Ухвала
від 29.11.2017 по справі 359/9262/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/9262/17

Провадження № 1-кс/359/2182/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2017 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

за участю представника заявника ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду з технічною фіксацією клопотання Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Центр» про скасування арешту майна в кримінальному провадженні № 1201611010001543 від 29.07.2016 року, -

в с т а н о в и в :

20.11.2017 року до суду надійшло зазначене клопотання про скасування арешту на майно, згідно якого заявник вказує, що 22.08.2017 року слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_5 постановив ухвалу № 359/6490/17, якою клопотання старшого слідчого Слідчого відділу Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_6 по кримінальному провадженню № 1201611010001543, від 29.07.2016 року, за ознаками злочинів, передбачених ст. 356 КК України, про накладення арешту на майно - задовольнив та, відповідно, наклав арешт на майно, а саме на земельну ділянку та домоволодіння, всі господарські будівлі і споруди АДРЕСА_1 , а також всі речі та предмети, які знаходяться на території вказаного домоволодіння та у всіх приміщеннях.

Заявник вважає, що такий арешт накладено необґрунтовано, без достатніх на це правових підстав, та з суттєвим порушенням норм КПК України.

Так, арешт застосовано в межах кримінального провадження, порушеного відносно невстановлених осіб за ст. 356 Кримінального кодексу України, - самоправство, яке являє собою самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника.

В той же час, з боку банку відсутні факти використання майна всупереч установленого законом порядку, оскільки ПАТ КБ «Центр» є власником домоволодіння по АДРЕСА_1 та земельних ділянок з кадастровими номерами 3220886001:01:016:0151 та 3220886001:01:016:0150, що розташовані в АДРЕСА_1 ).

Право власності на вищевказане нерухоме зареєстровано 25.01.2016 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 на підставі: рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 10.02.2015 року № 359/10279/14-ц, провадження N22/359/149/2015; рішення Апеляційного суду Київської області від 30.06.2015, провадження № 22- ц/780/2326/15; ухвали Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від року № 359/10279/14-ц Провадження № 6-21742св15.

В матеріалах справи №359/6490/17, в рамках якої накладено арешт на вище вказане майно, відсутні будь-які докази чи документи на підтвердження наявності майна, що знаходилось в будинку і відносно якого можливо вчинені злочинні дії. Не вказано вартість таких речей, їх ідентифікуючі ознаки, не перевірена їх наявність чи відсутність, і взагалі можливість їх перебування у власності потерпілого. Вказане свідчить про неможливість переконатись у вірності наведеного у клопотанні переліку майна, його наявності за вказаною адресою, розміру можливо завданої шкоди, та можливість вчинення відносно нього якихось протиправних дій.

Таким чином, арешт накладено необґрунтовано, так як у справі відсутні обставини, з якими закон пов`язує необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

З огляду на вказане заявник просить скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_5 від 22.08.2017 року у справі № 359/6490/17.

В судовому засіданні представник заявника подане клопотання підтримав та просив суд його задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні щодо задоволення клопотання заперечив.

Заслухавши думку учасників процесу, ознайомившись із матеріалами клопотання, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Встановлено, що ухвалою слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 22.08.2017 року було накладено арешт на майно, а саме на земельну ділянку та домоволодіння, всі господарські будівлі і споруди АДРЕСА_1 , всі речі та предмети, які знаходяться на території домоволодіння та у всіх приміщеннях, а саме: кутовий диван та крісло, кутовий диван, диван та 2 крісла, гойдалки «Lane», спальний гарнітур (ліжко, шафа, туалетний стіл) виробник «Іспанія»,спальний гарнітур (ліжко, шафа, комод, дві тумбочки), комплект - ліжко та шафа дерев`яні, вбудована кухня з технікою, овальний обіденний стіл, стільці, крісла, кухонний стіл, стільці 4 шт., вбудована прихожа «Стерх», сервант «Merx», журнальний стіл дерев`яний - 2 шт., журнальний столик скляний, тумба під телевізор дерев`яна, тумба під телевізор скляна, вітрина зі склом виробник «Іспанія», гарнітур для кімнати відпочинку в бані (дерев`яні шафа, сервант, обіденний стіл та 2 лавки), тумба в ванній кімнаті з умивальником - 2 шт., пенал для ванної кімнати, тумба в ванній кімнаті «Мойдодир 3 шт., душова кабіна, кондиціонер «Samsung» - 3 шт., кондиціонер «Mitsubishi», холодильник «Samsung» - 2 шт., морозильна камера «Vesterost, пральна машина «Bosch», водонагрівачі (бойлери) - 2 шт., кондиціонери 2 шт., домашній кінотеатр «Sony», музичний центр з колонками, телевізори «Samsung» - 3шт., телевізори - 2 шт., відеопрогравач «Electronics, пилосос «Thomson», пилосос «Samsung», міксер «Braun», нарізниця «Krups», фрешниця, електром`ясорубка «Braun», міксер «Philips», каваподрібнювач «Tefal, соковижималка «Moulinex», пароварка «Tefal, праска «Roventa», електрочайник, телефон «Panasonic», домофон, електрочан для виготовлення плова, газовий котел «Vaillant», обігрівач (12 секцій) «Вірпул», дизельний генератор, метеорологічна станція, вбудовані бібліотечні стелажі - 5 секцій, килими - 4 шт., люстри, бра, торшери, дзеркало «Beurer», карнизи, штори, тюль, держаки штор, ламбрекени, валізи - 5 шт., дитячий спортивний майданчик, дитячі іграшки (замок, м`які іграшки, машинки, англійська електронна книга, глобус, паровоз, учбова дошка та інше), дитяча пісочниця, дитячий стіл та стул «Jane», дитячий килим, ялинка та новорічні іграшки, постільна білизна, полотенця, наматрацники, посуд, книги, ікони, статуетки, підсвічники, круг для занять спортом «Torneo», вазони для квітів, підставки, годинники, комплект для каміну, гітара, корзина для білизни, інші предмети та речі, які перебувають на території домоволодіння та можуть бути предметами спору.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до п.1 ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Як зазначено уст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

У відповідності до роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться впостанові № 9 від 01.11.1996 «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя»виходячи з принципу верховенства права та гарантуванняКонституцієюсудового захисту конституційних прав і свобод, судова діяльність має бути спрямована на захист цих прав і свобод від будь-яких посягань шляхом забезпечення своєчасного та якісного розгляду конкретних справ.

Відповідно до ч.2 п. 1ст. 174 КПК Україниарешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчим суддею встановлено, що ПАТ КБ «Центр» є законним власником майна, на яке було накладено арешт.

Вказані обставини підтверджуються рішенням Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 10.02.2015 (а.с.8,9), рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Київської області від 30.06.2015 (а.с.10-14) та ухвалою Вищого спеціалізованого суду України від 18.11.2015 (а.с.15-19), на підставі яких 25.01.2016 року приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 і зареєстрував право власності за ПАТ КБ «Центр».

Відповідно до п.2.6.2 Узагальнення судової практики Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07 лютого 2014 року щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, арешт може бути накладено на майно підозрюваного, обвинуваченого, осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння. При цьому таке майно може перебувати як у згаданих осіб, так і в інших фізичних або юридичних осіб. Щодо осіб, які не є підозрюваними (яким у порядку, передбаченому ст.ст. 276-279 КПК України, повідомлено про підозру, або яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення), обвинуваченими (особа, обвинувальний акт щодо якої передано до суду у порядку, передбаченомуст. 291 КПК України)або особами, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, не може бути прийнято ухвалу про арешт майна. Враховуючи наведе, відсутні, передбачені діючим законодавством підстави для накладення арешту на майно особи, яка не є підозрюваним.

Згідно ухвали слідчого судді від 22.08.2017 року, слідчим відділом Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016110100001543 від 29.07.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 Кримінального кодексу України. Невстановлені особи самовільно та на власний розсуд використовують майно, належне ОСОБА_8 зокрема, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Посадові особи ПАТ КБ «Центр» у вищевказаному кримінальному провадженні не є підозрюваними, обвинуваченими або особами, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

При таких обставинах доводи клопотання про скасування арешту є обґрунтованими встановлено, що арешт накладено необґрунтовано в зв`язку з чим клопотання про скасування арешту підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 9, 131, 132, 170, 174 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

Клопотання публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Центр» про скасування арешту майна в кримінальному провадженні № 1201611010001543 від 29.07.2016 року - задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_5 від 22.08.2017 р., справа № 359/6490/17, провадження № 1-кс/359/1538/2017, на на земельну ділянку та домоволодіння, всі господарські будівлі і споруди АДРЕСА_1 , всі речі та предмети, які знаходяться на території домоволодіння та у всіх приміщеннях, а саме: кутовий диван та крісло, кутовий диван, диван та 2 крісла, гойдалки «Lane», спальний гарнітур (ліжко, шафа, туалетний стіл) виробник «Іспанія»,спальний гарнітур (ліжко, шафа, комод, дві тумбочки), комплект - ліжко та шафа дерев`яні, вбудована кухня з технікою, овальний обіденний стіл, стільці, крісла, кухонний стіл, стільці 4 шт., вбудована прихожа «Стерх», сервант «Merx», журнальний стіл дерев`яний - 2 шт., журнальний столик скляний, тумба під телевізор дерев`яна, тумба під телевізор скляна, вітрина зі склом виробник «Іспанія», гарнітур для кімнати відпочинку в бані (дерев`яні шафа, сервант, обіденний стіл та 2 лавки), тумба в ванній кімнаті з умивальником - 2 шт., пенал для ванної кімнати, тумба в ванній кімнаті «Мойдодир 3 шт., душова кабіна, кондиціонер «Samsung» - 3 шт., кондиціонер «Mitsubishi», холодильник «Samsung» - 2 шт., морозильна камера «Vesterost, пральна машина «Bosch», водонагрівачі (бойлери) - 2 шт., кондиціонери 2 шт., домашній кінотеатр «Sony», музичний центр з колонками, телевізори «Samsung» - 3шт., телевізори - 2 шт., відеопрогравач «Electronics, пилосос «Thomson», пилосос «Samsung», міксер «Braun», нарізниця «Krups», фрешниця, електром`ясорубка «Braun», міксер «Philips», каваподрібнювач «Tefal, соковижималка «Moulinex», пароварка «Tefal, праска «Roventa», електрочайник, телефон «Panasonic», домофон, електрочан для виготовлення плова, газовий котел «Vaillant», обігрівач (12 секцій) «Вірпул», дизельний генератор, метеорологічна станція, вбудовані бібліотечні стелажі - 5 секцій, килими - 4 шт., люстри, бра, торшери, дзеркало «Beurer», карнизи, штори, тюль, держаки штор, ламбрекени, валізи - 5 шт., дитячий спортивний майданчик, дитячі іграшки (замок, м`які іграшки, машинки, англійська електронна книга, глобус, паровоз, учбова дошка та інше), дитяча пісочниця, дитячий стіл та стул «Jane», дитячий килим, ялинка та новорічні іграшки, постільна білизна, полотенця, наматрацники, посуд, книги, ікони, статуетки, підсвічники, круг для занять спортом «Torneo», вазони для квітів, підставки, годинники, комплект для каміну, гітара, корзина для білизни, інші предмети та речі, які перебувають на території домоволодіння та можуть бути предметами спору.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з моменту її проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду Київської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70564783
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна в кримінальному провадженні № 1201611010001543 від 29.07.2016 року

Судовий реєстр по справі —359/9262/17

Ухвала від 29.11.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 29.11.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні