Рішення
від 14.09.2006 по справі 5/450
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/450

      

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.09.2006 р.                                                                                                  Справа № 5/450

за позовомПриватного сільськогосподарського підприємства «Агрофірма «Україна-Говтва»(39110, с. Говтва, Полтавської обл., Козельщанського району, код 34131300)

доПриватне сільськогосподарське підприємство «Оберіг»(39110, с. Говтва, Полтавської обл., Козельщанського району, код 34131300)

третя особаКозельщанська районна державна адміністрація (39110, смт. Козельщина, Полтавської обл.,вул. Леніна, 1)

провизнання недійсним запису проведення державної реєстрації

Суддя ГЕТЯ Наталія Григорівна

Представники:позивача –адвокат Вигодський С.В. (дор. в мат. справи);

відповідача-1 –ю/к Погорілий Д.В. (дор. в мат. справи);

СУТЬ СПРАВИ: Розглядається справа за позовом ПСП «Агрофірма «Україна-Говтва» до ПСП «Оберіг»про визнання недійсним запису проведення державної реєстрації. Вимоги позивача ґрунтуються на тому, що: (а) 22.02.2000 року згідно рішення засновника за №68, було створено та зареєстровано Приватне сільськогосподарське підприємство «Оберіг». Згідно Довідки за №19/1001 підприємство включено до ЄДРПОУ 12.02.2000 року та має ідентифікаційний код 30827288. Засновником підприємства був громадянин України Чикриж Григорій Іванович; (б) 16.06.2006 року зареєстрованими змінами до статуту ПСП «Оберіг»співзасновником підприємства став громадянин України Рибалка Сергій Михайлович. 25.04.2006 року зареєстрованими змінами до статуту ПСП «Оберіг»співзасновник Чикриж Г.І. вийшов із складу засновників, та 25.04.2006 року зареєстрував нове приватне підприємство Агрофірму «Україна –Говтва»; (в) 27.04.2006 року засновник ПСП Агрофірми «Україна –Говтва»Чикриж Г.І являючись згідно статуту директором підприємства звернувся листом за №25 від 19.05.2006р. до ПСП «Оберіг»з вимогою передати майно належне йому на праві приватної власності, для передачі його до статутного фонду новоствореного підприємства; (г) директор ПСП «Оберіг»Рибалка С.М. надав відповідь, що все майно належить ПСП «Оберіг»і передавати нічого не буде. Згідно п.п.1.1.,1.2. Статуту ПСП «Оберіг»від 14.02.2000 року, приватне підприємство «Оберіг»є приватним сільськогосподарським підприємством заснованим на приватній власності громадянина України; засновником і власником якого є громадянин Чикриж Григорій Іванович. Таким чином майно, яке знаходиться у володінні ПСП «Оберіг»є приватною власністю засновника ПСП Агрофірми «Україна –Говтва»Чикрижа Г.І. і, повинно бути передано на його баланс як внесок до статутного фонду. При створенні ПСП «Оберіг»засновником не було створено статутний фонд та відповідно не було відповідних внесків до нього, також в статуті підприємства не вказано про його створення, чим грубо порушено ч.4 п.2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців». Таким чином, він просив позов задовольнити, яким визнати недійсним запис про проведення державної реєстрації Приватного сільськогосподарського підприємства «Оберіг»с. Говтва, Козельщинського району Полтавської області, код 30827288 та припинити юридичну особу.

Відповідач позов визнав частково, надав відзив на позов у якому просить у задоволенні позову відмовити. Інших клопотань та заяв від сторін не надійшло.

Суд дослідивши матеріали справи, заслухавши та обговоривши пояснення представників сторін, їх посадових осіб, в с т а н о в и в:

Позивач ПСП «Агрофірма «Україна-Говтва»–є суб'єктом підприємницької діяльності-юридичною особою на підставі виданого Свідоцтва про державну реєстрацію, виданого Козельщинською районною державною адміністрацією Полтавської області від 26.04.2006р., та довідкою статистики про включення до ЄДРПОУ,  код 34131300.Відповідач ПСП «Оберіг»також є суб'єктом підприємницької діяльності-юридичною особою на підставі виданого Свідоцтва про державну реєстрацію, виданого Козельщинською районною державною адміністрацією Полтавської області від 12.02.2000р., та довідкою статистики про включення до ЄДРПОУ,  код 30827288.Таким чином, усі сторони є належними суб'єктами господарського судочинства.ПСП «Оберіг»на момент створення не мав статутного фонду. Засновник в подальшому вніс до статутного фонду майно, але у встановленому законом порядку не зареєстрував.Після зміни складу засновників, новий засновник не сформував власного статутного фонду, а також, відмовився повертати майно вибувшому засновнику, який вніс до статутного фонду своє власне та набуте під час господарської діяльності майно.  

Суд, повно та об'єктивно дослідивши обставини справи, докази надані сторони на обґрунтування своїх вимог та заперечень, обговоривши усі з них, приходить до висновку, заявлені позовні вимоги підлягають частковому задоволенню за таких підстав: Відповідно до Закону України «Про господарські товариства», «Про підприємства в Україні»(чинного на момент первинної державної реєстрації), на підприємстві створюється статутний фонд, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення підприємства. До моменту реєстрації кожен з учасників зобов'язаний внести до статутного фонду не менше 30 відсотків вказаного в установчих документах вкладу. Внесення до статутного фонду грошей підтверджується документами, виданими банківською установою. Учасник зобов'язаний повністю внести свій вклад не пізніше року після реєстрації. У разі невиконання цього зобов'язання у визначений строк учасник, якщо інше не передбачено установчими документами, сплачує за час прострочки 10 відсотків річних з недовнесеної суми. Учаснику, який повністю вніс свій вклад, видається свідоцтво товариства.»

Відповідно до абзацу 3 ч.2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є невідповідність мінімального розміру статутного фонду юридичної особи вимогам закону.Таким чином, обставини недотримання відповідачем мінімального розміру статутного фонду підтверджено сторонами, матеріалами справи, а тому в цій частині позов визнано обґрунтованим та законним.   

Відповідно до абзацу 2 ч.2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є здійснення відповідачем діяльності яка суперечить установчим документам юридичної особи та вимогам закону. Проте, з погляду на вимоги ст. 33 ГПК України відповідних та об'єктивних доказів цій обставині позивачка не надала.Таким чином, обставини щодо здійснення відповідачем діяльності яка суперечить установчим документам юридичної особи та вимогам закону –не відповідає матеріалам справи, зібраним по ній доказам, а тому в цій частині позов визнано не обґрунтованим.

Відповідно до абзацу 5 ч.2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є наявність в ЄДР запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідач визнав цю обставину повністю. Судом роз'яснено позивачу правові наслідки припинення юридичної особи, що буде унеможливлювати його подальшого звернення до суду із позовом про витребування майна. Однак, позивач наполягає на задоволенні позовних вимог.

Таким чином, також й обставини щодо відсутності юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням юридичної особи підтверджені обома сторонами, а тому є доведеними.

Керуючись ст. ст. 1, 12, 44, 49, 83-85 ГПК України,  Закону України «Про господарські товариства», п.п.2-3 ч.2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців», суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати записи про проведення державної реєстрації Приватного сільськогосподарського підприємства «ОБЕРІГ»(код ЄДРПОУ 30827288, 39110, с. Говтва, Козельщанського району), здійснені Козельщинською районною державною адміністрацією Полтавської області  з моменту первинної державної реєстрації, недійсними.   

3. Припинити діяльність юридичної особи та скасувати державну реєстрацію - реєстрації Приватного сільськогосподарського підприємства «ОБЕРІГ»(код ЄДРПОУ 30827288, 39110,     с. Говтва, Козельщанського району).

4. Зобов'язати виконавчий комітет Козельщинську районну державну адміністрацією Полтавської області  та Полтавське обласне управління статистики (36000, м. Полтава, вул. Пушкіна, 183) виключити  Приватного сільськогосподарського підприємства «ОБЕРІГ»(код ЄДРПОУ 30827288, 39110, с. Говтва, Козельщанського району) виключити з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Рішення суду може бути оскаржена сторонами протягом десяти днів з моменту її проголошення до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

СУДДЯ                                                                                                           ГЕТЯ Н.Г.

   

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення14.09.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу705015
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/450

Ухвала від 06.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко С.Л.

Ухвала від 18.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко С.Л.

Постанова від 25.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 04.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 15.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 04.11.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Гетя Н.Г.

Ухвала від 05.02.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 10.01.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 22.11.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 30.10.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні