Ухвала
від 28.11.2017 по справі 754/15223/17
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/2766/17

Справа № 754/15223/17

У Х В А Л А

Іменем України

28 листопада 2017 року слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у місті Києві ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100010000052 від 18.02.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 с. 212 КК України

В С Т А Н О В И В:

До Деснянського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури № 3 міста Києва ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю відносно клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), оригіналів документів, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Клопотання обґрунтоване тим, що СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у місті Києві проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 32016100010000052 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 с. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи, які спільно х ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , шляхом використання реквізитів суб`єктів підприємницької діяльності - юридичних осіб, які мають ознаки фіктивності ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), в період з липня по листопад 2015 року, вчинили пособництво в ухиленні від сплати податку на додану вартість на загальну суму 1890894 грн. службовим особам підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ) та інших зареєстрованих у м. Києві, що призвело до ненадходження до бюджету коштів у великому розмірі, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України, щодо невстановлених осіб, які за пособництвом ОСОБА_10 , наприкінці січня 2015 року вчинили перереєстрацію ПП « ОСОБА_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) з метою надання іншим суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки послуг з переводу безготівкових коштів у готівку, шляхом здійснення незаконних фінансово-господарських операцій, формування валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів/послуг, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України та за фактом вчинення групою невстановлених осіб, які дяючи за попередньою змовою, використовуючи транзитні та фіктивні підприємства, сприяли службовим особам підприємств вигодо набувачів в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212, ч. 1 ст. 205 КК України.

Крім того, СУФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві проводиться досудове розслідування відносно невстановлених осіб, які спільно з ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_25 , у березні 2017 року, умисно, з метою прикриття незаконної діяльності, яка направлена на створення видимості фінансово-господарських операцій, формування валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість для інших суб`єктів підприємницької діяльності без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг, придбали ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), без наміру здійснювати підприємницьку діяльність, передбачену статутом цього підприємства, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України.

Крім того, протягом періоду діяльності вищевказаних підприємств відсутня затратна частина на оренду офісних та складських приміщень, оплату комунальних послуг, оплату послуг телефонного зв`язку, оплату послуг за користування мережею Інтернет, оплату логістичних послуг, виплату заробітної плати у тому числі директору, придбання та інші витрати необхідні для ведення фінансово-господарської діяльності суб`єктами господарювання, характерні для реального сектору економіки.

В ході досудового розслідування встановлено неможливість фактичного здійснення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) господарських операцій через відсутність майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення фінансово-господарських операцій; відсутність необхідних умов для досягнення результатів економічної діяльності у зв`язку з відсутністю трудових ресурсів, основних фондів, складських приміщень.

Під час досудового розслідування встановлено, що особи причетні до створення (придбання) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в своїй злочинній діяльності використовували банківські рахунки № НОМЕР_27 відкритий в період з 22.03.2017 по теперішній час та № НОМЕР_28 відкритий в період з 16.03.2017 по теперішній час в банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_29 ), який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

На даний час необхідно дослідити оригінали, а в разі їх відсутності завірені копії, документів, які свідчать про відкриття та функціонування вищезазначеного рахунку, у зв`язку з чим необхідно отримати до них доступ.

Речі і документи, тимчасовий доступ до яких плануються отримати: документи, які свідчать про обіг коштів по поточному рахунку, відкриття, використання та закриття поточного рахунку; картки зі зразками підписів та відбитком печаток; копії паспортів, доручень та інших документів, які надавались банку при відкритті (подальшої зміни поточних даних) рахунку; платіжні доручення та меморіальні ордери, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку з дня відкриття рахунку та по дату його закриття; документи, на підставі яких відкрито рахунок; відомості про провайдерів, які надавали телекомунікаційні послуги по забезпеченню доступу до мережі Інтернет, ІР-адреси та номери телефонів, з яких надходили електронні повідомлення та здійснювалось віддалене керування рахунком та забезпечувалась робота системи віддаленого доступу типу «клієнт банк» з дня відкриття рахунку та по дату його закриття в паперовому та електронному вигляді; договори, щодо надання послуг «клієнт банк», заявки на надання зазначеної послуги та документи, щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги працівниками банку; заяви на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок); видаткові касові ордери на тримання готівки, грошові з контрольною маркою чеки на отримання готівки, доручення на отримання готівкових коштів; банківські виписки (роздруківку руху коштів) по рахунку (в друкованому та електронному вигляді із зазначенням призначення платежу, повних даних платника та отримувача із зазначенням коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежу, номеру платіжного документу, а також із зазначенням вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня по рахунку), з дня відкриття рахунку та по дату його закриття.

Зазначені документи необхідні для швидкого та повного розслідування, оскільки дані документи самі по собі та в сукупності з матеріалами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин в даному провадженні, а також містять відомості, за відсутністю яких неможливо встановити обставини, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Заслухавши пояснення особи, яка звернулась до суду з клопотанням та оглянувши письмові докази, долучені до клопотання, слідчий суддя вважає, що воно є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 КПК України. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вказані у клопотанні документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості які містяться в цих документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, сприятимуть встановленню осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, а тому слідчий суддя вважає правильним клопотання задовольнити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 159-166, 369, 370, 371, 372, 309 КПК України слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у місті Києві ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100010000052 від 18.02.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 с. 212 КК України задовольнити.

Надати старшому слідчому 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві капітану податкової міліції ОСОБА_3 та слідчому 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_13 , тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, а в разі їх відсутності завірених копій документів, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_29 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що становлять банківську таємницю стосовно клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , а саме:

-установчих документів; карток із відбитками печатки та зразками підпису службових осіб підприємства; наказів про призначення осіб, які мають право підпису банківських документів; довіреностей; офіційного листування; ксерокопій паспортів дитектора, головного бухгалтера та засновників підприємства на підставі яких були відкриті рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_27 та № НОМЕР_28 , заяви про відкриття вказаного рахунку, додатки до них; договори на відкриття та здійснення розрахунково-касового обслуговування; документи, що свідчать про видачу готівкових коштів (чеки та доручення на отримання готівки); документи, які свідчать про купівлю іноземної валюти клієнтом по рахунку № НОМЕР_27 та № НОМЕР_28 з дня відкриття рахунків по теперішній час;

-інформацію про рух коштів по рахункам № НОМЕР_27 відкритий в період з 22.03.2017 по теперішній час та № НОМЕР_28 відкритий в період з 16.03.2017 по теперішній час, що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (із зазначенням: призначень платежів, сум платежів, дати і часу надходження та списання коштів, з вказанням даних підприємств з якими були взаємовідносини: назви, коду ЄДРПОУ та номеру рахунку);

-відомості про провайдерів, які надавали телекомунікаційні послуги по забезпеченню доступу до мережі Інтернет, ІР-адреси та номери телефонів, з яких надходили електронні повідомлення та здійснювалось віддалене керування рахунком та забезпечувалась робота системи віддаленого доступу типу «клієнт банк» з дня відкриття рахунку та по дату його закриття, в паперовому та електронному вигляді;

-протоколи управління рахунком за допомогою системи «SMS-banking», із зазначенням приєднаних мобільних номерів, дати та часу з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), назва операції;

-фото-відео-фіксацію особи, яка переводила в готівку грошові кошти з банківських рахунків № НОМЕР_27 відкритий в період з 22.03.2017 по теперішній час та № НОМЕР_28 відкритий в період з 16.03.2017 по теперішній час;

-адреси банкоматів та відділень банківської установи, через які здійснювалося зняття готівкових коштів з рахунку № НОМЕР_27 відкритий в період з 22.03.2017 по теперішній час та № НОМЕР_28 відкритий в період з 16.03.2017 по теперішній час;

-договори щодо надання послуг «клієнт банк», заявки на надання зазначеної послуги та документи щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) працівниками ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_29 );

-документи щодо проведення фінансового моніторингу працівниками ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_29 ) банківських операцій по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

Надати дозвіл на вилучення в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_29 ) у службових осіб установи оригіналів, а в разі їх відсутності завірених копій, документів, які свідчать про відкриття та функціонування рахунків № НОМЕР_27 та № НОМЕР_28 .

Оригінал та копію ухвали надати старшому слідчому 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві капітану податкової міліції ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення28.11.2017
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу70536534
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —754/15223/17

Ухвала від 28.11.2017

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Шевчук О. П.

Ухвала від 28.11.2017

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Шевчук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні