Ухвала
від 09.10.2017 по справі 201/15059/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/15059/17

Провадження № 1-кс/201/9663/2017

УХВАЛА

09 жовтня 2017 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погодженого прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, в рамках кримінального провадження № 2017040650000928 від 10 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

09 жовтня 2017 року до суду надійшло клопотання слідчого Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погодженого прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, в рамках кримінального провадження № 2017040650000928 від 10 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, в якому слідчий просить надати тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні (розпорядженні) ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що До Соборного ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області надійшли матеріали від управління захисту економіки в Дніпропетровській області про те, що посадовими особами державних підприємств: ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) проведено фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) на загальну суму понад 7 млн. грн., у період з 2016 по 2017.

10.03.2017 року за даним фактом у Єдиному реєстрі досудових розслідувань було зареєстровано кримінальне провадження №12017040650000928, за ознаками ч.3 ст.191 КК України

У ході проведеного аналізу заступником начальника відділу аналітичної роботи та ведення баз даних управління боротьби з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4 фінансово-господарської діяльності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ). Встановлено, що на протязі 2016-2017 років посадові особи вищезазначених підприємств привласнили грошові кошти шляхом проведення розрахунків з підприємствами, які мають наявні ознаки «фіктивності», а саме: відсутність за фактичною адресою реєстрації, відсутність виробничої потужності, складських приміщень, транспортних засобів, кваліфікованих робітників, які необхідні для здійснення фінансово-господарської діяльності.

У ході аналізу інформації встановлено, що ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надало до податкового органу за місцем реєстрації податкові звітності з податку на додану вартість про те, що придбало послуги (організація програми згідно договорів від 10.2016 та 12.2016) у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) на суму 2 657 099,00 грн.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) придбало вищевказані послуги (прокат циркових номерів) за період 2016-2017 рр. у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) на суму 7 215 624 грн.

Вищевказані підприємства за напрямком діяльності не надають послуги у сфері організації та не мають виробничих потужностей, складських приміщень, транспорту та кваліфікованих робітників, які необхідні для здійснення фінансово-господарської діяльності, що в свою чергу свідчить про те, що посадовими особами підприємств: ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ДП « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ймовірно проведено розрахунки з підприємствами, які мають наявні ознаки «фіктивності», що в подальшому призвело до ймовірної легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Таким чином з метою всебічного, повного об`єктивного розслідування кримінального провадження, встановлення загальної суми матеріальних збитків, документування злочинних дій посадових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), об`єктивного проведення документальної перевірки фінансової діяльності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), проведення судово-економічної експертизи діяльності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), проведення експертизи документів про економічну діяльність підприємства і організацій, щодо визначення документальної обґрунтованості та аналізу джерел власних коштів та результатів фінансово-господарської діяльності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), виникає необхідність у вилученні відповідних документів, які знаходяться у володінні (розпорядженні) документів ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 .

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та матеріали додані до нього, приходить до таких висновків.

Згідно з ч. 2ст. 9 КПК Українипрокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Частиною 2ст. 91 КПК Українипередбачено, що доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження. Відповідно до ч. 2ст. 93 КПК Українисторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, а також шляхом проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно зіст. 131 КПК Українизаходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно дост. 132 КПК Українивизначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, завиняткомвипадків, передбачених цим кодексом.

Як випливає з положень п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, частиною шостою вищезазначеної статті Кримінального процесуального закону також передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо стороною кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті буде доведено можливість використання як доказів відомості, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Клопотання слідчого, яке надійшло до суду відповідає вимогамст. 160 КПК України.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. ст. 91,93 110,131-132, 159-160 163166, 309, 369372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погодженого прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Дозволити слідчому Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні (розпорядженні) ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 , а саме:

- завіреного належним чином статуту підприємства;

- штатного розкладу підприємства, списку робітників підприємства за період з 01.01.2016 по теперішній час, із зазначенням посади;

- наказами про призначення на посаду або звільнення;

- посадові інструкції працівників підприємства;

- завірені копії відомостей нарахованої заробітної плати працівників підприємства за період з 01.01.2016 по теперішній час;

- договорів на прокат циркових номерів за період з грудня 2016 року по теперішній час;

- актів здачі-прийняття робіт по прокату циркових номерів за період з грудня 2016 по теперішній час;

- документів щодо проходження учасниками циркових програм інструктажів з техніки безпеки, правил протипожежної безпеки і правил внутрішнього розпорядку цирку за період з грудня 2016 року по теперішній час;

- документів щодо надання учасникам циркових програм гуртожитку та надання можливості проведення кейтерінгу за період з грудня 2016 року по теперішній час;

- журналу обліку відвідувачів гостинних номерів, які призначені для акторів вистав за період з грудня 2016 року по теперішній час;

- журнал обліку автотранспорту, який заїжджав на територію підприємства за період з грудня 2016 року по теперішній час;

- журнал обліку відвідувачів підприємства за період з грудня 2016 року по теперішній час;

- фінансово господарську документацію ( договори купівлі-продажу, акти приймання/передачі, товарні чеки, товарні накладні та ін.) по закупівлям товарів, предметів, обладнання за період з грудня 2016 р. по теперішній час.

2. Завірені належним чином копії документів щодо фінансово-господарських відносин ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) у період з 2016 по 2017 р., а саме: договори про надання послуг, додаткові угоди, специфікацію продукції, податкові накладні, видаткові накладні, платіжні доручення, оборотно-сальдові відомості, товаро-транспортні накладні, проектно-кошторисна документація по взаємовідносинам між суб`єктами господарської діяльності, з якими були укладені договори щодо поставки (назва організації, ЄДРПОУ, номер та предмет договору, дата підписання, інформацію про заборгованість) у період з 01.01.2016 р. по січень 2017 р.

Доручити проведення тимчасового доступу до речей та документів слідчим та прокурорам слідчої групи у кримінальному провадженні № 12017040650000928 а також оперативним працівникам відповідного підрозділу за дорученням слідчого, прокурора у порядку ст. ст. 36, 40, 41 КПК України.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її оголошення. У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд в порядку ст.166 КПК України має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70525411
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів, в рамках кримінального провадження № 2017040650000928 від 10 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —201/15059/17

Ухвала від 09.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні