження під час досудового розслідування неможливо.

У зв`язку з вищевикладеним, сторона кримінального провадження просить надати дозвіл на обшук автомобілі "Hyndai Santa Fe", 2014 року випуску, державний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знарядь кримінального правопорушення або майна, яке здобуте в результаті його вчинення, з метою захисту інтересів суспільства та держави від кримінальних правопорушень, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду.

У судовому засіданні сторона кримінального провадження клопотання підтримав із наведених підстав, посилаючись на до матеріалів справи документи.

Слідчий суддя, заслухавши сторону кримінального провадження, вивчивши долучені документи, дійшов висновку, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчий суддя дійшов висновку, що стороною кримінального провадження доведено у клопотанні наявність підстав вважати, що в автомобілі "Hyndai Santa Fe", 2014 року випуску, державний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4 , можуть знаходитись блокноти, робочі записи, чернетки, документи ТОВ "Вікторія Інфо" (код ЄДРПОУ 39316888), ТОВ "КВАРТУМ-ЛОЯЛ" (код ЄДРПОУ 40090058), ТОВ "Тімсон Україна" (код ЄДРПОУ 34694878), ТОВ "Донет" (код ЄДРПОУ 39211668), ТОВ "Фінансова компанія "Український факторинговий центр" (код ЄДРПОУ 37194604), ТОВ "ПРВ" (код ЄДРПОУ 39282037), компанія "ВА Псі" (Великобританія, код компанії згідно реєстру 1739870), ТОВ "Електронікс" (Російська Федерація, ОКПО 1739870), ТОВ "Компанія Асса" (код ЄДРПОУ 35847431), ТОВ "Онассіс Компані" (код ЄДРПОУ 39882263), ТОВ "Олімпік Роял" (код ЄДРПОУ 40091360), а саме: договори, специфікації до них, вантажно-митні декларації, податкові накладні, накладні, рахунки-фактури (інвойси), платіжні доручення, векселі, акти прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, листи, у т.ч. листи компаній-нерезидентів, доручення, акти виконаних робіт, акти взаємозвірок, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості; грошові кошти; печатки, штампи; реєстраційні та установчі документи суб`єктів господарської діяльності, платіжні картки, чернетки із записами в паперовому вигляді та на магнітних носіях; переписки між керівниками та засновниками перелічених суб`єктів господарювання, службовими особами держаних органів, а також з працівниками банківських установ за допомогою електронної пошти та програм для спілкування через мережу Інтернет (Skype, Viber та ін.), що міститься на комп`ютерній техніці, магнітних носіях та телефонах; комп`ютерної техніки, що використовувалась для створення документів, а також із встановленими платіжними системами ("Webmoney", "Betfair", "Pokerstars" "Yandexmoney" тощо).

За таких обставин, слідчий суддя вважає необхідним надати прокурору Київської місцевої прокуратури №7, юристу 3 класу ОСОБА_3 , дозвіл на обшук в автомобілі "Hyndai Santa Fe", 2014 року випуску, державний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знарядь кримінального правопорушення або майна, яке здобуте в результаті його вчинення, з метою захисту інтересів суспільства та держави від кримінальних правопорушень, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 234-236, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Прокурору Київської місцевої прокуратури №7, юристу 3 класу ОСОБА_3 надати дозвіл на проведення обшуку в автомобілі "Hyndai Santa Fe", 2014 року випуску, державний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме: блокнотів, робочих записів, чернеток, документів ТОВ "Вікторія Інфо" (код ЄДРПОУ 39316888), ТОВ "КВАРТУМ-ЛОЯЛ" (код ЄДРПОУ 40090058), ТОВ "Тімсон Україна" (код ЄДРПОУ 34694878), ТОВ "Донет" (код ЄДРПОУ 39211668), ТОВ "Фінансова компанія "Український факторинговий центр" (код ЄДРПОУ 37194604), ТОВ "ПРВ" (код ЄДРПОУ 39282037), компанія "ВА Псі" (Великобританія, код компанії згідно реєстру 1739870), ТОВ "Електронікс" (Російська Федерація, ОКПО 1739870), ТОВ "Компанія Асса" (код ЄДРПОУ 35847431), ТОВ "Онассіс Компані" (код ЄДРПОУ 39882263), ТОВ "Олімпік Роял" (код ЄДРПОУ 40091360), а саме: договорів, специфікацій до них, вантажно-митних декларацій, податкових накладних, накладних, рахунків-фактур (інвойсів), платіжних доручень, векселів, актів прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, листів, у т.ч. листів компаній-нерезидентів, доручень, актів виконаних робіт, актів взаємозвірок, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості; грошових коштів; печаток, штампів; реєстраційних та установчих документів суб`єктів господарської діяльності, платіжних карток, чернеток із записами в паперовому вигляді та на магнітних носіях; переписки між керівниками та засновниками перелічених суб`єктів господарювання, службовими особами держаних органів, а також з працівниками банківських установ за допомогою електронної пошти та програм для спілкування через мережу Інтернет (Skype, Viber та ін.), що міститься на комп`ютерній техніці, магнітних носіях та телефонах; комп`ютерної техніки, що використовувалась для створення документів, а також із встановленими платіжними системами ("Webmoney", "Betfair", "Pokerstars" "Yandexmoney" тощо).

Визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Роз`яснити, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. КиєваОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.04.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу70438623
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшуку в автомобілі "Нyndai Santa Fe", 2014 року випуску, державний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —758/5635/16-к

Ухвала від 29.04.2016

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Трегубенко Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні