Ухвала
від 27.11.2017 по справі 624/330/17
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Кегичівський районний суд Харківської області

Справа № 624/330/17

№ провадження 2/624/283/17

У Х В А Л А

Іменем України

смт. Кегичівка 27 листопада 2017 року

Кегичівський районний суд Харківської області у складі головуючої судді Куст Н.М., за участю секретаря Проскурні Л.М., у відсутність осіб, які беруть участь у справі, розглянувши у відкритому судовому засіданні, у залі суду позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, Шляхівської сільської ради Кегичівського району Харківської області про визнання права на обов'язкову частку у спадщині, визнання свідоцтва про право на спадщину за заповітом частково недійсним та визнання договору купівлі-продажу недійсним, треті особи: в. о. завідувача Кегичівської державної нотаріальної контори, державний нотаріус Зачепилівської державної нотаріальної контори ОСОБА_4, відділ у Кегичівському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду з позовною заявою про визнання права на обов'язкову частку у спадщині, визнання свідоцтва про право на спадщину за заповітом частково недійсним та визнання договору купівлі-продажу недійсним.

Особи, які беруть участь у справі у судове засідання не з'явились.

ОСОБА_5 подано до суду заяву про зміну позивача правонаступником у справі. Зазначає, що позивач ОСОБА_1 11 жовтня 2017 року померла. ОСОБА_5 є рідною племінницею померлої спадкодавиці ОСОБА_1 Дітей ОСОБА_1 не мала, її чоловік ОСОБА_6 помер 03 жовтня 2005 року.

ОСОБА_1 мала обов'язкову частку у спадковому майні, вона на момент смерті чоловіка була пенсіонеркою за віком, ОСОБА_1 постійно з 1980 року проживала разом з ним однією сім'єю в с. Артемівка Кегичівського району, місця проживання не змінювала, прийняла спадщину у відповідності до положень ст. 1268 ЦК України, відмови від спадщини не заявляла, після смерті чоловіка і надалі до вересня 2015 року вона проживала в тому ж будинку за тією ж адресою.

В 2016 році позивач в особі представника ОСОБА_5 звернулась до Кегичівської ДНК із заявою про видачу свідоцтва на право на спадщину ОСОБА_1 Згідно з відповіддю, вбачається, що в Кегичівській ДНК була заведена спадкова справа до майна померлого ОСОБА_6, який залишив заповіт на все майно на користь свого сина ОСОБА_2 21 грудня 2005 року сином померлого було подано заяву про прийняття спадщини за заповітом, місце відкриття спадщини встановлено на підставі довідки Шляхівської сільської ради. В заяві ОСОБА_2 про прийняття спадщини зазначено, що на день смерті ОСОБА_6 в шлюбі не перебував, спадкоємців передбачених ст.1241 ЦК України не має. У зв'язку з цим ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після померлого ОСОБА_6 та роз'яснено про право звернення до суду з питання скасування вже виданого свідоцтва про право на спадщину. ОСОБА_1 використала своє право і звернулась до суду за захистом своїх прав з позовом.

Останні два роки життя ОСОБА_1 проживала у ОСОБА_5, вона її і поховала. За життя ОСОБА_1 залишила заповіт на її ім'я на все майно. У зв'язку з зазначеним просить замінити позивача померлу ОСОБА_1 на правонаступника - спадкоємця позивача за заповітом ОСОБА_5 та зупинити провадження у справі до закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини. До заяви додано копії свідоцтва про смерть ОСОБА_1, заповіту про спадкування ОСОБА_5 майна ОСОБА_1 та інших документів.

Згідно ч.1 ст.37 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Відповідно п.6 ч.1 ст.205 ЦПК України, якщо фізична особа, яка була однією із сторін у справі померла та якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі.

Розглядаючи питання щодо можливості правонаступництва в цих спірних правовідносинах, суд видить з такого.

Згідно з ч.1 ст. 1241 ЦК України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

Відповідно до ч.1 ст.1276 ЦК України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов'язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

Згідно пункту 5.9. гл.10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України , затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, право на обов'язкову частку у спадщині виникає у спадкоємця, передбаченого частиною першою статті 1241 Цивільного кодексу України, у випадках, якщо у заповіті містяться положення про усунення його від спадкування або цьому спадкоємцеві заповідана частка спадщини, яка є меншою від належної йому обов'язкової частки.

Право на обов'язкову частку у спадщині не залежить від згоди інших спадкоємців, волі спадкодавця та не пов'язане зі спільним проживанням спадкодавця й осіб, які мають право на обов'язкову частку. Право на обов'язкову частку у спадщині має особистий характер та не може переходити в порядку спадкової трансмісії. Нотаріус має пояснити спадкоємцю, який має право на обов'язкову частку у спадщині, його право на одержання належної частки спадщини. Спадкоємець може відмовитися від права на обов'язкову частку у спадщині шляхом подачі нотаріусу заяви про те, що зі змістом заповіту він ознайомлений, зміст статті 1241 Цивільного кодексу України йому роз'яснено і він не претендує на одержання обов'язкової частки у спадщині.

Із аналізу зазначених норм закону випливає, що право на обов'язкову частку у спадщині має особистий характер та не може переходити в порядку спадкової трансмісії та не допускає правонаступництва.

Відомості про звернення ОСОБА_5 до нотаріальної контори з питань прийняття спадщини ОСОБА_1 до суду не надані.

Враховуючи те, що спірні правовідносини виникли саме у зв'язку з правом померлого позивача на обов'язкову частку у спадщині, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні заяви правонаступника позивача (спадкоємця) ОСОБА_5 так як спірні правовідносини не допускають правонаступництва. Справа відповідно до п.6 ч.1 ст.205 ЦПК України підлягає закриттю.

Керуючись ч.1 ст.37, ст.205 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви ОСОБА_5 про заміну позивача правонаступником у справі та зупинення провадження у справі - відмовити.

Закрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, Шляхівської сільської ради Кегичівського району Харківської області про визнання права на обов'язкову частку у спадщині, визнання свідоцтва про право на спадщину за заповітом частково недійсним та визнання договору купівлі-продажу недійсним, треті особи: в. о. завідувача Кегичівської державної нотаріальної контори, державний нотаріус Зачепилівської державної нотаріальної контори ОСОБА_4, відділ у Кегичівському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційний суд Харківської області, через Кегичівський районний суд, шляхом подання апеляційної скарги протягом 5 днів з дня отримання її копії.

Суддя Н.М. Куст

СудКегичівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення27.11.2017
Оприлюднено29.11.2017
Номер документу70558513
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —624/330/17

Ухвала від 27.11.2017

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 27.11.2017

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 23.10.2017

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 26.09.2017

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 07.08.2017

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 03.07.2017

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 06.06.2017

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні