Постанова
від 28.11.2017 по справі 816/1999/17
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2017 року м. ПолтаваСправа № 816/1999/17

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Єресько Л.О.,

за участю:

секретаря судового засідання - Шевченко О.С.,

представника відповідача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Гадяцького об'єднаного управління Пенсійного фонду України до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Краяни" про стягнення боргу, -

В С Т А Н О В И В:

10 листопада 2017 року Гадяцьке об'єднане Управління Пенсійного фонду України Полтавської області (надалі по тексту - позивач) звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Краяни" (надалі - відповідач, СТОВ "Краяни") про стягнення боргу по сплаті фінансових санкцій та пені, нарахованих за несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 31 119,57 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що відповідач має не погашену заборгованість (фінансові санкції та пеня) у розмірі 31 119,57 грн, яка підтверджується витягом з особового рахунку платника та рішеннями про застосування фінансової санкції та пені. Оскільки вказана сума витрат не сплачена відповідачем самостійно, ця сума підлягає стягненню у судовому порядку.

Позивач у судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином, в прохальній частині позову просив справу розглядати без участі його представника.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечував, просив відмовити в повному обсязі.

Суд, заслухавши пояснення представника відповідача, вивчивши та дослідивши матеріали справи, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази у сукупності, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, дійшов таких висновків.

З матеріалів справи вбачається, що Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Краяни (код ЄДРПОУ 03772111), є юридичною особою та зареєстроване 14.03.2002, перебував на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Зінківському районі /а.с. 26/.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.2016 № 988 Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України у зв'язку із реорганізацією шляхом злиття управлінь Пенсійного фонду України в Гадяцькому та Зінківському районах створено Гадяцьке об'єднане Управління Пенсійного фонду України Полтавської області, яке є правонаступником всіх прав та обов'язків управлінь, що припинилися.

Порядок обчислення і сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування підприємствами, установами, організаціями, громадянами до Пенсійного фонду України, а також обліку надходження і витрачання його коштів передбачено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV, Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (далі Інструкція № 21-1) та Інструкцією про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями, та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів.

Згідно з підпунктом 6 пункту 2 статті 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV від 09.07.2003 (далі Закон № 1058-ІV) страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Пенсійного фонду.

Відповідно до пункту 6 статті 20 Закону № 1058-ІV страхувальник зобов'язаний сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітній період не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до п. п. 5.1.4. Інструкції нараховані за відповідний базовий звітній період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього базового періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Базовим звітнім періодом є календарний місяць.

У встановлений строк СТОВ "Краяни" не сплатив страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п. 10.1., 10.5. п. 10.11. Інструкції на суми простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків (недоїмки) та своєчасно не сплачені (не перераховані) фінансові санкції нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Рішення про нарахування пені посадові особи органів Пенсійного фонду виносять одночасно з прийняттям рішення про застосування фінансових санкцій, зазначених у підпункті 9.3.2 пункту 9.3 цієї Інструкції за формою згідно з додатком 14 цієї Інструкції, яке протягом трьох робочих днів із дня його винесення надсилається страхувальнику з повідомленням про вручення. Сплата (погашення) пені здійснюється у тому самому порядку, що і недоїмка та фінансові санкції.

Згідно пункту 10.1 Інструкції № 21-1 на суми простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків (недоїмки) та своєчасно не сплачені (не перераховані) фінансові санкції нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

СТОВ "Краяни" не виконав вимоги чинного законодавства щодо своєчасності перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, внаслідок чого Управлінням Пенсійного фонду України в Зінківському районі (правонаступником якого є Гадяцьке об'єднане Управління Пенсійного фонду України Полтавської області) винесено рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків від 02.02.2015 (набрало законної сили), яким нараховано пеню в розмірі 31 119 грн 57 коп (0,1 % на суму недоїмки і фінансових санкцій) за період з 27.08.2007 до 15.04.2009 /а.с. 26 /.

Зазначене рішення надіслано на адресу відповідача листами із рекомендованим повідомленнями про вручення поштового відправлення від 05.02.2015 (повернулося з поштовою відміткою "організація не існує"), від 10.11.2016 (повернулося з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання", від 18.01.2017 (отримано 20.01.2017 представником за довіреністю ОСОБА_1М.) /а.с. 27, 37-38/.

Факт отримання рішення представником відповідача не заперечується, рішення в судовому порядку не оскажувалося.

При цьому в судовому засіданні представник відповідача, заперечуючи проти позову, посилався не незгоду по суті із проведеними управлінням грошовими донарахуваннями.

Надаючи правову оцінку щодо не згоди представника відповідача із вищевказаним рішенням, суд приходить до висновку про їх відхилення з огляду на таке.

Відповідно до ч.1 ст. 138 Кодексу адміністративного судочинства України предметом доказування є обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення або які мають інше значення для вирішення справи, які належить встановити при ухваленні судового рішення у справі.

З огляду на зміст наведеної норми процесуального права та з урахуванням того, що вимогою заявленого позову є стягнення пені, нарахованої за несвоєчасну сплату страхових внесків, предметом доказування у даній справі мають бути обставини, які свідчать про наявність підстав, з якими закон пов'язує можливість стягнення цього боргу у судовому порядку.

При цьому, питання правомірності винесеного рішення від 02.02.2015 № 4, що не було оскаржене відповідачем в установленому порядку, не охоплюється предметом даного позову, оскільки рішення позивача, яким відповідачу було проведено нарахувано пеню, не є предметом позову у даній справі, а отже суд не має процесуальних повноважень у межах розгляду даної справи здійснювати його правовий аналіз.

Аналогічна правова позиція неодноразово висловлювалася і в судових рішеннях Вищого адміністративного суду України при вирішенні аналогічної категорії спорів.

Отже, відповідачем не відшкодовано органу Пенсійного фонду вказану суму у встановлений чинним законодавством строк, що підтверджується відомостями картки особового рахунку по сплаті пені, нарахованої за несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне страхування /а.с. 39-41/.

Згідно зі ст. 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Таким чином борг по сплаті пені, нарахованої за несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне страхування в сумі 31 119,57 грн підлягають стягненню із відповідача у судовому порядку.

З огляду на викладене, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до частини четвертої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Гадяцького об'єднаного управління Пенсійного фонду України до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Краяни" про стягнення боргу задовольнити.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Краяни" (код ЄДРПОУ 03772111) суму пені в загальному розмірі 31 119,57 грн ( тридцять тисяч сто дев'ятнадцять гривень п'ятдесят сім копійок) у відповідності до рішення від 02.02.2015 № 4 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальником або органом Пенсійного фонду на користь Гадяцького об'єднаного управління Пенсійного фонду України (код ЄДРПОУ 41247075)

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови в повному обсязі.

Повний текст постанови складено 28 листопада 2017 року.

Суддя Л.О. Єресько

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.11.2017
Оприлюднено04.12.2017
Номер документу70578192
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/1999/17

Ухвала від 23.05.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 15.05.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Постанова від 28.11.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.О. Єресько

Ухвала від 13.11.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.О. Єресько

Ухвала від 13.11.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.О. Єресько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні