Постанова
від 20.11.2017 по справі 805/3540/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2017 р.                               Справа №805/3540/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

          

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Аляб'єва І.Г., при секретарі судового засідання Козирєвій О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротранс Дніпро», третя особа Кам'янська об'єднана податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

У жовтні 2017 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській област (ГУ ДФС у Дніпропетровській області) і до Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротранс Дніпро» (далі – ТОВ «Євротранс Дніпро»), у якій Позивач просить стягнути з рахунків ТОВ «Євротранс Дніпро», код ЄДРПОУ 39414987 в обслуговуючих банках кошти у сумі 110915,01 грн податкового боргу по податку на додану вартість (код платежу 14060100), одержувач: відділення Державного казначейства у м. Кам'янському, код ЄДРПОУ 38028588, назва банку УДК у Дніпропетровській області, МФО 805012, р/р 31110029700013.

Вимоги вмотивовані тим, що податковий борг виник в результаті несплати відповідачем податкового зобов'язання, самостійно визначеного у поданій податковій декларації, у встановлені для цього строки. З метою погашення боргу відповідачу була надіслана та вручена податкова вимога, проте сума боргу залишилась несплаченою.

Представники сторін до судового засідання не з'явилися, про час та місце розгляду повідомлені належним чином.

Згідно із статтею 41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За таких обставин суд дійшов висновку про можливість розгляду справи у відкритому судовому засіданні без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Розглянувши матеріали справи, вирішивши питання, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд встановив наступне.

Відповідач – Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротранс Дніпро» зареєстровано в якості юридичної особи за кодом ЄДРПОУ 39414987, за адресою: 84500, Донецька область, м. Бахмут, вул. Незалежності, 81, з 03 січня 2017 року знаходиться на податковому обліку в Кам'янській об'єднаній податковій інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області, який перейшов з ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська, з 28 березня 2017 року перебуває в стані переведення до Бахмутської ОДПІ ГУ ДПС у Донецькій області, зареєстроване в якості платника податку на додану вартість.

20 грудня 2016 року Відповідачем до ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська подано податкову декларацію з податку на додану вартість за листопад 2016 рік (а.с.23).

Відповідачу направлено поштою податкову вимогу від 01 лютого 2017 року №156-17/03 з визначенням загальної суми податкового боргу платника податків за узгодженими грошовими зобов'язаннями станом на 31 січня 2017 року, яка становить 110915,01 грн за основним платежем (а.с.22).

У визначений законодавством строк відповідач суму податкового боргу не сплатив, у адміністративному та судовому порядку суму боргу не оскаржував.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення адміністративного позову. При цьому виходить з такого.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлений законом.

Згідно з підпунктом 14.1.175. пункту 14.1 статті 14 Податкового Кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пунктами 36.1, 36.2 статті 36 Податкового Кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором.

Відповідно до пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника додатків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно з пунктами 95.2, 95.3 статті 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Пунктом 87.2 статті 87 Податкового кодексу України встановлено, що джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

У відповідності пункту 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг з розрахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, що позовні вимоги Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області підлягають задоволенню, оскільки підтверджені належними та допустимими доказами.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись, статтями 2, 8-12, 69, 71, 183-2, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротранс Дніпро», третя особа Кам'янська об'єднана податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області про стягнення заборгованості – задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротранс Дніпро» (код ЄДРПОУ 39414987, за адресою: 84500, Донецька область, м. Бахмут, вул. Незалежності, 81) податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 110915,01 грн, код платежу 14060100, за рахунок коштів, що перебувають на рахунках у банках, обслуговуючих платника податків, одержувач: відділення Державного казначейства у м. Кам'янському, код ЄДРПОУ 38028588, назва банку УДК у Дніпропетровській області, МФО 805012, р/р 31110029700013.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постановою за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова у повному обсязі складена та підписана 23 листопада 2017 року.

Суддя                                                   Аляб'єв І.Г.

Дата ухвалення рішення20.11.2017
Оприлюднено28.11.2017
Номер документу70445605
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/3540/17-а

Ухвала від 08.04.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

Постанова від 20.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 07.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 13.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні