Рішення
від 10.11.2017 по справі 760/15357/17
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2/760/5374/17

Провадження №760/15357/17

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 листопада 2017 року Солом'янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Букіної О.М.

при секретарі - Кривулько С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" про зобов"язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача та просить суд:

- зобов"язати Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" (код ЄДРПОУ: 41465721) укласти з ОСОБА_1 (податковий номер: НОМЕР_1) договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме: нежитлового приміщення, доповнення до типу-група приміщень в літері Б, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1, загальною площею 664,14 кв.м., реєстраційний номер об"єкта нерухомого майна: 856475980000, на умовах, викладених у наданому ОСОБА_1 проекті договору купівлі-продажу нерухомого майна від 04.08.2017;

-стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" (код ЄДРПОУ: 41465721) на користь ОСОБА_1 (податковий номер: НОМЕР_1) судовий збір у розмірі 640,00 гривень.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що 02.08.2017 між ОСОБА_1 та ТОВ "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" було укладено Попередній договір, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Прокопенко Л.В. та зареєстровано в реєстрі за № 1332.

Позивач зазначає, що відповідно до п.1.1 Попереднього договору сторони зобов'язалися в майбутньому, в строк обумовлений у п. 6.1 цього договору, укласти і належним чином оформити договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме нежитлового приміщення, доповнення до типу - група приміщень в літері Б, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1, загальною площею 664,14 кв.м., реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 856475980000, на умовах і в порядку, визначених цим договором.

Підпунктом 4.1.7 Попереднього договору позивач зобов'язався направити продавцю проект основного договору в строк до 07 серпня 2017 року.

На виконання взятих зобов'язань, позивач направив відповідачу два примірники проекту Основного договору з супровідним листом від 04.08.2017 про виконання умов Попереднього договору та пропозицією укласти Основний договір, яке було отримано відповідачем наручно 07.08.2017.

Згідно з п.п. 3.1.6 Попереднього договору відповідач зобов'язався направити позивачу повідомлення з зазначенням місцезнаходження нотаріуса та дати укладення Основного договору до 10 серпня 2017 року.

Зазначає, що листом від 08.08.2017 відповідач повідомив позивача про відмову в укладенні Основного договору купівлі - продажу нерухомого майна, мотивуючи тим, що реальна ціна приміщення є вищою, ніж визначено в Попередньому договорі.

Позивач вважає, що відповідач порушив взяті на себе зобов'язання та ухилився від укладення Основного договору, змінивши погоджену ціну приміщення, а тому просив позов задовольнити у повному обсязі.

В судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити.

Представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" в судовому засіданні проти позову заперечував. Зазначив, що ТОВ "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" не ухилялось від укладення Основного договору, оскільки вважає, що ціна нерухомого майна є вищою, ніж та, яка визначена в Попередньому договорі.

Просив відмовити в задоволенні позову.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши та оцінивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 02.08.2017 між ОСОБА_1 та ТОВ "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" було укладено Попередній договір, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Прокопенко Л.В. та зареєстровано в реєстрі за № 1332.(а.с.6-7).

Відповідно до п.1.1 Попереднього договору сторони зобов'язалися в майбутньому, в строк обумовлений у п. 6.1 цього договору, укласти і належним чином оформити договір купівлі-продажу нерухомого майна, на умовах і в порядку, визначених цим договором. Нерухомим майном, що буде предметом основного договору, є нежитлове приміщення, доповнення до типу - група приміщень в літері Б, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1, загальною площею 664,14 кв.м., реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 856475980000.

Згідно п.1.2 Попереднього договору відчужуване приміщення належить продавцю на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу нежитлових приміщень, що посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Парусовою Г.М. 31.07.2017 року за реєстровим № 426, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 01.08.2017 року, індексний номер витягу: 93424759, номер запису про право власності:21671345.

Відповідно до п.2.1 Попереднього договору продавець зобов'язався Продати, а Покупець зобов'язався купити приміщення за ціною 16 170 000 ,00 грн. без ПДВ.

Відповідно до п. 6.1. Попереднього договору, за домовленістю сторін укладання Основного договору мало бути здійснено не пізніше 10.10.2017 за місцезнаходженням попередньо визначеного нотаріуса.

Підпунктом 4.1.7 Попереднього договору позивач зобов'язався направити продавцю проект основного договору в строк до 07.08.2017.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч.1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін. спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Стаття 627 ЦК України визначає, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до приписів ч. 3 ст. 635 ЦК України зобов'язання, встановлене попереднім договором, припиняється, якщо основний договір не укладений протягом строку (у термін), встановленого попереднім договором, або якщо жодна із сторін не направить другій стороні пропозицію про його укладання.

Встановлено та не заперечувалося сторонами по справі, що 04.08.2017 позивач направив на адресу відповідача примірники проекту Основного договору купівлі - продажу нерухомого майна від 04.08.2017 року та пропозицію укласти Основний договір, які були отримані 07.08.2017 директором ТОВ "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" (а.с.9-14).

Разом з тим встановлено, що відповідач відмовився від укладення Основного договору купівлі - продажу нерухомого майна, зазначивши, що реальна ціна приміщення є вищою, ніж визначено в Попередньому договорі, що підтверджується листом за вих. № 01 від 08.08.2017 (а.с.15).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 10 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу (ст. 60 ЦПК України).

Отже, в силу вимог ст.ст. 10, 58, 59, 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести належними та допустимими доказами ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

В судовому засіданні встановлено та не заперечувалося відповідачем по справі, що Основний договір купівлі-продажу нерухомого майна, останнім не укладено, тим самим визнано, що своїх зобов'язань визначених Попереднім договором, не виконано.

Згідно п.п. 3, 5, 6 ст.4 ЦК України загальними засадами цивільного законодавства є свобода договору, судовий захист цивільного права та інтересу, справедливість, добросовісність та розумність.

Відповідно до ст. 6 ЦК України сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного і законодавства. Сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами ; цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд.

Згідно п.1 ч.2 ст.11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають на підставі договорів та інших правочинів.

На підставі ч.1 ст.13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

Відповідно до ч.3 ст.14 ЦК України виконання цивільних обов'язків забезпечується засобами заохочення та відповідальністю, які встановлені договором або актом цивільного законодавства.

Стаття 16 ЦК України встановлює захист цивільних прав та інтересів судом. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Відповідно до ч.2 зазначеної статті суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до п. 5.2. Попереднього договору сторони погодили, що у разі якщо Продавець, одержавши проект договору від Покупця, ухиляється від укладання основного договору, Покупець має право вимагати укладання такого договору в судовому порядку.

Відповідно до ч.3 ст. 182 ГК України у разі якщо сторона, яка уклала попередній договір, одержавши проект договору від іншої сторони, ухиляється від укладення основного договору, друга сторона має право вимагати укладення такого договору в судовому порядку.

Відповідно до ч.2 ст. 615 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов'язання.

З огляду на викладене вище та приймаючи до уваги те, що п. 5.2. та п. 5.3. Попереднього договору сторони встановили спосіб захисту та відповідальність від ухилення однієї із сторін укласти Основний договір, шляхом звернення до суду із позовом про зобов'язання такої сторони укласти договір купівлі-продажу нерухомого майна, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача щодо обраного способу захисту порушених прав.

Як встановлено вище, відповідно до п.6.1. Попереднього договору за домовленістю сторін укладення та нотаріальне посвідчення Основного договору здійснюватиметься не пізніше 10.10.2017 за місцезнаходженням попередньо визначеного нотаріуса, а також позивачем було направлено пропозицію укласти Основний договір та проект такого договору, таким чином суд вважає, що зобов'язання сторін за Попереднім договором не припинені.

Враховуючи те, що Попереднім договором встановлено зобов'язання відповідача укласти Основний договір та продати Приміщення, яке відповідач безпідставно порушив, суд приходить до висновку, що вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Згідно із ч. 1 ст. 88 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати на оплату судового збору в розмірі 640,00 грн.

Керуючись ст.ст. 3-6, 11, 13, 14, 16, 526, 615, 626, 627, 629, 635 ЦК України, ст. ст. 3, 4, 10, 11, 57-60, 88, 209, 212-215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" про зобов"язання вчинити дії, задовольнити.

Зобов"язати Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" (код ЄДРПОУ: 41465721) укласти з ОСОБА_1 (податковий номер: НОМЕР_1) договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме: нежитлового приміщення, доповнення до типу-група приміщень в літері Б, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1, загальною площею 664,14 кв.м., реєстраційний номер об"єкта нерухомого майна: 856475980000, на умовах, викладених у наданому ОСОБА_1 проекті договору купівлі-продажу нерухомого майна від 04.08.2017.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКВІЛІБРІУМ ГРУПП" (код ЄДРПОУ: 41465721) на користь ОСОБА_1 (податковий номер: НОМЕР_1) судовий збір у розмірі 640,00 гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів після з моменту проголошення рішення.

Суддя:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.11.2017
Оприлюднено29.11.2017
Номер документу70571291
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —760/15357/17

Рішення від 10.11.2017

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Букіна О. М.

Ухвала від 17.08.2017

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Букіна О. М.

Рішення від 10.11.2017

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Букіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні