Рішення
від 24.11.2017 по справі 533/1199/17
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.11.2017 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №533/1199/17

провадження №2/533/385/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2017 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області

у складі головуючого судді Лизенка А.В.,

за участі секретаря судового засідання Гордієнко О.А..,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , до Мальцівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора , Козельщинська районна державна адміністрація Полтавської області, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

31.10.2017 року позивачі звернулись до суду з позовом, в якому просять суд визнати за нимм в порядку спадкування за заповітом після померлої 18 жовтня 2014 року ОСОБА_3 в рівних частках право власності на нерухоме майно : житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами № 42, по вулиці Гончара, розташованого в селі Мальці (Чапаєвка) Козельщинського району Полтавської області.

Позовна заява обґрунтована тим, що 18 жовтня 2014 року померла ОСОБА_3.

Позивачі є рідними дочкою та сином. Заповіт померлою ОСОБА_3 складений 09 листопада 2011 року та посвідчений секретарем Чапаєвської сільської ради Козельщинського району полтавської області.

Позивачі є спадкоємцями за заповітом, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 Інших спадкоємців, в тому числі спадкоємців, що мають право на обов'язкову частку у спадщині, немає. Спадщина відумерлою не визнана.

Позивачі прийняли спадщину, отримали свідоцтва про право на спадщину на земельні ділянки в рівних частках.

Разом з тим, до складу спадкового майна входить житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами № 42, по вулиці Гончара, по вулиці Гончара, розташованого в с.Мальці Козельщинського району Полтавської області 1952 року побудови.

Державний нотаріус Козельщинської державної нотаріальної контори Полтавської області ОСОБА_4 відмовив позивачам у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказаний будинок у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу на нього.

Позивач ОСОБА_1 належним чином повідомлена про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити (а.с. 57).

Позивач ОСОБА_2 належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує (а.с.59).

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання представника не забезпечив, надав суду заяву з проханням розглянути справу без участі представника, позовні вимоги підтримують (а.с. 56).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора, належним чином повідомлена про час та місце судового засідання, у судове засідання представника не забезпечила, надала заяву про розгляд справи без участі її представника, також зазначила, що не має самостійних вимог по справі, щодо предмета спору, а також заперечень проти позову (а.с. 52).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська районна державна адміністрація, належним чином повідомлена про час та місце судового засідання, у судове засідання представника не забезпечила, заяв та клопотань не подавала.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

18.10.2014 року померла ОСОБА_3 (а.с.19).

Позивачі є рідними сином та дочкою померлої (а.с.12, 18).

За життя померла ОСОБА_3 мала на праві власності житловий будинок побудований у 1952 році з погосподарськими будівлями за адресою: вул.О.Гончара, 42, село Мальці, Козельщинського району, Полтавської області (а.с.34).

Право власності на домоволодіння в КП Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Полтавської обласної ради не реєструвалось (а.с.40).

Відповідно до Технічного паспорту КП Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Полтавської обласної ради житловий будинок, який знаходиться за адресою: вул.Гончара, 42, с.Мальці, Козельщинського району, Полтавської області складають будівлі та споруди 1952 року побудови, загальною ринковою вартістю 92854 грн (а.с 36 - 39).

За життя ОСОБА_3 складено заповіт, посвідчений 09.11.2011 року секретарем Чапаєвської сільської ради ОСОБА_5 за реєстровим номером 53, за яким вона заповіла житловий будинок з господарськими будівлями та приватизовану земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства, що знаходяться на території Чапаєвської сільської ради позивачу ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, дочці - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 в рівних долях (а.с.20).

Заповіт є зареєстрованим в Спадковому реєстрі та чинним (а.с.21).

Відповідно до ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

11.03.2017 року, тобто у строк, передбачений ст.1270 ЦК України, позивачі звернулись до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини (а.с.41).

З постанови державного нотаріуса Козельщинської державної нотаріальної контори ОСОБА_4 вбачається, що спадкоємцями, які подали заяви про прийняття спадщини є ОСОБА_1 та ОСОБА_6, за заповітом, посвідченим Чапаєвською сільською радою Козельщинського району Полтавської області 09.11.2011 року за реєстром №53, пережившого з подружжя немає, інших спадкоємців немає (а.с.41).

Згідно довідки Чапаєвської сільської ради станом на день смерті ОСОБА_3 була зареєстрована та проживала одна (а.с.35).

Таким чином, позивачі прийняли спадщину, інших спадкоємців немає.

Відповідно до Витягу із Спадкового реєстру 08.09.2015 року заведено спадкову справу за №66/2015 (а.с.21).

09.09.2017 року позивачі звернулись до Козельщинської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом (а.с.41).

09.09.2017 року нотаріусом прийнято постанову про відмову позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями у зв'язку з відсутністю документа, який засвідчує право власності померлої на це майно (а.с.41).

В той же час, 19 вересня 2017 року державним нотаріусом Козельщинської державної нотаріальної контори ОСОБА_4, на підставі заповіту посвідченого Чапаєвською сільською радою Козельщинського району Полтавської області 09.11.2017 року, зареєстрованого в реєстрі №53, позивачам видано свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки (а.с.22 - 33).

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.2 ст.1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, ратифікованих Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном.

Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно до ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільного права може бути визнання права.

Таким чином, є законні підстави для визнання права власності позивача на спірний житловий будинок з господарськими будівлями.

Відповідно до ст.88 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь позивачки сплачений нею судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.10, 11, 60, 212-215 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , до Мальцівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора, Козельщинська районна державна адміністрація Полтавської області, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом , задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 Георгієвною , ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3, в порядку спадкування за заповітом після померлої 18 жовтня 2014 року ОСОБА_3 в рівних частках право власності на нерухоме майно: житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: вулиця О.Гончара, 42, село Мальці (Чапаєвка), Козельщинського району, Полтавської області, що складається з житлового будинку літ. - А ; веранди літ. - а ; сараю літ. - б ; сараю - Л.кухня літ. - Б ; сараю - Л.кухня літ. - В ; погрібника літ. - Г ; колодязя питного літ. - К ; огорожі №1.

Стягнути з Мальцівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21053130, місцезнаходження: Полтавська область, Козельщинський район, с.Мальці, вул.Вишнева, 3, сплачений судовий збір на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, у сумі 930 грн (дев'ятсот тридцять грн. 00 коп).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не буде скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Полтавської області шляхом подання через Козельщинський районний суд Полтавської області апеляційної скарги у десятиденний строк з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя А.В.Лизенко

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.11.2017
Оприлюднено25.11.2017
Номер документу70465723
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —533/1199/17

Рішення від 24.11.2017

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 02.11.2017

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні