Ухвала
від 28.11.2017 по справі 905/2567/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, телефон 096-068-16-02

У Х В А Л А

28.11.2017р. Справа № 905/2567/17

за позовною заявою: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області (ЄДРПОУ 13511245, адреса: 61057, м. Харків, майдан Театральний, буд.1)

до відповідача 1: Підприємства Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України (ЄДРПОУ 31083925, адреса: 84301, АДРЕСА_1)

до відповідача 2: Закритого акціонерного товариства Донмашбуд (ЄДРПОУ 01236992, адреса: 84313, м. Краматорськ, пр.-т Миру, буд. 8)

про: визнання недійсним договору про безоплатну передачу нерухомого майна

за участю представників

від позивача: ОСОБА_1 - довіреність від 15.05.2017 № 31, ОСОБА_2 - довіреність від 17.01.2017 № 5, ОСОБА_3 - довіреність від 28.12.2016 №71;

від відповідача 1: не з'явився;

від відповідача 2: ОСОБА_4 - довіреність від 20.11.2017.

суддя Величко Н.В.

ВСТАНОВИВ:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області звернулось до господарського суду Донецької області з позовом про визнання недійсним договору № 78/2002 від 7 травня 2002 року про безоплатну передачу нерухомого майна - будівель і споруд за адресою: Донецька область, м. Святогірськ, вул. І.Мазепи (Островського), буд. 29, укладеного між Підприємством Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України та Закритим акціонерним товариством Донмашбуд .

Одночасно з позовною заявою Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій області подано суду заяву від 07.11.2017 р. № 10-07-02988 про забезпечення позову шляхом заборони Підприємству Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України та будь-яким юридичним особам, установам та організаціям незалежно від форми власності та підпорядкування та/або фізичним особам, суб'єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, визначеним ст..ст. 6, 10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 1 липня 2004 року № 1952-ІV, вчиняти будь-які дії щодо державної реєстрації права власності, інших речових прав, відчужувати в будь-який спосіб на користь (у власність) будь-якої юридичної та/або фізичної особи (осіб) (в тому числі передавати в заставу (іпотеку), вносити до статутного капіталу іншого господарського товариства, уступати, продавати, вчиняти нотаріусом виконавчого напису, відчужувати у інший спосіб), передавати у користування, розпорядження, зберігання будь-якій юридичній та/або фізичній особі (осіб), вчиняти будь-які інші дії, що можуть призвести до втрати та/або зіпсуття, - нерухомого майна, що є предметом позову та договору № 78/2002 від 7 травня 2002 року, укладеного між Підприємством Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України та Закритим акціонерним товариством Донмашбуд про безоплатну передачу нерухомого майна (будівель і споруд), за адресою: Донецька область, м. Святогірськ, вул.. І.Мазепи (Островського), 29, а саме: 1) адміністративної будівлі, 2) господарської будівлі, 3) душової літньої для робочих, 4) спального корпусу для робочих, 5)вбиральні для робочих, 6) складу для притирального інвентарю, 7) металевих споруд водонапірної башти, 8) будівлі для обслуговування водонапірної башти, 9) електрощитової недобудованої.

В обґрунтування своєї заяви, позивач посилається на постанову Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 29.08.2017 р. № 2-а/243/343/2017, якою було зобов'язано відділ державної реєстрації прав на нерухоме майно Слов'янської міської ради Донецької області провести реєстрацію права власності за Підприємством Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України на нерухоме майно, розташовані за адресою: м. Святогірськ, вул. І. Мазепи, буд. 29.

Також позивач посилається на те, що підставою для спонукання відділу державної реєстрації прав на нерухоме майно Слов'янської міської ради Донецької області до вчинення дії з реєстрації речових прав за Відповідачем 1 є спірний договір про безоплатну передачу нерухомого майна № 78/2002 від 07.05.2002 р.

Відповідно до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою сторони або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову, в тому числі шляхом накладення арешту на грошові кошти, що належать відповідачу. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду. Забезпечення позову визначається як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав та охоронюваних законом інтересів юридичної особи і застосовується судом, якщо невжиття цих заходів може ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду.

Пунктами 2, 3 ч. 1 ст. 67 Господарського процесуального кодексу України передбачено забезпечення позову, шляхом заборони відповідачеві вчиняти певні дії та заборони іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору.

Умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно, яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Обґрунтування необхідності забезпечення позову полягає в доказуванні обставин, з якими пов'язано вирішення питання про забезпечення позову. До предмета доказування в такому випадку входить ймовірність припущення, що майно, яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути на момент виконання рішення. Окрім того, особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати причини такого звернення, та довести адекватність засобу забезпечення позову.

З огляду на матеріали справи та норми чинного законодавства господарський суд вважає, що обраний позивачем спосіб забезпечення позову відповідає способам, передбаченим статтею 67 Господарського процесуального кодексу України, доводи заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів є обґрунтованими і адекватними вимогам заявника щодо забезпечення позову; зв'язок між обраним позивачем заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги має місце, оскільки предметом розгляду у даній справі є визнання недійсним договору про безоплатну передачу нерухомого майна № 78/2002 від 07.05.2002 р., який став підставою для задоволення позовних вимог в межах адміністративної справи № 2-а/243/343/2017 від 29.08.2017 р., що розглянута Слов'янським міжрайонним судом Донецької області.

Отже, заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області про забезпечення позову шляхом заборони Підприємству Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України та будь-яким юридичним особам, установам та організаціям незалежно від форми власності та підпорядкування та/або фізичним особам, суб'єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, визначеним ст..ст. 6, 10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 1 липня 2004 року № 1952-ІV, вчиняти будь-які дії щодо державної реєстрації права власності, інших речових прав, відчужувати в будь-який спосіб на користь (у власність) будь-якої юридичної та/або фізичної особи (осіб) (в тому числі передавати в заставу (іпотеку), вносити до статутного капіталу іншого господарського товариства, уступати, продавати, вчиняти нотаріусом виконавчого напису, відчужувати у інший спосіб), передавати у користування, розпорядження, зберігання будь-якій юридичній та/або фізичній особі (осіб), вчиняти будь-які інші дії, що можуть призвести до втрати та/або зіпсуття, - нерухомого майна, що є предметом позову та договору № 78/2002 від 7 травня 2002 року, укладеного між Підприємством Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України та Закритим акціонерним товариством Донмашбуд про безоплатну передачу нерухомого майна (будівель і споруд), за адресою: Донецька область, м. Святогірськ, вул.. І.Мазепи (Островського), 29, а саме: 1) адміністративної будівлі, 2) господарської будівлі, 3) душової літньої для робочих, 4) спального корпусу для робочих, 5)вбиральні для робочих, 6) складу для притирального інвентарю, 7) металевих споруд водонапірної башти, 8) будівлі для обслуговування водонапірної башти, 9) електрощитової недобудованої, підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву від 07.11.2017 р. № 10-07-05988 Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області про вжиття заходів забезпечення позову.

Заборонити Підприємству Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України (ЄДРПОУ: 31083925, адреса: 84301, АДРЕСА_1) та будь-яким юридичним особам, установам та організаціям незалежно від форми власності та підпорядкування та/або фізичним особам, суб'єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, визначеним ст.ст. 6, 10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 1 липня 2004 року № 1952-ІV, вчиняти будь-які дії щодо державної реєстрації права власності, інших речових прав, відчужувати в будь-який спосіб на користь (у власність) будь-якої юридичної та/або фізичної особи (осіб) (в тому числі передавати в заставу (іпотеку), вносити до статутного капіталу іншого господарського товариства, уступати, продавати, вчиняти нотаріусом виконавчого напису, відчужувати у інший спосіб), передавати у користування, розпорядження, зберігання будь-якій юридичній та/або фізичній особі (осіб), вчиняти будь-які інші дії, що можуть призвести до втрати та/або зіпсуття, - нерухомого майна, що є предметом позову та договору № 78/2002 від 7 травня 2002 року, укладеного між Підприємством Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України та Закритим акціонерним товариством Донмашбуд про безоплатну передачу нерухомого майна (будівель і споруд), за адресою: Донецька область, м. Святогірськ, вул.. І.Мазепи (Островського), 29, а саме: 1) адміністративної будівлі, 2) господарської будівлі, 3) душової літньої для робочих, 4) спального корпусу для робочих, 5) вбиральні для робочих, 6) складу для притирального інвентарю, 7) металевих споруд водонапірної башти, 8) будівлі для обслуговування водонапірної башти, 9) електрощитової недобудованої.

Стягувач: Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області (ЄДРПОУ: 13511245, адреса: 61057, м. Харків, майдан Театральний, буд. 1).

Боржник: Підприємство Владіслава Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України (ЄДРПОУ: 31083925, адреса: 84301, АДРЕСА_1).

Ухвала набирає законної сили у день її винесення 27.11.2017 р.

Заходи забезпечення позову діють до вирішення господарським судом Донецької області питання про скасування забезпечення позову, або до скасування ухвали про забезпечення позову у встановленому законом порядку вищими судовими інстанціями.

Суддя Наталія Вікторівна Величко

Суддя Н.В. Величко

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення28.11.2017
Оприлюднено29.11.2017
Номер документу70554377
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2567/17

Ухвала від 31.07.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 27.07.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Постанова від 10.07.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 07.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 17.05.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Постанова від 24.04.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Постанова від 24.04.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Ухвала від 17.04.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Ухвала від 26.03.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Ухвала від 26.02.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні