Рішення
від 02.11.2017 по справі 925/1225/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" листопада 2017 р. Справа № 925/1225/17

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Грачова В.М., при секретарі судового засідання Поліщук Ю.В., за участю представників сторін: позивача - ОСОБА_1 за довіреністю, відповідача - ОСОБА_2 за посадою (головний лікар, директор установи), у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Черкаси, розглянувши справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Центральна газопостачальна компанія" до Черкаського обласного шкірно-венерологічного диспансера про стягнення 96939 грн. 96 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Центральна газопостачальна компанія" звернувся в господарський суд з позовом до Черкаського обласного шкірно-венерологічного диспансера (далі - відповідач) про стягнення, на підставі договору про постачання природного газу № 07/656-17 від 31.01.2017 року, 96 939 грн. 96 коп. основного боргу та відшкодування судових витрат.

В судовому засіданні, яке відбулося 02.11.2017 року, позивач підтримав позовні вимоги та просив позов задовольнити повністю з підстав, зазначених у позові, відповідач письмовий відзив на позовну заяву не подав, в засіданні суду відповідач позовні вимоги визнав повністю.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні в справі письмові докази та оцінивши їх у сукупності, суд позовні вимоги задовольняє повністю з наступних підстав.

Згідно зі ст. 85 ГПК України, у судовому засіданні оголошувались вступна та резолютивна частини рішення.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в справі письмові докази та оцінивши їх у сукупності, суд позовні вимоги задовольняє повністю з наступних підстав.

31.01.2017 року між позивачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Центральна газопостачальна компанія", як Постачальником, та відповідачем - Черкаським обласним шкірно-венерологічним диспансером, як Споживачем, було укладено Договір постачання природного газу № 07/656-17 (надалі - Договір), за умовами якого, Постачальник зобов'язується поставити Споживачу у 2017 році природний газ (далі-газ), в обсягах і порядку, передбачених даним Договором, а Споживач зобов'язується прийняти газ та оплатити Постачальнику його вартість у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених даним Договором (п.1.1 Договору).

Відповідно до п. 1.2 Договору, сторони узгодили, що постачальник передає споживачу газ, шляхом надання номінацій та реномінацій, в тому числі по місяцях:січень - 0 тис. куб.м.; лютий, березень - 10,000 тис.куб.м.; квітень - 4,000 тис.куб.м.; травень-вересень - 0 тис.куб.м.; жовтень - 4,000 тис.куб.м., листопад, грудень - 10,000 тис.куб.м. Дані обсяги є плановими та можуть зменшуватися або збільшуватись відповідно до заявок споживача. Фактичні обсяги споживання природного газу будуть остаточно узгоджені в актах приймання-передачі природного газу.

Згідно п. 2.5 Договору, приймання-передача газу поставленого Постачальником та прийнятого Споживачем у звітному місяці, оформлюється шляхом підписання та скріплення печаткою щомісячних ОСОБА_1 приймання-передачі, які є підставою для остаточних розрахунків між Сторонами.

З п.3.1 Договору, вбачається, що ціна 1000,0 куб. м. газу, який постачається за цим Договором становить 7749,98 грн. (у тому числі ПДВ 1291 грн. 67 коп.).

Відповідно до п.3.3 Договору, момент оплати вважається день надходження грошових коштів на рахунок Постачальника.

Згідно п. 3.4 Договору зміна ціни природного газу визначається в додаткових угодах до даного Договору, погоджується сторонами до 20-го числа місяця, що передує місяцю поставки та не може бути змінена після даного терміну.

Пунктом 3.5. Договору встановлено, що збільшення/зменшення ціни на Газ, в тому числі протягом місяця поставки, що відбувається у зв'язку зі зміною ціни на підставі набрання чинності нормативно-правових актів органів державної влади України які впливають на ціну Газу, в тому числі тарифів на транспортування і розподіл газу є встановленою для Споживача, ними погодженою та обов'язковою для розрахунків між Сторонами за даним Договором.

Згідно з пунктом 4.1. Договору, порядок оплати встановлюється наступним чином: 4.2. Споживач зобов'язаний сплатити вартість обсягу газу на рахунок постачальника наступним чином: 100% розрахунок за фактично отриманий обсяг газу у звітному місяці здійснюється до 15-го числа місяця, наступного за місяцем споживання газу.

Додатковими угодами № 1, № 2, № 3 від 01 лютого 2017 року до Договору постачання природного газу № 07/656-17 від 31 січня 2017 року сторони погодили ціну природного газу за 1000 м. куб. на відповідний місяць.

Згідно з пунктом 9.1. Договору, усі спори та суперечки, що виникають між Сторонами вирішуються шляхом переговорів.

Пунктом 9.2. Договору встановлено, що у випадку недосягнення згоди шляхом переговорів, Сторони мають право звернутися із заявою про вирішення спору до регулятора ринку природного газу та/або передати спір на розгляд до суду у відповідності з чинним законодавством України.

На виконання умов Договору та Додаткових угод згідно підписаних сторонами ОСОБА_1 приймання-передачі природного газу (а.с. 18-19) позивач передав, а відповідач прийняв природний газ у лютому 2017 року - 7,415 тис.куб.м. на суму 74149, 97 грн., у березні 2017 року - 2,279 тис.куб.м. на суму 22789,99 грн., всього на загальну суму 96939 грн. 96 коп.

З метою досудового врегулювання спору, 01.09.2017 року позивач надіслав на адресу відповідача претензію, з вимогою погасити існуючий борг, проте відповідач залишив претензію без відповіді та виконання (а.с.20).

Відповідач в порушення умов Договору своєчасно та в повному обсязі свої зобов'язання з оплати отриманого товару не виконав, у зв'язку з чим за ним утворилася заборгованістю в розмірі 96939 грн. 96 коп., що підтверджується, зокрема, підписанням між позивачем та відповідачем ОСОБА_3 звірки взаємних розрахунків.

Вищезазначені документи долучені до матеріалів справи в якості письмових доказів.

В судовому засіданні представник відповідача надав пояснення з приводу того, що фінансування установи для погашення оплати комунальних послуг здійснюється із державного бюджету у порядку відповідно до чинного законодавства, проте враховуючи складнощі процедури виділення зазначених коштів і виникла заборгованість перед позивачем.

Отже, спірними правовідносинами є вимоги сторін Договору на постачання природного газу № 07/656-17 від 31.01.2017 року, які витікають із їх прав і обов'язків за цим договором.

За змістом з ст.ст. 11, 15, 16 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки; підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини; кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання; способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

Статтями 13 і 14 ЦК України встановлено, відповідно, межі здійснення цивільних прав та загальні засади виконання цивільних обов'язків. Зокрема, і цивільні права і цивільні обов'язки здійснюються (виконуються) в межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до статті 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

За змістом ст.ст. 173, 174, 193, 202 ГК, ст.ст. 11, 509, 525, 526, 599 ЦК України, угода (договір) є підставою для виникнення цивільних прав та обов'язків (зобов'язань), зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається, припиняється на підставах, встановлених договором або законом, зокрема належним виконанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 Цивільного кодексу України).

Станом на день звернення до суду з даною позовною заявою, заборгованість відповідача становить 96939 грн. 96 коп., що підтверджується матеріалами справи та визнано відповідачем.

Частиною 5 ст. 22 ГПК України встановлено, що відповідач має право визнати позов повністю або частково.

Згідно з ч. 5 ст. 78 ГПК України, у разі визнання відповідачем позову суд приймає рішення про задоволення позову за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Відповідач позов визнав, його дії не суперечать законодавству і не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб, визнання позову відповідачем судом приймається.

Враховуючи, що в ході розгляду спору судом встановлено зобов'язання відповідача сплатити на користь позивача 96939 грн. 96 коп. заборгованості, що відповідачем визнано, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі статті 49 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені позивачем судові витрати - сплачений судовий збір в розмірі 1600 грн.

Керуючись ст.ст. 49, 82-84, 85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Черкаського обласного шкірно-венерологічного диспансера, місцезнаходження: 18002, Черкаська область, м.Черкаси, вул. Можайського, буд.50, корпус 2, код ЄДРПОУ 02004924, на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Центральна газопостачальна компанія", місцезнаходження: 18002, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Гоголя, буд.137, код ЄДРПОУ 38553084 - 96 939 грн. 96 коп. заборгованості та 1600 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом десяти днів з дня підписання.

Повний текст рішення складено і підписано 27.11.2017 року.

Суддя В.М. Грачов

Дата ухвалення рішення02.11.2017
Оприлюднено28.11.2017
Номер документу70517103
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1225/17

Рішення від 02.11.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 29.09.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні