Постанова
від 23.11.2017 по справі 807/1337/17
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

23 листопада 2017 рокум. Ужгород№ 807/1337/17

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Ващиліна Р.О.

при секретарі судового засідання - Неміш Т.В.

за участю:

представника позивача - не з'явився;

представника відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Виноградівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" про стягнення заборгованості у розмірі 2274,99 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Виноградівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок", в якій просить стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" на користь Виноградівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пп. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", у розмірі 2274,99 грн. Позовні вимоги обгрунтовує тим, що громадянин ОСОБА_1 працював у Сільськогосподарському виробничому кооперативі "Світанок" на посаді, передбаченій Списком №2, зайнятість на якій дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, стаж на даному підприємстві складає 9 років 6 місяців 26 днів. Вказане право підтверджено постановою Закарпатського окружного адміністративного суду №807/405/17 від 26.05.2017 року. За період з липня по вересень 2017 року відшкодуванню підлягає 2274,99 грн. Проте відповідач, в порушення законодавчих вимог, належного відшкодування сум, виплачених зазначеному громадянину пільгових пенсій, не здійснив.

08 листопада 2017 року на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло клопотання від представника позивача, відповідно до якого останній просить розглянути справу без його участі за наявними в матеріалах справи доказами та задовольнити позовні вимоги в повному обсязі (а.с. 20).

Відповідач явку свого уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, письмових заперечень проти позову на надав, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду.

Згідно ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши подані позивачем документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що Сільськогосподарський виробничий кооператив "Світанок" включений до ЄДРПОУ і йому присвоєно код 03747627, про що свідчить Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а. с. 5).

Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду від 26.05.2017 р. №807/405/17 встановлено також, що Сільськогосподарський виробничий кооператив "Світанок" зареєстрований у Виноградівському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Закарпатської області, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначений ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" №400/97-ВР від 26.06.1997 року, а з 01.01.2004 року також як платник страхових внесків відповідно до 09.07.2003 року №1058.

Як вбачається з матеріалів справи, Виноградівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області, у відповідності до пп. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", призначило пенсію за віком на пільгових умовах по списку №2 громадянину ОСОБА_1.

Підставою призначення пенсії за віком на пільгових умовах вказаному громадянину є те, що він працював в шкідливих і важких умовах праці повний робочий день на атестованому робочому місці за професією, яка включена до Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 11.03.1994 №162 (втратила чинність згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2003 року №36, та даною Постановою КМУ затверджено Списки №1 та №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах), що підтверджується наявними в матеріалах адміністративної справи доказами, зокрема, розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, направленими відповідачеві.

Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду №807/405/17 від 26 травня 2017 року встановлено обставини щодо правомірності призначення пенсії за списком №2 громадянину ОСОБА_1 на підставі пп. "в" ст. 13 Закону.

Зазначене рішення суду набрало законної сили, а отже, вказані обставини повторно не доводяться.

Згідно з нормами ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

У відповідності до норм абз.4 п.1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 № 400/97-ВР, для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в тому числі таких, що призначені відповідно до п.п."б"-"з" ст. 13 Закону, визначений Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 (далі - Інструкція).

Так, у відповідності до абз. 2 п. 6.1 зазначеної Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 №1058-ІV, який набрав чинності з 01.01.2004, передбачено, що зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п."б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", який діяв до набрання чинності цим Законом.

Як вбачається з матеріалів справи, стаж роботи громадянина ОСОБА_1Є на даному підприємстві складає 9 років 6 місяців 26 днів, частка сплати підприємства - 76,58%.

Таким чином, загальна сума витрат на виплату пенсій громадянину ОСОБА_1, що підлягає відшкодуванню Сільськогосподарським виробничим кооперативом "Світанок", за період липень-вересень 2017 року складає 2274,99 грн.

П. 6.8 ст. 6 Інструкції встановлено, що підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, яким відповідно до п. 6.4 ст. 6 Інструкції розмір сум відшкодування на поточний рік визначається щорічно, не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій стягуються відповідно до норм Податкового кодексу України.

З матеріалів справи слідує, що позивачем направлялись на адресу Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пп. "б-з" Закону України "Про пенсійне забезпечення", громадянину ОСОБА_1 (а. с. 10-11).

Фактична виплата пільгової пенсії зазначеному громадянину за період липень - вересень 2017 року підтверджується листом Виноградівського відділення Ф-ЗОУ АТ "Ощадбанк" (а. с. 14).

Проте, в порушення зазначених законодавчих вимог, Сільськогосподарський виробничий кооператив "Світанок" відшкодування сум виплаченої пільгової пенсії в строк, визначений п. 6.8 Інструкції, не здійснив та станом на день розгляду даної справи судом заборгованість також не погасив.

З огляду на вищевказане, зважаючи на вказані законодавчі норми, враховуючи фактичні обставини справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Фіксування судового засідання не здійснювалось, оскільки згідно ч. 1 ст. 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судові витрати по справі у відповідності до ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 94, 128, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Виноградівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок"- задовольнити повністю .

2. Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" (90361, Закарпатська область, Виноградівський район, с. Чепа, вул. Миру, будинок 2, код ЄДРПОУ 03747627) на користь Виноградівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області (90300, Закарпатська область, м. Виноградів, вул. Миру, 43, код 41246253) заборгованість у розмірі 2274 грн. 99 коп. (Дві тисячі двісті сімдесят чотири грн. 99 коп.).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

СуддяОСОБА_2

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.11.2017
Оприлюднено24.11.2017
Номер документу70446043
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1337/17

Постанова від 23.11.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

Ухвала від 25.10.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні