Постанова
від 03.09.2009 по справі 2а-4471/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2009 року справа №2а-4471/09/0870

(12 год.24 хв.) м. Зап оріжжя

Запорізький окружний адмі ністративний суд в складі:

головуючого судді Мал иш Н.І.,

при секретарі Рожи к О.П.,

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом: Державної п одаткової інспекції у Жовтне вому районі м. Запоріжжя

до відповідача : Товариства з обмеженою відпо відальністю «Орлан ЛТД»

про стягнення податко вого боргу,

за участю представників ст орін:

від позивача: Демчен ко А.А., довіреність від 20.01.2009 р . №717/10/10-010,

від відповідача: не з' явився,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду звер нулась Державна податкова ін спекція у Жовтневому районі м.Запоріжжя (далі - позивач) з позовною заявою до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Орлан ЛТД» (далі - відпо відач) про стягнення податко вої заборгованості в сумі 111328 г рн.00 коп.

Свої вимоги позивач виклав в позовній заяві, в якості нор мативних підстав позову поси лається на Закон України «Пр о систему оподаткування», За кону України «Про застосуван ня реєстраторів розрахунков их операцій у сфері торгівлі , громадського харчування та послуг», Закон України «Про д ержавну податкову службу в У країні» та КАС України.

Ухвалою суду від 06 серпня 2009 р . було відкрито провадження у справі.

Представник позивача, в суд овому засіданні, підтримав п озовні вимоги в повному об' ємі. Пояснив суду, що заборгов аність у відповідача виникла внаслідок перевірки за дотр иманням суб' єкта господарю вання порядку проведення роз рахунків за товари (послуги), в имог з регулювання обігу гот івки, наявності торгових пат ентів і ліцензій, за результа тами яких складено акт №0104/08/26/23/36 065146 від 15.06.2009 р. Даним актом, були в иявлені порушення п.1, п.2, п.13 ст. 3 Закону України «Про застосу вання реєстраторів розрахун кових операцій у сфері торгі влі, громадського харчування та послуг» та п.2.2, 2.8, 2.10 Порядку р еєстрації та ведення книги о бліку розрахункових операці й та розрахункових книжок. На підставі даного акту було пр ийнято податкове повідомлен ня - рішення про застосуван ня штрафних санкцій форми «С » №0002222303/0 від 06.07.2009 р., яким до відпов ідача застосовані штрафні са нкції в сумі 111328 грн.40 коп. Дане п овідомлення - рішення було направлено ТОВ «Орлан ЛТД» р екомендованим листом з повід омленням, яке відповідач отр имав особисто 07.07.2009 р., про що сві дчить копія повідомлення про вручення поштового відправл ення. На підставі викладеног о просить суд стягнути з відп овідача податкову заборгова ність в сумі 111328 грн.40 коп.

Відповідач будучи повідом лений судом про дату, місце і ч ас судових засідань ухвалою суду та судовою повісткою пр о виклик до суду в судові засі дання не з' явився, заперече нь, пояснень по суті позовних вимог, а також витребувані ух валою суду документи і матер іали не надав, про причини нея вки суд не повідомив. Ухвала т а судова повістка про виклик до суду надсилались за місце знаходженням відповідача за значеному в матеріалах справ и. Місцезнаходження відповід ача підтверджується Свідоцт вом про державну реєстрацію юридичної особи №028142. В зв' язк у з чим суд вважає наступні ви клики відповідача безпідста вними.

Розгляд справи здійснював ся за допомогою технічних за собів фіксації судового проц есу, а саме - звукозаписуючо го пристрою «Камертон».

У засіданні 03.09.2009 р., на підстав і ст. 160 КАС України, судом прого лошено вступну і резолютивну частини постанови. Сторонам повідомлено про час виготов лення постанови суду у повно му обсязі.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши норми за конодавства, заслухавши пояс нення представника позивача та оцінивши надані докази, су д приходить до наступного.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Орлан ЛТД» за реєстроване Жовтневою район ною адміністрацією м. Запорі жжя, як суб' єкт підприємниц ької діяльності - юридична особа, згідно до свідоцтва пр о державну реєстрацію №028142 від 24.07.2008 р., про що зроблено запис в Єдиному державному реєстрі ю ридичних осі та фізичних осі б - підприємців за №11031020000023481.

На підставі направлень від 11.06.2009 р. фахівцями ДПІ у Жовтнев ому районі м.Запоріжжя, 15.06.2009 р., б ула проведена перевірка відп овідача, щодо дотримання суб ' єктами господарювання пор ядку проведення розрахунків за товари (послуги), вимог з ре гулювання обігу готівки, ная вності торгових патентів і л іцензій, за результатами яки х складено акт №0104/08/26/23/36065146 від 15.06.200 9 р. Даним актом, були виявлені порушення п.1, п.2, п.13 ст. 3 Закону У країни «Про застосування реє страторів розрахункових опе рацій у сфері торгівлі, грома дського харчування та послуг » та п.2.2, 2.8, 2.10 Порядку реєстрації та ведення книги обліку розр ахункових операцій та розрах ункових книжок.

Акт перевірки представник ами ТОВ «Орлан ЛТД» не було пі дписано про що свідчить акт в ідмови від підписання матері алів перевірки №0010/08/26/2336065146.

Статтею 1 Закону України «Пр о застосування реєстраторів розрахункових операцій у сф ері торгівлі, громадського х арчування та послуг» встанов лено, що реєстратори розраху нкових операцій застосовуют ься фізичними особами - суб ' єктами підприємницької ді яльності або юридичними особ ами (їх філіями, відділеннями , іншими відокремленими підр озділами), які здійснюють опе рації з розрахунків у готівк овій та/або в безготівковій ф ормі при продажу товарів (над анні послуг) у сфері торгівлі , громадського харчування та послуг (…..).

На підставі даного акту бул о прийнято податкове повідом лення - рішення про застосу вання штрафних санкцій форм и «С» №0002222303/0 від 06.07.2009 р., яким до ві дповідача застосовані штраф ні санкції в сумі 111328 грн.40 коп.

За невиконання вимог ст.3 За кону України «Про застосуван ня реєстраторів розрахунков их операцій у сфері торгівлі , громадського харчування та послуг» до суб' єктів госпо дарювання застосовуються шт рафні санкції.

Згідно з п.1,2 ст. 241 Господарськ ого кодексу України, адмініс тративно-господарський штра ф - це грошова сума, що сплач ується суб' єктом господарю вання до відповідного бюджет у у разі порушення ним встано влених правил здійснення гос подарської діяльності. Перел ік порушень, за які з суб' єкт а господарювання стягується штраф, розмір і порядок його с тягнення визначаються закон ами, що регулюють податкові т а інші відносини, в яких допущ ено правопорушення.

Сума штрафних санкцій була нарахована виходячи з насту пного розрахунку.

Відповідно до п.1, 2 ст.3 Закону України «Про застосування р еєстраторів розрахункових о перацій у сфері торгівлі, гро мадського харчування та посл уг» №265/95-ВР від 06.07.1995 р. зі змінами та доповненнями (далі Закон № 265/95-ВР), суб' єкти підприємниць кої діяльності, які здійснюю ть розрахункові операції в г отівковій та/або в безготівк овій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при прода жу товарів (наданні послуг) у с фері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов' язані:

- проводити розрахункові оп ерації на повну суму покупки (надання послуги) через зареє стровані, опломбовані у вста новленому порядку та перевед ені у фіскальний режим робот и реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням в ідповідних розрахункових до кументів, що підтверджують в иконання розрахункових опер ацій, або у випадках, передбач ених цим Законом, із застосув анням зареєстрованих у встан овленому порядку розрахунко вих книжок;

- видавати особі, яка отриму є або повертає товар, отримує послугу або відмовляється в ід неї, розрахунковий докуме нт встановленої форми на пов ну суму проведеної операції.

За невиконаня вимог даних в имог передбачена відповідал ьність п.1 ст.17 Закону №265/95-ВР, а са ме у п' ятикратному розмірі вартості проданих товарів (н аданих послуг), на які виявлен о невідповідність - у разі п роведення розрахункових опе рацій на неповну суму вартос ті проданих товарів (наданих послуг), у разі непроведення р озрахункових операцій через реєстратори розрахункових о перацій, у разі нероздрукува ння відповідного розрахунко вого документа, що підтвердж ує виконання розрахункової о перації, або проведення її бе з використання розрахунково ї книжки.

Таким чином, виходячи з розр ахунку 17471 грн.50 коп. х (помножене ) 5 (пятикратний розмір) = 87357 грн.50 коп. (сума фінансових санкцій ).

Відповідно до приписів п.13 с т. 3 зазначеного Закону, суб' є кти підприємницької діяльно сті, які здійснюють розрахун кові операції в готівковій т а/або в безготівковій формі (і з застосуванням платіжних ка рток, платіжних чеків, жетоні в тощо) при продажу товарів (на данні послуг) у сфері торгівл і, громадського харчування т а послуг зобов' язані забезп ечувати відповідність сум го тівкових коштів на місці про ведення розрахунків сумі кош тів, яка зазначена в денному з віті реєстратора розрахунко вих операцій, а у випадку вико ристання розрахункової книж ки - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанція ми, виданими з початку робочо го дня.

За невиконання зазначених вимог передбачена відповіда льність ст.22 Закону України «П ро застосування реєстраторі в розрахункових операцій у с фері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме , у разі невідповідності суми готівкових коштів на місці п роведення розрахунків сумі к оштів, яка зазначена в денном у звіті, а у випадку використа ння розрахункової книжки - загальній сумі продажу за ро зрахунковими квитанціями, ви даними з початку робочого дн я, до суб' єктів підприємниц ької діяльності застосовуєт ься фінансова санкція у п' я тикратному розмірі суми, на я ку виявлено невідповідність .

Таким чином, виходячи з розр ахунку 4726 грн.18 коп. (сума готівк ових коштів на місці проведе ння розрахунків) х (помножене ) 5 (п' ятикратний розмір) = 23630 гр н.90 коп. (сума фінансових санкц ій).

За порушення п.2.2, 2.8, 2.10 Порядку реєстрації та ведення книги обліку розрахункових операц ій та розрахункових книжок З ареєстрованого Наказом ДПА У країни №614 від 01.12.2000 р. відповідал ьність передбачена п.2 ст.17 Зак ону України «Про застосуванн я реєстраторів розрахункови х операцій у сфері торгівлі, г ромадського харчування та по слуг», а саме: двадцять неопод атковуваних мінімумів доход ів громадян - у разі застосу вання при здійсненні розраху нкових операцій непереведен ого у фіскальний режим робот и, незареєстрованого, неопло мбованого або опломбованого з порушенням встановленого порядку реєстратора розраху нкових операцій.

Таким чином, виходячи з розр ахунку 17 грн.00 коп. (неоподатков аний мінімум доходів громадя н) х (помножене) 20 (двадцятикрат ний розмір) = 340 грн.00 коп. (сума фі нансових санкцій).

Разом фінансова санкція по акту перевірки складає 111328 грн .40 коп.

Статтею 25 Закону України «П ро застосування реєстраторі в розрахункових операцій у с фері торгівлі, громадського харчування та послуг» передб ачено, що суми фінансових сан кцій, які визначені статтями 17-24 цього Закону, підлягають пе рерахуванню суб' єктами під приємницької діяльності до Д ержавного бюджету України в десятиденний термін з дня пр ийняття органами державної п одаткової служби України ріш ення про застосування таких фінансових санкцій.

Відповідачем податкове по відомлення - рішення про за стосування штрафних санкцій форми «С» №0002222303/0 від 06.07.2009 р. було отримано 07.07.2009 р. про що свідчит ь поштове повідомлення про в ручення. Доказів оскарження даного повідомлення - рішен ня в судовому чи адміністрат ивному порядку відповідачем в суду не надано.

Пунктом 15 ст. 2 Закону України «Про державний бюджет на 2009 рі к» встановлено, що до доходів загального фонду Державного бюджету у 2009 р. належать, зокре ма, надходження від санкцій (ш трафів, пені тощо), що застосов уються за рішенням уповноваж ених посадових осіб Антімоно польного комітету, інших орг анів виконавчої влади (…..), а та кож за рішенням судів (…..).

Виходячи з вищевикладеног о суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в по вному об' ємі.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична осо ба, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не с тягуються.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 7-12, 69-71, 94, 158, 161-163 К АС України, ст.ст. 3, 13, 22, 25 Закону У країни «Про застосування реє страторів розрахункових опе рацій у сфері торгівлі, грома дського харчування та послуг », суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Де ржавної податкової інспекці ї у Жовтневому районі м.Запор іжжя до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Орлан Л ТД» про стягнення податкової боргу - задовольнити повні стю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ор лан ЛТД» (код ЄДРПОУ 36065146) заборг ованість по штрафним санкція м в сумі: 111328 (сто одинадцять тис яч триста двадцять вісім) грн . 40 (сорок) коп. на рахунок № 31112104700003, код платежу 21080900, отримувач: дер жавний бюджет; ЄДРПОУ 34677124, банк ГУДКУ у Запорізькій області .

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду шляхом подачі в 10-ти денний строк, з дня її проголошення, заяви про апеляційне оскарже ння і поданням після цього пр отягом 20 днів апеляційної ска рги, з подачею її копії до апел яційної інстанції або в поря дку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у строк, пос танова набирає законної сили після закінчення цього стро ку. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Повний текст пост анови було виготовлено 08 вере сня 2009 р.

Суддя (під пис) Н.І.Мал иш

Дата ухвалення рішення03.09.2009
Оприлюднено10.06.2010
Номер документу7056893
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4471/09/0870

Постанова від 03.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Малиш Наталія Іванівна

Ухвала від 06.08.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Малиш Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні