Ухвала
від 23.11.2017 по справі 810/2851/17
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про зупинення провадження в адміністративній справі

23 листопада 2017 року № 810/2851/17

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кушнової А.О., за участю секретаря судового засідання Сакевич Ж.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Комунального підприємства "Управління розвитку території Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області" до Головного територіального управління юстиції у Київській області, Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - Приватного підприємства "Будспецсервіс" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДБК-Капітал" , про визнання протиправними та скасування рішень,

за участю представників сторін:

- від позивача: Цвід О.І., довіреність від 01.08.2017 № 110,

- від Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області: Годованюк А.В., довіреність від 05.01.2017 №1/08-06,

- від Головного територіального управління юстиції у Київській області: не з'явився,

- від Приватного підприємства "Будспецсервіс" та від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДБК-Капітал": Забуга В.Г.,

В С Т А Н О В И В:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Комунальне підприємство "Управління розвитку території Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області" з позовом до Головного територіального управління юстиції у Київській області та Реєстраційної служби Білоцерківського міськрайонного управління юстиції про визнання протиправними та скасування рішень про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, а саме: на квартири у будинку №34-Б по вул.Європейській (Жовтневій) в м.Вишневе, Києво-Святошинського району, Київської області, власниками яких є Приватне підприємство "Будспецсервіс" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДБК-Капітал".

Ухвалами Київського окружного адміністративного суду від 26.09.2017 відкрито провадження в адміністративній справі №810/2851/17, витребувано докази по справі від сторін, закінчено підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

Залучено до участі у справі в якості відповідача Вишневу міську раду Києво-Святошинського району Київської області.

Залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - Приватне підприємство "Будспецсервіс" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДБК-Капітал".

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 17.10.2017 позовну заяву Комунального підприємства "Управління розвитку території Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області" в частині позовних вимог, заявлених до Реєстраційної служби Білоцерківського міськрайонного управління юстиції, - залишено без розгляду.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 25.10.2017 визнано поважними причини пропуску Комунальним підприємством "Управління розвитку території Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області" строку звернення до суду з позовом про визнання протиправними та скасування рішень. У судове засідання, призначене на 23.11.2017, з'явились представники позивача, відповідача-2 та третіх осіб.

Присутній у судовому засіданні 23.11.2017 представник позивача заявив клопотання про визнання неналежним відповідачем по справі Вишневу міську раду Києво-Святошинського району Київської області та про виключення її зі складу відповідачів.

Крім того, у вказаному клопотанні представник позивача просить суд залучити Вишневу міську раду Києво-Святошинського району Київської області до участі у справі в якості третьої особи, оскільки вона є власником землі.

Розглянувши вказане клопотання представника позивача, яке суд розцінює як клопотання про відкликання позовних вимог, заявлених до Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, суд зазначає наступне.

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 155 Кодексу адміністративного судочинства України суд своєю ухвалою залишає позовну заяву без розгляду, якщо до суду надійшло клопотання позивача про відкликання позовної заяви.

Суд зазначає, що вказана правова норма не передбачає наявності розсуду суду при надходженні від позивача заяви про відкликання позовної заяви та імперативно визначає певний наслідок вчинення такої процесуальної дії як залишення позову без розгляду.

За таких обставин, суд вважає, що позовна заява Комунального підприємства "Управління розвитку території Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області" в частині позовних вимог, заявлених до Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області про визнання протиправними та скасування рішень - підлягає залишенню без розгляду.

Щодо клопотання представника позивача про залучення Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області до участі у справі в якості третьої особи, то суд зазначає таке.

Відповідно до частини 2 статті 53 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Вирішуючи питання про залучення Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, суд звертає увагу на те, що участь третіх осіб в адміністративній справі зумовлена тим, що судовий спір між сторонами опосередковано (для третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги) стосується прав та інтересів інших осіб.

За таких обставин та враховуючи, що рішення у справі може вплинути на права, інтереси або обов'язки Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, суд вважає за необхідне залучити останню до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, оскільки оскаржуваними рішеннями зареєстровано право власності на об'єкти нерухомого майна (квартири), які розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 3222410600:01:016:5001, розпорядником якої є Вишнева міська рада Києво-Святошинського району Київської області.

Суд звертає увагу на те, що витребувані ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 26.10.2017 від Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, від Державного підприємства "Національні інформаційні системи" та від Києво-Святошинської місцевої прокуратури докази суду надані не були.

Згідно з частиною 4 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до частини 5 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України суд повинен запропонувати особам, які беруть участь у справі, подати докази або з власної ініціативи витребувати докази, яких, на думку суду, не вистачає.

Відповідно до частини 4 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суб'єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі. У разі невиконання цього обов'язкову суд витребує названі документи та матеріали.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України (частина 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України).

При цьому, витребування доказів є не правом, а обов'язком суду, що направлений на повний та всебічний розгляд справи.

За таких обставин та приймаючи до уваги те, що вирішення спору по суті потребує дослідження доказів, необхідних для всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи, суд дійшов висновку щодо необхідності повторного витребування доказів по справі від Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, Державного підприємства "Національні інформаційні системи" та Києво-Святошинської місцевої прокуратури.

Відповідно до пункту 4 частини 2 статті 156 Кодексу адміністративного судочинства України суд може зупинити провадження у справі за наявності інших причин за обґрунтованим клопотанням сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, - до терміну, встановленого судом.

Враховуючи обмежені строки розгляду справи, суд вважає за доцільне зупинити провадження по справі, призначивши при цьому дату наступного судового засідання, та повторно витребувати докази по справі від Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, Державного підприємства "Національні інформаційні системи" та Києво-Святошинської місцевої прокуратури.

Керуючись статтями 11, 53, 71, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

1.Позовну заяву Комунального підприємства "Управління розвитку території Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області" в частині позовних вимог, заявлених до Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області про визнання протиправними та скасування рішень, - залишити без розгляду.

2.Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Вишневу міську раду Києво-Святошинського району Київської області (ідентифікаційний код 04054628, місцезнаходження: 08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м.Вишневе, вул.Святошинська, буд.29).

3.ПОВТОРНО витребувати докази по справі від Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області (03115, м.Київ, просп. Перемоги,126):

- копії реєстраційних справ на об'єкти нерухомого майна - квартири №№197, 198, 199, 200, 202, 207, 212, 213, 214, 215, 217, 219, 220, 223, 224, 227, 229, 230, 231, 232, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 247, 249, 250, 251, 253, 254, 257, 259, 260, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 273,274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 289, 293, 297, 299, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 311, 312, 313, 315, 316, 317, 318, 319, 321, 322, 327, 331, 332, 346, 347, 351, 352, 356, 357, 361, 362, 366, 367, 371 та 372 в будинку №34-Б по вул.Європейській (Жовтневій) в м.Вишневе, Києво-Святошинського району Київської області.

від Державного підприємства "Національні інформаційні системи" (04053, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 4):

- електронні копії оригіналів документів, поданих забудовником - Приватним підприємством "Будспецсервіс" (ідентифікаційний код 31387286, місцезнаходження 09100, Київська обл., м.Біла Церква, Шосе Сквирське, буд.194), а саме системну папку забудовника на об'єкти нерухомого майна:

"Багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями по його обслуговуванню та експлуатації (І черга будівництва - 196 квартирний житловий будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями, ЗТП - закрита трансформаторна підстанція, нежитлова будівля) по вулиці Жовтневій (Європейській) в м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області" за адресою місцезнаходження будинку - Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вулиця Жовтнева, 34-Б;

"Багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями по його обслуговуванню та експлуатації (ІІ черга будівництва - 176 квартирний житловий будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями по вулиці Жовтневій (Європейській) в м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області" за адресою місцезнаходження будинку - Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вулиця Жовтнева, 34-Б;

від Києво-Святошинської місцевої прокуратури (08131, вул. Соборна (Леніна), 67 с.Софіївська Борщагівка Києво-Святошинський р-н, Київська обл.):

- інформацію про наявність оригіналів реєстраційних справ на об'єкти нерухомого майна - квартири №№197, 198, 199, 200, 202, 207, 212, 213, 214, 215, 217, 219, 220, 223, 224, 227, 229, 230, 231, 232, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 247, 249, 250, 251, 253, 254, 257, 259, 260, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 273,274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 289, 293, 297, 299, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 311, 312, 313, 315, 316, 317, 318, 319, 321, 322, 327, 331, 332, 346, 347, 351, 352, 356, 357, 361, 362, 366, 367, 371 та 372 в будинку №34-Б по вул.Європейській (Жовтневій) в м.Вишневе, Києво-Святошинського району Київської області. Якщо реєстраційні справи повернуті Києво-Святошинській районній державній адміністрації Київської області - надати відповідні докази.

4. Витребувані докази надати до суду у строк до 29 грудня 2017 року.

5. Провадження в справі зупинити до 23 січня 2018 року, призначити наступне судове засідання у справі на 23 січня 2018 року о 11:00 год .

6. Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі, а також Києво-Святошинській районній державній адміністрації Київської області, Державному підприємству "Національні інформаційні системи" та Києво-Святошинській місцевій прокуратурі.

Ухвала суду в частині витребування доказів по справі набирає законної сили з моменту постановлення і не може бути оскаржена окремо. Заперечення на ухвалу можуть бути викладені в апеляційній скарзі на постанову суду першої інстанції.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Кушнова А.О.

Дата ухвалення рішення23.11.2017
Оприлюднено04.12.2017
Номер документу70578433
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень,

Судовий реєстр по справі —810/2851/17

Ухвала від 18.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 25.09.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 11.09.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 20.08.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 22.08.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Постанова від 12.07.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Ухвала від 21.06.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Ухвала від 21.06.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Ухвала від 29.05.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Ухвала від 29.05.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні